HorgonyóraAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Horgonyóra-ről van szó. A Horgonyóra-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Horgonyóra-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Horgonyóra-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Horgonyóra-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Horgonyóra-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az Ankeruhr egy nagy zenedoboz a Helvetia Insurance (korábban a Der Anker élet- és nyugdíjbiztosító társaság ) házában , Bécs óvárosában, a Hohen Markt 1011 . A horgonyórát a szecesszió egyik kiemelked alkotásának tekintik, és népszer turisztikai attrakció .

történelem

1911-ben a "Der Anker" biztosító társaság kidolgozta azt a tervet, hogy egy nagy nyilvános órát építenek az új társaság székhelyén, az Ankerhofban. A mvészi tervezéshez Franz Matsch szecessziós festt vették fel , az óramvet a császári és a királyi udvar, valamint a kamarai óragyártó, Franz Morawetz tervezte . Ezenkívül számos más céget és kézmvészt vettek fel : a Schreiber és a Kwaysser cég fejlesztette az elektromos hajtást, a Rieger testvérek építették az orgonát, Vinzenz Goller gondoskodott a zene kiválasztásáról, a W. A. Richters Söhne cég építette a figurák, Franz Siegel vigyázott a rézmeghajtó munkára, Heinrich Hauska végezte a rézmves munkáját, a Wiener Mosaik-Werkstätte készítette a mozaikot elöl, Andrea Francini volt a felels a k- és márványmunkákért, Englerth Viktor a fémmegmunkálásért, és az Eduard Ast & Comp. vasbetonból építette a hidat.

A biztosítótársaság 1914. június 29-én költözött be az épületbe, és az óra végét 1914 szére tervezték. A határidt nem lehetett betartani, mert megkezddött az els világháború, és az anyag- és személyi hiány késleltette az építkezést. 1914. december 2-án kezdték elször üzembe a mechanikus orgonát, amely több ezer embert vonzott. A létesítmény 1915 nyarán készült el, és 1915. augusztus 18-án, az els próbaüzemre nagy tömeg eltt került sor, a császár születésnapjának megfelelen. A látványt a császár tiszteletére 1916-ban megismételték. Minden egyes futás csúcspontja az osztrák császári himnuszt játszó XII . A hozzá tartozó alak azonban nem - mint az akkoriban valójában általános volt - I. Ferenc József császár , hanem a himnusz zeneszerzje, Joseph Haydn .

A két próbaüzem után az óra egy ideig kikapcsolt állapotban maradt. Úgy döntöttek, hogy a rendszert "békeórának" definiálják, és csak a háború befejezése után indítják el. Várható volt, hogy egyszer eljön a béke, de ennek nem az egyik oka: a monarchia bukása. Néhány ábrát a Habsburg- ház dicséretére használtak , és ez 1918-ban már nem volt népszer. Tehát a háború befejezése után - a pontos dátum nem ismert - egyszeren ünnepély nélkül bekapcsolták az órát. A politikai helyzetre való tekintettel azonban a zenei programot korábban megváltoztatták: a császári himnuszt eltávolították, és Haydn A teremtés oratóriumának darabjával helyettesítették.

A második világháború alatt az Ankerhofot és az Ankeruhrt 1945. április 11-i gyújtogatás súlyosan megrongálta; az óra csak 1956-ban mködhetett újra. Az orgonát azonban nem sikerült megjavítani, helyette hangrendszer állt. A tizenkét zene jelenlegi változatát 1978-ban vették fel a bécsi templom eredeti orgonamozgásai alapján.

Az óra

Az Ankeruhr hídszer összeköttetés az Ankerhof épület két része között, átível a gässcheni gazdák piacán . Ennek az "órahídnak" a fesztávolsága tíz méter, magassága 7,5 méter; maga az óra négy méter átmérj. A hidat négy figurális konzol támasztja alá, amelyeken Ádámot és Évát ábrázolják elöl, angyalokat és ördögöket pedig hátul. Az óra felett egy napkorong található, amelyet egy gyermek pillangóval szegélyez, mint egy élet allegóriáját, és egy homokórát, mint a halál szimbólumát - a szimbolikus szimbólum egy biztosítótársaság számára. Sötét állapotban az órát fényszórók világítják meg.

Az óra lineáris óraként van kialakítva, amelyben egy alakzat egy óra hosszat csúszik egy skálán egy láncmeghajtó segítségével, majd helyébe a következ ábra lép. Az adott órát római számként jelölik az ábra felett, a perceket a skálán olvashatják le. A számok 2,6 és 2,8 méter magasak és rézbl készülnek; Franz Matsch személyesen választotta meg. Minden órában hangos harang szól. 12 órakor mind a tizenkét figura (csoport) elhalad mellettük, az alakhoz ill zenem kíséretében, amely eredetileg egy mechanikus orgonából származik 800 pipával, ma digitális hangvisszaadásként. Az ábrák megjelenési sorrendje megfelel a történelmi sorrendnek.

Az óra háttere egy 12 m²-es üvegbl, fémbl és márványból készült mozaikból áll, amelynek közepén Bécs városának kétfej sas és régi címere látható . Ezeket többek között tizenkét másik heraldikai pajzs veszi körül. a tudomány, a mvészet, a szerelem, a zene, a színház, az ipar, a kereskedelem és a bécsi konyha szimbólumai. Az óra alatt egy baziliszkusz látható a bécsi legendák világából. A híd hátulján egy hagyományos óra van, kézzel és a "Der Anker" felirattal.

A szereplk és zenéjük

Minden ábra tizenkét óránként egyszer járja az órát. Különböz korszakokból származnak, és megfelel zenemvel rendelkeznek. 12 órakor az összes alak felvonul zenével.

óra ábra zene
1 és 2 óra között Marc Aurel Pindar pythiai gyzelmi kódja
2 és 3 óra között Nagy Károly Hildebrand dal
34. Leopold VI. , a dicsséges és felesége, Theodora, bizánci hercegn Nibelungenlied
417. Walther von der Vogelweide Keresztes dal, Walther von der Vogelweide: palesztin dal
56. Rudolf von Habsburg király és felesége, Anna von Hohenberg Az "Unverzagt" minstrel dala Rudolf von Habsburg királynak
Reggel 6-tól reggel 7-ig Hans Puchsbaum mester Van egy kastély Ausztriában
Reggel 7-tl reggel 8-ig I. Maximilianus császár , az utolsó lovag Innsbruck, meg kell engednem
Reggel 8-tól reggel 9-ig Johann Andreas von Liebenberg polgármester Ó kedves Ágoston
9 és 10 óra között Gróf Ernst Rüdiger von Starhemberg Háborús dal
10 és 11 óra között Savoyai Jen herceg Eugene herceg, a nemes lovag
1112. Mária Terézia császárné és férje I. Lorraine császár Minuet KV 355, készítette: Wolfgang Amadeus Mozart
12 és 1 óra között Joseph Haydn "Az ég megmondja Isten dicsségét" a teremtéstl (eredetileg: császári himnusz )

karbantartás

A teljes helyreállításra 2005 közepén került sor a Szövetségi Memléki Hivatal védnöksége alatt . Az óra memlékvédelem alatt állt ( jegyzékbejegyzés ), és jelenleg a Helvetia-Versicherungs AG tulajdonában van. Probléma merült fel a karbantartással a 2013. március 31-i nyári idszámításra történ átállás során. 2013. április közepétl május 24-ig az óra képfigurái, amelyeknek mind 12 órakor kellene mozogniuk, megálltak.

irodalom

Payer Péter: A szinkronizált város. Nyilvános órák és idfelfogás, Bécs 1850-ig a mai napig. Verlag Holzhausen, Bécs 2015. ISBN 978-3-902868-53-4 .

Egyéni bizonyíték

  1. Ankeruhr története a www.helvetia.com oldalon, elérhet 2015. október 1-jén
  2. A horgonyóra részletei a www.helvetia.com címen, elérhet 2015. október 1-jén
  3. http://wien.orf.at/news/stories/2580279/ Ankeruhr: A turisták hiába várnak, wien.ORF.at 2013. április 16-án.
  4. Az Ankeruhr ismét fut, wien.ORF. 2013. május 24-én

web Linkek

Commons : Ankeruhr  - képek, videók és hangfájlok gyjteménye

Opiniones de nuestros usuarios

Ferenc Márkus

Ez a bejegyzés a Horgonyóra segített abban, hogy az utolsó pillanatban befejezzem a holnapi munkámat. Már láttam magam előtt, hogy visszamegyek a Wikipédiához, amit a tanárnő megtiltott nekünk. Köszönöm, hogy megmentettél

Galina Berecz

A Horgonyóra nyújtott információk igazak és nagyon hasznosak. Jól van

Maria Szűcs

Ebben a Horgonyóra szóló bejegyzésben olyan dolgokat tudtam meg, amiket nem tudtam, úgyhogy most már mehetek aludni

Mihaly Biró

Helyes. Megadja a szükséges információkat a Horgonyóra., Helyes