Oscar-díj

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Oscar-díj
(Academy Award)
Az 1988-as Oscar-gála vörös szőnyege
Az 1988-as Oscar-gála vörös szőnyege
Szervezet neveFilmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)
Ország USA
SzékhelyLos Angeles
Alapítás éve1929
Díjátadók
Első díjátadó1. Oscar-gála
(1929. május 16.
Hollywood)
Legutóbbi díjátadó96. Oscar-gála
(2024. március 10.
Los Angeles)
Hivatalos weboldal
Oscars.org

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki több kategóriában 1929 óta.

A díjakat látványos gála keretében minden év februárjában (általában a hónap utolsó vasárnapján) adják át Hollywoodban – 2002 előtt Los Angelesben (korábban néhányszor New Yorkban is rendeztek gálát). A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki, az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját, a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelöltet választanak ki. A jelöltekre az akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig.

A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a Dolby Színházba (2012-ig Kodak Színház). Az estélyen a sztárok híres divattervezők pompás ruhakölteményeit öltik magukra. Az eseményt több száz televíziós csatorna sugározza az egész világon.

Története

Az egyes kategóriák megnevezése időnként változott, de az első díjátadón kettő is volt, amely eltért a későbbiektől: a legjobb film megjelölése Best Picture, Unique and Artistic Production volt (azaz „egyedi és művészi produkció”); az Engineering Effects a technikai díjak előfutára, 1930-ban nem osztottak ilyet (de hangmérnökit igen), 1931-ben pedig bevezették a Scientific and Engineering és a Technical Achievement kategóriákat. Az 1929-es év kategóriái között még szerepelt a Title Writing, azaz a némafilmekben feltűnő feliratok írása. Szintén az első évben különdíjat kapott a legjobb vígjáték és dráma rendezője.

Az első 15 díjátadó ünnepség a Hollywood Roosevelt Hotelben, majd az Ambassador és a Biltmore szállodáknál került megrendezésre. Az érdeklődés növekedésével egyre nagyobb tömeget vonzott a rendezvény, így 1942 után a fokozott látogatottság és a II. világháború használhatatlanná tette a helyszíneket. Az ünnepség ekkor színházakba költözött. 1953. március 19-én közvetítették először a bemutatást, hollywoodi RKO Pantages Színházból. További helyszínváltások következtek, míg végül Los Angeles és New York után 2001-ben a díjátadás visszatért Hollywoodba, a 3400 üléssel rendelkező Kodak Színházba.

Az átadás látványos gála keretében történik, a filmipar legjobbjai több kategóriában kerülhetnek jelölésre, és vehetik át az arany-szobrocskát.

Évekig változott, hogy az Oscar nyerteseinek nevét közzé tegyék-e az átadást megelőzően, vagy sem, míg végül az Akadémia 1941 óta használja a zárt borítékos megoldást.

Az első ünnepségen 15 szobrocskát osztottak ki az 1927 és 1928-as eredményekért. Az első, a legjobb színésznek járó díjat az elismert német tragédiaíró, Emil Jannings kapta.

Az első díjátadás a média jelenléte nélkül zajlott, míg a második évben olyan lelkesedés várta az ünnepséget, hogy egy egyórás élő rádióadás közvetítette az eseményt. Az első televíziós közvetítés 1953-ban volt, ekkor milliók kísérték figyelemmel az ünnepséget a képernyőkön keresztül Amerikából és Kanadából. 1966-ban már színesben nézhették a televízió-nézők ugyanezt, 1969-re már több mint 200 országban közvetítették a ceremóniát.

A szobor

Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét. Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített. Ötszáz dollárral honorálták a munkáját. 1931-ben született meg a szobor neve. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re.

2000-ben a díjátadó előtt eltűntek a szobrok, egy szegény ember találta meg őket a szemétben, három szobor kivételével. Az Oscarokat visszaszolgáltatta az Akadémiának, amit az AMPAS hálából 2 tiszteletjeggyel jutalmazott.

Évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra nőtt. A jelentősebb kategóriákban győzteseknek átadott szobrok eszmei értéke viszont természetesen dollár-százezrekben mérhető. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta eleinte kérte, később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, de a gyűjtők számos ennél régebbi díjat szereztek már meg árverésen.

A díjátadás éjszakája

A nagydíjakat élő televíziós adásban osztják ki februárban vagy márciusban, 6 héttel a jelölések bejelentése után. Az extravagáns show során a meghívottak a legfelkapottabb divattervezők legdrágább ruhakölteményeiben lépnek a vörös szőnyegre. Az Akadémia becslései szerint évente mintegy 1 milliárdan kísérik figyelemmel az eseményt. Egy 2006-os Jon Stewart-interjúban a The Daily Show-ban Roger Ebert filmkritikus inkább 40 millió körülire becsülte a nézők számát. Az Akadémia éves költségvetését teljes egészében az esemény reklámbevételei adják.

A ceremóniát 1976-ig az NBC közvetítette, később pedig az ABC. Az Oscar-gála az egyetlen díjkiosztó amit élőben közvetítenek az USA teljes területén; általában a show-kat keleten élőben adják, nyugaton pedig 3 órával késleltetve.

Miután több mint 50 évig késő márciusban vagy kora áprilisban tartották a ceremóniát, 2004-től kezdve az időpont átkerült késő februárra vagy kora márciusra, valószínűleg azért, hogy elkerüljék az ütközést egyéb médiaeseményekkel, mint például az NCAA kosárlabda bajnokság.

Jelölés

A mostani szabályozás szerint a jelölendő filmnek a megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben. A filmnek el kell érnie a 40 perces („feature-length”) hosszúságot a kvalifikációhoz (kivéve a rövidfilmes díjaknál). A filmnek hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen vagy egy 24/48 fps-es progressive scan digitális filmen legalább 1280×720 pixel felbontásban.

Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet A legjobb film kategóriában filmeket. Győzteseket a szavazás második fordulója után hirdethetnek, amikor is minden tag minden kategóriában szavazhat a jelöltekre.

Helyszínek

A Dolby Színház az Oscar-gála helyszíne volt 2009-ben

1929-ben az első Oscar-gála egy ünnepi vacsora keretében került megrendezésre a Hollywood Roosevelt Hotelben. 1930-tól 1943-ig az eseményt váltakozva két helyszínen tartották: az Ambassador Hotelben a Wilshire Boulevard-on, és a Biltmore Hotelben Los Angeles belvárosában.

Ezután 1944-től 1946-ig a Grauman’s Chinese Theatre, majd 1947-től 1948-ig a Shrine Auditorium szolgált a díjátadó gála helyszínéül. A 21. Oscar-gálát 1949-ben Hollywoodban, a Melrose Avenue-n található Academy Award Theatre-ben tartották, amely a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia központja is volt egyben.

1950-től 1960-ig a hollywood-i Pantages Theatre-ben adták át a díjakat. A gála 1961-ben a california-i Santa Monica Civic Auditorium-ba költözött. 1969-ben az akadémia a gálát Los Angeles-be helyezte vissza, ezúttal a Dorothy Chandler Pavilion-ba, ami a Los Angeles County Music Center-ben található.

2002-től a Kodak Színház (napjainkban Dolby Színház) az esemény helyszíne.

Kategóriák

Az Oscar első évében a legjobb rendező díja ketté volt választva dráma és vígjáték kategóriákra. Néhány alkalommal a legjobb eredeti filmzene is külön futott drámai, illetve vígjáték/musical kategóriákban. Jelenleg a legjobb eredeti filmzene egyetlen kategóriát alkot. Az 1930-as évektől az 1960-as évekig az operatőri, látványtervezői és sminkes díjakat külön osztották a fekete-fehér és a színes filmeknél.

Jelenlegi díjak

Az Akadémia minden évben az alábbi kategóriákban osztja ki az Oscar-díjakat

Kategória Eredeti elnevezés Alapítva
legjobb film Best Motion Picture of the Year / Best Picture 1929
legjobb rendező Best Achievement in Directing 1929
legjobb férfi főszereplő Best Performance by an Actor in a Leading Role 1929
legjobb női főszereplő Best Performance by an Actress in a Leading Role 1929
legjobb férfi mellékszereplő Best Performance by an Actor in a Supporting Role 1937
legjobb női mellékszereplő Best Performance by an Actress in a Supporting Role 1937
legjobb eredeti forgatókönyv Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen 1941
legjobb adaptált forgatókönyv Screenplay – based on material from another medium 1929
legjobb operatőr Best Achievement in Cinematography 1929
legjobb látványtervezés/díszlet Best Achievement in Art Direction 1929
legjobb jelmeztervezés Best Achievement in Costume Design 1949
legjobb vágás Best Achievement in Editing 1935
legjobb vizuális effektusok Best Achievement in Visual Effects 1940
legjobb smink Best Achievement in Makeup 1982
legjobb eredeti filmzene Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score 1935
legjobb eredeti dal Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song 1935
legjobb animációs film Best Animated Feature Film of the Year 2002
legjobb animációs rövidfilm Best Short Film, Animated 1932
legjobb rövidfilm Best Short Film, Live Action 1932
legjobb dokumentumfilm Best Documentary, Features 1942
legjobb rövid dokumentumfilm Best Documentary, Short Subjects 1943
legjobb nemzetközi játékfilm Best International Feature Film 1947
legjobb hang Best Sound 2020
Speciális díjak

Az alábbi díjakat nem rendszeresen ítélik oda.

Kategória Eredeti elnevezés Alapítva
Életműdíj Honorary Award 1929
Irving G. Thalberg-emlékdíj The Irving G. Thalberg Memorial Award 1938
Jean Hersholt Humanitárius Díj Jean Hersholt Humanitarian Award 1957
Különleges Oscar-díj Special Achievement Award 1973
Ifjúsági Oscar-díj Juvenile Award 1935–1961
Diák Oscar-díj Student Academy Award 1973
Tudományos és Technológiai díjak

Az alábbi díjakat nem rendszeresen ítélik oda.

Múltbéli díjak

Érdekességek

Magyar, illetve magyar származású Oscar-díjasok és jelöltek

Megjegyzések

 1. a b c A legjobb hangkeverés és hangvágás kategóriákat összevonták.

Jegyzetek

 1. 10 Oscar-jelölt lesz a Legjobb film kategóriában (magyar nyelven). mediainfo.hu, 2009. június 29. (Hozzáférés: 2009. október 28.)
 2. Chicago - Oscar: Worth Its Weight In Gold? (angol nyelven) Contactmusic.com, 2008. február 22.
 3. As gold soars, Oscar statuette's price has climbed (angol nyelven) The Seattle Times, 2008. február 23.
 4. I'd Really Like to Thank My Pal at the Auction House (angol nyelven) The New York Times, 2006. február 12.
 5. Oscars Award Venues. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. . (Hozzáférés: 2006. december 12.)
 6. Oscars' home renamed Dolby Theatre”, CBS News. (Hozzáférés: 2012. május 2.) 
 7. 2019-ig legjobb idegen nyelvű film (Best Foreign Language Film) elnevezéssel. Lásd: B. Zetas Péter: . contextus.hu, 2019. április 25. . (Hozzáférés: 2019. október 1.)
 8. Fontos változást vezettek be a karantén miatt az Oscar-díj szabályaiban. Index.hu, 2020. április 29. (Hozzáférés: 2020. május 20.)
 9. Életműdíjakkal és az Irving G. Thalberg-díjjal együtt.
 10. Alfred Newmannek hivatalosan 43 jelölése van, valamint két nem hivatalos jelölése is a The Hurricane (1937) és a The Prisoner of Zenda (1937) filmek zenéjéért.
 11. Az Életműdíjat nem számítva. Az Életműdíj esetén nincsenek jelöltek.
 12. Ez nem kimondottan megosztott díj volt. Fredric March eggyel több szavazatot kapott, és az akkori szabályok értelmében ha egy másik jelölt legfeljebb 3 szavazattal kap kevesebbet akkor ő is díjat nyer. A szabály később úgy módosult, hogy csak szavazategyenlőség esetén van lehetőség a díj megosztására.
 13. Az Oscar-gálák legszebb pillanatai (magyar nyelven). Index, 2010. március 6. (Hozzáférés: 2010. március 6.)
 14. George C. Scott (angol nyelven). Awards. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. június 17.)
 15. Marlon Brando (angol nyelven). Awards. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. június 17.)
 16. Snow White and the Seven Dwarfs (1937) (angol nyelven). Trivia. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. május 19.)
 17. Fejős 2017: Fejős Zoltán: „Mert abban az időben lehetett vándorolni” A cigándi amerikások emlékezete. Cigánd Város Önkormányzata, 170-172. o. (2017). ISBN 978-963-12-9311-1
 18. 2016 Student Academy Awards Finalists Announced (angol nyelven). oscars.org. AMPAS), 2016. augusztus 1. . (Hozzáférés: 2021. november 17.)
 19. http://oscar.go.com/nominees/short-film-live-action/sing
 20. A magyar film megnyerte az Oscar-díjat, origo.hu
 21. (angol nyelven). oscars.org. AMPAS, 2016. augusztus 1. . (Hozzáférés: 2021. november 17.)
 22. Oscar-díjat nyert Sipos Zsuzsanna, a Dűne berendezője. telex.hu, 2022. március 28. (Hozzáférés: 2022. március 28.)
 23. Mac Ruth 1997 óta él Magyarországon, magyar állampolgár.
 24. Oscart nyert egy 1997 óta Magyarországon élő hangmérnök is (magyar nyelven). 24.hu, 2022. március 28. (Hozzáférés: 2022. március 29.)
 25. Vidacs, Éva: Mihalek Zsuzsa, a titokzatos Oscar-díjas. Index.hu , 2024. március 11.

Források

További információk

Commons:Category:Academy Awards A Wikimédia Commons tartalmaz Oscar-díj témájú médiaállományokat.