Tanzánia

Tanzániai Egyesült Köztársaság
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
United Republic of Tanzania
Tanzánia zászlaja
Tanzánia zászlaja
Tanzánia címere
Tanzánia címere
Nemzeti mottó: Uhuru na Umoja
(szuahéliül: Szabadság és Egység)
Nemzeti himnusz: Mungu ibariki Afrika
FővárosaDodoma
d. sz. 7° 16′, k. h. 36° 21′-7.2666666666667, 36.357.266667°S 36.350000°EKoordináták: d. sz. 7° 16′, k. h. 36° 21′-7.2666666666667, 36.357.266667°S 36.350000°E
Legnagyobb városDar es-Salaam
Államformaköztársaság
Vezetők
ElnökSamia Suluhu Hassan
MiniszterelnökKassim Majaliwa
Hivatalos nyelvszuahéli, angol
függetlenségaz Egyesült Királyságtól
Egyesítés1964. április 26.
TagságLista
Népesség
Népszámlálás szerint57 310 019 fő (2017)
Rangsorban25
Becsült63 500 000 fő (2022)
Rangsorban25
Népsűrűség68 fő/km²
GDP2005
Összes27 006 millió  USD (99)
Egy főre jutó738 USD (165)
HDI (2007)0,530 (151) – közepes
Földrajzi adatok
Terület945 090 km²
Rangsorban30
Víz6,2%
IdőzónaEAT (UTC+3)
Egyéb adatok
PénznemTanzániai shilling (TZS)
Nemzetközi gépkocsijelEAT
Hívószám255
Segélyhívó telefonszám
 • 112
 • 114
 • 115
Internet TLD.tz
Villamos hálózat230 volt
Elektromos csatlakozó
 • AC power plugs and sockets: British and related types
 • BS 1363
Közlekedés irányabal
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanzániai Egyesült Köztársaság témájú médiaállományokat.

Tanzánia vagy hivatalosan Tanzániai Egyesült Köztársaság (szuahéli: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) Magyarországnál több mint tízszer nagyobb ország Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén. Északnyugaton Ugandával határos; Kenya északkeletre; az Indiai-óceán keletre fekszik; délen Mozambik és Malawi, délnyugatra Zambia, míg Ruanda, Burundi és a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugatra fekszik tőle. A Kilimandzsáró, Afrika legmagasabb hegye az ország északkeleti részén, a kenyai határ közelében található.

Két „fővárosa” van: a történelmi főváros, Dar es-Salaam, amely a gazdasági és kereskedelmi központja, és Dodoma, ahová a kormány az 1970-es években áthelyezte a fő igazgatási szerveket, és a törvényhozás központja.

Az országban több mint száz nyelvet beszélnek, így Kelet-Afrika nyelvileg legváltozatosabb országa. Az országnak de jure nincs hivatalos nyelve, bár a nemzeti nyelv a szuahéli. Emellett az angolt használják a külkereskedelemben, a diplomáciában, a felsőbb bíróságokon, valamint oktatási nyelvként a közép- és felsőoktatásban; míg Zanzibáron leginkább az arabot beszélik.

Etimológia

Az ország két szövetségi állama egykor brit mandátumterület volt: Tanganyika néven.

1961-ben nyerte el függetlenségét és 1964-ben egyesült Zanzibárral. A neve erre utal: Tan + Zan + a latinos ia-képző.

Földrajz

K e n y a Uganda K
o
n
g
ó
Ruanda Burundi Z a m b i a M o z a m b i k M
a
l
a
w
i
Arusha Arusha D e S Dar es Salaam Dodoma Dodoma Iringa Iringa Kigoma Kigoma Mbeya Mbeya Moro Morogoro Moshi Moshi Mtwara Mtwara Mwa Mwanza Sumba Sumbawanga Tabora Tabora Tanga Tanga Indiai-
óceán
Viktória-
Tanganyika-tó Nyasza-tó Rukwa-tó Nátron-tó Pemba Zanzibár Mafia Kili Kilimandzsáró Gombe Gombe N.P. Ngorongo Ngorongoro Serengeti Serengeti

Domborzata

Felszínének zömét a kelet-afrikai-magasföld hullámos szavannája uralja. A fennsíkból északon hatalmas vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység csúcsa, a Kibo (Uhuru) Afrika legmagasabb pontja is.

Az 1000-1300 méter magas fennsíkból nyugaton éles törésvonal mentén, meredeken szakad le a Közép-afrikai árokba, amelynek délen szerteágazó törésvonalai mentén lávatakarók terülnek el, illetve nagyrészt már kialudt vagy szunnyadó tűzhányók magasodnak. A Közép-afrikai árok nyugati oldalán alakult ki a Föld egyik legnagyobb kalderája: a Ngorongoro átlagosan 700 m magas peremei 326 km²-es síkságot öveznek. A magasföld keleti oldala fokozatosan ereszkedik le az Indiai-óceánt kísérő, dél felé szélesedő sík és dombvidékre. A kristályos alapkőzet tönkjéből élesen elkülönülő szigethegységek emelkednek ki (Usambara-hegység, 2462 m; Uluguru-hegység, 2552 m).

A tengerpartot korallzátonyok és kisebb-nagyobb korallszigetek szegélyezik.

Vízrajza

A Kelet-afrikai-árok vonalában található a Nyasza- (Malawi-) és a Tanganyika-tó. A Viktória-tó vízgyűjtő területének vizei végső soron a Níluson át a Földközi-tengerbe jutnak, míg az ország nagy része az Indiai-óceán vízgyűjtő területe.

Leghosszabb folyói – a Pangani, a Rufidzsi (Rufiji) és a déli határt követő Ruvuma – az Indiai-óceán felé tartanak. Nem hajózhatók, zuhatagos szakaszaik vízenergia-tartaléka nagy.

A magasföld és az árkok egyes részei lefolyástalanok. A mellékárokban levő Rukwa-tó és a K-afrikai-árokban mélyülő néhány kisebb tó (Nátron-, Manyara- és Eyasi-tó) enyhén sós vizű.

Éghajlata

Éghajlati térkép a Köppen-osztályozáson (angol)

Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző,de a tszf. magasság miatt nagy részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van.

A magasföld és a vulkáni kúpok keleti, délkeleti lejtői évi 1500-2000 mm csapadékot kapnak. A fennsík mélyebben fekvő részei és a kelet-afrikai-árok azonban szárazak (évi átl. csapadék 400–800 mm). Tanzánia nagy részén egy esős évszak van (nov.-ápr/máj.), de északon megfigyelhető kettős csapadékmaximum.

Élővilág, természetvédelem

Növényzete változatos. A tengerpartot mangrovemocsarak, illetve pálmaligetek kísérik. Az ország belsejében a csapadékviszonyoknak megfelelően száraz, rövid füvű, bozótos vagy hosszú füvű szavanna (a legnagyobb kiterjedésű természetes állományok, például a Serengeti Nemzeti Park) és 15–20 m magas, laza lombkoronájú, főként lombhullató pillangósvirágú fákból álló szavannaerdők vannak. A gyepszintet főként homokfű, fenyérfű, tőtipan alkotja. A zárt gyepet ernyő alakú selyemakác és akácia csoportjai, nyálkafa, balzsamfa, majomkenyérfa szakítják meg.

Trópusi esőerdők csak a magashegységek (Kilimandzsáró, Meru, Uluguru-hegység) oldalain nőnek. A hegylábakon 500–700 m magasságig zárt, lombhullató erdők, felettük síkvidéki esőerdők, 1500–1700 m magasságon hegyi esőerdők, feljebb alacsonyabb köderdők vannak. 3000 m körül bambuszosok, törpeerdők váltakoznak, felettük hangafélék alkotta havasi cserjések díszelegnek. 4000 m felett száraz, hideg sivatagi, félsivatagi növényzet van.

Állatvilága egyedülállóan gazdag, megóvására világhírű nemzeti parkokat hoztak létre. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop - és a Tanzániára jellemző síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bivaly-, víziló- és csimpánz állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik.

Nemzeti parkjai
KépekEgy nemzeti park állataiEgy nemzeti park állataiA Kibo-csúcs a KilimandzsárónA Kibo-csúcs a KilimandzsárónTájkép a Serengeti Nemzeti ParkbanTájkép a Serengeti Nemzeti ParkbanTarangire Nemzeti ParkTarangire Nemzeti ParkNgorongoro Természetvédelmi TerületNgorongoro Természetvédelmi Terület
Tanzánia nemzeti parkjai

A terület gazdag állatvilágát nemzeti parkok és más védett területek védik.

Természeti világörökségei

Történelme

A Kr. e. 2-1. évezred fordulóján kusita csoportok, az ezredfordulón bantuk (Ny-Afrika felől), a Kr. e. 1. évezred vége felé legeltető állattenyésztéssel foglalkozó nílusi népek (É felől) csoportjai vándoroltak a mai ország területére.

A partvidéken és a közeli szigeteken a Kr. u. 1. évezred első felében városi jellegű települések, majd kisebb (szuahéli) városállamok és köréjük szerveződő kisebb fejedelemségek jöttek létre (Pemba, Kilwa stb.). Ezek a 10-12. század folyamán felvették az iszlám hitet. A szárazföld belsejében élő népek továbbra is törzsi-nemzetségi keretek között éltek, amelyek felbomlása csak a 18-19. század fordulóján kezdődött meg.

Az ország partvidékét az európaiak közül a portugálok fedezték fel a 16. század elején. Zanzibár ekkor az arabok kezén volt már. A portugálokat a 17. század végén Omán szorította ki. A 18. században a Kelet-afrikai partvidék fokozatosan a zanzibári szultán (Omán vazallusa) uralma alá került.

1889-ben a németek gyarmatosították az országot Német Kelet-Afrika néven. Az első világháború után a Népszövetség brit mandátumterületté tette. (Kivéve egy kis területet északnyugaton, amelyet Belgiumhoz csatoltak és később abból lett Ruanda és Burundi).

A brit uralom 1961-ben viszonylag békés körülmények között ért véget, különösen, ha a szomszédos Kenyához hasonlítjuk. A függetlenné válás időszakának vezető államférfija Julius Nyerere volt. Eredetileg tanár volt, amikor az 1950-es évek elején belépett a politikai életbe. 1953-ban őt választotta elnökévé a Tanganyikai Afrikai Szövetség (TAA), mely egy civil szervezet volt, amelyben a közszolgálat dolgozói domináltak. A TAA 1954-ben átalakult, utódja, a Tanganyikai Afrikai Nemzeti Unió (TANU) politikai párt volt. A TANU fő célja Tanganyika nemzeti szuverenitásának kivívása volt. Tagtoborzó kampányt indított, és egy éven belül a TANU volt az ország fő politikai szervezete. Nyerere 1960-ban a brit igazgatás alatt álló Tanganyikában lett első miniszter, ezt a tisztségét megtartotta 1961-ben, amikor Tanganyika hivatalosan független ország lett.

Nyerere röviddel a függetlenség kivívása után, első elnöki időszakában, az arushai nyilatkozatban balra fordult, elkötelezte magát a pánafrikai szocializmus, a társadalmi szolidaritás, a kollektív áldozat és az „ujamaa” (családiasság) mellett. A nyilatkozat után államosították a bankokat és az ipari nagyüzemeket.

Amikor a szomszédos Zanzibárban a balos zanzibári forradalom megfosztotta trónjától a szultánt és az ország 1963-ban függetlenné vált, a sziget Tanganyikához csatlakozott és 1964. április 26-án új ország keletkezett, Tanzánia. A két, addig különálló állam unióját sok zanzibári vitatta (köztük olyanok is, akik egyebekben a forradalom hívei voltak), de elfogadta mind Nyerere kormánya, mint a Zanzibári Forradalmi Kormány, mint saját értékeinek és céljainak megvalósulását.

Az 1970-es évek végén esett Tanzánia termékeinek ára, miközben a kőolaj ára emelkedett. Ez Tanzánia gazdaságát nehéz helyzetbe hozta. Tanzánia a kommunista Kínához igazodott, attól remélve segítséget szociális vállalkozásaihoz. A kínaiak gyors segítséget nyújtottak, de csaknem minden általuk támogatott beruházást importált kínai munkaerővel építettek fel. Ugyanekkor Tanzániában erőszakos módon hoztak létre nagy szövetkezeti gazdaságokat, amelynek eredménye a mezőgazdaság hatékonyságának romlása, csökkenő termésmennyiség lett. A kollektivizálás következtében Tanzánia a nehezen élő farmerek országából az éhező szövetkezeti parasztok földje lett. Az 1980-as években az országban a gazdasági válság következtében zűrzavar uralkodott el, a társadalmi igazságosság célja egyre illuzórikusabbá vált, terjedt a felismerés, hogy a szocializmus felépítése nem lehetséges. Ugyan a döntés mélységesen népszerűtlen volt, de a tanzániai kormány az 1980-as évek közepén feltételekhez kötött hiteleket vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól. „Strukturális átalakításra” vállalkoztak. A feltételek között szabott határidők voltak az állami szektor majdnem teljes felszámolására (az Afrikában szokásos mérték alá), a pénzügyi és mezőgazdasági piac deregulációjára.

1978-ban fegyveres konfliktus tört ki Uganda és Tanzánia között.

Az 1980-as évek közepétől a korai 1990-es évekig Tanzánia nemzeti összterméke (GDP) lassan nőtt, miközben a szegénység elmélyült.

1995-ben tartottak első ízben szabad választásokat.

Politika és közigazgatás

Alkotmány, államforma

Az ország elnöki rendszerű köztársaság. Az alkotmányt 1992-ben módosították.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás

Elnökök

Politikai pártok

Jogállamiság

A parlament sokat veszített korábbi erejéből és függetlenségéből, és a végrehajtó hatalom (kormány) eszközévé vált a fékek és ellensúlyok szerveként betöltött szerepének rovására.

Míg a hatalmi ágak szétválasztását az alkotmány rögzíti, a valóságban a végrehajtó hatalom dominál, és sem a törvényhozás, sem az igazságszolgáltatás nem igazán független. Bár Tanzánia viszonylag jól szervezett országként jellemezhető, a közigazgatás hajlamos az eredménytelenségre.

A közpénzek elsikkasztása és a korrupció jellemző a politikai és közigazgatási életben. A politikai befolyás és a korrupció, főleg az alacsonyabb szintű bíróságokon, korlátozza az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Emberi jogok

Tanzániában a homoszexualitás illegális, amelyért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is járhat. A Pew Research Center 2007-es felmérése szerint a tanzániaiak 95 százaléka úgy gondolta, hogy a homoszexualitást nem szabad elfogadnia a társadalomnak.

A törvények többnyire előírják az emberek egyenlőségét. Vannak azonban olyan diszkriminatív törvények, mint például az öröklési és házassági törvények, amelyek hátrányosan különböztetik meg a nőket.

Közigazgatási beosztás

2016-ban Tanzánia harmincegy régióra (mkoa) oszlik.

Tanzánia régiói
 • Arusha
 • Dar es Salaam
 • Dodoma
 • Iringa
 • Kagera
 • Kigoma
 • Kilimandzsáró
 • Lindi
 • Manyara
 • Mara
 • Mbeya
 • Morogoro
 • Mtwara
 • Mwanza
 • Pemba North
 • Pemba South
 • Pwani
 • Rukwa
 • Ruvuma
 • Shinyanga
 • Singida
 • Tabora
 • Tanga
 • Zanzibar Central
 • Zanzibar North
 • Zanzibar Urban

Védelmi rendszer

Védelmi kiadások: GDP 1,14%-a (2016).

A Tanzániai népi hadsereg (Jeshi la Wananchi la Tanzania, JWTZ) felépítése:

Népesség

Népességének változása

A népesség alakulása 1960 és 2022 között
Lakosok száma10 074 49012 038 20414 504 93917 556 18121 183 69626 337 40331 586 03936 760 83143 639 75261 741 120
1960196619721978198419911997200320092022
Adatok: Wikidata
KépekA legnagyobb város, Dar es-Salaam városközpontjaA legnagyobb város, Dar es-Salaam városközpontjaDar es-Salaam külvárosaDar es-Salaam külvárosaUtcakép Dar es-SalaambanUtcakép Dar es-SalaambanTanzániai asszonyokTanzániai asszonyokNők teát szüretelnekNők teát szüretelnekA bantu szukuma az ország legnagyobb etnikai csoportjaA bantu szukuma az ország legnagyobb etnikai csoportjaMbulu katedrálisaMbulu katedrálisaDodoma egy keresztény templomaDodoma egy keresztény templomaMorogoro mecseteMorogoro mecsete

Általános adatok

Népesség növekedési ráta: 2,79% (2015, becslés)

Városi lakosság 2015-ben: a teljes népesség 31,6%-a.

Nemek aránya (2008):

Várható átlagéletkor (2008):

Legnépesebb települések

Etnikai megoszlás

A lakosság etnikailag vegyes, legnagyobbrészt különféle bantu nyelvű törzsekhez tartozik.

Legnagyobb számban szukumák élnek itt (12%). További főbb népcsoportok: a Kilimandzsáró déli lejtőin csaggák, illetve nyamvezik, kondék, haják. A pásztorkodó hamita és nilóta törzsek (pl. maszaik) a lakosság 5%-át alkotják. A tengerparton és a nagyobb városokban indiaiak, arabok és európaiak is élnek, számuk azonban elenyésző.

Nyelvi megoszlás

Tanzániában több mint 100 különböző nyelvet beszélnek, így ez Kelet-Afrika nyelvileg legváltozatosabb országa. A lakosság túlnyomó zöme a bantu nyelvek valamelyikét használja.

Az országnak de jure nincs hivatalos nyelve, bár a nemzeti nyelv a szuahéli. A lakosok körülbelül 10%-a beszéli első nyelvként, és kb. 90%-a második nyelvként.

A szuahélit a parlamentben, az alsófokú bíróságokon és oktatási nyelvként az általános iskolában használják. Az angol nyelvet használják a külkereskedelemben, a diplomáciában, a felsőfokú bíróságokon, valamint a közép- és felsőoktatásban oktatási nyelvként használják; de a tanzániai kormány azt tervezi, hogy megszünteti az angolt, mint elsődleges oktatási nyelvet.

Vallási megoszlás

A lakosság 61%-a keresztény, 35%-a muszlim, a maradék törzsi ill. egyéb vallású. Más felmérés szerint keresztény 30%, muszlim 35%, hagyományos afrikai vallású 35% Zanzibár szinte teljes egészében muszlim.

Szociális rendszer

Gazdaság

KépekBank of Tanzania irodaépületei Dar es-Salaamban (a két magas épület)Bank of Tanzania irodaépületei Dar es-Salaamban (a két magas épület)A Williamson gyémántbánya területe, MwaduiA Williamson gyémántbánya területe, MwaduiTeaültetvény, TukuyuTeaültetvény, TukuyuTea-feldolgozó üzem, RungweTea-feldolgozó üzem, RungwePiackép, ArushaPiackép, Arusha

Általános adatok

Az elképesztő szegénysége és alapvető agrárius jellege ellenére Tanzánia azon afrikai államok közé tartozik, melyek lassú de stabil fejlődésen mennek át. A mezőgazdaság domináns strukturális és foglalkoztatási szerepe miatt, mindez csak fokozatos mértékben tud megmutatkozni, Tanzániában még mindig súlyos problémákat indukál a munkanélküliség, a szegénység, a területi egyenlőtlenségek, az infrastrukturális fejletlenség, a régió korábbi konfliktusos történelme, az ország nyugati részében élő menekültek, illetve a tőke- és szakemberhiány. A természeti erőforrások kihasználása ma is alapvetően pazarló, az azokból befolyó nemzeti bevételek aránytalanul alacsonyak, kiterjedt korrupciós hálózatok zabolázzák az állami és társadalmi javakat, valamint a nemzetközi segélyeket. A piacosítás és a kormányzati beruházásösztönző politika eredményei csak lassan transzformálódnak át általános életszínvonal emelkedéssé. Az ország bruttó nemzeti összterméke (GDP) a Világbank várakozásai szerint 6,8%-kal nőhet 2018-ban, ezzel a növekedési ütemmel az adott évben a világ kilenc leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartozik.

Gazdasági ágazatok

Mezőgazdaság

Gazdaságának alapja a mezőgazdaság (kávé, tea, szizál, gyapot, kukorica, dohány, manióka, szegfűszeg). Sokan a nomád állattenyésztésből élnek.

Ipar

Kis mennyiségben aranyat, ónt és drágaköveket bányásznak, gyémánt, sókitermelés.

2014-ben a főbb iparágak: mezőgazdasági termények feldolgozása (cukor, sör, cigaretta, szizálzsineg); bányászat (gyémánt, arany és vasérc), só, szóda; cementgyártás, kőolaj-finomítás, cipő-, ruházati ipar, faipar, műtrágyagyártás.

Kereskedelem

Főbb külkereskedelmi árucikkek:

Főbb kereskedelmi partnerek 2017-ben:

Az országra jellemző egyéb ágazatok

Közlekedés

B144-es út

A közlekedés túlnyomó részt közúton zajlik, a teherszállítás 75%-a, a személyszállítás 80%-a.

Közút

Az országban bal oldali a forgalom iránya. A közutak teljes hozza: 86.500 km, az utak gyakran igen rossz állapotban vannak.

Légi

Az országban 4 nemzetközi reptér van:

További 100 kisebb reptér található az országban. A repülőterek infrastrukturális ellátása alacsony.

Vasút

Tanzániában két vasúttársaság van, a vonalak össz hossza 3690 km. A vonalak egyik része a Tanzania Railways Limited tulajdona. A másik része a TAZARA (Tanzania Zambia Railways) tulajdona.

A Tanzania Railways Limited köti össze Dar es Salaam-ot Tanzánia középső és északi részével. A TAZARA biztosítja a vasúti kapcsolatot Dar es Salaam és Kapiri Mposhi között (rézbányászati terület Zambiában).

A vasúti közlekedés lassú, gyakori, hogy egyes járatokat törölnek, vagy azok jelentős késéssel közlekednek. A vasút műszaki biztonsága alacsony színvonalú, gyakoriak a balesetek.

Telekommunikáció

Hívójel prefix 5H-5I
ITU zóna 53
CQ zóna 37

Kultúra

Társadalom

Hagyományosan a család feje mindenkor a család legidősebb tagja. Akaratának mindenki engedelmeskedik. Rangban utána következnek a család többi férfitagjai, koruk szerint. A kis közösség nőtagjai és a gyermekek feltétlen engedelmességgel tartoznak a férfiaknak. A nők sorsa kemény, hiszen nemcsak a ház körül tevékenykednek, hanem rájuk hárul a földművelő munka nagy része is és az ő feladatuk a gyermeksereg gondozása is.

A gyerekek életük első éveit a legszorosabb anyaközelben töltik. Pár napos koruktól kezdve az anyjuk hátára vannak kötve egy kendőben. Édesanyjuk mindenhová magával viszi őket. Általában csak a kistestvér megszületése után kerülnek le az anyjuk hátáról, hogy az újszülötteknek adják át a helyüket. A testvérek ragaszkodnak egymáshoz és az idősebbek feladata, hogy gondját viseljék a kisebbeknek.

Kultúra képekbenFaszobrok, ArushaFaszobrok, ArushaKanga (kelmék) eladók a piaconKanga (kelmék) eladók a piaconTanzániai táncosokTanzániai táncosokZenészekZenészekA maszájok tradicionális táncaA maszájok tradicionális táncaFalusi iskola Karatu közelébenFalusi iskola Karatu közelébenHagyományos kunyhók (luó törzs)Hagyományos kunyhók (luó törzs)Hadza törzs tagjaiHadza törzs tagjaiDatoga törzsi családDatoga törzsi családDatoga lányokDatoga lányokZanzibár kővárosaZanzibár kővárosaMoshi mecseteMoshi mecseteAnglikán templom ZanzibáronAnglikán templom ZanzibáronA Dar es Salaam-i Egyetem egy épületeA Dar es Salaam-i Egyetem egy épületeFreddie Mercury, tanzániai születésű énekesFreddie Mercury, tanzániai születésű énekes

Oktatási rendszer

Az országban több egyetem is található:

Kulturális intézmények

Kulturális világörökség

Tudomány

Művészetek

Zene Városi ngoma csoport

A hagyományos zenének nagyon sokféle hangszere van, a legfontosabbak a dobok, a marimba ütős hangszer, amely leginkább a xilofonhoz hasonlítható, a konzervdobozokból készült csörgők és a kalimba.

A modern zene fő stílusai:

Freddie Mercury, a Queen rockegyüttes egykori énekese és dalszerzője a tanzániai Zanzibáron született, de zenéjének nincs kapcsolata Tanzánia zenei hagyományaival.

Hagyományok, néprajz

Gasztronómia

Az egyszerű emberek fő tápláléka a tápióka, kukoricakása, cirokkása, rizs, csapati (lapos kenyérféle). Ezekhez az asszonyok különböző levelekből készült sűrű főzelékféleséget tálalnak. A zsírt vagy olajat az őrölt földimogyoró vagy reszelt kókuszdió helyettesíti. Leginkább csak az ünnepi asztalra kerül hús, legtöbbször csirke, amit a magyar pörkölthöz egész hasonló módon készítenek el. Az igazán ünnepi alkalmakra nyílt parázs fölött egészben sült kecske vagy birka dukál, de ezt ritkán engedhetik meg maguknak. Sokféle fűszert használnak, ezek közül a méregerős paprika a legközkedveltebb. Táplálkozásukat a rengeteg nyersen fogyasztott gyümölcs egészíti ki. A zöldségfélék közül legelterjedtebb a tápióka, édesburgonya, jamszgyökér, de népszerű a bab, zöldborsó, káposzta, paradicsom, sárgarépa is.

Turizmus

Zanzibár óceánparti képe Maszáj boma a Ngorongoro Természetvédelmi Területen

Tanzánia az afrikai szafarik egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Földterületének kb. 38 százaléka hivatalosan védett terület, ahol a 21. század elején 17 nemzeti park, 29 vadrezervátum, 40 ellenőrzött természetvédelmi terület és tengeri park található.

A Kalambo-vízesés, amely a Kalambo-folyón, a zambiai határnál található, Afrika második legmagasabb, megszakítás nélküli vízesése.

A turisták túlnyomó része Zanzibárt látogatja meg, vagy a Tanzánia északi részén található természetvédelmi parkokat.

Főbb látnivalók

Egészségügyi kockázatok

Jelentős az ebola, továbbá a malária és HIV veszély.

Sport

Labdarúgás

Olimpia

Ünnepek

dátum név megjegyzés
Jan 1 Újév
Jan 12. Zanzibári forradalom napja A zanzibári szultán bukásának évfordulója, 1964
változó Mawlid Mohamed próféta születésnapja
változó Nagypéntek Jézus Jézus halálának emléknapja
Márc/Ápr. Húsvéthétfő
Ápr. 7. Abeid Amani Karume-nap Abeid Karume meggyilkolásának emléknapja
Ápr. 26. Zanzibár és Tanganyika egyesülésének napja, 1964 (Union Day)
Máj. 1. A munka ünnepe
Júl. 7. Saba Saba (munkanap) A parasztok napja, Tanzánia első pártjának megalapítása
Aug. 8. Nane Nane
Okt. 14. Nyerere-nap Julius Nyerere halála
változó A böjt megtör. ünnepe A ramadán vége (Īd al-fitr)
változó Áldozati ünnep (Īd ul-Adha) muszlim ünnep
Dec. 9. Függetlenség Tanganyika függetlensége az Egyesült Királyságtól, 1961
Dec. 25. Karácsony Jézus születése
Dec. 26. Karácsony másnapja
Commons:Category:Tanzania A Wikimédia Commons tartalmaz Tanzánia témájú médiaállományokat.

Jegyzetek

 1. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
 2. Worldometers
 3. Worldometers 2022
 4. a b c d Sociolinguistics: An International Handbook of the Science of Language and Society. Walter de Gruyter, 1967. o. (2006). ISBN 978-3-11-018418-1 
 5. a b Godfrey Mugoti. Africa (a-z). Godfrey books, 152. o. (2009. június 12.). ISBN 9781435728905 
 6. a b Tanzania Country Information – All about Tanzania. expogr.com . (Hozzáférés: 2020. április 26.)
 7. a b Tanzania Profile. Tanzania.go.tz . Tanzanian Government. . (Hozzáférés: 2017. július 23.)
 8. a bTanzania Ditches English In Education Overhaul Plan”, 2015. február 17. (Hozzáférés: 2015. február 23.) 
 9. http://www.etymonline.com/
 10. a b c d Országok lexikona A-Z, 2007
 11. a b c Magyar Nagylexikon: Országok lexikona, 2007
 12. a b c d e f BTI 2022 Tanzania Country Report (angol nyelven). BTI 2022. (Hozzáférés: 2022. augusztus 9.)
 13. State Sponsored Homophobia 2016: A world survey of sexual orientation laws: criminalisation, protection and recognition. International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, 2016. május 17. .
 14. Pew Global Attitudes Project pp. 35, 84, and 117. Pew Research Centre. . (Hozzáférés: 2017. július 15.)
 15. Kilyinga, Nasongelya. „Enter Songwe Region as Six Districts Created”, Daily News , 2015. július 10. (Hozzáférés: 2017. február 21.) 
 16. Mwakyusa, Alvar. „Songwe is new region – with four districts”, Daily News , 2016. február 4.. (Hozzáférés: 2017. február 21.) 
 17. a b c d e f Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2015. július 10.)
 18. Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2013. május 16.)
 19. Africa’s economic outlook is promising for 2018, but there are clouds on the horizon. qz.com. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
 20. a b c Dr. Pócs Tamásné: Egy kelet-afrikai faluban (Földrajzi olvasókönyv, Tankönyvkiadó, Budapest, 1977)
 21. Why millions chose Africa as their safari destination, 2016. január 12.
 22. "The Impact of Dominant Environmental Policies on Indigenous Peoples in Africa", authored by Soyata Tegegn, in Indigenous People in Africa: Contestations, Empowerment and Group Rights, edited by Ridwan Laher and Korir SingíOei, Africa Institute of South Africa, 2014, page 57, retrieved 16 October 2014
 23. Home. Tanzania National Parks. . (Hozzáférés: 2014. október 16.)
 24. "Kalambo Falls". Encyclopædia Britannica.