Internet Archive

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Internet Archive
Vállalkozás típusa
Oldal típusadigitális könyvtár
Elérhető nyelv(ek)angol
Alapítva1996
SzékhelyFourth Church of Christ, Scientist
Származási országAmerikai Egyesült Államok
AlapítóBrewster Kahle
URLarchive.org
Kereskedelmi?nonprofit
Hivatalos bloghttps://blog.archive.org/
Alexa-helyezés199 (2020. augusztus 11.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Internet Archive témájú médiaállományokat.

Az Internet Archive – „Internetarchívum” – egy nonprofit szervezet digitális könyvtára. A szervezet célja, hogy kutatóknak, történészeknek, vagy más tudomány képviselőinek maradandó hozzáférést biztosítson a elektronikus formában létező gyűjteményekhez valamint, hogy a teljesen szabad és nyitott internetet biztosító szabályozás valósuljon meg.

Az Internet Archive egyik adatközpontja Alexandria könyvtárában (Bibliotheca Alexandrina)

Hagyományos könyvtárhoz hasonlóan nyitva áll a széles közönség számára is. 1999 végétől kezdve mind inkább kiteljesedtek tematikus gyűjteményei is. Archívumai szöveges és audióanyagot, mozgóképeket és szoftvert egyaránt tartalmaznak.

Története

Brewster Kahle, amerikai programozó, internet-aktivista hozta létre San Franciscóban. 1996-os alapítása óta adományokból tartja fenn magát, ezek főként az alapító egy másik cégétől, az Alexa Internettől folynak be, de sok más adományozó is segíti.

Wayback Machine

A nagyközönség számára legismertebb szolgáltatás a Wayback Machine, amely hozzáférést nyújt egy-egy adott weblap korábbi állapotaihoz (dátum szerint elkülönítve), amelyeket 1996 óta az internetről eltároltak. A megőrzött lapokon lévő hivatkozásokat úgy alakítják át, hogy azok szintén a keresett időponthoz lehető legközelebbi eltárolt állapotra mutassanak. 2022 nyarára már közel 700 milliárd állapotot rögzítettek.

Tematikus gyűjtemények

Források