Annatto cserjeAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Annatto cserje-ről van szó. A Annatto cserje-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Annatto cserje-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Annatto cserje-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Annatto cserje-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Annatto cserje-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Annatto cserje
Annatto cserje (Bixa orellana)

Annatto cserje ( Bixa orellana )

Szisztematika
Rózsák
Eurosiden II
Rendelés : Mályva-szer (Malvales)
Család : Annatto család (Bixaceae)
Mfaj : Bixa
Típus : Annatto cserje
Tudományos név
Bixa orellana
L.

Az annattto cserje ( Bixa orellana ) az annatto család (Bixaceae) egyik faja . A neotropikus shonos, és Délkelet-Ázsiában is termesztik.

Közönséges nevek

Brazíliában Urucumnak vagy Urukunak , spanyol ajkú országokban Achiote - nak , franciául Roucou-nak hívják . Németül Orleanstrauch , Rukustrauch , Butterfarb , Stephanulrich , Urian , (vörös) rúzsfa vagy helytelenül karibi oleander (ami azonban helyesen utal az ersen mérgez harangfára ).

leírás

Vegetatív tulajdonságok

Az annatto cserje örökzöld cserjeként vagy terjed koronájú kis faként növekszik, és körülbelül 68 méteres magasságot ér el. A kérge sima és barnás.

Az egyszer, hosszabb szárú és puha levelek spirálban vannak elrendezve. Alsó részükön könnyebbek, egész margókkal rendelkeznek, valamint tojás alakúak, a levél alapja tompa vagy többé-kevésbé szív alakú, a hegye hegyes vagy farokra mutat. Legfeljebb 25 centiméter hosszúak és legfeljebb 16 centiméteresek. A levélnyélek tövénél és hegyénél kissé megvastagodtak. Az erek ötszörösek és könnyebbek. A stipules korán leesik.

Generatív jellemzk

Vannak panicles képzdött multiflora virágzat. A hermafrodita, rövid szárú és illatos virágok általában négy-ötszörösek, sugárirányban szimmetrikusak és dupla virágburkolattal rendelkeznek . A megvastagodott kocsányon a virágok alatt több mirigy található. A szabad csészelevél korán leesik. A nagyobb, homorú és szabadon terjed szirmok fehértl rózsaszínig, lila színek. Sok porzó van fehéres vagy rózsaszín-lilás porzóval. Az egykamrás, szrös petefészek van a tetején, vastag tollával , kicsi, fejveszt és kétrészes megbélyegzéssel .

Számos magvú, hosszú és puha tüskés és kétrészes, barnás vagy zöldes vagy vöröses, tojás alakú vagy gömböly, legfeljebb 46 centiméter hosszú, részben érett állapotban hegyes kapszulás gyümölcs . A (2050) vöröses, tojás alakú, kerek szél és kissé lapított vagy behúzott magok 4-5 milliméter hosszúak, kicsi, fehéres arillával . A finomszemcsés textúrájú maghéj puha, húsos.

Kromoszóma száma

A kromoszómák száma 2n = 14 vagy 16.

használat

A gyümölcs magjait annatto néven használják fszerként, természetes színezékként az ételekben és kozmetikai célokra vörös testfestékként az slakosok számára, amelyet napégés elleni védelemre, rovarok taszítására és lelki célokra alkalmaznak, valamint ipari szempontból mint a Rúzs gyártásának alapanyaga . A tsáchila nép hagyománya szerint az Achiote-t használják erre az etnikai csoportra jellemz hajfestésre, amelyre a spanyol nyelv Colorados név (németre fordítva: "festett") nyúlik vissza.

Az achiote magot fszerként használják Mexikó déli részén, Costa Ricán és Nicaraguában. Paszta formájában szolgál a Yucatánban népszer Cochinita Pibil alapjául , vagy a hús pácolásához használt paszta ( vízporos por). Az Achiote viszonylag gyenge, de jellegzetesen földies íz, ugyanakkor szép színt ad az ételeknek. Rizsfestékként használják Dél-Amerikában is, például Ecuadorban és Costa Ricán. Franciaországban a festéket a mimolette (kemény sajt) adalékanyagaként használják.

Az annatto magok nagy százalékban tartalmaznak delta- tokotrienolt , egy E-vitamin izomert, amelynek többek között gyulladáscsökkent hatása van. 1998 óta nyerik az Egyesült Államokban terápiás célokra.

A leveleket többek között hörghurut és szemfertzés kezelésére használják .

történelem

Állítólag Francisco de Orellana (francia Orlean) els növényként fedezte fel a növényt az Amazonas dzsungelében . A növényi festéket kezdetben textilek festésére vagy vörös festékként használták .

Diego Álvarez Chanca, Christopher Columbus második felfedez útjának (1493. szeptember 25. - 1496. Június 11.) orvosa nagyon korai írásos bizonyítékot adott a testfestés használatáról: Az indiánok pompa abban állt, hogy maguk festették magukat, vannak feketék, mások fehérek vagy pirosak, és olyan változatos mintákban, hogy megjelenésük miatt megnevettetnek .

A Bixa orellana L. cserje 1535-ben részletesen leírta Fernández de Oviedo spanyol krónikást a La Historia General de las Indias-ban .

1966-tól Heinrich Harrer ( Mato Grosso közelében a Xingu indiánok közelében) filmdokumentációja található , amely bemutatja, hogy az slakosok hogyan mvelik, dolgozzák fel és használják a növényt a mindennapi személyes higiénés célokra.

képek

irodalom

  • Ulrich Schimmel, Helga Schimmel: Indiai luxusételek, alapanyagok és színezékek. Hódítók fedezték fel és használták az Óvilágban. Verlag Die Werkstatt, Göttingen 2009, ISBN 978-3-89533-652-2 , 3233.
  • Bixa orellana a PROTA-nál.

web Linkek

Commons : Annattostrauch ( Bixa orellana )  - album képekkel, videókkal és hangfájlokkal

Egyéni bizonyíték

  1. Georg August Pritzel , Carl Jessen : A növények német népnevei . Új hozzájárulás a német nyelv kincsestárához. Philipp Cohen, Hannover 1882, 60. o., Online .
  2. Anchiote (PDF), a Guami Egyetemen, CNAS, 2019. szeptember 7.
  3. Bixa orellana a Tropicos.org oldalon. In: IPCN kromoszóma jelentések . Missouri Botanikus Kert, St. Louis.

Opiniones de nuestros usuarios

Gabor Lukács

A hozzám hasonlók számára, akik a Annatto cserje keresnek információt, ez egy nagyon jó választás.

Tamara Dudás

A Annatto cserje szóló bejegyzés megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon., A Annatto cserje szóló információ megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon.

Emilia Szász

Nagyon hasznosnak és élvezetesnek találtam a Annatto cserje talált információkat. Ha egy 'de'-t kellene mondanom, talán az lenne, hogy nem eléggé befogadó a megfogalmazása, de egyébként nagyszerű., A Annatto cserje szóló cikk nagyon hasznos és élvezetes., A cikk nagyon hasznos és élvezetes

Daniel Sipos

A Annatto cserje szóló információ nagyon érdekes és megbízható, mint a többi cikk, amit eddig olvastam, ami már sok, mert már majdnem egy órája várok a Tinder-randimra, és nem jön, szóval szerintem felültetett. Megragadom az alkalmat, hogy hagyjak néhány csillagot a társaságnak és szarok a kibaszott életemre