Vulkáni szigetvilág - Hawaii és az Atlanti szigetcsoportok

Földrajz

Az emberiség története során számos olyan helyszínt fedeztek fel, amelyek természeti értékeik, kulturális örökségük, történelmi hátterük vagy éppen földrajzi elhelyezkedésük miatt kiemelkednek a többi helyszín közül. Az ilyen helyszínek közé tartoznak a vulkáni szigetvilágok is, amelyek között talán Hawaii és az Atlanti szigetcsoportok a legismertebbek. Ezeknek a helyszíneknek a felfedezése és megismerése izgalmas utazásra invitál bennünket, ahol a természet varázslatos erejét, a vulkáni aktivitás figurájában szem előtt tarthatjuk.

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent a vulkáni szigetvilágok fogalmi rendszere. A vulkáni szigetvilágoknak olyan szigetcsoportokat nevezünk, amelyek többsége vulkáni tevékenység során keletkezett. A szigetvilágok kialakulása folyamatában a Föld kora felejtésbe merült katasztrófái és az összeomló kontinensek is szerepet játszanak. A vulkáni szigetvilágok a szárazföldtől távol helyezkednek el, leggyakrabban a trópusi és szubtrópusi övezetekben találhatjuk őket. Az éghajlati viszonyok itt szigorúak, de mégis fejlett növény- és állatvilággal rendelkeznek.

Az egyik legismertebb vulkáni szigetvilág a Csendes-óceán nyugati oldalán található Hawaii. Ez az amerikai állam szigetcsoportja az Egyesült Államok nyugati részén, a Csendes-óceán közepén helyezkedik el. Összesen nyolc szigetből áll, amelyek közül az északi szigetek (Nihoa, Necker, French Frigate) kisebbek, lakatlanok, illetve nehézkesen megközelíthetőek, a főbb Hawaii szigeteken (Hawaii, Maui, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai) pedig élnek az emberek. Az egyik fő turistalátványosság az aktív vulkán, a Kilauea, amely az utóbbi években gyakran robbanásszerű kitörésekkel árasztotta el a környező területeket.

A Hawaii szigetvilág a vulkanikus szigetvilágok jellegzetességeit hordozza magában, azonban a polinézes kultúra is szerves részét képezi az itt megtalálható látnivalóknak. A helyiek hagyománya a hula tánc, amely egy tánc- és énekstílus, amelynek célja a történetek elmesélése a hawaii kultúra szimbolikus nyelvén. A hawaii kultúrát többek között a hula táncok, a tiki faragott szobrok, a Polynesian Cultural Center és a Pearl Harbor emlékhely segítségével ismerhetjük meg.

Az Atlanti-óceánban található vulkáni szigetvilágok közül is ki kell emelni néhányat, mint például az Azori-szigeteket vagy Kanári-szigetet. Az Azori-szigetek Portugália hatósági irányítása alatt álló 9 szigetből és sziklaformációnak is nevezhető sziklás bányákból álló vulkanikus szigetek halmaza az Atlanti-óceán közepén, az afrikai partoktól kb. 1500 km-re északnyugatra helyezkedik el. A turisták körében kedvelt úti cél kombinálva a várostúrákat és a természeti látnivalókat. Az esőerdők, a tengerparti homokos strandok és a vulkáni terepek szépséges látványát élvezhetjük.

A Kanári-szigetek közül is a Gran Canaria ert megnevezni, mint kiemelkedő turistaközpont a helyieknek és a külföldieknek is. A szigetcsoport a spanyol államhoz tartozó, Afrika partjaitól mintegy 1000 km-re, az Atlanti-óceán közepén található. A Gran Canaria mérsékelt éghajlata miatt egész esztendőben ideális pihenőhely, nagy tengerpart hosszal és kilátással a sziget területi áttekintésére és a nyaralóhelyekre.

A vulkáni szigetvilágok varázslatos, a természet erejének csodálatos megnyilvánulásai. Életünk során mindig igényeljük a változatosságot, az újdonságot, a kihívásokat. Egy ilyen utazás során azonban nem csak a természeti szépségeket élvezhetjük, hanem a kulturális kincsek iránti érdeklődésünket is kielégíthetjük. A hawaii kultúra, szokások és hagyományok több ezer éves múltra tekintenek vissza, míg az atlanti szigetvilágok felfedezése a spanyol és portugál kolonizáció számos nyomát hordozza magában. A vulkáni szigetvilágok megismerése és felfedezése egy igazi élmény, amely életünket gazdagítja.