Xeon Phi

Xeon Phi
Gyártás 2010—2020
Tervező Intel
Max CPU órajel 1,053 GHz – 1,7 GHz
Gyártás technológia méret 22 nm (tri-gate), 14 nm (tri-gate)
Utasításkészlet x86-64,
kiterjesztések: AVX, AVX2, AVX-512
Architektúra x86-64
Mikroarchitektúra Larrabee, Airmont
Magok száma 57-61 (x100 sorozat), 64-72 (x200 sorozat)
L1 gyorsítótár 32 KiB magonként
L2 gyorsítótár 512 KiB magonként
Foglalat LGA 3647, PCIe 3.0 x16
Alkalmazása HPC, szuperszámítógépek
Utód Sierra Forest
A Wikimédia Commons tartalmaz Xeon Phi témájú médiaállományokat.

A Xeon Phi egy az Intel által tervezett és gyártott x86 architektúrájú, nagymértékben párhuzamos, többmagos processzor-sorozat márkaneve. Szuperszámítógépekben, szerverekben és felső kategóriás munkaállomásokban való felhasználásra szánták. Architektúrája lehetővé tette a szabványos programozási nyelvek és alkalmazásprogramozási interfészek (API-k), például az OpenMP használatát.

A Xeon Phi 2010-ben jelent meg. Mivel eredetileg az Intel egy korábbi GPU kialakításán (kódnevén "Larrabee") alapult, amelyet 2009-ben töröltek, ezért alkalmazási területei átfedésben voltak a grafikai processzorokéval (GPU-k). A legfőbb különbség a Xeon Phi és egy GPGPU között, mint pl. az Nvidia Tesla, az, hogy a Xeon Phi x86-kompatibilis magjaival kis módosítással olyan szoftvereket is futtathat, amelyeket eredetileg szabványos x86 CPU-ra szántak.

A második generációs Knights Landing kódnevű terméket 2013 júniusában jelentették be, ami PCIe-alapú bővítőkártyák formájában jelent meg. Ezek a második generációs csipek önálló CPU-ként is használhatóak, nem csak egyszerű bővítőkártyaként.

A Tianhe-2 szuperszámítógép szintén Xeon Phi processzorokat használ

2013 júniusában a kínai Kantoni Nemzeti Szuperszámítógépes Központ (NSCC-GZ) Tianhe-2 szuperszámítógépe volt a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, az akkori bejelentés szerint. Az elsőséget azóta elvesztette, 2018 júniusában a 4. helyen állt. A Tianhe-2 Intel Xeon Phi koprocesszorokat és Ivy Bridge-EP Xeon processzorokat használt, amelyekkel 33,86 petaFLOPS teljesítményt ért el.

A Xeon Phi termékvonal közvetlenül versengett az Nvidia Tesla és az AMD Radeon Instinct mélytanulási és GPGPU kártyák sorozataival. Megszűnt a kereslet hiánya és az Intel 10 nm-es gyártási folyamatának felfuttatásával kapcsolatos problémái miatt. A cég 2018-ban megszüntette a x200-as Xeon Phi generációt, azaz a Knights Landing kódnevű lapkákra alapozott termékeket, majd 2019-ben a többi modellt is. A leadott rendeléseket 2020. július 31-ig teljesítették.

Történet

Kódnév Technológia Megjegyzések
Knights Ferry 45 nm PCIe kártyaként kínálták; a Larrabee projektből származik
Knights Corner 22 nm a P54C-ből származik; vektoros feldolgozó egység; az első Xeon Phi-ként bejelentett eszköz
Knights Landing 14 nm a Silvermont / Airmont (Intel Atom) architektúrából származik; AVX-512
Knights Mill 14 nm majdnem azonos a Knights Landinggel, de mélytanulásra optimalizálva
Knights Hill 10 nm törölve
A Xeon Phi koprocesszorok sorozata, balról jobbra: Knights Ferry, Knights Corner, Knights Landing

Háttér

A Larrabee mikroarchitektúra (amelyet 2006 óta fejlesztenek) nagyon széles (512 bites) SIMD egységeket vezetett be egy x86 architektúrán alapuló processzorkialakításba, és azt egy gyorsítótár-koherens multiprocesszoros rendszerré terjesztette ki, amely egy gyűrűs sínen (ring bus) keresztül kapcsolódik a memóriához, és minden egyes mag négyutas többszálas működésre képes. Mivel a terveket GPU-ban való felhasználás mellett általános célú számítási feladatokra is szánták, a Larrabee csipek textúra-mintavételezést szolgáló speciális hardvert is tartalmaznak. A közvetlenül a Larrabee kutatási projektből kereskedelmi forgalomba hozható GPU termék elkészítését célzó projektet 2010 májusában leállították.

Ezzel közel egy időben futott az Intel egy másik kutatási projektje, az „egycsipes felhő-számítógép” (Single-chip Cloud Computer) nevű, amely nem más, mint x86 architektúrájú processzorokkal felépített sokmagos processzortömb megvalósítása, egy egyetlen csipen felépített felhő alapú számítógépes adatközpontot utánzó felépítés, független magok sokaságával. Prototípusát 2009-ben mutatták be, a prototípus terv 48 magot tartalmazott csipenként, hardveres támogatással a magok szelektív frekvencia- és feszültségszabályozásához az energiahatékonyság maximalizálása érdekében, és magában foglalt egy szövevényes hálózatot a csipek közötti üzenetátvitel céljára. A kialakításban nem szerepelnek gyorsítótár-koherens magok és azokra az elvekre fókuszál, amik lehetővé teszik a kialakítás kiterjesztését sokkal több mag használatára (skálázhatóság).

A Teraflops kutatási csip az Intel egy kísérleti 80 magos csipje, prototípusát 2007. február 11-én mutatták be. A csipen nem x86 architektúrájú magok találhatók, hanem egy 96 bites VLIW architektúrát implementáltak. A magok mindegyike két lebegőpontos egységet, valamint egy routert tartalmaz a magok közötti kommunikációhoz. A projekt a magok közötti kommunikációs módszereket és a csipenkénti energiagazdálkodást vizsgálta, és elérte az 1,01 teraFLOPS sebességet, 3,16 GHz-es órajel és 62 W energiafelhasználás mellett.

Knights Ferry

Az Intel a MIC (Many Integrated Core) tervezet keretén belül 2010. május 31-én mutatta be a Knights Ferry nevű, Aubrey Isle kódnevű processzort tartalmazó prototípus-kártyát. A kártyát illetve a későbbi termékcsaládot a cég kifejezetten HPC alkalmazások futtatására tervezte. A termék a cég állításai szerint, és felépítését tekintve is a Larrabee tervezet egy származéka, de létrejöttében nagy szerepet játszottak az Intel egyéb kutatásai, főleg az „egycsipes felhő-számítógép” projekt eredményei.

A fejlesztés eredményét PCIe kártya formájában hozták forgalomba. Benne 32 sorrendi végrehajtású mag található, a magok legfeljebb négy végrehajtási szálat képesek futtatni, órajelük 1,2 GHz, 2 GiB GDDR5 memóriával a kártyán, összesen 8 MiB koherens megosztott L2-es gyorsítótárral: az L2 gyorsítótárat a magok közösen használják, ebből mindegyik maghoz 256 KiB-os szegmens tartozik, a magok emellett saját 32 KiB-os L1 gyorsítótárral rendelkeznek. A magokban egy skaláris egység és egy 512 bites vektoros egység található, amely 16 egyszeres pontosságú, vagy 8 kétszeres pontosságú műveletet végezhet. A kártyán lévő csip 45 nm-es folyamattal készült, energiaigénye közelítőleg 300 W. Az Aubrey Isle magban a processzorok egy 1024 bites (két irányban 512 bites) gyűrűs sínnel csatlakoznak a főmemóriához. Egy kártya teljesítménye meghaladja a 750 GFLOPS-ot. A prototípus-kártyák csak az egyszeres pontosságú lebegőpontos utasításokat támogatják.

A kezdeti fejlesztők között található a CERN, a koreai Korea Institute of Science and Technology Information (KISTI) és a németországi Garchingban található Leibniz Szuperszámítógép Központ. A prototípus-kártyákat alkalmazó hardvert (kiszolgálókat) IBM, SGI, HP, Dell és más cégek mutattak be.

Knights Corner

A Knights Corner termékvonal 22 nm-es folyamatmérettel készült, az Intel Tri-gate tranzisztor-technológiáját alkalmazva. Csipenként 50-nél több magot tartalmazhat, és ez az Intel első sokmagos terméke, ami kereskedelmi forgalomba került.

2011 júniusában az SGI bejelentette, hogy együttműködik az Intellel a MIC architektúra alkalmazása terén nagy teljesítményű számítástechnikai termékeiben. 2011 szeptemberében bejelentették, hogy a Texas Advanced Computing Center (TACC) Knights Corner kártyákat fog használni a 10-petaFLOPS teljesítményű „Stampede” szuperszámítógépében, ezzel biztosítva 8 petaFLOPS számítási teljesítményt. Az idézett IEEE cikk szerint („Stampede: A Comprehensive Petascale Computing Environment”) „ második generációs Intel (Knights Landing) MIC csipeket adnak hozzá, amint azok elérhetővé válnak, és ezzel a Stampede összesített csúcsteljesítményét legalább 15 petaFLOPS-ra növelik.”

2011. november 15-én az Intel bemutatta a Knights Corner processzor egy korai mikrocsipes változatát.

2012. június 5-én az Intel a Knights Corner processzorra vonatkozó nyílt forráskódú szoftvert és dokumentációt adott ki.

2012. június 18-án az Intel a 2012-es hamburgi nemzetközi szuperszámítógépes konferencián (International Supercomputing Conference, újabban: ISC High Performance) bejelentette, hogy az összes Intel MIC (Many Integrated Core) architektúrán alapuló termék márkaneve Xeon Phi lesz. 2012 júniusában a Cray bejelentette, hogy felveszi kínálatába a 22 nm-es „Knights Corner” csipeket („Xeon Phi” márkanéven), a „Cascade” rendszerekben felhasználható társprocesszorként.

2012 júniusában a ScaleMP bejelentett egy virtualizációs frissítést, amely lehetővé tette a Xeon Phi transzparens processzor-kiterjesztésként való használatát, így lehetővé téve régebbi/örökölt MMX/SSE kódok változtatás nélküli futtatását. Az Intel Xeon Phi koprocesszor-magok egyik fontos összetevője a bennük lévő vektoros feldolgozó egység (VPU). A VPU egy újszerű 512 bites SIMD utasításkészlet tartalmaz, amely hivatalosan az „Intel Initial Many Core Instructions” (kb. Intel Kezdő Sokmagos Utasítások, röviden Intel IMCI) néven ismert. Így a VPU ciklusonként 16 egyszeres pontosságú (SP) vagy 8 kétszeres pontosságú (DP) műveletet képes végrehajtani. A VPU támogatja az összevont szorzás-összeadás (FMA) utasításokat is, ezáltal ciklusonként 32 SP vagy 16 DP lebegőpontos művelet végrehajtására is képes. A VPU támogatja az egész számokat is. A VPU tartalmaz még egy kiterjesztett matematikai egységet is (EMU), amely olyan műveletek végrehajtására képes, mint a reciprok, négyzetgyök és logaritmus, lehetővé téve ezáltal e műveletek nagy sávszélességgel, vektoros módon történő végrehajtását. Az EMU a fenti függvényeket polinomiális közelítéssel számítja.

2012. november 12-én, az Intel két Xeon Phi koprocesszorcsaládot jelentett be, amelyek 22 nm-es gyártási folyamattal készülnek, a Xeon Phi 3100 és a Xeon Phi 5110P jelölésűeket. A Xeon Phi 3100 több mint 1 teraFLOPS kétszeres pontosságú lebegőpontos utasítás végrehajtásra képes 240 GiB/s memória-sávszélességgel, 300 W fogyasztás mellett. A Xeon Phi 5110P 1,01 teraFLOPS kétszeres pontosságú lebegőpontos utasítás végrehajtásra képes 320 GiB/s memória-sávszélességgel, 225 W fogyasztás mellett. A Xeon Phi 7120P 1,2 teraFLOPS kétszeres pontosságú lebegőpontos utasítás végrehajtásra képes 352 GiB/s memória-sávszélességgel, 300 W-os fogyasztás mellett.

2013. június 17-én a Tianhe-2 szuperszámítógép a világ akkori leggyorsabbjaként a TOP500 listán megszerezte az első helyezést. A Tianhe-2 az Intel Ivy Bridge Xeon és Xeon Phi processzorokat használva elérte a 33,86 petaFLOPS (lebegőpontos számítási) teljesítményt. Két és fél éven át ez volt a lista leggyorsabb számítógépe, utoljára 2015 novemberében.

Felépítés és programozás

A Knights Corner magjai az eredeti Pentiumban használt P54C kialakítás módosított változatán alapulnak. Az Intel MIC architektúra alapja az x86-os örökség kihasználása egy olyan x86-kompatibilis multiprocesszoros architektúra létrehozásával, ami képes a meglévő párhuzamosítási szoftvereszközök használatára. A programozási eszközök között megtalálható az OpenMP, OpenCL, Cilk/Cilk Plus, az Intel Fortran, C++ és matematikai könyvtárak speciális változatai.

A Larrabee projektből örökölt tervezési elemek közé tartozik a x86 ISA, a magonkénti 4 utas szimultán többszálas végrehajtás (simultaneous multithreading, SMT), az 512 bites SIMD egységek, a 32 KiB L1 utasítás-gyorsítótár, a 32 KiB L1 adat-gyorsítótár, a koherens L2 gyorsítótár (magonként 512 KiB), valamint a processzorokat és a memóriát összekötő ultraszéles gyűrűs sín.

A Knights Corner 512 bites SIMD utasításai számos belső funkciót osztanak meg az AVX-512 kiterjesztéssel. Az utasításkészlet dokumentációja az Inteltől a KNC név-kiterjesztés alatt érhető el.

A Xeon Phi X100 sorozat modelljei
név kódszám magok
(szálak 4 magnál)
órajel (MHz) L2
gyorsítótár
GDDR5 ECC memória csúcs dp teljesítmény
(GFLOPS)
TDP
(W)
hűtő- rendszer kiszerelés kibocsátva
alap turbo méret csatornák BW
GiB/s
Xeon Phi 3110X SE3110X 061 (244) 1053 - 30,5 MiB 06 GiB 12 240 1028 300 csak kártya PCIe 2.0 x16 kártya 2012. november
08 GiB 16 320
Xeon Phi 3120A SC3120A 057 (228) 1100 - 28,5 MiB 06 GiB 12 240 1003 300 ventilátor / hűtőtest 2013. június 17.
Xeon Phi 3120P SC3120P 057 (228) 1100 - 28,5 MiB 06 GiB 12 240 1003 300 passzív hűtőborda 2013. június 17.
Xeon Phi 31S1P BC31S1P 057 (228) 1100 - 28,5 MiB 08 GiB 16 320 1003 270 passzív hűtőborda 2013. június 17.
Xeon Phi 5110P SC5110P 060 (240) 1053 - 30 MiB 08 GiB 16 320 1011 225 passzív hűtőborda 2012. november 12.
Xeon Phi 5120D SC5120D 060 (240) 1053 - 30 MiB 08 GiB 16 352 1011 245 csak kártya SFF 230 tűs kártya 2013. június 17.
BC5120D
Xeon Phi SE10P SE10P 061 (244) 1100 - 30,5 MiB 08 GiB 16 352 1074 300 passzív hűtőborda PCIe 2.0 x16 kártya 2012. november 12.
Xeon Phi SE10X SE10X 061 (244) 1100 - 30,5 MiB 08 GiB 16 352 1074 300 csak kártya 2012. november 12.
Xeon Phi 7110P SC7110P 061 (244) 1100 1250 30.5 MiB 16 GiB 16 352 1220 300 passzív hűtőborda ???
Xeon Phi 7110X SC7110X 061 (244) 1250 ??? 30,5 MiB 16 GiB 16 352 1220 300 csak kártya ???
Xeon Phi 7120A SC7120A 061 (244) 1238 1333 30,5 MiB 16 GiB 16 352 1208 300 ventilátor / hűtőtest 2014. április 6.
Xeon Phi 7120D SC7120D 061 (244) 1238 1333 30,5 MiB 16 GiB 16 352 1208 270 csak kártya SFF 230 tűs kártya 2014. március ??.
Xeon Phi 7120P SC7120P 061 (244) 1238 1333 30,5 MiB 16 GiB 16 352 1208 300 passzív hűtőborda PCIe 2.0 x16 kártya 2013. június 17.
Xeon Phi 7120X SC7120X 061 (244) 1238 1333 30,5 MiB 16 GiB 16 352 1208 300 csak kártya 2013. június 17.

Knights Landing

Intel Xeon Phi Knights Landing processzor Ugyanaz a processzor, borítás nélkül A lapka képe

Az Intel második generációs MIC architektúrájú termékének kódneve. 2013. június 17-én az Intel hivatalosan először mutatta be a második generációs Intel Xeon Phi termékek részleteit. 2013. június 17-én az Intel közölte, hogy az Intel MIC architektúrán alapuló termékek következő generációja kétféle formában lesz elérhető, koprocesszorként és fő processzorként (CPU), és az Intel 14 nm-es gyártástechnológiájával készülnek. A Knights Landing termékek integrált, egységen belüli memóriát tartalmaznak majd a jelentősen nagyobb memória sávszélesség elérése érdekében.

A Knights Landing max. 72 Airmont (Atom) magot tartalmaz, magonként négy végrehajtási szállal, LGA 3647 foglalatot használ és akár 384 GiB „távoli” DDR4 2133 RAM-ot és 8–16 GiB egymásra épített (stacked) „közeli” 3D MCDRAM-ot (a Hybrid Memory Cube egy változata) támogat. Minden mag két 512 bites vektoregységgel rendelkezik, és támogatja az AVX-512 SIMD utasításokat, specifikusan az Intel AVX-512 Foundational Instructions (alapvető utasítások, AVX-512F), Intel AVX-512 Conflict Detection Instructions (konfliktusészlelő utasítások, AVX-512CD), Intel AVX-512 Exponential and Reciprocal Instructions (exponenciális és reciprok utasítások, AVX-512ER), és Intel AVX-512 Prefetch Instructions (előzetes utasításkód-lehívó utasítások, AVX-512PF) utasítás-csoportokat. Az IMCI támogatása megszűnt, ezt váltotta fel az AVX-512.

A National Energy Research Scientific Computing Center (2018-ban?) bejelentette, hogy a legújabb „Cori” nevű szuperszámítógépének második fázisa Knights Landing Xeon Phi koprocesszorokat fog használni.

2016. június 20-án az Intel bemutatta a Knights Landing architektúrán alapuló x200 sorozatú Intel Xeon Phi termékcsaládot, hangsúlyozva annak alkalmazhatóságát nemcsak a hagyományos szimulációs feladatokra, hanem a gépi tanulásban is. A bemutatkozó modellkészletben csak bootolható kiszerelésű (önálló processzorként működő) Xeon Phi modellek szerepeltek, de annak két változata: szabványos processzorok és integrált Intel Omni-Path architektúrájú szövedéket (fabric) tartalmazó processzorok. Ez utóbbit a modellszám F utótagja jelöli. Az integrált szerkezettől azt várják, hogy jobb késleltetési időt biztosít alacsonyabb költséggel, mint a diszkrét nagy teljesítményű hálózati kártyák.

2016. november 14-én, a TOP500 48-ik listáján 10 Knights Landing platformot használó rendszer szerepelt.

A Knights Landing PCIe-alapú társprocesszoros változata nem került forgalomba, és megszűnt 2017 augusztusában. Ez magában foglalta a 7220A, 7240P és 7220P társprocesszor-kártyákat.

Az Intel bejelentette, hogy 2018 nyarán megszünteti a Knights Landinget.

Modellek

Minden modell képes megnövelni a sebességét, 200 MHz-cel növelve az alapfrekvenciát, mikor csak egy vagy két magot használ. Háromtól a maximális magok számáig a lapkák csak 100 MHz-cel tudják növelni az alapfrekvenciát. Minden csip a sűrű (optimizált) AVX kódot 200 MHz-cel csökkentett frekvencián futtatja.

Xeon Phi 7200 sorozat sSpec szám magok (szálak) órajel (MHz) L2
gyorsítótár
MCDRAM memória DDR4 memória csúcs dp teljesítmény TDP
(W)
foglalat kiadás azonosító
alap turbo méret BW méret BW
Xeon Phi 7210 SR2ME (B0) 64 (256) 1300 1500 32 MiB 16 GiB 400+ GiB/s 384 GiB 102,4 GiB/s 2662
GFLOPS
215 SVLCLGA3647 2016. június 20. HJ8066702859300
SR2X4 (B0)
Xeon Phi 7210F SR2X5 (B0) 230 HJ8066702975000
Xeon Phi 7230 SR2MF (B0) 215 HJ8066702859400
SR2X3 (B0)
Xeon Phi 7230F SR2X2 (B0) 230 HJ8066702269002
Xeon Phi 7250 SR2MD (B0) 68 (272) 1400 1600 34 MiB 3046
GFLOPS
215 HJ8066702859200
SR2X1 (B0)
Xeon Phi 7250F SR2X0 (B0) 230 HJ8066702268900
Xeon Phi 7290 SR2WY (B0) 72 (288) 1500 1700 36 MiB 3456
GFLOPS
245 HJ8066702974700
Xeon Phi 7290F SR2WZ (B0) 260 HJ8066702975200

Knights Hill

A Knights Hill volt a MIC architektúra harmadik generációjának kódneve, amelyről az Intel az első részleteket a 2014-es „SC14” Szuperszámítógépes Konferencián (New Orleans, LA, 2014. nov. 16-17.) jelentette be. 10 nm-es eljárással tervezték gyártani.

A Knights Hill-t várhatóan az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma Aurora szuperszámítógépében tervezték alkalmazni, amelyet az Argonne Nemzeti Laboratóiumban telepítettek volna. Azonban az Aurora megjelenése késett a „fejlett architektúra” bevezetése miatt, amely a gépi tanulást célozta.

2017-ben az Intel bejelentette, hogy a Knights Hill-t törölték egy másik architektúra javára, amelyet az alapoktól kezdve építenek fel, hogy a jövőben lehetővé tegye az exascale számításttechnikát. Ez az új architektúra 2020–2021-ben volt várható.

Knights Mill

A Knights Mill az Intel kódneve egy „mélytanulásra” specializált Xeon Phi terméknek, amelyet eredetileg 2017 decemberében adtak ki. A Knights Landinggel szinte azonos specifikációkkal rendelkező Knights Mill az AVX-512 utasítások jobb kihasználását célzó optimalizálásokat tartalmaz és lehetővé teszi a négyutas hyper-threadinget. Az egyszeres pontosságú és változó pontosságú lebegőpontos teljesítmény megnövekedett, a kétszeres pontosságú lebegőpontos teljesítmény rovására.

Modellek
Xeon Phi
72x5 sor
sSpec szám magok (szálak) órajel (MHz) L2
gyorsítótár
MCDRAM memória DDR4 memória csúcs dp teljesítmény TDP
(W)
foglalat kiadás azonosító
alap turbo méret BW méret BW
Xeon Phi 7235 SR3VF (A0) 64 (256) 1300 1400 32 MiB 16 GiB 400+ GiB/s 384 GiB 102,4 GiB/s ? 250 SVLCLGA3647 Q4 2017 HJ8068303823900
Xeon Phi 7285 SR3VE (A0) 68 (272) 1300 1400 34 MiB 115,2 GiB/s ? 250 HJ8068303823800
Xeon Phi 7295 SR3VD (A0) 72 (288) 1500 1600 36 MiB 115,2 GiB/s ? 320 HJ8068303823700

Programozás

A kutatók empirikus teljesítmény- és programozhatósági vizsgálatot végeztek, amelyben a szerzők azt állítják, hogy a Xeon Phi nagy teljesítményének kihasználásához (eléréséhez) továbbra is szükség van a programozók segítségére, és hogy csupán a hagyományos programozási modelleket alkalmazó fordítóprogramokra támaszkodva optimális programkódot előállítani még mindig messze van a valóságtól. Ugyanakkor különböző területeken, mint például az élettudományok, és mélytanulás területén végzett kutatások kimutatták, hogy a Xeon Phi szál- és SIMD-párhuzamosságát együttesen kihasználva jelentős sebességnövekedés érhető el.

Konkurencia

Jegyzetek

 1. Ian Cutress & Anton Shilov: The Larrabee Chapter Closes: Intel's Final Xeon Phi Processors Now in EOL, 2019. május 7. (Hozzáférés: 2020. március 12.)
 2. a b Radek. „Chip Shot: Intel Names the Technology to Revolutionize the Future of HPC - Intel Xeon Phi Product Family”, Intel, 2012. június 18. (Hozzáférés ideje: 2012. december 12.) 
 3. robert-reed: Best Known Methods for Using OpenMP on Intel Many Integrated Core (Intel MIC) Architecture. software.intel.com , 2013. február 4.
 4. Intel Xeon Phi Coprocessor High Performance Programming. Morgan Kaufmann (2013. március 1.). ISBN 978-0124104143 
 5. Hruska, Joel: Intel Quietly Kills Off Xeon Phi. ExtremeTech , 2019. május 8.
 6. Intel scraps graphics chip based on Larrabee. Reuters, 2009. december 6.
 7. (2016) „Knights Landing: Second-Generation Intel Xeon Phi Product”. IEEE Micro 36 (2), 34–46. o. DOI:10.1109/MM.2016.25.  
 8. June 2018 /!/ TOP500 Supercomputer Sites (angol nyelven). www.top500.org . (Hozzáférés: 2018. július 22.)
 9. a b Intel Powers the World's Fastest Supercomputer, Reveals New and Future High Performance Computing Technologies. (Hozzáférés: 2013. június 21.)
 10. W1zzard: Intel is Giving up on Xeon Phi - Eight More Models Declared End-Of-Life. TechPowerUp , 2018. július 24.
 11. Marc Sauter: Knights Landing: Intel veröffentlicht Xeon Phi mit bis zu 7 Teraflops - Golem.de (német nyelven). www.golem.de , 2016. június 20.
 12. Charlie Demerjian (3 July 2006), New from Intel: It's Mini-Cores!, The Inquirer, <https://www.theinquirer.net/inquirer/news/1029138/new-from-intel-its-mini-cores> Archiválva 2009. augusztus 29-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.)
 13. (2008. augusztus 1.) „Larrabee: A Many-Core x86 Architecture for Visual Computing”. ACM Transactions on Graphics 27 (3), 18:11. o. DOI:10.1145/1360612.1360617. ISSN 0730-0301. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)  
 14. Tom Forsyth, SIMD Programming with Larrabee, Intel, <https://www.stanford.edu/class/ee380/Abstracts/100106-slides.pdf>
 15. Ryan Smith (25 May 2010), Intel Kills Larrabee GPU, Will Not Bring a Discrete Graphics Product to Market\, AnandTech, <https://www.anandtech.com/show/3738/intel-kills-larrabee-gpu-will-not-bring-a-discrete-graphics-product-to-market>
 16. Tony Bradley (3 December 2009), Intel 48-Core "Single-Chip Cloud Computer" Improves Power Efficiency, PCWorld, <https://www.pcworld.com/article/183653/intel_48core_singlechip_cloud_computer_improves_power_efficiency.html>
 17. Intel Research : Single-Chip Cloud Computer, Intel, <http://techresearch.intel.com/ProjectDetails.aspx?Id=1>
 18. Ben Ames (11 February 2007), Intel Tests Chip Design With 80-Core Processor, IDG News, <https://www.pcworld.com/article/128924/intel_tests_chip_design_with_80core_processor.html> Archiválva 2012. január 17-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.)
 19. Intel Details 80-Core Teraflops Research Chip - X-bit labs. xbitlabs.com. . (Hozzáférés: 2015. augusztus 27.)
 20. Intel's Teraflops Research Chip, Intel, <https://download.intel.com/pressroom/kits/Teraflops/Teraflops_Research_Chip_Overview.pdf>
 21. Anton Shilov (12 February 2007), Intel Details 80-Core Teraflops Research Chip, Xbit laboratories, <http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20070212224710.html> Archiválva 2015. február 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.)
 22. high performance computing, nagy teljesítményű számítástechnika
 23. a b Rupert Goodwins (1 June 2010), Intel unveils many-core Knights platform for HPC, ZDNet, <http://www.zdnet.co.uk/news/desktop-hardware/2010/06/01/intel-unveils-many-core-knights-platform-for-hpc-40089093/>
 24. Intel News Release : Intel Unveils New Product Plans for High-Performance Computing, Intel, 31 May 2010, <https://www.intel.com/pressroom/archive/releases/2010/20100531comp.htm>
 25. a b c Mike Giles (24 June 2010), Runners and riders in GPU steeplechase, pp. 8–10, <http://people.maths.ox.ac.uk/gilesm/talks/nag_tpc10.pdf>
 26. a b c d Gareth Halfacree (20 June 2011), Intel pushes for HPC space with Knights Corner, Net Communities Limited, UK, <http://www.thinq.co.uk/2011/6/20/intel-pushes-hpc-space-knights-corner/>
 27. Intel Many Integrated Core Architecture, Intel, December 2010, <http://www.many-core.group.cam.ac.uk/ukgpucc2/talks/Elgar.pdf> Archiválva 2012. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.)
 28. a b Rick Merritt (20 June 2011), OEMs show systems with Intel MIC chips, <https://www.eetimes.com/electronics-news/4217092/OEMs-show-systems-with-Intel-MIC-chips>
 29. Tom R. Halfhill (18 July 2011), Intel Shows MIC Progress, The Linley Group, <http://www.linleygroup.com/newsletters/newsletter_detail.php?num=4729>
 30. A „tri-gate” egy térbeli felépítést kihasználó sokkapus tranzisztorok kiépítését lehetővé tevő technológia, amellyel az adott csíkszélesség mellett elérhető tranzisztorszámot növelik.
 31. Andrea Petrou (20 June 2011), SGI wants Intel for super supercomputer, <http://news.techeye.net/hardware/sgi-wants-intel-for-super-supercomputer>
 32. "Stampede's" Comprehensive Capabilities to Bolster U.S. Open Science Computational Resources, Texas Advanced Computing Center, 22 September 2011, <http://www.tacc.utexas.edu/news/press-releases/2011/stampede> Archiválva 2012. augusztus 5-i dátummal a Wayback Machine-ben
 33. a b Stampede: A Comprehensive Petascale Computing Environment. IEEE Cluster 2011 Special Topic. . (Hozzáférés: 2011. november 16.)
 34. Faith Singer-Villalobos: STAMPEDE'S KNIGHT'S LANDING EARLY SCIENCE PROGRAM (angol nyelven). TACC, 2015. november 15. (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.) „A portion of the Stampede system will be upgraded to the second generation of Xeon Phi™, codenamed "Knight's Landing," in the first half of 2016 in preparation for future systems.”
 35. Yam, Marcus (16 November 2011), Intel's Knights Corner: 50+ Core 22nm Co-processor, Tom's Hardware, <https://www.tomshardware.com/news/intel-knights-corner-mic-co-processor,14002.html>. Hozzáférés ideje: 16 November 2011
 36. Sylvie Barak (16 November 2011), Intel unveils 1 TFLOP/s Knights Corner, <https://www.eetimes.com/electronics-news/4230654/Intel-unveils-1-TFLOP-s-Knight-s-Corner>. Hozzáférés ideje: 16 November 2011
 37. James Reinders (5 June 2012), Knights Corner: Open source software stack, Intel, <https://software.intel.com/en-us/blogs/2012/06/05/knights-corner-open-source-software-stack>
 38. Prickett Morgan, Timothy (18 June 2012), Intel slaps Xeon Phi brand on MIC coprocessors, <https://www.theregister.co.uk/2012/06/18/intel_mic_xeon_phi_cray/>
 39. Intel Corporation (18 June 2012), Latest Intel Xeon Processors E5 Product Family Achieves Fastest Adoption of New Technology on Top500 List, <http://www.marketwatch.com/story/latest-intelr-xeonr-processors-e5-product-family-achieves-fastest-adoption-of-new-technology-on-top500-list-2012-06-18>. Hozzáférés ideje: 18 June 2012 Archiválva 2012. június 20-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.)
 40. Raj Hazra. „Intel Xeon Phi coprocessors accelerate the pace of discovery and innovation”, Intel, 2012. június 18. (Hozzáférés ideje: 2012. december 12.) 
 41. Rick Merritt. „Cray will use Intel MIC, branded Xeon Phi”, EETimes, 2012. június 18. (Hozzáférés ideje: 2012. december 12.) 
 42. Terrence O'Brien. „Intel christens its 'Many Integrated Core' products Xeon Phi, eyes exascale milestone”, Engadget, 2012. június 18. (Hozzáférés ideje: 2012. december 12.) 
 43. Jeffrey Burt. „Intel Wraps Xeon Phi Branding Around MIC Coprocessors”, eWeek, 2012. június 18. (Hozzáférés ideje: 2022. március 7.) 
 44. Merritt, Rick (8 June 2012), Cray will use Intel MIC, branded Xeon Phi, <https://www.eetimes.com/electronics-news/4375500/Cray-will-use-Intel-MIC--branded-Xeon-Phi>
 45. Latif, Lawrence (19 June 2012), Cray to support Intel's Xeon Phi in Cascade clusters, <https://www.theinquirer.net/inquirer/news/2184891/cray-support-intels-xeon-phi-cascade-clusters> Archiválva 2012. június 22-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.)
 46. ScaleMP vSMP Foundation to Support Intel Xeon Phi, ScaleMP, 20 June 2012, <http://www.scalemp.com/scalemp-vsmp-foundation-to-support-intel-xeon-phi>
 47. George Chrysos: Intel Xeon Phi X100 Family Coprocessor - the Architecture. software.intel.com , 2012. november 12.
 48. a b c IntelPR. „Intel Delivers New Architecture for Discovery with Intel Xeon Phi Coprocessors”, Intel, 2012. november 12. (Hozzáférés ideje: 2012. december 12.) 
 49. a b c Agam Shah. Intel ships 60-core Xeon Phi processor (2012. november 12.) 
 50. a b c Johan De Gelas. „The Xeon Phi at work at TACC”, AnandTech, 2012. november 14. (Hozzáférés ideje: 2012. december 12.) 
 51. Intel's 50-core champion: In-depth on Xeon Phi. ExtremeTech. Ziff Davis, Inc., 2012. július 30. (Hozzáférés: 2012. december 2.)
 52. (2013) „Manycore Parallelism through OpenMP”. IWOMP 8122: 45–57, Springer. doi:10.1007/978-3-642-40698-0_4
 53. Dokulil, Jiri; Bajrovic, Enes & Benkner, Siegfried et al. (23 November 2012), Efficient Hybrid Execution of C++ Applications using Intel Xeon Phi Coprocessor
 54. News Fact Sheet: Intel Many Integrated Core (Intel MIC) Architecture ISC'11 Demos and Performance Description, Intel, 20 June 2011, <https://newsroom.intel.com/servlet/JiveServlet/download/2152-4-5220/ISC_Intel_MIC_factsheet.pdf> Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2022. augusztus 5.)
 55. Tesla vs. Xeon Phi vs. Radeon. A Compiler Writer’s Perspective // The Portland Group (PGI), CUG 2013 Proceedings
 56. Intel Many Integrated Core Architecture (Intel MIC Architecture) - RESOURCES (including downloads). Intel. (Hozzáférés: 2014. január 6.)
 57. Intel Xeon Phi Coprocessor Instruction Set Architecture Reference Manual. Intel, 2012. szeptember 7. (Hozzáférés: 2014. január 6.)
 58. Intel Developer Zone: Intel Xeon Phi Coprocessor. Intel. (Hozzáférés: 2014. január 6.)
 59. Intel® Intrinsics Guide. software.intel.com . (Hozzáférés: 2020. augusztus 4.)
 60. a b c dp: dupla pontosságú lebegőpontos
 61. Intel SE3110X Xeon Phi 3110X Knights Corner 6GB Coprocessor-No Cooling -SabrePC.com -SabrePC.com (angol nyelven). www.sabrepc.com . . (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 62. Intel Xeon Phi Coprocessor 3120A (6GB, 1.100 GHz, 57 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 63. Intel Xeon Phi Coprocessor 3120P (6GB, 1.100 GHz, 57 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 64. Intel Xeon Phi 31S1P - BC31S1P. www.cpu-world.com . (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 65. Intel Xeon Phi Coprocessor 5110P (8GB, 1.053 GHz, 60 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 66. Intel Xeon Phi Coprocessor 5120D (8GB, 1.053 GHz, 60 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 67. Intel Xeon Phi SE10P. www.cpu-world.com . (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 68. Intel Xeon Phi SE10X. www.cpu-world.com . (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 69. Intel SC7110P Xeon Phi 7110P Knights Corner Coprocessor -SabrePC.com -SabrePC.com (angol nyelven). www.sabrepc.com . (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 70. Intel SC7110X Xeon Phi 7110X Knights Corner Coprocessor -SabrePC.com -SabrePC.com (angol nyelven). www.sabrepc.com . (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 71. Intel Xeon Phi Coprocessor 7120A (16GB, 1.238 GHz, 61 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 72. Intel Xeon Phi Coprocessor 7120D (16GB, 1.238 GHz, 61 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 73. Intel Xeon Phi Coprocessor 7120P (16GB, 1.238 GHz, 61 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 74. Intel Xeon Phi Coprocessor 7120X (16GB, 1.238 GHz, 61 core) Product Specifications”, Intel ARK (Product Specs) (Hozzáférés ideje: 2017. február 22.) 
 75. Intel Xeon Phi 'Knights Landing' Features Integrated Memory With 500 GB/s Bandwidth and DDR4 Memory Support - Architecture Detailed. WCCFtech, 2013. november 25. (Hozzáférés: 2015. augusztus 27.)
 76. Sebastian Anthony (26 November 2013), Intel unveils 72-core x86 Knights Landing CPU for exascale supercomputing, ExtremeTech, <https://www.extremetech.com/extreme/171678-intel-unveils-72-core-x86-knights-landing-cpu-for-exascale-supercomputing>
 77. Tom's Hardware: Intel Xeon Phi Knights Landing Now Shipping; Omni Path Update, Too. 20 June 2016
 78. James Reinders (23 July 2013), AVX-512 Instructions, Intel, <https://software.intel.com/en-us/blogs/2013/avx-512-instructions>
 79. Cori. www.nersc.gov . . (Hozzáférés: 2018. november 14.)
 80. a b 2016 ISC High Performance: Intel's Rajeeb Hazra Delivers Keynote Address. Vimeo
 81. Pradeep Dubey: How Intel Xeon Phi Processors Benefit Machine Learning/Deep Learning Apps and Frameworks. software.intel.com , 2016. június 20.
 82. Introducing the Intel Xeon Phi Processor – Your Path to Deeper Insight
 83. 48.: 2019. november
 84. Intel Quietly Drops Xeon Phi 7200 Coprocessors”, Phoronix, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés ideje: 2017. augusztus 25.) 
 85. Product Change Notification 116378 - 00. Intel.com . (Hozzáférés: 2018. július 25.)
 86. Advanced Vector Extensions
 87. Intel Xeon Phi processor: Your Path to Deeper Insight. Intel.com . (Hozzáférés: 2017. február 25.)
 88. Intel Xeon Phi Processor 7210 (16GB, 1.30 GHz, 64 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 89. Intel Xeon Phi Processor 7210F (16GB, 1.30 GHz, 64 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 90. Intel Xeon Phi Processor 7230 (16GB, 1.30 GHz, 64 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 91. Intel Xeon Phi Processor 7230F (16GB, 1.30 GHz, 64 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 92. Intel Xeon Phi Processor 7250 (16GB, 1.40 GHz, 68 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 93. Intel Xeon Phi Processors. Intel . (Hozzáférés: 2017. február 25.)
 94. Intel Xeon Phi Processor 7250F (16GB, 1.40 GHz, 68 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 95. Intel Xeon Phi Processor 7290 (16GB, 1.50 GHz, 72 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 96. Intel Xeon Phi Processor 7290F (16GB, 1.50 GHz, 72 core) Product Specifications. Intel ARK (Product Specs). (Hozzáférés: 2017. február 22.)
 97. SC14: Supercomputing '14; International Conference for High Performance Computing, Networking, Storage and Analysis in year 2014
 98. Eric Gardner (25 November 2014), What public disclosures has Intel made about Knights Landing?, Intel Corporation, <https://software.intel.com/en-us/articles/what-disclosures-has-intel-made-about-knights-landing/>
 99. ALCF staff (9 April 2015), Introducing Aurora, <https://www.alcf.anl.gov/articles/introducing-aurora>
 100. ALCF staff (9 April 2015), Aurora, <https://aurora.alcf.anl.gov/>
 101. Some Surprises in the 2018 DoE Budget for Supercomputing”, Next Platform, 2017. május 23. (Hozzáférés ideje: 2017. november 13.) 
 102. Is Aurora Morphing into an Exascale AI Supercomputer?”, Inside HPC, 2017. június 16. (Hozzáférés ideje: 2017. november 13.) 
 103. Unleashing high performance computing today and tomorrow”, Intel IT Peer Network, 2017. november 13. 
 104. Intel quietly kills off next-gen Knights Hill Xeon Phi chips”, Tech Report, 2017. november 13. (Hozzáférés ideje: 2017. november 13.) 
 105. Intel Announces Knight's Mill: A Xeon Phi for Deep Learning”, Anandtech, 2016. augusztus 17. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 17.) 
 106. Intel Lists Knights Mill Xeon Phi on ARK: Up to 72 cores at 320W with QFMA and VNNI”, Anandtech, 2017. december 19. (Hozzáférés ideje: 2017. december 19.) 
 107. (2014) „Test-Driving Intel Xeon Phi”. 2014 ACM/SPEC International Conference on Performance Engineering. 
 108. Memeti, Suejb; Pllana, Sabri & Benkner, Siegfried et al. (29 June 2015), Accelerating DNA Sequence Analysis using Intel Xeon Phi
 109. Viebke, Andre; Pllana, Sabri & Benkner, Siegfried et al. (30 June 2015), The Potential of the Intel Xeon Phi for Supervised Deep Learning
 110. Jon Stokes: Intel takes wraps off 50-core supercomputing processor plans. Ars Technica , 2011. június 20.

Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „pk.041” <ref> címkének nincs tartalma.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Xeon Phi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

Ld. jegyzetek

További információk

Commons:Category:Intel MIC A Wikimédia Commons tartalmaz Xeon Phi témájú médiaállományokat.
 1. Johan De Gelas. „Intel's Xeon Phi in 10 Petaflops supercomputer”, AnandTech, 2012. szeptember 11. (Hozzáférés ideje: 2012. december 12.) 

Kapcsolódó szócikkek