Szabályos és szabálytalan igék

Szabályos és szabálytalan igék

Ahogy az angol nyelvben, a magyar nyelvben is vannak szabályos és szabálytalan igék. Az embereknek gyakran nehézséget okoz a megkülönböztetésük, ezért ebben a cikkben a két típusról részletesen leírunk mindent.

Szabályos igék

A szabályos igék olyan igék, amelyeknél a többesszám kialakításához csak hozzá kell adnunk egy -k végződést, az igeidők pedig a szabályok szerint alakulnak. A magyarban szabályos igék azonban igazán alacsony számban találhatóak. Az egyik legismertebb példa az ige a beszél, melynek többes száma a beszélnek lesz. Az alábbiakban néhány példát hozunk a szabályos igékre:

- jár (járok, jártam, jártál, járt, jártunk, jártatok, jártak)
- mond (mondom, mondtam, mondtál, mondta, mondtuk, mondtátok, mondták)
- érkezik (érkezem, érkeztem, érkeztél, érkezett, érkeztünk, érkeztetek, érkeztek)
- száll (szállok, szálltam, szálltál, szállt, szálltunk, szálltatok, szálltak)

Ezek az igék azonban csak jó kezdetnek számítanak, amikor megtanuljuk az igeidőket és azok alakulását. Az igazán nehéz rész a szabálytalan igéknél következik.

Szabálytalan igék

Más néven 'rendhagyó igéknek' is nevezik őket, mert nem követik a szabályokat. Például, egy szabályos igének a múlt ideje az igei szótő után egy -tt végződéssel jellemezhető, míg egy szabálytalan ige esetében ez nem így van. Először is, ha valaki igazán érti a szabálytalan igéket, akkor tudja, hogy hányuk van. A pontos szám már vita tárgyát képezi, de ezek az igék általában a szókincs alapjait képezik, amelyek segítik a magyar nyelv tanulását.

Az alábbi lista borítékolhatóan nem teljes, azonban reméljük, hogy segít abban, hogy jobban megértsük, milyenek a leggyakoribb szabálytalan igék:

- ad (adok, adtam, adtál, adott, adtunk, adtatok, adtak)
- eszik (eszem, ettem, ettél, evett, ettünk, ettetek, estek)
- tud (tudok, tudtam, tudtál, tudott, tudtunk, tudtatok, tudtak)
- hoz (hozok, hoztam, hoztál, hozott, hoztunk, hoztatok, hoztak)
- lát (látok, láttam, láttál, látott, láttunk, láttatok, láttak)
- vesz (veszek, vettem, vettél, vett, vettünk, vettetek, vettek)
- jár (járok, jártam, jártál, járt, jártunk, jártatok, jártak)
- áll (állok, álltam, álltál, állt, álltunk, álltatok, álltak)
- tart (tartok, tartottam, tartottál, tartott, tartottunk, tartottatok, tartottak)
- veszít (veszítek, vesztettem, vesztettél, vesztett, veszítettünk, vesztettetek, vesztettek)

Ez a lista csak a leggyakoribb szabálytalan igéket tartalmazza. Azonban, mindig emlékezz rá, hogy ezeknek az igéknek az időtartama és az alakja az időszak múlásával változik.

Az igeidők fontosak, és ha egy szabálytalan igeidőről van szó, akkor kiemelten fontosak. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a szabálytalan idők közül:

- az érzelmekre vonatkozó igék (szeret, utál, gyűlöl, stb.)
- az állapotot jelző igék (marad, lesz)
- az eseményekre vonatkozó igék (történik)
- az érzékelésre vonatkozó igék (lát, hall)
- az áthelyezésre vonatkozó igék (tesz, rak)

Végső gondolatok

A szabályos és szabálytalan igék megértése a magyar nyelvtanulás fontos alapját képezik. Bár a két típusú igék között jelentős különbségek vannak, mindegyik az anyanyelvünkben fontos szerepet játszik. A legfontosabb az idővel egészen biztosra menni. Ahogy a kutatók és a nyelvészek egyre jobban megértik a magyar nyelvet, reméljük, hogy könnyebbé válik a tanulásunk és a tanításunk.

Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy jobban megismerd mind a szabályos, mind pedig a szabálytalan igéket. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van szóban forgó téma kapcsán, akkor kérjük ne habozz megkeresni minket. Köszönjük, hogy elolvastad.