AnnattoAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Annatto-ről van szó. A Annatto-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Annatto-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Annatto-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Annatto-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Annatto-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az Annatto az Orlean-cserje (botanikai neve: Bixa orellana ) vöröses-sárga magjainak neve , amelyet fszerként , vitaminok elállítására és ételfestékként használnak ( E 160b ). További nevek: Achote, Bixin, Orlean, Ruku, Anatto; a francia neve roucou , a spanyol achiote vagy achote , a brazil urucum .

Esemény

A növény a Karib-tengeren és a trópusi Dél-Amerikában található . A magok kicsik, piros és háromszög alakú, és van egy földes-keser íze. A maják között voltak, mint fszerek és színezékek, amelyeket textil- és testszínként használtak, valamint olyan vallási szertartásokban , amelyekben az esvel együtt jártak. A magokat pénznemként is használták .

Az slakos népeknél a magot orvosi célokra használják, például afrodiziákumként , fényvédként és rovarirtóként, vagy emésztrendszerként . A kemény magokat vagy forró vízzel kezeljük az összetevk lazítása érdekében, vagy többször röljük .

A Brazíliában , annattot van úgynevezett Colorau , Urucum vagy Colorífico függen régióban , és használják szín és a szezon hús és halételek . A mexikói konyha , ez alatt ismert spanyol neve achiote .

Ételszínezék

Annattokivonatot kevésbé ismert az európai , de használják a színes ftt tojás és sajt , például a brit fajták Shropshire Blue , Cheddar és Red Leicester . Az Ínyenc kézikönyv elmagyarázza ennek és más sajtoknak a színezését:

"[...] Ha a Cheddar Skóciából származik , akkor általában élénk sárga, mert Annattóval színezik. Ez a gyakorlat már 200 évvel ezeltt elterjedt volt, amikor a sáfrány a teljes tej cheddar gazdag sárgáját utánozta. Mivel csak azok hagyták a tejszínt a tejen és a sajtban, akiknek megengedhette magának ; akinek nem kellett vajat készítenie belle , a sajt fakóbbnak bizonyult. [...] "

- Az ínyenc kézikönyv , bejegyzés a "Cheddar" kulcsszóra

A francia fajták Reblochon , Mimolette , Mamirolle vagy Fol Epi , a dán Blue Note és esetenként a német és a holland Gouda is színezett annattokivonatot.

Kémiai összetevk

A cisz- bixin szerkezeti képlete

Az Annatto xantofilokat és oxigénes karotinoidokat tartalmaz . Ez egy keveréke a színezékek bixin és Norbixin , ez utóbbi az elszappanosított terméket bixin. A növénybl történ kivonási folyamattól függen a két anyag egyike dominál. Ha az extrakcióhoz nátrium-hidroxid-oldatot használunk, akkor a norbixin nátriumsója is képzdik .

Az Annattót ártalmatlannak tartják az egészségre. Az engedélyezett napi adag 5 mg / testtömeg-kg. Ritka esetekben allergiás br reakciók lehetségesek.

Az Annatto magjai szokatlan izomer összetétel E-vitamint tartalmaznak , amelynek 90% -a delta- tokotrienol . Többek között antiangiogén tulajdonságai miatt a delta-tokotrienol jelenleg szerepet játszik a rákkutatásban .

web Linkek

Egyéni bizonyíték

  1. E 160b bejegyzés : Annatto, Bixin, Norbixin az élelmiszer-adalékanyagok európai adatbázisában, hozzáférés 2020. június 16-án.
  2. Annatto: A test színétl a pattogatott kukoricáig. A Survival International webhely , 2015. december 25.
  3. Udo Pini : Az ínyenc kézikönyv . 157. oldal. Tandem-Verlag, Köln (4. kiadás), 2004. ISBN 3-8331-1097-X .
  4. Teruo Miyazawa, Kiyotaka Nakagawa, Phumon Sookwong: Az E-vitamin egészségre gyakorolt elnyei a szemekben , a gabonafélékben és a zöld zöldségekben. In: Élelmiszertudományi és technológiai trendek. 2011. december 22., 651654. Oldal, doi: 10.1016 / j.tifs.2011.07.004 .
  5. Valentina Viola, Francesca Pilolli és mások: Miért mködnek jobban a tokotrienolok: betekintés az E-vitamin in vitro rákellenes mechanizmusába. In: Genes & Nutrition. 7., 2012, 2941. Oldal, doi: 10.1007 / s12263-011-0219-9 . PMC 3250530 (ingyenes teljes szöveg).

Opiniones de nuestros usuarios

Imre Magyar

Ez a bejegyzés a Annatto segített abban, hogy az utolsó pillanatban befejezzem a holnapi munkámat. Már láttam magam előtt, hogy visszamegyek a Wikipédiához, amit a tanárnő megtiltott nekünk. Köszönöm, hogy megmentettél

Maria Péter

Köszönöm. A cikk a Annatto hasznos volt számomra., Nagyon érdekes cikk a Annatto

Luca Szalai

Valami mást kellett találnom a Annatto, nem a tipikus dolgokat, amiket mindig az interneten olvasol, és tetszett ez a _változós cikk., Nagyszerű poszt a Annatto