Tigernach évkönyveiAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Tigernach évkönyvei-ről van szó. A Tigernach évkönyvei-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Tigernach évkönyvei-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Tigernach évkönyvei-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Tigernach évkönyvei-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Tigernach évkönyvei-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az Annals of Tigernach ( ír Annála Thighearnaigh , angol Annals of Tigernach ) Írország legfontosabb középkori krónikái közé tartozik . Nagyrészt ír nyelven íródtak , néhány latin nyelv bejegyzéssel. A krónika a Kr. E. BC , hogy 360 (másolatként krónika Özséb Caesarea ) és 489 a 1178- a közötti rések 767 és 973 között, 1004 és 1017.

Az évkönyvek neve egy 1088-as feljegyzésbl származik: Tigernach halála eltt idáig írt . Úgy gondolják, hogy Tigernach a Clonmacnoise kolostor szerzetese volt .

A származás története

Kathleen Hughes elemzése szerint a 489 és 766 közötti idszakban nagy hasonlóságok mutatkoznak az Ulsteri Annals és a Tigernach Annals között, ezért ésszernek tnik a közös eredetet javasolni. Hughes feltételezi, hogy ezek Iona nem megrzött évkönyvei .

Az Ulster Annals-szal ellentétben a Clonmacnoise kolostor történetébl számos további bejegyzés tnik ki, ami arra utal, hogy a Tigernach Annals-t másolták és bvítették, vagy kifejezetten Clonmacnoise számára, vagy Clonmacnoise számára. Példa erre az Ulster Annals cím U614.1 bejegyzés, amely To Lua, akkori clonmacnoise-i apát halálát rögzíti. Itt a Tigernach Annals T612.1 bejegyzésében található egy további megjegyzés, miszerint az elhunyt apát a Corco Mogha családból származik.

Szintén szorosan kapcsolódik a Tigernach évkönyvéhez a Chronicon Scotorum , amelyet szintén Clonmacnoise-hoz rendeltek. Hughes gyanítja, hogy a Tigernach Annals egy régebbi változatának egy példányáról van szó, amely már nem áll rendelkezésünkre. Ebben a tekintetben a kisebb méret ellenére ez a példány alkalmas a Tigernach-évkönyvek néhány hiányosságának pótlására.

Megrzött kéziratok

A fennmaradt kéziratok öt töredékre tagolódnak, amelyek közül az els töredék a 12. században jött létre, a többi töredék pedig a 14. századból származik. Az els töredék a Kr.e. 807-tl kezdd idszakot fedi le. 160-ig. A második töredék az ie 322-es éveket fedi le. Kr. E. 360-ig. A fennmaradó három töredék a 489766., 9731003. És 10181178.

Minden fragmentumok jönnek a gyjtemény a Sligo történész Dubhaltach Mac Fhirbhisigh . Gyjteményét Robert Ware kapta , aki 1686-ban eladta Clarendon grófjának , aki Chandos hercegének hagyományozta , halála után 1746-ban árverésre bocsátották. A gyjtemény jelents részei, köztük a Tigernach Annals összes fennmaradt kézirata ezen az árverésen Richard Rawlinson birtokába került , aki továbbadta ket az Oxfordi Egyetemnek , ahol azóta a Bodleian Könyvtárban rzik ket .

irodalom

  • James Francis Kenney : Források Írország korai történetéhez. Bevezetés és útmutató . 1. kötet: Egyházi . Columbia University Press, New York NY 1929, ( Civilization Records - Források és tanulmányok 11), (Továbbá: 2. kiadás, újranyomás. Four Courts Press, Dublin et al. 1997, ISBN 1-85182-115-5 , ( kelta tanulmányok) )), (Itt a 88. oldalon található az An Dubhaltach Mac Fir-Bhisigh kéziratos gyjteményének története).
  • Kathleen Hughes : Ókeresztény Írország. Bevezetés a forrásokba . A Sources of History Limited, London, 1972, ISBN 0-340-16145-0 , ( A történelem forrásai. Tanulmányok a történelmi bizonyítékok felhasználásáról ), (E munka 4. fejezete az ír évkönyvek elemzését tartalmazza, különös tekintettel a Ulster, Tigernach és a Chronicon Scottorum évkönyveinek kapcsolata).
  • Daniel P. McCarthy: Az ír évkönyvek kronológiája . In: Proceedings of the Royal Irish Academy Section C, 98, 1998, ISSN  0035-8991 , 203255.

web Linkek

Ajánlatok a Bodleian könyvtárból az MS kéziratához . Rawl. B. 488 :

A University College Cork biztosítja a Web által Whitley Stokes publikált ír szöveget:

Daniel P. Mc Carthy a weboldalán alaposan összehasonlítja az Ulster- i Annals kronológiáját és tartalmát az Annals of Tigernach-szal és a Chronicon Scotorum-mal:

Opiniones de nuestros usuarios

Bianka Szabó

Örömmel találtam ezt a cikket a Tigernach évkönyvei., Örömmel találtam ezt a cikket a Tigernach évkönyvei.

Sylvia Király

A Tigernach évkönyvei szóló bejegyzés nagyon hasznos volt számomra., Köszönöm

Noemi Ferencz

Ez a bejegyzés a Tigernach évkönyvei segített abban, hogy az utolsó pillanatban befejezzem a holnapi munkámat. Már láttam magam előtt, hogy visszamegyek a Wikipédiához, amit a tanárnő megtiltott nekünk. Köszönöm, hogy megmentettél

Andrea Berényi

Nagyon hasznosnak és élvezetesnek találtam a Tigernach évkönyvei talált információkat. Ha egy 'de'-t kellene mondanom, talán az lenne, hogy nem eléggé befogadó a megfogalmazása, de egyébként nagyszerű., A Tigernach évkönyvei szóló cikk nagyon hasznos és élvezetes., A cikk nagyon hasznos és élvezetes