MusicBrainz

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
MusicBrainz
Vállalkozás típusa
  • online zeneadatbázis
  • metadata registry
  • közösségi katalogizáló alkalmazás
Oldal típusa
  • online zeneadatbázis
  • metadata registry
  • közösségi katalogizáló alkalmazás
Elérhető nyelv(ek)angol
Alapítva2000. július 17.
Elődje(i)CD Index
Származási országAmerikai Egyesült Államok
AlapítóRobert Kaye
URLmusicbrainz.org
Hivatalos bloghttps://blog.metabrainz.org/category/musicbrainz/
Alexa-helyezés27 889 (2017. november 28.)
A Wikimédia Commons tartalmaz MusicBrainz témájú médiaállományokat.

A MusicBrainz (MusicBrainz.org) egy nyílt tartalmú zenei enciklopédia létrehozására irányuló projekt. Ez egy zenékről információkat tartalmazó online adatbázis, nem pedig zenéket tartalmazó adatbázis. A freedb projekthez hasonlóan, ez is a CDDB-n bevezetett korlátozásra válaszként született meg. Azóta a MusicBrainz nagyobb célokat tűzött maga elé, mint egy egyszerű CD-metaadatbázis létrehozása.

A MusicBrainz adatokat tárol a zenészekről, a műveikről, és az ezek közti kapcsolatokról. A zeneművekről minden esetben összegyűjti az album címét, a számok címeit, és az egyes számok hosszúságát. Ezeket az adatokat központi, formai és egyéb irányelvek szerint tartják karban. Opcionálisan tárolható az egyes albumok kiadási dátuma és helye, a CD disc ID azonosítója, az egyes számok akusztikus ujjlenyomata, és tetszőleges megjegyzések. 2006 szeptemberére a MusicBrainz adatbázisa 266 000 előadót, 426 000 albumot és mintegy 5,1 millió zeneszámot tartalmazott.

A MusicBrainz RDF/XML segítségével írja le a zenei metaadatokat, amik automatikus feldolgozás céljából HTTP GET és POST kérésekkel lekérdezhetők a REST hipermédia-rendszerarchitektúrának megfelelően.

A végfelhasználók részére elérhető egy kliensprogram, ami a MusicBrainz adatbázisát felhasználva taggeli a digitális médiafájlokat, azaz MP3, Ogg és AAC formátumú zenéiket.

A MusicBrainz eredetileg a Relatable cég szabadalmaztatott TRM technológiáját használta az akusztikus ujjlenyomat-alapú azonosításra. A MusicBrainzbe felhasználták a Relatable TRM szerver binárisan terjesztett változatát, aminek a forráskódja nem nyilvános. A MusicBrainz kliens szoftverkönyvtára, a TunePimp GNU Lesser General Public License alatt érhető el, ami lehetővé teszi nem nyilvános forrású szoftvertermékekben való felhasználását.

2005-re nyilvánvaló lett, hogy a Relatable megoldása nem jól skálázható, az adatbázisban lévő több millió zeneszám túlmutat a lehetőségein, ezért megkezdődött az alternatíva keresése.

2006. május 12-én Robert Kaye a projekt hivatalos blogján bejelentette a MusicBrainz és a MusicIP közti egyezséget. Ennek a keretében a MusicBrainz használhatja a MusicIP MusicDNS szolgáltatását az akusztikus ujjlenyomatok előállítására (PUID). Hat hónapos átmeneti időszak után az eddigi TRM ujjlenyomatok törlődni fognak a rendszerből, és a MusicBrainz tisztán PUID-alapokra helyeződik.

A MusicBrainz adatbázis főbb adatai (előadók, számok, albumok stb.) közkincsnek számítanak, míg a többi tartalom, beleértve a moderálási információkat az Open Audio License alá tartozik (ami egy a Creative Commons licencek közül). A szerveren futó szoftver GPL licencű.

2004 decemberében a MusicBrainz projekt feletti irányítást a non-profit MetaBrainz Foundation-nek adta át a projekt létrehozója, Robert Kaye.

2006. január 20-án jelentették be a MusicBrainz adatbázis első kereskedelmi célú felhasználását – a Barcelonában székelő Linkara használja a Linkara Música szolgáltatásban.

2010. február óta az AcoustID zenei ujjlenyomatokat használja a MusicBrainz, ami a MusicBrainz-hez hasonlóan ingyenes. Az AcoustID szolgáltatás a Chromaprint algoritmuson alapszik, és a zeneszámokat teljes egészében tudja felismerni, nem darabokban, mint pl. a Shazam. 2013 óta a Chromaprint (AcoustID) ujjlenyomatok a kizárólagosan elfogadottak a MusicBrainz rendszerében.

Szoftverek

Jegyzetek

  1. MusicBrainz community blog (2006. március 12.) New fingerprinting technology available now!. Press release. Ellenőrizve 2006. augusztus 3-án.
  2. Introducing Chromaprint – Lukáš Lalinský. Oxygene.sk, 2010. július 24. (Hozzáférés: 2018. április 10.)
  3. Frequently Asked Questions AcoustID
  4. https://wiki.musicbrainz.org/Fingerprinting

További információk

Commons:Category:MusicBrainz A Wikimédia Commons tartalmaz MusicBrainz témájú médiaállományokat.