Délkelet-Európa

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés Délkelet-Európa területe a Ciprusi Köztársaság jelölése nélkül

Délkelet-Európa Európa egyik régiója. Területébe Szlovéniát csak ritkán veszik bele, Romániát azonban már gyakrabban beleértik. A régió teljes területe Szlovénia és Románia nélkül 550 000 km², népessége 53 millió fő.

A tágabb értelemben vett Dél-Európa magában foglalja Délkelet-Európát is.

Habár Délkelet-Európa nagy része a Balkán-félszigeten fekszik, nem teljesen azonos vele: a félsziget területén kívül hozzátartozik még Görögország szigetvilága, Szerbia és Horvátország északi, a Száva–Duna-vonaltól északra eső részei, bizonyos értelemben a Ciprusi Köztársaság területe, illetve Törökország európai részei. A félsziget területéből azonban nem tartozik hozzá a romániai Dobrudzsa.

Délkelet-Európa ugyancsak nem azonosítható teljesen a Balkán térséggel sem. A Balkán történelmi-kulturális fogalom, amely földrajzilag nagyrészt valóban a Balkán-félszigetet jelenti, de a romániai Regát területét szintén a Balkánhoz tartozónak tekintik.

Országok

Délkelet-Európa országai narancssárgával jelölve, a Délkelet-Európához sorolt területek narancssárga vonallal határolva.

A következő országok tartoznak Délkelet-Európához:

Európa régiói a CIA World Factbook szerint, Délkelet-Európa barnával jelölve

Esetenként Délkelet-Európához sorolják a következő országokat vagy egyes területeiket is :

Egyes Délkelet-Európához kötődő nemzetközi együttműködési programokba bevonnak hagyományosan közép- és kelet-európai országokat is (pl. integritási, stabilitási, bűnmegelőzési, éghajlatvédelmi programok):

Jegyzetek

  1. Operatív program 'Délkelet-Európa'. Európai Bizottság. (Hozzáférés: 2023. december 18.)
  2. Horváth, Tamás: Délkelet-Európai Nemzetközi Partnerség. (Hozzáférés: 2012)
  3. A 2000. évi CXV. törvény Magyarország részvételéről a Délkelet-Európai Együttműködési Kezdeményezésben (SECI). Jogtár. (Hozzáférés: 2024. január 2.)
  4. European Climate Foundation – South-East Europe (angol nyelven). europeanclimate.org. . (Hozzáférés: 2023. december 18.)
  5. The South East Europe Transnational Cooperation Programme (angol nyelven). southeast-europe.net . .

További információk

Ez a földrajzi objektumról, alakzatról, jelenségről szóló lap egyelőre csonk (erősen hiányos). Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!