Az első világháború kezdete és lezárása

Az első világháború volt az egyik legtöbb emberéletet követelő és legpusztítóbb konfliktus, amelyet valaha is megéltek az emberiség történelmében. A háború 1914-ben kezdődött és 1918-ban ért véget. Az események kirobbanása óta a világ nézete az emberek közötti kapcsolatokról és az államok közötti diplomáciáról teljesen megváltozott.

Az első világháború okai bonyolultak és sokrétűek voltak. Az európai nagyhatalmak egyre inkább összezsugorodtak és versengtek egymással a területi gyarapodásért és a gazdasági hegemónia megszerzéséért. Az imperialista politikai rendszerek és a fegyverkezési verseny csak súlyosbította ezt a helyzetet. Az egyik szembenálló oldal azonban a másikkal való közvetlen konfliktus helyett, a balkáni fejlesztések körül kibontakozó konfliktus megoldásával indította el a világháborút.

Az osztrák-magyar monarchia a szerb származású szarajevói örmény György Ferdinánd főherceg meggyilkolása miatt támadta meg Szerbiát. Ezt pedig az Oroszországgal kötött szövetségi szerződése' miatt az orosz hadsereg védelmezni kezdte. Ezt követően az egymásnak szembeálló országok közötti szövetségi rendszernek köszönhetően, a háború láncreakcióban terjedt szét az egész kontinensen. Az ellentétek és harcokhamarosan általános háborúvá nőtték ki magukat.

A háború első évében a német hadsereg Tannenbergben megsemmisítette az orosz hadsereg egy részét. Ez a győzelem több mint két évre meghatározta a frontharcokat, és lehetővé tette a Németországi hadsereg mobilizációját a nyugati fronton. Ennek ellenére az angol és francia hadsereg jelentősen hozzájárult a német erők beszorításához, és Új-Zéland, Ausztrália, Kanada, India és Dél-Afrika is katonákat küldött.

A gyalogság hadviselési módszerei kedvezőtlenül alakultak, az úgynevezett árokháború végrehajtása vált a helyszínre, ahol a máig ható bombák, aknák, lövedékek állnak. Ebben az időszakban gyakoribbá váltak a vegyifegyverek és az alkalmazásuk miatt súlyos, túlnyomórészt civil áldozatokat is követeltek.

A háború középső részére kiderült, hogy az országnak kezdenek kimerülni az erőforrásai, és egy sor demokratikus mozgalom kezdődött az ugyanazon az oldalon harcoló országokban. Az Oroszországi forradalom, amely a cári rendszer megdöntésével járt, és a Bolsevik Párt elsőszámú politikusának, Vlagyimir Iljics Leninnak a hatalomra kerülésével, jelentős változást hozott az európai politikai és gazdasági rendszerben.

A háborút végre 1918. november 11-én a Compiégne-i Rendezó szövetségi találkozó megállapodása lezárta. A vesztett országok túlélésének funkciója jelentősen megváltozott, és a győztes országok számára a kárpótlási követelések és az elszámoltatások mellett új világrendet hoztak létre.

Az első világháború hatása a világ történelmére azóta is érezteti hatását. A háború látványa és a háború okozta sérülések fenntartják a következő generációk emlékeit. A háború elindította a militarizmus és a nemzetközi biztonsági politika megerősödését, gyakoribbá váltak az emberi jogi visszaélések, a diktatórikus uralom, a pontos fegyelmi szabályozás, a megerősített edukációs módszerek és a fegyverkezési verseny. Következésképpen az első világháború az emberi történelem legfeketebb és legpusztítóbb időszaka

Az első világháború hatásainak érzése éppen ma érzékelhető. A virtualitás korában is felismerhetők a konfliktus során veszteséget elszenvedett országok szenvedései, és a folytatása pedig éppen most zajlik az emberiség több pontján. Az első világháború megérdemli megjelenését egy oktatási portálon annak fontossága miatt, hogy a közönséget a szakmai oktatásnak adjuk át és így végül elveszve azokat a jellemzőket, amelyek a legtöbb gyötrést okozták. Az oktatási eszközök és a világháló végtelen lehetőségei manapság lehetővé teszik, hogy bárki megtanulja az első világháború legfontosabb mozzanatait, és még a utózöngei alatt is felismerjék a konfliktus jelentőségét, és belássák hogy milyen következményekkel járt a szándékosan kizsákmányoló viszonyok mellett való állami tevékenység.

Az oktatási rendszer nem pusztán a konfliktusokról, sodródásokról szóló ismertetést adja át, hanem a legmélyebb történelmi értékek formálása is. Az oktatási módszernek és a legjobb szakembereknek köszönhetően a történelemrőjtudásunk széleskörű és átfogó lesz, és egy olyan tudással rendelkezünk majd arról, amely elindította az emberi történelem legnagyobb és legpusztítóbb korszakát.