Ghána

Ghánai Köztársaság
Republic of Ghana
Ghána zászlaja
Ghána zászlaja
Ghána címere
Ghána címere
Nemzeti mottó: Freedom and Justice
Nemzeti himnusz: God bless our homeland Ghana
FővárosaAccra
é. sz. 5° 33′, ny. h. 0° 15′5.55, -0.255.550000°N 0.250000°WKoordináták: é. sz. 5° 33′, ny. h. 0° 15′5.55, -0.255.550000°N 0.250000°W
Államformaköztársaság
Vezetők
ElnökNana Akufo-Addo
AlelnökMahamudu Bawumia
Hivatalos nyelvangol
Beszélt nyelvektwi, moszi-dagomba, ewe, ga
függetlenségAz Egyesült Királyságtól
kikiáltása1957. március 6.
TagságLista
Népesség
Népszámlálás szerint32 833 031 fő (2021)
Rangsorban46
Becsült32 500 000 fő (2022)
Rangsorban46
Népsűrűség137 fő/km²
GDP2005
Összes54 330 millió USD (73)
Egy főre jutó2 781
Földrajzi adatok
Terület238 540 km²
Rangsorban77
Víz3,5%
IdőzónaGMT (UTC+0)
Egyéb adatok
PénznemGhánai cedi (GHS)
Nemzetközi gépkocsijelGH
Hívószám233
Segélyhívó telefonszám
 • 999
 • 191
 • 192
 • 193
Internet TLD.gh
Villamos hálózat230 volt
Elektromos csatlakozó
 • AC power plugs and sockets: British and related types
 • BS 1363
Közlekedés irányajobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Ghánai Köztársaság témájú médiaállományokat.
Ghána elhelyezkedéseGhána elhelyezkedése Burkina Faso Benin Togo Elefántcsontpart ACCRA Bolgatanga Tamale Kumasi Ho Asamankese Nsawam Tarkwa Tema Cape Coast Takoradi A t l a n t i - ó c e á n Guineai-öböl Benini-öböl Volta-tó Volta

Ghána, hivatalosan Ghánai Köztársaság (angol: Republic of Ghana) ország Nyugat-Afrikában, csupán néhány fokra északra az Egyenlítőtől. A greenwichi meridián a fővárostól néhány kilométerre keletre halad át. Keletről Togo, északról Burkina Faso, nyugatról Elefántcsontpart, délről pedig a Guineai-öböl határolja.

Ghána soknemzetiségű ország, sokszínű lakossággal, nyelvi és vallási csoportokkal. Vallásilag a többség keresztény (kb. 71%), közel egyötöde muszlim, kevesebb mint egytizede pedig hagyományos vallást gyakorol. 1993 óta a kontinens egyik legszabadabb és legstabilabb kormányával rendelkezik, és viszonylag jól teljesít az egészségügy, a gazdasági növekedés és az emberi fejlődés mutatóiban. Jelentős befolyást élvez Nyugat-Afrikában.

Nevének eredete

Az országot a valaha létezett Ghánai Birodalom után nevezték el, de ennek a névnek az eredete sem teljesen tisztázott. Több elképzelés szerint, amelyeket egyebek mellett a volt ghánai elnök Kwame Nkrumah is képviselt (aki nyelvész és történész is volt) egy összetett szóból alakulhatott ki, amely uralkodói cím lehetett: a ga-na kifejezés talán vitéz király-t takar. A másik lehetséges verzió, hogy a ga-adaigme népcsoport nevéből ered. Nkrumah ezen elképzeléseit azonban mások nem fogadják el, s megállapításaiban még elfogultságot is vélnek felfedezni, lévén az elnök erőteljes pánafrikanista is volt.

Egyéb elterjedt elmélet a szoninke nyelv gajannia szavára vezeti vissza, amely szintén a harc, háború szavakkal van összefüggésben.

Földrajz

Ghána domborzati térképe

Domborzat

Ghána nagy része dombság, az ország közel fele 150 méternél alacsonyabban fekszik a tenger szintje felett.

A tengerpart hossza 543 km. Az ország 158 000 km²-én van a Volta vízgyűjtő területe.

Az országot földrajzilag 5 tájra oszthatjuk: alföldek az ország déli részén, Ashanti-felföld, Akwapim-Togó dombság, Volta-medence és magasföldek észak-északnyugaton.

Az Akwapim-Togó-dombság és az Atakora-hegység egészen Beninig fut. Az ország legmagasabb pontja a 885 m magas Afagyato hegy, amely a togói határon fekszik.

KépekVolta Régió, WliVolta Régió, WliA Volta-tóA Volta-tóA Volta folyóA Volta folyóAz Afagyato hegyAz Afagyato hegyElefánt a szavannákon - Mole Nemzeti ParkElefánt a szavannákon - Mole Nemzeti ParkBoti-vízesésBoti-vízesésŐserdő a Kakum Nemzeti parkbanŐserdő a Kakum Nemzeti parkbanTengerpartTengerpartKirálypálmákKirálypálmákCsimpánzCsimpánzFoltos hiénaFoltos hiénaGyűrűsfarkú víziantilopGyűrűsfarkú víziantilopCsuklyás keselyűCsuklyás keselyűA mangófa terméseA mangófa terméseLopótökLopótökVaníliaVanília

Vízrajza

Az ország közepén lévő Volta-tó (8500 km²) a világ legnagyobb mesterséges tava, az ország területének 3,6%-át teszi ki. Az ország nagyobb folyói: Fekete-Volta, Fehér-Volta, Afram, Daka, Oti, Pra, Tano, Ankobra, Birim és Densu. Az országnak nincs természetes tengeri kikötője, ezért két mesterséges kikötőt építettek Takorádiban és Temában.

Éghajlat

Majomkenyérfa Észak-Ghánában

Ghána éghajlata trópusi. Délen, a partvidéken az évi csapadékmennyiség 2000 mm felett van, északon csak 1000 mm.

Növény- és állatvilág

Az eredeti növénytakaró a partvidéken és az ahhoz közeli dombságokon esőerdő volt. Nagyobb részét a 20. században kivágták, leginkább délnyugaton találhatók meg az egykori erdőségek maradványai. A kivágott erdőségek helyén ma sűrű bozótos nő. Észak felé haladva, ahogy a csapadék csökken, ezt az övet szavanna váltja fel, tovább északra pedig füves puszták.

Az országban 55 170 km² őserdő volt 2005-ben, ami 1154 km²-rel csökken évente.

Ghána állatvilága fajokban gazdag. Az erdős területeken több mint 200 féle madár, 222 különféle emlős állat, 131 féle hüllő, számtalan lepke és gyík faj él.

A folyókban 90 halfajta található, például tilápia és afrikai törpe harcsa.

A szavannán leopárdok, oroszlánok, elefántok, orrszarvúak, gnúk, antilopok, varacskos disznók, majmok élnek.

Nemzeti parkok

Ghánában is kiépült a természetvédelem modern rendszere.

Természeti világörökség

Jelenleg nem tart számon ghánai tájat az UNESCO világörökségként.

Történelem

A középkorban létezett már egy Ghána állam, ahonnan az akan népek ősei erednek, az azonban nem is érintette a mai Ghána területét. A térség sok népvándorlást élt meg; az akanul beszélő népek a 15. század vége felé kezdtek beköltözni. A 16. század elejére az akanok szilárdan megalapozódtak a Bonoman nevű államban, amelyről később a Brong-Ahafo régiót nevezték el.

1600 körül a mai Közép-Ghána területén létrejött annak a királyságnak az alapja, amelyből később kialakult az Asanti Birodalom . Ez a birodalom a 19. századig fennmaradt.

Gyarmatosítás

Elmina erőd, a rabszolga-kereskedelem első központja

Az úgynevezett Aranyparton 1482-ben a portugálok felépítették Elmina erődjét. Ez lett az arany-, az elefántcsont- és a rabszolga-kereskedelem központja. A 17. században a portugálokat kiszorítva a hollandok, angolok, svédek, dánok is meghódítottak egy kis szeletet a parton. Emiatt Európán kívül sehol máshol a világon nem látni ilyen sűrűn európai építésű katonai létesítményeket. A leghosszabb ideig az angolok maradtak itt.

19-21. század

1820 körül lett az Aranypart Nagy-Britannia birtoka. 1874-ben koronagyarmattá nyilvánították. A második világháború idején 40 000 ghánai vett részt a harcokban a brit hadseregben.

1947-ben Kwame Nkrumah harcot indított a függetlenség elnyerésére. Ő az Amerikai Egyesült Államokban járt egyetemre, ahol megismerkedett a pánafrikai eszmékkel. Valójában nem csupán Aranypart függetlenségére törekedett, hanem olyan egységes Afrikáról álmodott, amely képes ellenállni a neokolonialista törekvéseknek. Szándéka szerint ebben az Afrikában a következő elvek érvényesültek volna: szabadság és igazság, egyenlőség és ingyenes oktatás mindenkinek, tekintet nélkül az etnikai háttérre vagy vallásra.

A függetlenséget 1957. március 6-án vívta ki Ghána, első elnöke Nkrumah lett. Ekkor Aranyparthoz csatolták Brit Togót is. A fiatal ország gyors iparosításba kezdett a szocialista tervgazdálkodásra emlékeztető módon. Az 1960-as évekre Afrika egyik legjobban iparosodott, legfejlettebb országává küzdötte fel magát.

1966-ban Nkrumah hatalmát katonai puccs számolta fel, bizonyos vélemények szerint a CIA állt a háttérben. Sorozatos katonai puccsok következtek. A katonák azonban korruptak voltak, képtelennek bizonyultak az ország irányítására és Ghána hanyatlani kezdett. 1981-ben Jerry John Rawlings repülőhadnagy megdöntötte a hivatalban lévő juntát és megpróbálta demokratizálni Ghánát.

Az átmeneti gyors fejlődést hanyatlás követte, amely a kakaó árának csökkenéséből, illetve a kőolaj árának növekedéséből adódott, és súlyos fizetésimérleg-hiányt vont maga után. A gazdasági hanyatlást politikai válságok is tetézték, az ország gazdasága összeomlott, az 1980-as évek végére gyakorivá váltak az éhínségek. A stabilizációs program kidolgozásához és bevezetéséhez a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank adott irányelveket. A gazdasági egyensúly helyreállt, de ennek az ára az volt, hogy elmélyültek a társadalmi feszültségek, és növekedtek a környezeti károk.

1992 óta az ország demokratikus köztársaság.

2020-ban a Ghána keleti részét alkotó egykori Brit Togo, Nyugat-Togo néven függetlennek kiáltotta ki magát és azóta fegyveres konfliktus zajlik a térségben a kormány hadseregével.

Népessége

KépekGhánai lányokGhánai lányokGyerekek Anamabu tengerpartjánGyerekek Anamabu tengerpartjánA főváros, Accra egy képeA főváros, Accra egy képeAccra, JamestownAccra, JamestownUtcakép, AccraUtcakép, AccraUtcakép Accra külvárosábanUtcakép Accra külvárosábanKumasiKumasiKumasi, utcaképKumasi, utcaképVároskép, ElminaVároskép, Elmina

A népesség eloszlása egyenlőtlen, a partvidék viszonylag sűrűn lakott, a mezőgazdaság és kereskedelem jelenti a megélhetést. A terület északi része – a mostoha természeti feltételeknek köszönhetően – ritkán lakott.

Az országban jellemzően nagycsaládosok élnek. Ezért a rokonok könnyen tudnak segíteni egymásnak a problémákban. A városokban él a lakosság közel fele.

Népességének változása

A népesség alakulása 1960 és 2021 között
Lakosok száma6 652 5167 891 1949 083 73710 354 85512 311 80515 043 05317 568 46120 301 68623 691 53332 833 031
1960196619721978198419911997200320092021
Adatok: Wikidata

Népcsoportok

A lakosság nagyon sokszínű, csakúgy mint egész Afrikában. Sokféle etnikai csoport él az országban, szinte mindannyian sötét bőrű szudáni népcsoportok. Legnépesebb etnikum az akan 44%-kal, őket követik a moszik, a szomszédos Burkina Faso legnépesebb etnikuma 16%-os aránnyal. Nem sokkal kevesebben vannak az ewék 13%-kal. A ga-adaigme törzsek 8%-ot tesznek ki. Több országban is elterjedt szudáni népcsoport a gurmák és a jorubák, előbbiek 3, utóbbiak már csak 0,6%-át adják a népességnek. Ezenkívül még számtalan kisebb szudáni fekete népcsoport él az országban. Ők a csekély számú európai (brit) származású lakossal együtt 15%-át teszik ki a népességnek.

Nyelvek

Ghana egy soknyelvű ország, ahol mintegy nyolcvan nyelvet beszélnek. Ezek közül a gyarmati korszakból örökölt angol a hivatalos nyelv és 2019 óta a francia is azon az úton van, hogy második hivatalos nyelv legyen. Az őshonos nyelvek közül az akan a legszélesebb körben beszélt nyelv.

Vallások

Az anglikán Szentháromság Katedrális, Accra 2000

A 2000-ben végzett népszámlálás adatai szerint a lakosság:

2021

A 2021-es népszámlálás alapján:

A keresztények aránya városokban kicsit magasabb (közel 75%), mint vidéken (67%), míg a hagyományos vallásúaké vidéken magasabb, az iszlám követői minimális eltérést mutatnak.

Az emberek nagyon vallásosak, úgy gondolják, aki nem hívő, azt könnyen baj érheti.

Népesebb városok

Államszervezet és közigazgatás

Alkotmány, államforma

Államforma: elnöki köztársaság. 1957. március 6-án Ghána elérte a függetlenségét, ez volt az első afrikai ország, amely a gyarmati országok közül szabad lett. Azóta különböző demokratikus és diktatórikus kormányok kerültek hatalomra. 1993. január 7. óta elnöki köztársaság a Nemzetközösségen belül. A parlament egykamarás, amelyben 230 képviselő foglal helyet. A többpártrendszerű országban jelenleg az Nemzeti Demokratikus Kongresszus (NDC) 114 képviselővel vesz részt, az ellenzéki Új Hazafi Párt (NPP) 107 helyet tud magáénak, a Népi Nemzeti Kongresszus (PNC) 2, a Népi Konvent Párt (CPP) 1 helyet szerzett és 4 független képviselő került be a 228 fős parlamentbe.

A parlament és az elnök is 4 évre kap bizalmat a szavazóktól. A legutóbbi választás 2008 decemberében volt, ahol John Evans Atta Mills győzött. Az alkotmány garantálja a lakosságnak, hogy szabadon éljen és magántulajdonnal rendelkezzen.

Védelmi rendszer

Közigazgatási beosztás

A legfelsőbb bíróság épülete Accrában A függetlenségi emlékmű

Az országban 10 régió van.

Ghána közigazgatási régiói
 • Ashanti
 • Brong-Ahafo
 • Central
 • Eastern
 • Greater Accra
 • Northern
 • Upper East
 • Upper West
 • Volta
 • Western

Politikai pártok

Pártok (2008):

2008-ban a következő politikai pártok voltak hivatalosan regisztrálva:

 • Convention People's Party, (CPP) – Népi Kongresszus Párt (szocialista)
 • Democratic Freedom Party, (DFP) - Demokratikus Szabadság Párt
 • Democratic People’s Party, (DPP) – Demokrata Néppárt
 • Every Ghanaian Living Everywhere (EGLE)
 • Ghana Democratic Republican Party, (GDRP) – Ghánai Demokratikus Köztársasági Párt
 • Great Consolidated Popular Party, (GCPP) – Nagy Egyesült Nemzeti Párt
 • National Democratic Congress, (NDC) – Nemzeti Demokratikus Kongresszus
 • National Reform Party (NRP) - Nemzeti Reform Párt
 • New Patriotic Party, (NPP) – Új Hazafias Párt
 • New Vision Party - Új Vízió Párt
 • People's National Convention, (PNC) – Népi Nemzeti Kongresszus
 • Reformed Patriotic Democrats - Hazafias Reform Párt
 • United Ghana Movement, (UGM) – Egyesült Ghána Mozgalom
 • United Love Party - Egyesült Szeretet Párt
 • United Renaissance Party, (UNP) – Egyesült Reneszánsz Párt

Elnökök

Elnökök 1960 óta:

Külpolitika

Az ország Amerika-barát. Ghána Nyugat-Afrikában a legstabilabb ország. Az ország több humanitárius és katonai bevetésen vesz részt. Az ENSZ megbízásából Libanonban, Koszovóban, Elefántcsontparton, Burundiban és Szudánban (Darfur) is állomásoztat katonákat.

Ghána tagja az ENSZ-nek, az Afrikai Uniónak, a Nemzetközösségnek, a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösségnek (ECOWAS), a Nemzetközi Valutaalapnak (IWP), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO).

Az ENSZ főtitkára 1997 és 2006 között a ghánai Kofi Annan volt. Érdekesség, hogy a Magyarországgal szomszédos Szlovénia egyik városának, Pirannak polgármestere, Peter Bossman is ghánai születésű.

Környezetvédelem

Japánból, az Egyesült Államokból és Európából Ghánába szállított elektronikai hulladék kérdése felveti a környezeti igazságosság kérdését, Ghánának komoly környezeti problémái (talaj, víz, levegő szennyeződés) adódnak a más kontinensekről odaszállított hulladék miatt. Több ezer ember dolgozik az illegális hulladékiparban, akik az alábbi egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve: meddőség, vetélés, daganatos megbetegedések, hormonális betegségek és születési rendellenességek.

Gazdasága

KépekKakaó termés. Ghánában kiterjedt ültetvényeken termesztik a kakaóbabotKakaó termés. Ghánában kiterjedt ültetvényeken termesztik a kakaóbabotAnanász-ültetvényAnanász-ültetvényDolgozók egy ruhaipari gyárban, AccraDolgozók egy ruhaipari gyárban, AccraHalászkikötő, ElminaHalászkikötő, ElminaHalászhajókHalászhajókGhánai ásványkincsek: bauxit, gyémánt, fa, mangánércGhánai ásványkincsek: bauxit, gyémánt, fa, mangánérc

Általános adatok

Ghána piacalapú gazdasággal rendelkezik, és viszonylag kevés politikai akadálya van a kereskedelemnek és a beruházásoknak a régió más országaival összehasonlítva. Jó természeti erőforrásokkal rendelkezik és a gazdaságát megerősítette a negyed évszázad viszonylag jó gazdálkodása, a versenyképes üzleti környezet és a szegénységi szint tartós csökkenése. A 2010-es években viszont elszenvedte a laza költségvetési politika, a magas költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány, valamint a leértékelődő valuta következményeit.

A mezőgazdaság a 2010-es években a GDP mintegy 20% -át teszi ki, és a munkaerő több mint felét foglalkoztatja. Az arany, az olaj és a kakaó exportja, valamint az egyéni átutalások a deviza fő forrásai. A ghánai születőben lévő olajipar bővülése fellendítette a gazdasági növekedést, de az olajárak 2015 óta bekövetkezett csökkenése felére csökkentette az olajbevételét.

Az ország bruttó nemzeti összterméke (GDP) a Világbank várakozásai szerint 8,3%-kal nőhet 2018-ban, ezzel a növekedési ütemmel az adott évben a világ leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet.

Mezőgazdaság

A kakaót a sűrűn lakott Ashanti-küszöbön termesztik monokultúraszerűen. A kisparaszti birtokok sok idénymunkást foglalkoztatnak. Az ország évtizedeken át a világ vezető kakaótermesztője volt, de az elterjedő vírusfertőzés, illetve a talaj kimerülése miatt csökkent a termelés, ma már csak a második, de a cikk még így is a kivitel 1/3-át képviseli.

Az ország középső és északi részén a lakosság naturálgazdálkodást folytat. A kisparcellás művelés a munkaképes korú lakosság mintegy 85%-át foglalkoztatja. Az ország nem képes önellátására, gabonából, rizsből behozatalra szorul. A csapadékosabb területeken őshonos esőerdőt folyamatosan irtják, bár a feldolgozatlan farönkök exportját a kormány 1995-ben betiltotta.

Ipar

Nemzetközileg is jelentős mennyiségű aranyat, mangánércet és ipari gyémántot termelnek ki. A nagy mennyiségű, de még szerény kitermelésű bauxit a jövőben növelheti az ország bevételeit. 2007-ben felfedeztek egy tengeri olajmezőt, ami becslések szerint 3 milliárd hordó kőolajat rejt. Az olaj kitermelése 2010 végén kezdődött, ez adja az ország kivitelének 9%-át.

Fontosabb ipari ágazatai közé tartozik a faipar, az élelmiszeripar és a textilipar. A villamos energia nagy része a Volta folyón épült vízerőműből származik, mely 1965-ben készült el. (Az Akosombónál felépített gát felduzzasztotta a folyó vízét, és így egy 520 km hosszú, 8500 km²-es tó keletkezett, a tó feltöltődése miatt a területről körülbelül 80 000 embert kellett kitelepíteni). 1991 és 1999 között a 300 állami vállalat több mint 2/3-át privatizálták.

Az ipar legnagyobb része a déli tengerparton, és a fővárosban, Accrában tömörül.

A fő tengeri kikötő Temában található, 30 km-re keletre a fővárostól. Tema mélyvizű kikötője 1962-ben készült el. A városban összpontosul a gyáripar (alumíniumkohó, kőolaj-finomító, acélmű, cementgyár, halkonzerv- és csokoládégyár, textilipar).

A nyugaton található másik nagy kikötőváros, Sekondi-Takoradi bonyolítja le a faipari áruk és bányakincsek kereskedelmét, ipara is főként ezekhez a cikkekhez kötődik (fűrésztelepek, furnérgyárak). Takorai az új olajbányászat központja is, mivel a mélytengeri olajlelőhelyek Takoradiból érhetők el legegyszerűbben.

Az általános forgalmi adót 1998-ban vezették be, amelynek egységes mértéke 2000 óta 12,5%

Külkereskedelem

Főbb áruk :

Főbb kereskedelmi partnerek 2019-ben :

Közlekedés

Közúti közlekedés

Egy túl magasan megrakott teherautó árut szállít

Az utak hossza 35 000 km, ebből 11 000 km aszfaltozott. A legfontosabb útvonalak a tengerparton futnak, és észak Ghánát, Togót, valamint Malit kötik össze a tengeri kikötőkkel. Egy európai szintű rövid autópálya található Accra és Tema között.

Az utakon főleg személygépkocsik és trotrók (=kisbuszok) közlekednek. Északon az emberek főleg kerékpárral járnak. Az utak túlterheltek és a levegő elég szennyezett, mivel a járművek elavultak.

A fő tömegközlekedési eszköz a trotro, amely egy 12–35 fős kisbusz. Az országban nincsenek buszmegállók, vagy csak kevés. Ha valaki le- vagy fel akar szállni, az jelez a buszsofőrnek.

Légi közlekedés

A Kotoka International Airport Accrában a nemzetközi repülőtér, amelyet nemrégiben modernizáltak. Az országba menetrendszerű járatokat indít a Lufthansa, KLM, British Airways, Delta Airlines, Emirates, Egypt Air, Ethiopian Airline, South African Airways és Alitalia.

Az ország alábbi városaiban van belföldi reptér:

 • Accra
 • Kumasi
 • Tamale
 • Sekondi-Takoradi
 • Sunyani
 • Wa
 • Bolgatanga
 • Obuasi
 • Kade

Vízi közlekedés

Hid a Volta folyón Atimpokunál

Tema és Sekondi-Takoradi a két nagy tengeri kikötő. 2002-ben felújították Tema kikötőjét, és modern terminálokat építettek.

A Volta-tavon árut és személyeket is szállítanak. A főbb kikötők a tó partján: Kpandu, Kete Krachi, Yeji és Yapei.

Vasúti közlekedés

A gyarmati időkben kezdődött el a vasút építése, amelyen nyersanyagokat és árukat szállítottak. Az első vonalat 1907-ben kezdték el építeni Sekondi és Tarkwa között. Mára a vasúti áruszállítás gyakorlatilag megszűnt, a vasúti pályák felújításra szorulnak, illetve új vonalak építésére lenne szükség.

Kultúra

Ghána legtöbb városa délen van, nagy részük a tengerparton. Bőség és nyomor egyaránt jelen van itt. Megtalálhatók a gyarmati múlt emlékei, a kétemeletes házak, elöl-hátul tágas verandákkal, amelyeket magas fa- vagy kőoszlopok támasztanak meg.

Északon a falusi lakosság főleg kerek, lapos vagy kúpos tetejű, sárból, gallyakból vagy más helyben található anyagból készült kunyhókban lakik. Egy-egy nagyobb család kunyhói kerítéssel vagy fallal körülkerített udvaron körben helyezkednek el. Az udvarban baromfit tartanak, itt raktározzák el a terményeket és pányvázzák ki éjszakára a nagyobb állatokat. Az ősök tisztelete ma is élő szokás és különböző szertartásokon emlékeznek meg a halottak szelleméről.

Minden ghánai városban - kicsiben és nagyban - van piacnap. Ezen a vidám és zajos eseményen az üzlet és a szórakozás keveredik. A nagyobb városok piacán szinte minden kapható: zöldség és szerelmi bájital, valamint a bennszülött hiedelmekre alapozott népszokások szerint készített bonyolult gyógyító szerek. A piacot a testes piaci mamák, azaz kofák uralják, akiknek üzleti fortélyai a maguk nemében egyedülállóak, politikai tájékozottságuk pedig helyi, regionális, néha országos ügyekben rendkívül figyelemre méltó.

Képek a kultúrárólAsszonyok táncolnakAsszonyok táncolnakZenészek dobolnak, AccraZenészek dobolnak, AccraTáncosokTáncosokAsszonyok táncolnakAsszonyok táncolnakHagyományos mecset épülete, LarabangaeHagyományos mecset épülete, LarabangaeKészül a koporsóKészül a koporsóIskolásokIskolásokKözépiskolai tanulók a fővárosbanKözépiskolai tanulók a fővárosbanKente. A „kente” szövése hagyományos népművészet az ashantik és az ewék körébenKente. A „kente” szövése hagyományos népművészet az ashantik és az ewék körébenElmina-i egykori rabszolgaerődElmina-i egykori rabszolgaerődFort Amsterdam (középkori erőd)Fort Amsterdam (középkori erőd)Egyetemi épületekEgyetemi épületekHagyományos kunyhók az ország északi részénHagyományos kunyhók az ország északi részénHázak és egy régi erőd a tengerpart közelébenHázak és egy régi erőd a tengerpart közelében

Oktatási rendszer

A függetlenség óta folyamatosan bővül a képzés, csökken az analfabéták száma. Az állami büdzséből 1994 és 2004 között 22% volt a képzésre fordított pénzösszeg aránya.

A 6 éves gyerek már iskolaköteles és ennek a minimuma 9 év.

A 2007-es oktatási reform bevezetése után a 4 éves gyerekeknek 2 évig óvodába, majd 6 éves kortól 6 évig általános iskolába, utána 3 évig Junior High School-ba kell járniuk, azután Senior High School-ban tanulnak 3 évet, ezután írják az érettségit (West African Senior Secondary Certificate Examination - WASSCE). Alternatívan lehet technikai iskolát végezni, ahol szakmunkás bizonyítványt kapnak a diákok.

Az országban 6 állami egyetem működik és számtalan magánegyetemet alapítottak.

Főbb egyetemek
 • Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Kumasi
 • University of Ghana, Legon
 • University of Cape Coast, Cape Coast
 • University of Education, Winneba
 • University of Development Studies, Tamale
 • University of Mines and Technology, Tarkwa
 • Ghana Institute of Management and Public Administration (GIMPA), Accra
 • Central University College, Accra
 • Islamic University College, Ghana, Legon
 • Methodist University College Ghana, Accra
 • All Nations University College, Koforidua
 • Catholic University College of Ghana, Fiapre
 • Pentecost University College, Accra
 • Presbyterian University College, Abetifi
 • Valley View University, Oyibi
 • Wisconsin International University College, Accra
 • Regent University College of Science and Technology, Accra
 • Ashesi University College, Accra

Kulturális intézmények

Kulturális világörökség

Az UNESCO az emberiség közös kulturális örökségéhez tartozónak tekinti:

Művészetek

Adowa zene és táncos - videó

Zene

Kpanlogo dob Adodo (húros dob) Dzsembé Sekere (csörgő) Balafon (faxylofon)

A hagyományos ghánai zene alaphangszere a dob. A nagy ünnepeken a falubeliek a piactéren ünnepelnek. Többfajta táncot táncolnak ekkor, amit dobbal kísérnek: Bosoe, Adowa, Agbadza, Taka, Kpanlogo. Északon a fuvola kedvelt hangszer.

A dobból többféle változat is létezik, de a legismertebb a donno-dob, amelynek mindkét oldalán van bőr, tehát mindkét oldalán tudnak játszani. További dobok: kpanlogo, djembe, conga, kete, etwiay és atumpan.

Gasztronómia

Ghánai konyha elég színes. A húsfélékben a marha, bárány, szárnyasok, kecske szerepel főleg, de vadhús is könnyen az asztalra kerül. Disznóhúst sokan vallási okokból nem fogyasztanak. A Guineai-öbölben és a folyók mentén halászat folyik.

A halat és a húsokat főleg rizzsel, kukoricával, kölessel, maniokával, yammal, taróval és édes krumplival fogyasztják el.

A kenyeret az asszonyok készítik el otthon. 3 fő kenyérfajta van: Sugar-Bread (édes, kalácsszerű, nagyobb cipó), Tea-Bread és Butter-Bread (nem cukrosak).

A tejtermékek elég drágák, így kevés tejet és sajtot esznek. Friss tejet és vajat is inkább importálnak.

A fő zöldségek: hagyma, paradicsom, sárgarépa, káposzta, zöldpaprika, bab, zöldbab, uborka, avokádó, padlizsán, spenót, okra, csilipaprika.

A ghánaiak 2 fő étkezést tartanak hagyományosan: délelőtt és este esznek.

Hagyományos ghánai ételek: Jollofrice (rizses hús), pörkölt, pálma leves, mogyoró leves, kelewele, banku, kenkey, gari és fufu.

Sportélete

Az országban a nemzeti sport a labdarúgás, 1957-ben alapították meg a Ghánai Futball Szövetséget (Ghana Football Association - GFA). 2006-ban vettek részt első ízben a világbajnokságon. A labdarúgó-válogatott eddig 4 alkalommal nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját (1963, 1965, 1978, 1982).

Ghána 2004-ben az olimpián 31 sportolóval vett részt, azonban nem tudtak érmet szerezni. Eddigi eredményeik az olimpiákon: 1 ezüst és 3 bronz. A legeredményesebb sportág az ökölvívás. A labdarúgó-válogatottjuk bronzérmes lett az 1992. évi nyári olimpiai játékokon.

Turizmus

KépekTengerpart Accra közelében, Ada-FoahTengerpart Accra közelében, Ada-FoahSzörfösök, Busua BeachSzörfösök, Busua BeachMetal Cross erődMetal Cross erődGroot Fredericksburg erődGroot Fredericksburg erődElminai kastélyElminai kastélyA Mole Nemzeti Park elefántjaiA Mole Nemzeti Park elefántjaiWli-vízesésWli-vízesésKintampo-vízesésKintampo-vízesés
Függőhíd a fák koronája között - Kakum Nemzeti Park

Látnivalók

A 16. században a Guineai-öböl partvidékén egymás után épültek a rabszolgák fogva-tartására szolgáló erődök. A 19. századra már átlagosan 6 kilométerenként összesen 76 erőd sorakozott az Aranypart mentén. Az erődítmények egy része épségben fennmaradt, ezek ma Ghána nemzeti örökségei, a világörökség részei. Az ország belsejében fekvő Kumasi a 18. században virágzó Asanti Királyság fővárosa ma is őrzi a királyság hagyományát. Kumasi asanti épületei szintén a világörökség részei. Ghána településein az év szinte minden hónapjára esik valamilyen fesztivál. A papok, a törzsfők, a halászok, a vadászok megtartják színes maszkos, zenével és tánccal kísért ünnepségeiket. További látnivalók Accra és a piacai, egyes tengerparti részek és halászfalvak, a vízesések és a nemzeti parkok.

Oltások

Javasolt oltások Ghánába utazóknak:

Malária ellen tabletta van. (Nagy a kockázata a fertőzésnek).

Javasolt oltások bizonyos területekre utazóknak:

Kötelező oltás, nemzetközi oltási igazolvány szükséges:

Média

Újságok

Ghánában meglehetősen nagy a sajtószabadság. A rádió, TV és a sajtó különös megszorítások nélkül működhetik, talán a legszabadabban a kontinensen .

Megjelenő újságok:

 • Daily Graphic
 • Ghanaian Times
 • The Mirror
 • The Ghanaian Chronicle
 • Ghanaian Newsrunner
 • Daily Guide
 • The Enquirer
 • The Independent
 • Ghana Palaver
 • The Statesman
 • Crusading Guide
 • Accra Daily Mail

A Ghanaian Times, a Daily Graphic és a Mirror kormányzati országos újságok.

Televíziók

A televíziózás Ghánában a legkedveltebb időtöltés. Az állami televíziócsatorna mellett az országban több csatorna is működik: Ghana Broadcasting Corporation (GBC).

Magántelevíziók: Metro TV, TV3, TV Africa, Private TV channel, Crystal TV (Kumasi), Multichoice (fizetős műholdas tv-csatornák)

Kábeltelevíziók: (MNET Cable, TV channel, V-NET Cable TV channel, Fantazia Cable TV channel, DSTV, Cable Gold).

Rádióadók

29 rádió FM adó működik Accrában, 17 Kumasiban (a második legnépesebb város) és tíznél több elszórtan az országban. 2 országos adó van: GBC 1 és GBC 2.

Ghánai rádióállomások
 • Adom FM – 106,3 MHz, Accra
 • Apam FM - 96,5 MHz
 • Ashh 101,1FM, Kumasi
 • Atlantis Radio – 87.9 MHz, Accra
 • BBC Radio Schedules, Accra
 • CHANNEL R 92,7 FM, Accra
 • Choice FM – 102.3 MHz, Accra
 • Citi 97,3 FM Livestream, Accra
 • CocoRadio
 • Eastern FM - 105,1 MHz, Koforidua
 • Focus FM - 94,3 MHz (egyetemi rádió), Kumasi
 • Fox 97,9 FM, Kumasi
 • GBC Radio 1, rövidhullámú
 • GBC Radio 2, rövidhullámú, angol nyelvű
 • Garden City Radio 92,1 FM, Kumasi
 • Gold FM - 90,4 MHz, Accra
 • Groove FM - 106,3 MHz, Accra
 • Han - 93.986 MHz, Upper West Region
 • Hello 102,1 FM, Kumasi
 • Invisible 104,4 FM, Kumasi
 • Joy FM - 99,7 MHz, Accra
 • Kapital, 97,1 FM, Kumasi
 • Kessben FM - 93,3 MHz, Kumasi
 • Kessewaa Radio - 94.5 MHz, Kumasi
 • Luv 99,5 FM, Kumasi
 • Mett 96,1 FM, Kumasi
 • Nananom FM, Goaso
 • NjoyOnline.com
 • Nkosuo 95,3 FM, Kumasi
 • Ogua FM - 94,7 MHz
 • Obonu FM, Accra
 • Otec 102,9 FM, Kumasi
 • Peace FM - 104,3 MHz, Accra
 • Radio Ada, Ada
 • Radio Gold, Livestream
 • Radio Hit, Accra
 • Radio Mercury 91,5 FM, Kumasi
 • Radio Universe (egyetemi rádió), Legon
 • Radio France International (RFI), Accra, Kumasi
 • Sekondi FM - 94,7 MHz, Sekondi-Takoradi
 • Sikaradio, Livestream
 • Skyy Power FM, Takoradi
 • SOLID FM - 103.7 MHz, Kumasi
 • SPACE FM - 87,7 MHz, Sunyani
 • Spirit 88,3 FM, Kumasi
 • Sunny FM – 88,7 MHz, Accra
 • Sunrise FM - 106,7 MHz, Koforidua
 • Swedru FM - 98,6 MHz
 • Unique FM – 95,7 MHz, Accra
 • Vibe FM - 91,1 MHz, Accra
 • Zuria 88,7 FM, Kumasi

Egyéb telekommunikációs adatok

Hívójel prefix 9G
ITU zóna 46
CQ zóna 35

Ünnepnapok

A két utolsó ünnepnap muzulmán ünnep. A holdnaptár miatt csúszó ünnepek, nincs előre rögzített időpontjuk, mint a karácsonynak.

Jegyzetek

 1. https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?end=2021&locations=GH&start=2021
 2. Worldometers
 3. Worldometers 2022
 4. 2020 Population Projection by Sex, 2010–2020. Ghana Statistical Service. . (Hozzáférés: 2018. május 2.)
 5. a b c d 2021 PHC General Report Vol 3C, Background Characteristics. Ghana Statistical Service
 6. Ateku, Abdul-Jalilu: Ghana is 60: An African success story with tough challenges ahead (angol nyelven). The Conversation . (Hozzáférés: 2021. június 27.)
 7. Kacowicz, Arie M.. Zones of Peace in the Third World: South America and West Africa. SUNY Press, 144. o. (1998). ISBN 978-0-7914-3957-9 
 8. a b c What is the meaning of Ghana and where did we come from? − Modern Ghana
 9. The Soninke in Ancient West African History − African History
 10. Earthtrends.wri.org
 11. Nemzeti parkok Ghánában Archiválva 2013. június 10-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)
 12. Pre-Colonial Period. Ghanaweb.com. . (Hozzáférés: 2010. december 13.)
 13. Pre-European Mining at Ashanti, Ghana. Pdmhs.com, 1996. október 1. . (Hozzáférés: 2015. január 24.)
 14. Fishing for Development: Small Scale Fisheries in Africa. Nordic Africa Institute, 60–. o. (1992). ISBN 978-91-7106-327-4 
 15. Western Togoland declares sovereignty (DW)
 16. Forrás:A Világ országai, Nyír-Karta Bt. 2008
 17. "Ghana," in: Lewis, M. Paul, Gary F. Simons, and Charles D. Fennig (eds.). 2014. Ethnologue: Languages of the World, 17th ed.Murica Texas: SIL International.
 18. https://qz.com/africa/1588566/ghanas-president-wants-french-as-a-second-language/
 19. https://www.pulse.com.gh/bi/strategy/ghana-adopts-french-as-its-second-official-language/eg77s29
 20. Introduction To The Verbal and Multi-Verbalsystem of Akan. ling.hf.ntnu.no, 2013. . (Hozzáférés: 2013. november 16.)
 21. The World Factbook. . (Hozzáférés: 2008. február 27.)
 22. A Ghánai Parlament (angolul)
 23. Regisztrált politikai pártok Ghánában. . (Hozzáférés: 2012. július 8.)
 24. Peter Bossman cikke az enwikin
 25. BBC: Slovenia elects Peter Bossman as first black mayor (angolul)
 26. Környezeti igazságosság. . (Hozzáférés: 2011. november 10.)
 27. Ghána belefullad az elektronikai hulladékokba
 28. A Tudatos Vásárló egyesület sajtóközleménye
 29. a b c d e CIA World Factbook
 30. Africa’s economic outlook is promising for 2018, but there are clouds on the horizon. qz.com. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
 31. Új olajország születik 2018-03-18
 32. Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1998.
 33. Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Kumasi
 34. University of Ghana
 35. University of Cape Coast. . (Hozzáférés: 2007. március 2.)
 36. University of Education, Winneba
 37. University of Development Studies, Tamale. . (Hozzáférés: 2008. február 27.)
 38. University of Mines and Technology, Tarkwa
 39. Islamic University College, Ghana
 40. Methodist University College Ghana. . (Hozzáférés: 2008. február 27.)
 41. All Nations University College, Koforidua. . (Hozzáférés: 2008. február 27.)
 42. Catholic University College of Ghana. . (Hozzáférés: 2007. március 15.)
 43. Presbyterian University College, Abetifi
 44. Wisconsin International University College, Accra. . (Hozzáférés: 2008. február 27.)
 45. Ashesi University College, Accra
 46. Lerner János: Világutazók atlasza

Források

További információk

Commons:Category:Ghana A Wikimédia Commons tartalmaz Ghana témájú médiaállományokat.