Berita AnitaAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Berita Anita-ről van szó. A Berita Anita-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Berita Anita-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Berita Anita-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Berita Anita-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Berita Anita-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anita Berber (született június 10-, 1899-ben a lipcsei , November 10-, 1928-as in Berlin ) egy német táncosn , színészn és önálló promoter .

Élet

A felemelkedésed

Anita Berber a hegedvirtuóz, Felix Berber professzor és a kabarémvész és Lucie Berber énekesn, Thiem néven született lánya volt. A szülk már 1902 -ben elváltak "kibékíthetetlen jellemkülönbségek" miatt. 1906-ban nagymamájához, Luise Thiemhez költözött Drezdába , ahol egy középosztálybeli családban ntt fel, és 1913-ig az ottani lányok középiskolájában járt . Miután 1914 áprilisában megersítették, néhány hónapot Curt Weiß weimari lánynevel intézetének bentlakásos iskolájában töltött . Az els világháború kezdetén, 1914-ben Berber édesanyjával Berlinbe-Wilmersdorfba költözött , ahol nagymamájával és két ntlen nagynénjével, Else-vel és Margarete Thiem-nel együtt laktak a Zähringerstraße-i közös lakásban. Az anyának korábban sikerült elkötelezettséget szereznie olyan berlini kabarékban, mint a Chat Noir . 1915 -tl Berber színészleckéket vett Maria Moissi -tól , majd táncórákat Rita Sacchetto -tól . Els fellépése tánciskolájában 1916 -ra tehet. 1917 -ben elvált tanárától, Sacchetto -tól, Berber táncstílusa közötti különbségek miatt. Ettl kezdve önállóan lépett fel különféle színházakban, mint például az Apollo Színház , a Wintergarten és a Fehér egér . Az els szóló táncestjén az Apollo Theatre Berlinben megmutatta koreai táncát. Még az els világháború vége eltt sztár volt Berlin színpadán.

                                                                                                   Dinah Nelken, mit der sie die Tanzschule besuchte, beschrieb sie folgendermaßen: Sie war ganz unschuldig und reizend. Sie war von Natur aus ein heiterer Mensch [] spontan und hemmungslos Bei aller Vorliebe für Flirts hatte sie einen unglaublichen Liebreiz, ohne ordinär zu wirken. Das Modejournal Elegante Welt suchte Berbers eigenartigen Reiz mit ihrer knabenhaften Statur und herben Schlankheit zu begründen. Doch nicht nur die Modewelt wurde auf sie aufmerksam, sie prägte auch die Mode der Zeit. Sie war die erste Frau, die einen Smoking trug: Eine Zeit lang machten ihr in Berlin die mondänen Weiber alles nach. Bis aufs Monokel. Sie gingen à la Berber. berichtet Siegfried Geyer.

1918 -ban Pirelli lett az új balettmestere, aki új táncstílust próbált ki vele, és összeállította a következ vendégtúrák programjait. Ugyanebben az évben Berber elször utazott külföldre Svájcba, Magyarországra és Ausztriába. Az osztrák szobrász , Constantin Holzer-Defanti tervezett két Anita Berber számok ( koreai tánc és Pierrette ) a Rosenthal porcelángyár a Selb . Berlinbe való visszatérése után 1919-ben feleségül vette Eberhard von Nathusiusot (18951942), egy gazdag tisztet és antikváriumot, Philipp von Nathusius-Ludom unokáját . A házasság gyermektelen maradt.

Anita Berber Kursiver Text és Josephine Baker voltak az 1920 -as évek leghíresebb táncosai, akik provokáló és akrobatikus táncaikkal inspirálták a legtöbb embert. Mindketten Berlinben is felléptek. Anitának megvan a maga különleges varázsa, valamint a spontán és részben féktelen modora, ezért a férfiak egy része, de néhány n is a lábánál feküdt. A dán keleti fest, Hugo Vilfred Pedersen 1870-1959 látta és tapasztalta Anitát Berlinben az 1920-as években, majd sminkeszközökkel ábrázolta a ruhatárban. A festmény, 33 × 23 cm -es olaj, vászon, szintén gyönyören ártatlan módon mutatja be t: meglátogatta A. Berber -t különböz városokban, ahol fellépett. Valószínleg az 1922 -es "Schminke" film befolyásolta.

Botrányok

Berita Anitát gonosznak, vámpírnak és femme fatale -nek tartották , a tiszta felesleg szimbólumának és az új, vágyó nnek egyszerre és a ni bohémizmus megtestesítjeként . Túlzott életmódjuk többször is sértdést és érzést váltott ki. Szó szerint botrányokat vonzott , morfiumot és kokaint ivott, naponta megivott egy üveg konyakot , és harcolt mindenkivel, aki keresztbe tett. A visszafogottság hiánya megtestesítette generációjának vad vágyát, hogy éljen anélkül, hogy a már elveszett jövre gondolna. Mindig úgy volt, hogy a németek csak az infláció révén váltak : pazarlóvá. De nem pletykákból, hanem mert nem érdekelte a jöv szó . Ez tette t az infláció bálványává, a halál istennjévé. 1925 -ben teljesen mezítelen volt Otto Dix modelljeként, aki olyan idsre festette, mint amilyen még sosem volt: lesoványodott, elsüllyedt, ráncos, a szája vérvörös, az arcszíne sápadt és a szeme halálosan sötét. De nemcsak modellként adta el a testét, hanem fizikailag is eladásra kínálta. Martha Dix: "Valaki beszélt hozzá, és azt mondta: 200 márka." Ezt egyáltalán nem tartottam szörnynek. Valahogy pénzt kellett keresnie. Táncai, amelyeket gyakran meztelenül adtak el, többször zrzavaros jelenetekhez vezettek az eladások során. Anita Berber véget vetett minden porosz fegyelemnek, és híres volt pontatlanságáról és megbízhatatlanságáról. Néha törölték a koncertet, mert részeg volt, vagy ködös volt a morfiumtól és a kokaintól. "

- Ricarda D. Herbrand : istenn és bálvány

1922 -ben Berber elhagyta férjét, és barátjához, Susi Wanowskyhoz költözött, akivel leszbikus kapcsolatban állt. Miután 1920 novemberében és decemberében elször vendégszerepelt a Wiener Konzerthausban , tánctársával és második férjével, Sebastian Droste -val (polgári: Willy Knobloch) 1922 -ben Bécsben újabb vendégszereplést tartottak, az els megjelenésre szintén novemberben került sor. Wiener Konzerthaus. A közös táncprodukciójuk, a Dances of Vice, Horror and Ecstasy teljesen elkelt, és botrányok borították. A sajtóhírek mindenkit arra késztettek, hogy lássák a pár táncát. 1923 -ban Berber és Droste kiadott egy bibliofil könyvet Dance Production at Gloriette Verlag Bécsben címmel, amelyben a koreográfiájukhoz kapcsolódó verseket, szövegeket, rajzokat és fényképeket mutatnak be. A Madame d'Ora -n számos kifejez felvétel készült, amelyeket a berlini magazinban és az akkori Die Dame -ban is publikáltak . A mvészt a rendrség többször kérte a város elhagyására. Az eladást követ hetekben ismétld viták folytak a szerzdések be nem tartásáról. Drostét csalás kísérlete miatt letartóztatták Ausztriában, és 1923. január 5 -én kiutasították. Berber magyarországi kiutasítására 1923. január 13 -án került sor. Budapesten újra találkozott Drostével, akivel visszament Berlinbe. 1923 júniusában Droste elhagyta Berbert ékszereivel, és New Yorkba ment , ahol a BZ am Mittag amerikai tudósítójaként dolgozott . Miután visszatért az USA -ból, 1927. június 27 -én halt meg Hamburgban .

Filmes karrier

Berita Anita a Kísérteties mesék cím filmben , 1919

Anita Berber filmszínésznként szerepelt 1918 és 1925 között. Richard Oswald fedezte fel . Együtt dolgozott Conrad Veidt , Paul Wegener , Reinhold Schünzel , Hans Albers , Emil Jannings , Alexander Granach , Albert Bassermann és Wilhelm Dieterle társaságában .

Az élet és a halál utolsó évei

1924 -ben Berber találkozott Henri Châtin Hofmann amerikai táncosnvel , akivel az év szeptember 10 -én feleségül ment. Mindketten együtt jelentek meg a Die Rakete , White Mouse és Die Rampe kabarékban . Ezt 1925 -ös európai és németországi turnék követték, amelyeket többször is beárnyékoltak a botrányok. 1926 -ban Hofmannt ideiglenesen letartóztatták a prágai szektapavilonban verekedés miatt. Egy új programmal késbb Berberrel együtt Hamburgban , az " Alkazárban " jelentek meg . Az 1920-as évek közepén Berber gyakran látogatta az eredeti Eldorádót a Martin-Luther-Strasse-n , ahol bséges mennyiség alkoholt és kokaint fogyasztott.

1927 -ben szünet volt Berber és apja között. Hátat fordított Németországnak, és Hofmannal kiterjedt körútra indult a Közel -Keleten . 1928. június 13 -án összeesett a damaszkuszi színpadon. A hosszú távú kábítószer-használat miatt meggyengült, gyógyíthatatlanul beteg lett tuberkulózisban . A betegség visszahozta Európába. A Prága , a pár elfogyott a pénz, hogy folytathassák útjukat. Mindketten csak berlini mvészkörök adományaiból tértek vissza Berlinbe. 1928. november 10 -én Berita Anita 29 éves korában meghalt a Bethanien Kórházban a tuberkulózis szövdményeiben .

Utolsó nyughelyét a berlini Szent Tamás Közösség új temetjében találta (ma Anita Berber Park), Hermannstrasse -tól nyugatra .

Kitüntetések

A Hermannstrasse -tól nyugatra fekv új Szent Tamás -temett a szövetségi kormány 2015 -ben megvásárolta és természetes zöldterületté alakította át ; azt újra a nyilvánosság , mint Anita Berber Park on július 10, 2017.

Egy bár róla kapta nevét Berlin Gesundbrunnen kerületében .

A táncos Anita Berber portréja Otto Dix

1925-ben Anita Berber "teljesen meztelen volt, mint modell Otto Dix számára , aki olyan idsre festette, mint amilyen még soha: lesoványodott, elsüllyedt, ráncos, szája vérvörös, arca sápadt és szeme halott-sötét".

A képet vásárolt a város Nürnberg az önkormányzati mvészeti gyjteménye a Dürer 1928-as évben . 1933 után degeneráltként eltávolították. Ma látható a Stuttgarti Kunstmuseumban . A színésznt piros, feszes, magas nyakú selyemruhában, hosszú ujjú, piros háttérben mutatja be.

1991. november 5 -én a Deutsche Bundespost különleges bélyegzként bocsátotta ki Anita Berber táncos képét, 26 032 500 -as kiadással . A bérmentesítés a bélyeg 60 pfennigért és a Michel száma 1572.

Idézetek

Ha az eszköz minden valóságos megtestesült karikatúrája, akkor a berber a parodizált figurák inkarnációja. Démoni n keresztül -kasra, aki még divatban volt tegnap. Gonosz száj, gonosz szemek, hajig rontva. Tehát ott csúszik. Valami képzeletbeli férfias körül öv. Hátratántorodik, csal és úgy viselkedik, mint egy rossz, nyomasztó rémálom.
Semmi sem valóságos. Mindent nyomógombbal végezzen. A karcsú kéz, a kígyó teste azt suttogja: Nézd, mit tehetek.
Talán az asszony tegnapeltt ilyen volt. Finom, hamis és naivan csábító. Ni! És a berberek mindezt táncolják, vagy jobb esetben: szeretnék. "

- Pem

Bettípusok

 • A Sebastian Droste : A táncokat vice, horror és az ecstasy . Gloriette Verlag, Bécs 1923.
  • Angol kiadás: Dances of Vice, Horror, and Ecstasy. Fordította: Merrill Cole. Side Real Press, Newcastle upon Tyne 2012, ISBN 978-0-9542953-7-0 .

irodalom

Mvészeti portfólió

Monográfiák

 • Léo Lania : A tánc a sötétbe. Berita Anita, életrajzi regény. Adalbert Schultz Verlag, Berlin 1929.
 • Joe Jencík: Anita Berberová. Tanulmány . Jan Reimoser Verlag, Prága 1930.
 • Joe Jencík: Berber Anita tanulmány-új kiadás német fordításban: K. Kieser Verlag eK, München 2014, ISBN 978-3-935456-30-2 .
 • Lothar Fischer : Berita Anita. Tánc a mámor és a halál között. Haude & Spener, Berlin 1984; 3. javított kiadás 1996, ISBN 3-7759-0410-7 .
 • Lothar Fischer: Berita Anita. Az éjszaka istennje. Kiadás Ebersbach, Berlin 2006, ISBN 3-938740-23-X .
 • Mel Gordon: Anita Berber hét szenvedélybetegsége és öt szakmája: Weimar Berlin dekadencia -papnje. Feral House, Los Angeles 2006, ISBN 1-932595-12-0 .
 • Lothar Fischer: Berita Anita, táncos élet. Egy életrajz. Hendrik Bäßler Verlag, Berlin 2014, ISBN 978-3-930388-85-1 .

Esszék (válogatás)

 • Klaus Mann : Anita Berber emlékei. A fotó Madame d'Ora . In: A színpad . 1930-ban, kérdés 275. Bécs 1930, pp. A 43. - a 44. .
 • Ralf Georg Czapla : Táncolt költészet - költi tánc. Anita Berbers és Sebastian Droste A táncok, a horror és az eksztázis cím verse a költi reflexió és a táncos improvizáció között. In: Johannes Birringer, Josephine Fenger (szerk.): Tanz im Kopf - Dance and Cognition. (= A tánckutatás évkönyve. 15. kötet). Lit, Münster et al., 2005, ISBN 3-8258-8712-X , 6379.
 • Johannes Strempel: Holnap reggel a világvége. In: Michael Schaper (szerk.): A weimari köztársaság. (= GEO -korszak. 27. sz.). Gruner + Jahr, Hamburg 2007, ISBN 978-3-570-19780-6, 44-53. O. ( Hangfájl a SoundCloud-on).

Film

web Linkek

Commons : Anita Berber  - Képek, videók és hangfájlok gyjteménye

Egyéni bizonyíték

 1. Joachim Kronsbein: Személyesen bn . In: Der Spiegel . Nem. 2 , 2007, p. 212 ( online ).
 2. a b c Ricarda D. Herbrand: Istenn és bálvány. Anita Berber és Marlene Dietrich . A modernség hajnala - Kábítószerek a húszas években (forgatókönyv) ( Memento 2003. október 16 -tól az Internet Archívumban ) 2003.
 3. Berber táncait olyan címekkel látták el, mint a kokain vagy a bn, a horror és az eksztázis tánca
 4. Hamburgi Külföldi Közlöny . 91. szám, 1926. április.
 5. Ludwig Levy-Lenz : Diszkrét és indiszkrét . Wadi-Verlagsbuchhandlung, 1953, 62. o.
 6. ^ Willi Wohlberedt: Nagy-Berlin és Potsdam és a környék ismert és híres személyiségeinek sírja . Saját kiadás, Berlin 1932, IV. Rész, 377. o .: Wahlstelle 2/21, nincs emlékm, a név a bank hátoldalán található .
 7. Berber Anita utolsó nyughelye. In: Knerger.de. Letöltve: 2020. január 29 .
 8. Anita-Berber-Park korábban St. Thomas Friedhof , hozzáférés 2017. június 2-án
 9. Otto Dix: Berita Anita. Stuttgarti Kunstmuseum, illusztráció.
 10. ^ Postabélyeg 1991
 11. ^ Paul Marcus [di Pem ]: Die vom Brettl . In: A legény . 24. szám, 1926. június 3, 6. o.

Opiniones de nuestros usuarios

Aniko Tóth

A Berita Anita szóló információ nagyon érdekes és megbízható, mint a többi cikk, amit eddig olvastam, ami már sok, mert már majdnem egy órája várok a Tinder-randimra, és nem jön, szóval szerintem felültetett. Megragadom az alkalmat, hogy hagyjak néhány csillagot a társaságnak és szarok a kibaszott életemre

Maria Dávid

Néha, amikor az interneten keresel információt valamiről, olyan cikkeket találsz, amelyek túl hosszúak, és olyan dolgokról beszélnek, amelyek nem érdekelnek téged. Tetszett ez a cikk a Berita Anita, mert lényegre törő, és pontosan arról beszél, amit szeretnék, anélkül, hogy elveszne a haszontalan információkban., Ez egy jó cikk a Berita Anita., Ez egy jó cikk a Berita Anita