Niedwied típusú rendszerekAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Niedwied típusú rendszerek-ről van szó. A Niedwied típusú rendszerek-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Niedwied típusú rendszerek-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Niedwied típusú rendszerek-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Niedwied típusú rendszerek-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Niedwied típusú rendszerek-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

A dél- lengyelországi Niedwied típusú (NTT) rendszerek a föld-fa építés hosszú dombjai, Kr. E. 3500-ból származnak. Kr. E. Eltt, a középs németországi és észak-lengyelországi kvel bezárt, kamrák nélküli óriáságyakat a tölcsérpohár- kultúra (TBK) támogatói építették . A halom stabilizálása érdekében hosszú oszlopsorokat ( palisádokat ) döngöltek be az alapárokba, vagy építették a falakat. E halmok némelyikének hasított rönkfalai voltak. Akár Kelet-Angliában, a megalitok hiánya az erforrásoknak vagy protomegalitikus elformának köszönhet. A palánk, amely ebben az idben a kultikus tér kapcsán különösen gyakori volt, azt mutatja, hogy az általában erdítési tulajdonságokkal összekapcsolt palisade itt Temenos funkcióval rendelkezett, amelyet más anyagokból, például kbl (szegélyek, kkörök stb.) Készített szegélyekre is alkalmaztak . .) át kell adni.

Teljes tölcsértartó kultúra

Seweryn Rzepecki felsorolja a tölcsérkupakultúra (TBK) összes kamramentes rendszerét (ha szükséges több), függetlenül attól, hogy megalitikus határuk van-e vagy sem - ezáltal az NTT-ket külön-külön rögzíti.

 • 13 a Cseh Köztársaságban (beleértve 1 Niedwied típust - NTT)
 • 45 Dániában (beleértve 10 NTT-t - 9 Jütlandon; egy Funenen)
 • 161 Németországban (beleértve 159 NTT-t - mind Elbe-Saale körzetében)
 • 144 Lengyelországban (ebbl 9 NTT - 2 Pomerániában, 2 Kujavienban és 5 a Visztula fels részén)
 • 1 Svédországban (Scania - nincs NTT)

Név és osztályozás

A TBK nemmegalitikus rendszerei esetében S. Rzepecki a brit osztályozások alapján feltételezi a megalitikus rendszerek körébe történ felvételt. Magdalena Midgley kimutatta például, hogy közvetlen kapcsolat állt fenn az úgynevezett kamra nélküli hosszú talicskák hagyománya és a megalitikus komplexek között. Chr. Tilley (1996) eladásában összefoglalót adott a kutatás állapotáról.

Az olyan korábban használt kifejezések, mint a korlátozott megalitok (Jadewski 1970: 21), kvazimegalitok (Koko 2006) vagy megaxilonok (Tunia 2006) használhatatlannak tartják Rzepeckit. Véleménye szerint a kujavici rendszerekkel való analógia fényében ugyanolyan lehetetlen meghatározni az NTT-ket, mint fa sírokat (Rzepecki 2004: 124). A jelenségnek európai dimenziója van, és sokkal szélesebb körben elterjedt, mint a TBC területe.

leírás

A kilenc lengyel üzemet fként a TBK délkeleti csoportjában (Lublin-Sawinek, Niedwied, Pawow, Sonowiece és Zagaje Stradowskie) építették a Visztula fels részén, valamint Kujawy-ban és Pomerániában (Inowrocaw, Jastrzbiec, Podgaj és Renice). A rendszerek téglalap alakúak, ersen lekerekített sarkokkal, vagy szigorúan trapéz alakúak vagy trapéz alakúak, a keskeny végén lekerekített sarkokkal, a gyakran 40-50 m hosszú dombdal. A trapéz alakú alak a Lengyel kultúra Brze-Kujawski típusú házaira emlékeztet , amelyek regionális szempontból megelzték a TRB-t.

A temetkezési területen a leggyakoribb konstrukció egy kbl és fából készült doboz alakú téglalap alakú kamra volt, amelyen belül egyes temetkezéseket találtak. A kedveztlen talajviszonyok miatt azonban csak alig több mint 20% -os bizonyítékot találtak a temetkezésre, a csontvázrészeket pedig csak az NTT-k 16% -ában sikerült megrizni. A temetkezés gödrökben vagy a föld felett történt. A halottakat kinyújtva temették el, néhányukat látszólag fakoporsókban. A sírbolt szerény volt. Díszes edények, vaddisznó agyarak és esetenként kovak eszközök . Az egyetlen gyöngy borostyán nyaklánc volt. Ha a csontvázakból hiányoznak csontok, ez azzal magyarázható, hogy a kamrák nyitva maradtak a teljes inkarnációig. A rituális épületekben maradt hamu rituálékra utal.

Idpont

S. Rzepecki egy idmodellt javasol a kkamrás nélküli építészeti formák használatához:

kontextus

Dánia

A fából készült keretek a dán halmokról ismertek Konens Høj néven (ni halmok - a helyükrl, ahol megtalálták ket - svéd Långhögar ). Akárcsak a Langeland -i Stengade-ben és a kelet-jütlandi (Dánia) Ravning Mark-ban, itt is a falak k-fa szerkezetek vannak. Sok esetben azonban hatalmas fa homlokzatok maradványait találták meg. Voltak hasított rönkökbl készült téglalap alakú konstrukciók is, amelyeket föld helyett kövekkel töltöttek meg. A hosszú domb belsejét kbl vagy k-fa szerkezetekbl készült keresztfalak osztották több részre. A Barkjaer a Djursland , fa korlátok hoztak létre, hogy az ket elválasztó. A két rendszer Barkaerben körülbelül 85 m hosszú, 6,5 és 7,5 m széles. 26 mezre osztották ket, mindegyik körülbelül három méter hosszú volt. A tipikus kultikus elemhez tartozó térbeli felosztáshoz fából készült szerelvényeket adtak. A háromszög alakú Kujavian óriáságyakba téglalap alakú, körülbelül 35,0 m nagyságú faépítményeket is beépítettek, anélkül, hogy szélesebbik végén kamra lett volna . A Bygholm Norremark (Dánia), ovális épület mintegy 12,0 x 6,0 méter épült faoszlop egy komoly közepén a hegyre. Kujaviai sírokban - akárcsak Sarnowoban - ezt a faépítményt a sír fölé emelték.

Közép-Európa

Csehországban és Németországban is vannak föld-fa szerkezetek, itt a hosszú hegy kifejezés alatt. Schleswig-Holsteinben ( a Tinnum hosszú dombjai ) állítólag legalább 3000 bentt sírépítmény létezett, amelyek nagy részét elpusztították. Jürgen Hoika 1990-ben 207 hosszú ágyat számolt meg, amelyekhez átlagosan 40 m hosszúságot határozott meg. Kilenc közülük hosszabb, mint 100 m. A Rendsburg-Eckernförde Borgdorf kerületében 199 m hosszú ágyat tártak fel, az általános megállapítások rögzítése nélkül. Az óriási hosszúságok megfelelnek a Passy típusú házakban Franciaországban, ahol 300 m feletti hosszúságot figyeltek meg.

Lásd még

irodalom

 • Peter Vilhelm Glob : Dánia skori emlékei. Wachholtz, Neumünster 1968, 56. o.
 • Lennart Brandtstätter, Doris Mischka: A neolitikum hosszú ágyainak keresése. In: Régészeti hírek Schleswig-Holsteinbl. 2011, 36-38 .
 • Seweryn Rzepecki: A megalitizmus gyökerei a TRB kultúrában. Instytut Archeologii Uniwersytetu ódkiego et al., ód 2011, ISBN 978-83-933586-1-8 ( online változat ).
 • Jürgen E. Walkowitz: A megalitikus szindróma. A kkorszak európai kultikus helyszínei (= hozzájárulás Közép-Európa störténetéhez és korai történetéhez. 36. évfolyam). Beier & Beran, Langenweißbach 2003, ISBN 3-930036-70-3 .

Egyéni bizonyíték

 1. E JE Walkowitz: A megalitikus szindróma. Az európai kkori kultuszhelyek. Beier & Beran, Langenweißbach 2003, ISBN 3-930036-70-3 , 201. o.
 2. ^ Seweryn Rzepecki: A megalitizmus gyökerei a TRB kultúrában. Instytut Archeologii Uniwersytetu ódkiego ua, ód 2011, ISBN 978-83-933586-1-8 , 9. o. A kanyagok jelenléte nem szolgálhat sem szükséges, sem elégséges feltételként bármely memlék megalitká minsítéséhez (vö. Hodder 1984; Sherratt 1990, 1999; Midgley 2005: 7778, 2008: 2325) A kanyag jelenléte szükségszer vagy elégtelen feltétel lehet a memlékek megalitokba sorolásához (Hodder 1984; Sherratt 1990, 1999; Midgley 2005: 77-78, 2008: 23-25) ".
 3. A vallási jelenségek értelmezésekor a 11. oldalra hivatkozik Gimbutas 1994: 286305, 2001; Wunn 2001: 161-166, 2005: 387-399; Walkowitz 2003: 189-191; Krzak 2007.

Opiniones de nuestros usuarios

Melinda Molnár

A Niedwied típusú rendszerek nyújtott információk igazak és nagyon hasznosak. Jól van

Marietta Müller

Ebben a Niedwied típusú rendszerek szóló bejegyzésben olyan dolgokat tudtam meg, amiket nem tudtam, úgyhogy most már mehetek aludni

Eva Szöllősi

Ez a bejegyzés a Niedwied típusú rendszerek segített abban, hogy az utolsó pillanatban befejezzem a holnapi munkámat. Már láttam magam előtt, hogy visszamegyek a Wikipédiához, amit a tanárnő megtiltott nekünk. Köszönöm, hogy megmentettél

John Váradi

Helyes. Megadja a szükséges információkat a Niedwied típusú rendszerek., Helyes