Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalanAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan-ről van szó. A Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az utasítások a boldogtalansághoz egy nem szépirodalmi könyv, amelyet Paul Watzlawick osztrák pszichológus adott ki 1983-ban.

háttér

Ezzel a könyvvel Watzlawick radikális megfeleljét tervezte a - különösen az USA-ban - széles körben elterjedt tanácsadó irodalomnak, és bemutatja, hogyan teheti elviselhetetlenné életét. A könyv háttere a Palo Alto iskola megállapításain alapul , amelynek egyik alapítója Watzlawick volt.

A Piper-Verlag a könyvre vonatkozó elzetes megjegyzésében ezt írja:

"Minden olvasónak találnia kell valamit önmagából ebben a könyvben - mégpedig saját módját, amellyel elviselhetetlenné teszi a mindennapokat, és óriási a triviális.

tartalmát

bevezetés

Elején a könyv Watzlawick egy idézet a Notes from Underground által Fjodor Dosztojevszkij , ami azt mutatja, hogy mi is:

Mit várhat el egy embertl [...] Zuhanyozza le t minden földi jószággal, süllyessze el a füléig, a fejéig tartó boldogságban, hogy csak a buborékok emelkedjenek a boldogság felszínére és a vízszintig, vagyoni megélhetést biztosítson számára, amihez nincs semmi más tedd csak aludni, mézeskalácsot enni és biztosítani az emberiség folyamatos létét - így , ugyanaz a személy, puszta hálátlanságból, egyszeren megvetésbl fog trükköt vetni rád a helyszínen. Még a mézeskalácsot is megkockáztatja, és talán a legpusztítóbb hülyeségeket, a leggazdaságtalanabb hülyeségeket kívánja, hogy a saját baljóslatú fantasztikus elemét hozzáadja ehhez a pozitív ésszerséghez. Különösen fantasztikus ötletei, banális ostobaságai, amelyeket meg akar tartani ... "

A népi bölcsesség hasonló következtetésre jut, amikor azt állítja, hogy semmi sem nehezebb elviselni, mint egy jó nap sorozata. De a kérdés, hogy valójában mi a boldogság, megválaszolatlan marad. Terentius Varro nem kevesebb, mint 289 véleményt vallott arról, hogy mi a boldogság. A világirodalom nagyszer alkotásai szerencsétlenségbl és tragédiából állnak. A Dante Isteni színjátéka , a pokol is több ragyogó, mint a Paradiso ; " Faust könnyekig mozog, Faust II ásít".

De az állatok sem járnak jobban: Az állatkertben védik ket az éhségtl, a veszélyektl és a betegségektl, és idegbetegekké válnak.

Egy dolog mindenekeltt: legyél h önmagadhoz ...

Ez az arany szó Poloniustól, Hamlet kamarájától származik .

Négy játék a múlttal

A múlt dicsítése (minden korábban jobb volt): Az élet elrontásának egyszer módja a múlt eseményeinek idealizálása és a jelenre való haragudás . A szerz ezt anekdotákkal és épít történetekkel bizonyítja.

Mrs. Lot

Mrs. Lot története az Ószövetségben található: Az angyal azt mondja Lótnak és hozzátartozóinak: Mentsd meg magad, az életed számít. Ne nézz maga mögé, ne álljon meg sehol. [...] De a felesége hátranézett, és sóoszlop lett belle. "

A múltba kapaszkodás egyik elnye, hogy kevesebb ideje vagy odafigyelése van a jelenre és annak kezelésére. Szintén a múltban nincs bizonytalanság miatti feszültség - tudod, hogyan alakult ez (lásd még a menekülés a valóság ell ).

A sorsdönt pohár sör

A végzetes pohár sör ( A halálos pohár sör ) cím filmjében a WC Fields megmutatja egy olyan fiatalember menthetetlen hanyatlását, aki nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy meginja az els pohár sört.

Az elveszett kulcs vagy "ugyanabból"

Egy részeg férfi utcai lámpa alatt keresi a kulcsát. Egy rendr segít megtalálni. Amikor a rendr hosszú keresés után megkérdezi, hogy a férfi biztos benne, hogy itt elvesztette a kulcsot, így válaszol: "Nem, nem itt, hanem ott - de túl sötét van ott."

Oroszok és amerikaiak

Az a vicc kérdés, hogy mi a különbség egy orosz és egy amerikai között , Margaret Mead antropológustól származik . Az amerikai hajlamos fejfájást hamisítani, hogy elkerülje a társadalmi kötelezettséget; az orosznak viszont valójában fájnia kell.

A történet a kalapáccsal

A könyv egyik legismertebb példája a Kalapács története . Így mködik:

Egy férfi képet akar felakasztani. Nála van a szög, de a kalapács nem. A szomszédnak van. Tehát az emberünk úgy dönt, hogy átmegy és kölcsönveszi. De akkor kétségei vannak: mi van akkor, ha a szomszéd nem akarja kölcsönadni neki a kalapácsot Tegnap csak olyan futólag üdvözölte. Talán sietett. De lehet, hogy a sietés csak színlelés volt, és van valami ellene. És akkor Nem tett vele semmit; elképzel valamit. Ha valaki szerszámot akart kölcsönkérni tle, azt azonnal odaadta neki. És miért nem a szomszédja Hogyan fordíthat ilyen egyszer szívességet valaki más felé Az olyan emberek, mint az a srác, megmérgezik az életedet. És akkor a szomszéd azt hiszi, hogy tle függ. Csak azért, mert van kalapácsa. De ez most neki elég. És így elviharzik, harangot cseng, a szomszéd kinyitja, de mieltt "Jó reggelt" tudna mondani, emberünk azt kiáltja neki: "Tartsa meg a kalapácsát, te zaklató!

A bab a kezében

Egy férfit néhai felesége kísértete gyötör, aki úgy tesz, mintha mindent tudna. Amikor egy zen mester tanácsára babot szed és megkérdezi tlük a bab számát, a kísértet véget ér.

A rémült elefántok

Egy férfi tíz másodpercenként tapsolja a kezét. Arra a kérdésre, hogy mi a viselkedés oka, a következket magyarázza: Az elefántok elijesztésére. Arra a kérdésre, hogy nincsenek itt elefántok, így válaszol: Nos, hát! Látod Watzlawick arra akart rámutatni, hogy a probléma elkerülésére tett következetes kísérlet valójában örökldéshez vezet.

Önbeteljesít jóslatok

Az a feltételezés, hogy mások titokban gúnyolódnak rajtad, ahhoz a tényhez vezet, hogy a jóslat idvel beteljesedik azzal, hogy jobban figyel a gyanús jelekre ( önmegvalósító jóslat ).

Érkezés eltt figyelmeztetést kapnak

George Bernard Shaw írta : a híres aforizmus: "Az életben két tragédia van. Az egyik a szív vágyának nem teljesítése. A másik a beteljesedése. "

Amikor megérkezik a cél, ott is a veszélye macska panasz .

Ha nagyon szeretnél, szívesen ennél fokhagymát

A személyes boldogtalanság másik jó forrása a partneri félreértések.

Tegyük fel, hogy egy n megkérdezi a férjét, hogy szereti-e neki az új recept szerint fzött levest, de ha szerinte iszonyatos a leves, de nem akarja megbántani a feleségét. Ha most azt mondja: "Érdekes az íze", akkor minimális az esély arra, hogy felesége helyesen megértse.

Vagy egy anya két sportinget ad a fiának. Amikor felveszi a kett egyikét, a lány szomorúan néz rá és azt mondja: - Nem tetszik a másik

- Legyen spontán!

Az úgynevezett Légy spontán! Paradox paradox megfelel formai logika követelményeinek, mert lehetetlen, hogy tegyen valamit spontán parancs vagy szándékosan elfelejteni valamit (lásd ketts kötés elmélet a Gregory Bateson ).

Valami nincs rendben azokkal, akik szeretnek

Groucho Marx egyszer azt mondta: "Soha nem jut eszembe, hogy olyan klubba lépjek, amely hajlandó lenne hozzám hasonlót tagjává fogadni."

A dilemma így néz ki: Nem tisztelem magam, senkit sem tisztelhetek, aki tisztel engem. Csak azt tudom tisztelni, aki nem tisztel engem. "

Legyen az ember nemes, segítkész és jó

A saját segíteni akarás önzetlenségével (= altruizmussal ) kapcsolatos kétségek kialakulásához csak azt kell feltenni magának, hogy milyen hátsó motívumokról van szó. Ez a bemutatás vagy a másik hálásnak kényszerítése lehetett.

Azok az rült külföldiek

Az olaszországi flörtölés egyik alapszabálya az, hogy ha öt percnél tovább vagyok egyedül egy nvel, és nem érek hozzá, akkor azt gondolja, hogy homoszexuális vagyok. Most azonban a nk sokkal nyitottabbak, és férfias-szenvedélyes viselkedés csak addig ártalmatlan, amíg a partner a helyes kiegészít hozzáállást alkalmazza, és azt anyai és kedves módon elutasítja.

Az élet mint játék

Az aforizmus, miszerint az élet játék, Alan Watts amerikai vallásfilozófustól származik , akinek az 1. szabálya a következ: "Ez nem játék, ez halálosan komoly."

Ezen a ponton Watzlawick elmagyarázza a nulla összeg és a nulla összeg játékok közötti különbséget . Nulla összeg játékokban az egyik játékos vesztesége a másik nyeresége. A nulla összeg játékokban azonban mindkét (vagy az összes) játékos nyerhet ( nyerhet-nyer ) vagy veszíthet. Sztrájk esetén általában mindkét játékos, a vezetség és a munkaer veszít.

hatás

Watzlawick könyve, amelynek címe a tanácsadó irodalom paródiájához hasonlított, kultikus könyvvé fejldött , egyedül Németországban több mint egymillió példányban kelt el. A könyv angol nyelven jelent meg 1983-ban. Olaszul, franciául és spanyolul is megjelent.

Paradox módon az anti-tanácsadó valódi tanácsadónak is bizonyulhat: ha az olvasó keményen megpróbálja elkerülni a könyvben felsorolt hibákat, akkor könnyen sikerülhet kevésbé boldogtalan életet élnie.

irodalom

recepció

  • Ben-Alexander Bohnke: Sanyarúvá tesszük magunkat Miért nem hibás a boldogtalanság - a Watzlawick alternatívája. Szakosított pszichológiai könyvesbolt, Eschborn, Frankfurt am Main közelében, 1985, ISBN 3-88074-167-0 .

Egyéni bizonyíték

  1. A helyzet reménytelen, de nem súlyos: (a boldogtalanságra való törekvés). WW Norton, New York, 1983, ISBN 0-393-31021-3 .
  2. Istruzioni per rendersi infelici Feltrinelli, Milano 1998, ISBN 88-07-81452-8 .
  3. Faites vous-même votre malheur. Ed. du Seuil, Párizs 2009, ISBN 978-2-7578-1574-8 .
  4. El Arte de amargarse la vida. Herder, Barcelona 2003, ISBN 84-254-2330-9 .

Opiniones de nuestros usuarios

Hella Keresztes

Mindig jó tanulni. Köszönöm a cikket a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan

Ildiko Bodnár

Valami mást kellett találnom a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan, nem a tipikus dolgokat, amiket mindig az interneten olvasol, és tetszett ez a _változós cikk., Nagyszerű poszt a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan

Galina Szegedi

Nagyon érdekes ez a bejegyzés a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan., Azt hittem, már mindent tudok a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan., Nagyon érdekes ez a bejegyzés a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan.

Henriette Sánta

Azt hittem, hogy már mindent tudok a Utasítások arról, hogyan lehet boldogtalan, de ebben a cikkben rájöttem, hogy néhány általam jónak hitt részlet nem is olyan jó. Köszönöm az információt