Internet Archive

Internet Archive
Vállalkozás típusa
Oldal típusadigitális könyvtár
Elérhető nyelv(ek)angol
Alapítva1996
SzékhelyFourth Church of Christ, Scientist
Származási országAmerikai Egyesült Államok
AlapítóBrewster Kahle
URLarchive.org
Kereskedelmi?nonprofit
Hivatalos bloghttps://blog.archive.org/
Alexa-helyezés199 (2020. augusztus 11.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Internet Archive témájú médiaállományokat.

Az Internet Archive – „Internetarchívum” – egy nonprofit szervezet digitális könyvtára. A szervezet célja, hogy kutatóknak, történészeknek, vagy más tudomány képviselőinek maradandó hozzáférést biztosítson a elektronikus formában létező gyűjteményekhez valamint, hogy a teljesen szabad és nyitott internetet biztosító szabályozás valósuljon meg.

Az Internet Archive egyik adatközpontja Alexandria könyvtárában (Bibliotheca Alexandrina)

Hagyományos könyvtárhoz hasonlóan nyitva áll a széles közönség számára is. 1999 végétől kezdve mind inkább kiteljesedtek tematikus gyűjteményei is. Archívumai szöveges és audióanyagot, mozgóképeket és szoftvert egyaránt tartalmaznak.

Története

Brewster Kahle, amerikai programozó, internet-aktivista hozta létre San Franciscóban. 1996-os alapítása óta adományokból tartja fenn magát, ezek főként az alapító egy másik cégétől, az Alexa Internettől folynak be, de sok más adományozó is segíti.

Wayback Machine

A nagyközönség számára legismertebb szolgáltatás a Wayback Machine, amely hozzáférést nyújt egy-egy adott weblap korábbi állapotaihoz (dátum szerint elkülönítve), amelyeket 1996 óta az internetről eltároltak. A megőrzött lapokon lévő hivatkozásokat úgy alakítják át, hogy azok szintén a keresett időponthoz lehető legközelebbi eltárolt állapotra mutassanak. 2022 nyarára már közel 700 milliárd állapotot rögzítettek.

Tematikus gyűjtemények

Források