AntkabirAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Antkabir-ről van szó. A Antkabir-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Antkabir-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Antkabir-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Antkabir-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Antkabir-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Antkabir ( török a síremlékét) a neve annak a mauzóleum a török állam alapítója , Mustafa Kemal Atatürk a Ankara . Ez egyszerre nemzeti emlékm és múzeum . Törökország els miniszterelnökének, smet nönünek a sírja is a komplexumban található.

tervezés

Örökbefogadott lánya, Afet nan emlékei szerint Mustafa Kemal a következképpen kommentálta azt a kérdést, hogy hol és hogyan akarták eltemetni egy asztali beszélgetés során:

Beni, milletim nereye isterse oraya gömsün. Fakat benim hatralarmn yaayaca yer Çankaya olacaktr

- Az embereimnek el kell temetniük, ahol tetszik. De emlékeim tovább fognak élni Çankaya-ban. "

Nem sokkal 1938 decemberében bekövetkezett halála után parlamenti bizottságot hoztak létre Atatürk örök pihenhelyének megtervezésére. Nemzetközi építészeti versenyt hirdetett meg, és hattagú zsrit hozott létre, amely a német Paul Bonatz , a svéd Ivar Tengbom , a magyar Weichinger Károly és a törökök, Arif Hikmet Holtay, Muhlis Sertel (Ankaras építési igazgató) és Muammer Çavuolu (az energiaügyi miniszter) tagja volt. Középületek) idtartama. A verseny végére, 1942 márciusában összesen 49 tervet adtak be, ebbl 22 Törökországból. A vallási vonatkozású terveket, köztük Sedat Hakk Eldem turáni kupolás épületét és Clemens Holzmeister régi török síremlékét alkalmatlannak vélték az Atatürk szekularizációs reformjai miatt. Általában a neoklasszikus tervezés dominált . Három terv került a listára, a Parlamenté volt az utolsó szó, amely Emin Onat és Orhan Arda török építészek neoklasszikus projektjét választotta . 1943. április 5-én a Török Nemzetgylés úgy döntött, hogy elvégzi az Onat és az Arda tervezését.

A projekt megvalósítása eltt az Onat és Arda által benyújtott terv néhány ponton megváltozott a zsri közremködésével. A statikus okokból (földrengés területe) a leglátványosabb változás az volt, hogy axiális elrendezés helyett egy hatalmas kbl készült padlás és a három részbl álló szerkezet elmaradt.

A származás története

Építkezés

Az építkezés helyszíne az ankarai Rasattepe-domb. A dombot a Kr. E. 12. században építették . Chr of Phrygern, mint mesterségesen felépített sírdomb . Az emlékm építésének megkezdése eltt régészeti szempontból megvizsgálták. A feltárásból származó leleteket most az ankarai Néprajzi Múzeumban állítják ki. Az "Anttepe" (emlékhegy) nevet csak az Atatürk sírjának megépítésével kapta a domb.

Miután meghatározták az épület terveit, 1944. október 9-én ünnepélyes keretek között letették az alapkövet . Az építési munkákat négy szakaszban fejezték be kilenc év alatt. Az stanbul Teknik Üniversitesi els diplomásaként ismert Sabiha Gürayman építési vezetként tevékenykedett.

 1. Els szakasz 1950 elejéig: A Löwenweg (Arslanli Yol) alapjainak és támfalainak megépítése.
 2. Második építési szakasz 19451950: 1945. szeptember 29-én megkezddött a vásárteret körülvev épületek építése, amely 1950. augusztus 8-ig tartott. Ugyanakkor kiszámolták az emlékm statikáját, amelyet betonból és kbl kellett készíteni, és nem engedték, hogy az alapot túlságosan megterhelje. 1947 végén az ásatási és hszigetelési munkálatok befejezdtek, és tizenegy méter magas vasbeton szerkezetet hoztak létre az emlékm tövéhez. Ebben az idszakban elkészültek a bejárati tornyok, az utak és az utcák, valamint a faiskola, a kert és a park kialakítása, valamint az öntözrendszer.
 3. 1950 harmadik építési fázisa: ebben az idszakban hajtották végre a felhajtókat, a Löwenweg-t, a vásártér és a mauzóleum burkolatát, a lépcsk és a szarkofág lépcsinek gyártását.
 4. Negyedik építési szakasz 19501953: Ebben az építkezési szakaszban (1950. november 20. és 1953. szeptember 1. között) a díszcsarnokot felszerelték, a falakat k díszlécekkel díszítették. Megépült az a boltozat, amely a nagy díszteremet támogatja, és amely múzeumnak ad otthont Atatürk életmvérl. Eredetileg oszlopok boltozatát tervezték a díszterembe. A projekt lerövidítése érdekében elengedték a boltozatot, és a szerkezetet 28 méterrel csökkentették. A mennyezetet vasbeton laposra tették, és belül mozaik borította , ami szintén csökkentette az alapzat terhelését.

1952 januárjában Rudolf Belling német szobrász kezdeményezésére , aki 1936 óta vezette az isztambuli Mvészeti Akadémia szobrászosztályát, és 1952 és 1965 között az isztambuli Teknik Egyetem építészeti karán tanított alapfokú mvészeti oktatást és modellezést , verseny az török szobrászok között az Atatürk mauzóleumban kiírt szobrokért. Rudolf Bellinget bízták meg a mauzóleum mvészi munkájának felügyeletével.

Anyagok és részletek

A fehér mészk a szobrok, oroszlán számok és oszlopok származik Pnarba , míg a bels a torony származik Polatl és Malköy. A gyzelem megkönnyebbülései, a díszterem küls burkolata és a központi teret körülvev termek oszlopai eszkipazari ( Çankr ) sárga travertinbl készültek .

A krémszín, vörös és fekete márvány , amellyel a díszteremben a padlót fedik, Çanakkale , Hatay és Adana , a zöld márvány Bilecik , a tigris br szín márvány a díszcsarnok falain Afyonkarahisar . A szarkofág nagy ktömbje Osmaniye- ból származik , fehér márvány burkolata szintén Afyonkarahisar-ból származik. A vásártér padlójának és a tornyoknak a fekete és a vörös kje Boazköprübl (Kayseri) származik.

temetés

1938-ban bekövetkezett halála után a "törökök apját" balzsamozták és ideiglenesen az ankarai Néprajzi Múzeumba temették. Ott sírját nyitották november 4-én, 1953-ban az ismertetett fontos politikai méltóságok, köztük az akkori miniszterelnök Adnan Menderes és az akkori parlamenti elnök Refik Koraltan és nagyot rá a ravatal . A koporsót ezután a tábornokok több napig rködtek.

November 10-én (Atatürk halálának 15. évfordulóján) a koporsót nagy ünnepi áhítattal Antkabirba költöztették. Ehhez a catafalk kocsit (átalakított tartó ) 136 fiatal tiszt húzta meg. A lépés ágyúlövésekkel, légibemutatókkal, sok százezer gyászsal egész Törökországból, több állami vendégbl, valamint az egész kormányból és ellenzékbl állt. 13.30-kor a koporsót leeresztették a földbe, és többek között Celâl Bayar elnök jelképesen beborította a földdel; a következkben a sírt katonák teljesen kitöltötték. A végén a tiszteletadás a díszteremben történt.

Felépítés és szervezet

1. Tower of Independence 2. Freedom Tower 3. 4. Löwengang katonák torony 5. Justice Tower 6. Központi tér 7.  központja a hadsereg vezetését és a könyvtár 8. Siegesturm 9. sír Inönüs 10. Friedensturm 11. zászlórúd 12. Tower április 23., 13. Múzeum 14. Forradalom torony 15. Köztársaság tornya 16. Mauzóleum 17. Békepark

Antkabir található a kormányzati negyed a Çankaya . A teljes terület körülbelül 750 000 m², és 1,5 m vastag fal veszi körül. Ebbl 120 000 m² a beépített sírkomplexum, a fennmaradó terület a zöld terület. Két bejárat (Tandoan és Anttepe) vezet a sírkomplexumhoz, amelyet három f szakaszra osztanak: az oroszlán útjára, a központi térre és a tényleges mauzóleumra.

A létesítményt 1980 óta Törökország vezérkara , Genelkurmay Bakanl irányítja . Katonailag rzik.

Békepark

A Bar Parkt 24 nemzet különféle fáival és dísznövényekkel ültetik. Bonatz a kertépítészetet a következképpen magyarázta:

Az Anittepes lábánál a magas és hatalmas fáknak zöld tömeget kell alkotniuk. Minél közelebb érsz az Anitkabirhoz, annál alacsonyabb és kevésbé színes a növényzet. A sztyepp alacsony, szürke flórájává változik, majd szó szerint eltnik az Anitkabir impozáns szerkezetével szemben. "

A park nyugati részén az rkatonák laktanyája található .

Löwenweg

A Löwenweg egy 262 méter hosszú, travertinnel kirakott ösvény. A Tandoan bejáratától a sír központi teréhez vezet. Közvetlenül a bejáratnál két szoborcsoport található, három férfi és három n. Hüseyin Anka Özkan hozta létre és képviseli az embereket. A férfiak esetében három foglalkozási csoport van: a gazda, a tanár és a katona. A nk a gyászolók csoportját képviselik.

Az utat tizenkét azonos nev oroszlán határolja mindkét oldalon. Hüseyin Özkan tervezte ket, mivel Atatürk érdekldött az anatóliai hettita stílusú civilizációk iránt . A 24. szám szimbolizálja az Anatóliába bevándorolt 24 oguz törzset ; a nyugalmat és az ert hivatottak kifejezni.

Központi tér, boltív és tornyok

A komplexum központi terét Tören Meydan- nak hívják, területe 129 × 84,25 m, és akár 15 000 látogató befogadására képes. A padlón elhelyezett vörös, fekete, fehér és sárga travertin kövek 373 sznyegmintát képviselnek. A négyzet a sírkomplexum kibvített funkcionalitását szemlélteti. Ez nem csupán puszta emlékm, hanem célja, hogy nagy tömegeket vonzzon, és tekintetét a nagy fépületre, a tényleges mauzóleumra irányítsa. Különleges napokon (pl. A halál napja) a tér tele van emberekkel.

A teret boltív veszi körül , amelynek mennyezetét szintén sznyegminták díszítik. Az árkádokon keresztül impozáns kilátás nyílik a városra. Ebbe az árkádba vannak beépítve néhány szoba, beleértve a könyvtárat és a katonai adminisztrációt, valamint tíz pavilonszer épület, amelyeket tornyoknak neveznek minden sarkon. Mindegyiknek megvan a maga témája, és közös bennük a tetn az ég felé mutató lándzsahegyek, amelyek az ókori török nomád sátorcsúcsokat képviselik.

torony pozíció Tantárgy
stiklâl Kulesi ( a Függetlenség tornya ) Löwenweg eleje A növény miniatr modellje
Hürriyet Kulesi ( a szabadság tornya ) Löwenweg eleje Dokumentáció az építési folyamatról, a felhasznált anyagokról
Mehmetçik Kulesi ( a török katona tornya ) Oroszlánjárás vége mozi
Müdafaa-i Hukuk Kulesi ( az igazság tornya ) Oroszlánjárás vége Írások és emléktárgyak
Zafer Kulesi ( a gyzelem tornya ) Délnyugati oldal Hordágy ( kocsi )
Bar Kulesi ( Béke tornya ) Délnyugati oldal Cégautó
Niszan Kulesi ( április 23-i torony ) Délkeleti szárny Mustafa Kemal Cadillac 80-as sorozatát
Misak- Milli Kulesi ( a Nemzeti Paktum tornya ) Délkeleti szárny Bejárat a múzeumba, hivatalos részvétkönyv
nklâp Kulesi ( a forradalom tornya ) Délkeleti szárny A múzeum része
Cumhuriyet Kulesi ( Köztársaság tornya ) északi oldal Musztafa Kemál tanulmányának mása

múzeum

Az Atatürk ve Kurtulu Sava Müzesi múzeum területét 1960-ban nyitották meg, és 2002-ben újították fel. A tornyoktól és a helyiségektl a mauzóleumtól balra és jobbra, valamint az alatta egy nagy földalatti szakasz a föld fölé nyúlik.

A múzeumban Mustafa Kemal Ataturk magán tárgyai találhatók, a szablyáktól, puskáktól és érmektl kezdve a pézsma és a fitneszeszközökig. A galériában sokféle portrék és festmény található a szabadságharcról. A háború vezet török személyiségeinek mellszobrai az ezt követ folyosókon vannak kiállítva. A következtetés az Atatürk 3123 könyvbl álló magánkönyvtárának része, amely digitalizált formában kutatható.

A múzeum ingyenesen látogatható.

Inonu sírja

Ismet Inönü szarkofágja közvetlenül a nagy mauzóleummal szemben helyezkedik el délnyugati irányban; 1973. december 28-án temették el, a sírt 1993-ban és 1998-ban újratervezték. Az Atatürk szarkofágjához hasonlóan a központi téren található szarkofág is szimbolikus jelleg. A tényleges sír bejárata az árkádok nyugati oldalán található. Ez tartalmaz egy részt személyes holmikkal, ruházattal és az els miniszterelnök képeivel. Az Atatürk sírkamrájával ellentétben Inönü sírkamrája az év meghatározott napjain (halálának napján, nemzeti ünnepeken) látogatható.

Korábban Cemal Gürselset, valamint a Menderes-kormány erszakos letelepítésének néhány polgári és katonai áldozatát is eltemették egy ideig Antkabirban. Ankarában az állami temet 1985-ben történ megalapításával Cemal Gürsel költözött oda, a többi áldozatot pedig temették el a polgári temetkben. Kijelentették, hogy ezt a komplexumot csak Musztafa Kemál emlékére szánták. Kivételt képeztek smet nönü, mint közeli követje és fegyvertestvére.

mauzóleum

A mauzóleum az egész komplexum legmagasabb pontja és figyelemfelkeltje. Stílszeren az ókor templomán alapszik, absztrakt formában . A téglalap alakú épület mérete 72 x 52 x 17 m, elöl és hátul 8 négyzet alakú oszlop van, oldalán 14. A mauzóleumot egy 42 lépcss lépcs választja el a központi tértl, amelynek közepén a következ felirattal ellátott emelvény található:

"HAKMYET KAYITSIZ ARTSIZ MLLETNDR"

- "A szuverenitás fenntartás nélkül és feltétel nélkül az embereké"

A lépcs jobb és bal oldalán dombormvek vannak, amelyek Dumlupnar és Sakarya csatáit ábrázolják . Mint a sírkomplexum különböz tornyainak domborzati képei, ezeket is hettita stílusban rzik.

A mauzóle oldalának bejáratánál a lépcsn való felmászás után arany színnel írt szövegek Atatürk Onuncu Yl Nutku (jobbra) beszéde és Gençlie Hitabe (balra) ifjúsági felszólítás az alapítás tizedik évfordulója alkalmából. köztársaság . Csak 1981-ben vették fel ket.

Annak megértéséhez, hogy miért használtak motívumként egy si templomot, fontos megérteni a fiatal köztársaság zeitgeistjét. Egyrészt a neoklasszikus irányzat motívuma, amely értékeli a klasszikust és az idtlenet. Megfelel a korának szokásos stílusának, így a 20. század elején létrehozták a stílusilag hasonló Lincoln-emlékmvet is. Egyrészt Atatürk szakított politikailag és kulturálisan a bukott Oszmán Birodalommal . Az els években a köztársaság volt erfeszítést megteszünk, hogy a pre-szeldzsuk anatóliai civilizációk, mint például a hettiták és sumérok a török történeti identitás . Onat építész korának szellemében kifejtette:

Akdeniz milletlerinden birçou gibi, tarihimiz binlerce yl önceye gidiyor. Sümerlerden ve Hititlerden balyor ve Orta Asya'dan Avrupa içlerine kadar birçok kavimlerin hayatlarna karyor, Akdeniz medeniyetinin klasik geleneinin en büyük köklerinden birini tekil ediyordu. Ataturk, bize bu zengin ve verimli tarih zevkini alarken, ufuklarmz geniletti. Bizi ortaçadan kurtarmak için yaplm hamlelerden en büyüünü yapt. Gerçek geçmiimizin ortaça deil, Dünya klasiklerin ortak kaynaklarnda olduunu gösterdi.

Mint más mediterrán népeknél, történelmünk is évezredekre nyúlik vissza, a sumérokkal és a hettitákkal kezddik, és keveredik Közép-Ázsia és Európa népeivel. k képezték a Földközi-tenger civilizációjának klasszikus hagyományainak egyik legfontosabb gyökerét. Amikor Atatürk belénk juttatta e történet gazdagságát, kiszélesítette látókörünket és óriási lépést tett a középkor megszabadítása felé. Igazi múltunk nem a középkorban rejlik, hanem azokban a gyökerekben, amelyek közösek a világ klasszikus kultúráival. "

Becsület Csarnoka

A díszterem a Mozole-ban található . Ebben a szobában a látogatók és az állami vendégek tisztelegnek Atatürk eltt. Északkeletre hatalmas rácsos ablak a fényforrás, amely megvilágítja a fülkében található szimbolikus szarkofágot. Ha kinéz , a távolban láthatja Ankara fellegvárát . Századra oszmán sznyegmintát helyeztek az égre a szarkofág fölé. Század aranyban alkalmazva.

A szarkofág súlya körülbelül 40 tonna, vörös márványból készül. Ezt egy márvány boltozatra helyezik, amelyre koszorúkat lehet rakni. Az els tervezetekben a szarkofág a szoba közepén volt, ami lehetséget adott a látogatóknak arra, hogy körbejárják és imádkozzanak az oszmán hagyományoknak megfelelen. Többek között Bonatz azon véleménye szerint, hogy a mauzóleumnak "nem szabad szultán Türbe formája lenni", ezt eltekintették, és a szarkofágot az északkeleti oldalra helyezték.

Sírkamra

Az Atatürk temetkezési helyisége a díszcsarnok szarkofágja alatt hét méterre található. A kamra nyolcszög alakú alapalakú és piramis alakú mennyezettel rendelkezik, és az építészet a türbe szeldzsuk-oszmán hagyományán alapszik .

Atatürk teste nem szarkofágban van, hanem közvetlenül a föld alatt. A központi szarkofág alakú márványtömb csak a sír lezárásaként szolgál. Ezt orientált felé Mekka . A szarkofág körül 83 edény található, amelyekben föld van a Török Köztársaság összes tartományából , valamint az Észak-Ciprusi Török Köztársaságból , Azerbajdzsánból , Atatürk thesszaloniki szülhelyébl , a koreai török katonai temetbl származó föld és Szulejmán sah sírja .

A temetkezési kamra minden látogató eltt zárva tart. Monitoron élben látják a kamrát.

fontosságát

Az Antkabir Törökország állami aktusainak központi helyszíne . A mauzóleum népszer célpont, különösen a belföldi látogatók számára. 2012-ben összesen 3 351 604 ember kereste fel az Antkabirt. A látogatók közül 3 144 246 volt Németországból, 207 388 pedig külföldrl. A kerekesszékkel közlekedk is ellátogathatnak az egész komplexumba, amelyet kibvítettek, hogy a fogyatékkal élk számára is elérhetvé tegye a modern technológiát .

A látogatók Törökországban az élet minden területérl érkeznek - nemcsak a világi területekrl. A tér egyben az a hely, ahol a nemzeti értékeket el lehet juttatni az iskolai osztályokhoz, sok szül gyermekével jön. A díszteremben imádság és gyász van, néha fiatal menyasszonyi párok teszik tiszteletüket ott. Számos civil társadalom és kormányzati szervezet megkoszorúzza és panaszkodik az aktuális politikai fejleményekrl. Bár turisztikai célpont is, az rök figyelnek a hely különleges fontosságára és megtiltják a z-t. B. bevásárló táskák és sapkák viselése a díszteremben; a fejkend nknek megengedett.

A nemzeti szimbolika és rítus, valamint sok török számára fontos jelentsége miatt a mauzóleumot néhány külföldi szerz világi zarándokhelynek nevezi.

vegyes

Az Antkabir volt az önjelölt kölni kalifa célpontja . Radikális iszlám kísérete repülgépet akart elrabolni, és a Köztársaság napján 200 kg robbanótöltetet akart felrobbantani az egész kormányra, beleértve a mauzóleumot is.

irodalom

 • Christopher Samuel Wilson: Anitkabir túl. Atatürk temetési építészete. A nemzeti emlékezet felépítése és fenntartása. Ashgate, Farnham (Surrey) 2003, ISBN 978-1-4094-2977-7 .

web Linkek

Commons : Antkabir  - album képekkel, videókkal és hangfájlokkal

Egyéni bizonyíték

 1. Idézi Afet Inantól : Ataturk hakknda hatralar ve belgeler , Türk Tarih Kurumu Basmevi, 1959, 23. o.
 2. ^ Afife Batur: Antkabir. In: Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi. Isztambul 1983-1985, 5. évf., 1392. o.
 3. Matthias Krüger, Woldt Isabella (Szerk.): A nemzet szolgálatában. A képzmvészeti alkotások identitásalapjai és identitástörései. Akademie-Verlag, 311-314.
 4. Taylan Yldrm: Türkiye'nin ilk kadn inaat mühendisi öldü . In: Hürriyet , 2003. január 8., 2014. január 4.
 5. a b c Antkabir . A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium honlapja, 2014. január 2.
 6. Tüm Yönleriyle Antkabir. Ata'nn Antkabir'e Nakli . ataturk.net, hozzáférés: 2014. január 2.
 7. Matthias Krüger, Woldt Isabella (Szerk.): A nemzet szolgálatában. A képzmvészeti alkotások identitásalapjai és identitástörései. Akademie-Verlag, 320. o.
 8. 50 yandaki Antkabir'in bilinmeyenleri . ntvmsnbc.com, 2003. december 13, hozzáférés: 2014. január 4.
 9. a b Matthias Krüger, Woldt Isabella (Szerk.): A nemzet szolgálatában. A képzmvészeti alkotások identitásalapjai és identitástörései. Akademie-Verlag, 314. o.
 10. Antkabir'in SIRLARI . hurriyet.com.tr 2013. július 23. Letöltve: 2014. január 9.
 11. Christopher Samuel Wilson: Emlékezés és felejtés Musztafa Kemal Atatürk temetési építészetében. A nemzeti emlékezet felépítése és fenntartása. Értekezés, Közel-Kelet Mszaki Egyetem, 2007, 33. o. ( PDF; 7,53 MB )
 12. Ankara Antkabir smet nönü Galéria. Antkabir nönü Tomb ( Memento az az eredeti származó 4 január 2014 a Internet Archive ) Info: A archív linket helyeztünk automatikusan, és még nem ellenrizték. Kérjük, ellenrizze az eredeti és az archív linket az utasításoknak megfelelen, majd távolítsa el ezt az értesítést. . Az nönü Alapítvány honlapja, elérhet 2014. január 4-én. @ 1@ 2Sablon: Webachiv / IABot / www.ismetinonu.org.tr
 13. Christopher Samuel Wilson: Emlékezés és felejtés Musztafa Kemal Atatürk temetési építészetében. A nemzeti emlékezet felépítése és fenntartása. Dolgozat, Közel-Kelet Mszaki Egyetem, 2007, 184. o. ( PDF; 7,53 MB ).
 14. Idézi Genelkurmay Bakanl (szerk.): Antkabir tarihçesi. Genelkurmay Basmevi, Ankara 1994, 21. o.
 15. ^ Burcu Dogramaci fordítása: Kulturális transzfer és nemzeti identitás. Németajkú építészek, várostervezk és szobrászok Törökországban 1927 után. Gebr. Mann Verlag, Berlin 2008, ISBN 978-3-7861-2587-7 , 316. o.
 16. Atatürk mauzóleuma (Antkabir) ( Memento , 2007. október 16., az Internetes Archívumban ). A török nagykövetség honlapja, Bécsi Kulturális és Idegenforgalmi Információs Osztály; megtekintve 2014. január 2-án.
 17. ^ A sírszoba ( Memento 2014. január 2-tól az Internetes Archívumban ). A török fegyveres erk információs portálja, elérhet 2014. január 2-án.
 18. Látogatók száma Antkabirben ( Memento 2014. január 2-tól az Internet Archívumban ). A török fegyveres erk információs portálja, elérhet 2014. január 2-án.
 19. lehetség biztosított a mozgássérült látogatók számára a Antkabir ( Memento a január 2, 2014 az Internet Archive ). A Török Fegyveres Erk információs portálja, elérhet 2014. január 2-án.
 20. Christopher Samuel Wilson: Emlékezés és felejtés Musztafa Kemal Atatürk temetési építészetében. A nemzeti emlékezet felépítése és fenntartása. Értekezés, Közel-Kelet Mszaki Egyetem, 2007, p. & ( PDF; 7,53 MB )
 21. Kaplanclarn hedefi Antkabir . In: Milliyet , 2014. január 4.

Opiniones de nuestros usuarios

Sandor Csorba

Helyes. Megadja a szükséges információkat a Antkabir., Helyes

Imola Mátyás

Végre! Manapság úgy tűnik, hogy ha nem írnak neked tízezer szavas cikkeket, akkor nem örülnek. Uraim tartalomírók, ez egy jó cikk a Antkabir

Mihaly Bartha

A nyelvezet réginek tűnik, de az információk megbízhatóak, és általában minden, ami a Antkabir íródott, nagy bizalmat ad., Nagyon érdekesnek találtam ezt a cikket a Antkabir

Albin Bencze

Ebben a Antkabir szóló bejegyzésben olyan dolgokat tudtam meg, amiket nem tudtam, úgyhogy most már mehetek aludni