AnnabergitAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Annabergit-ről van szó. A Annabergit-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Annabergit-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Annabergit-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Annabergit-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Annabergit-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az Annabergite , elavult, más néven nikkelvirágzás vagy nikkel -okker , meglehetsen ritkán elforduló ásvány a "foszfátok, arzenátok, vanadátok" ásványi osztályból , kémiai összetétele Ni 3 (AsO 4 ) 2 · 8 H 2 O, ezért kémiailag egy nikkel - arzenát .

Az Annabergite a monoklinikus kristályrendszerben kristályosodik, és tszer, hosszú prizmás vagy táblás kristályokat fejleszt , de finom szemcsés, masszív vagy földes ásványi adalékanyagokat és kérges bevonatokat is. Színe sötétzöld, sárgazöld és világoszöld között változik. A kobalttartalom növekedésével a szín egyre szürkébb árnyalatot kap.

Etimológia és történelem

Az Annabergite-t elször tudományosan írták le és ismerték el független ásványként 1852-ben Henry James Brooke és William Hallowes Miller , akik az ásványt "Annaberg" -nek (ma Annaberg-Buchholz ) nevezték el a felfedezés helye szerint . Ott fedezték fel a Frohnau kerületi Malwine akna Teichgräber Flacher Ader -ében . Neve miatt ez a hely is az Annabergit típus helységének számít .

Az ásványt azonban körülbelül egy évszázaddal korábban ismerték és írták le. 1758 -ban Axel Frederic Cronstedt a kezdetben névtelenül megjelent Försök til Mineralogie (Brünnich fordítása 1770 -ben ) mvében zöldes bevonatot írt le a nikkel -lin ( cupernickel ) felületén , amelyet szerinte egyfajta mész a nikkelbl ; tehát nikkel -oxid. Ezért ezt a bevonatot nikkel okkernek ( Ochra Niccoli ) nevezi . A nikkel -okkernél Cronstedt nem a felfedezés helyét adja, hanem a réz -nikkelt, amely állítólag Szászországból, Saalfeldbl és a kobaltbányákból a "Los in Helsingeland" -be érkezik (svédül: Los kobolt grufvor i Färila socken och Helsingeland ) .

Johan Gottschalk Wallerius az ásványt Systema mineralogicum cím mvében 1778 -ban így írja le: Niccolum colore viridi efflorescens, angolul nikkel virágzik , de nem jelzi a helyét, ahol elfordult.

Egy pontos kémiai elemzése annabergit csak által Brooke és Miller, akik leírják, mint egy hidratált arzenát a nikkel és izomorfizmus a erythrin (Co 3 [AsO 4 ] 2   8H 2 O) és vivianit (Fe 3 [PO 4 ] 2   8 H 2 O), amelyet késbb megersítenek. Mindhárom ásvány monoklinikus, prizmatikus módon kristályosodik.

osztályozás

Már az Strunz szerinti ásványi osztályozás elavult 8. kiadásában az annabergit a "foszfátok, arzenátok és vanadátok" ásványi osztályba tartozott, és ott a "víztartalmú foszfátok, arzenátok és vanadátok idegen anionok nélkül" osztályába , ahol ez tartozik együtt erythrin , Hörnesit , Köttigit , Parasymplesit és Vivianit a Vivianit sorozat a rendszerrel nem. VII / C.10a .

A Lapis ásványi könyvtár Stefan Weiß, amely figyelmen kívül a magángyjtk és intézményi gyjtemények, még mindig alapul ez a régi forma Karl Hugo Strunz rendszere , az ásványi kapott a rendszer és az ásványi számát. VII / C.13-80 . A "Lapis osztályozás" szerint ez megfelel a "Víztartalmú foszfátok, arzenátok és idegen anionok nélküli vanadátok" osztálynak is , ahol az Annabergit Arupit , Bariit , Bobierrit , Cattiit , Erythrite, Hörnesit, Köttigit , Manganohörnesit , Pakhomovskyit , Parasymplesit és Vivianit a önálló, de meg nem nevezett csoportot alkot (2018 -tól).

A Strunz ásványi szisztematikájának 9. kiadása , amely 2001 óta van érvényben, és a Nemzetközi Ásványtani Szövetség (IMA) 2009 -ig frissítette, szintén Annionbitot sorolja a Foszfátok stb. Kategóriába, további anionok nélkül; H 2 O -val . Ez azonban tovább van osztva az érintett kationok relatív mérete és a foszfát, arzénát vagy vanadát komplex (RO 4 ) és a kristályvíz (H 2 O) mólaránya szerint , így az ásványt az szakasz Csak közepes méret kationokkal; RO 4  : H 2 O 1 "található, ahol együtt az Arupit, 2,5 Babanekit , Bariit, Erythrin, Ferrisymplesit , Hörnesit, Köttigit, Manganohörnesit, Pakhomovskyit , Parasymplesit , Santabarbarait és Vivianit a" Vivianit csoport "rendszerrel. 8. CE.40 nyomtatványok.

Az angol nyelv ásványok világában alkalmazott szisztematika Dana szerint Annabergitot is a "Foszfátok, arzenát és vanadátok" osztályba sorolja, de ott a " Vizet tartalmazó foszfátok stb. " Kategóriában (A 2+ ) 3 (XO 4 ) 2 × x (H 2 O) , ahol megalakította a Vivianite csoportot a sz. 06/40/06 nyomtatványok.

Kristályszerkezet

Annabergit kristályosodik a monoklin kristály rendszer a tércsoport C 2 / m (tércsoport nélkül. 12) a rácsparamétereket egy  = 10,05  Á ; b  = 13,30 Å; c  = 4,72 Å és = 102,1 °, valamint két általános képlet egység per egységnyi cellában .Sablon: szobacsoport / 12

tulajdonságait

Az Annabergit könnyen oldódik savban, és könnyen megolvad egy szürke golyóvá a forrasztócs eltt , arzénszaggal.

Módosítások és fajták

A Cabrerit fajta magnézium keverékeket tartalmaz .

Oktatás és helyszínek

Az Annabergit fleg a nikkel -lerakódások mállása miatt alakul ki . Fként mikrokristályos, pelyhes bevonatok, de durva, földes kéreg is képzdik. Kristályokat ritkán találnak, általában rövidek és haj alakúak. Ez általában képez sókivirágzást a nikkel lin (piros nikkel kavics) és nikkel skutterudite (chloanthite).

Az Annabergit -et eddig (2010 -ig) világszerte körülbelül 330 helyszínen észlelték, köztük Németországban , Argentínában , Ausztráliában , Bolívia , Chile , Kína , Finnország , Franciaország , Görögország , Irán , Írország , Olaszország , Japán , Kanada , Marokkó , Mexikó , Hollandia , Új -Zéland , Norvégia , Omán , Ausztria , Lengyelország , Portugália , Románia , Oroszország , Svédország , Svájc , Zimbabwe , Szlovákia , Spanyolország , Dél -Afrika , Csehország , Törökország , Magyarország , az Egyesült Királyság (Nagy -Britannia) és az Egyesült Államok (EGYESÜLT ÁLLAMOK).

Jó ásványi felfedezések történtek a török közösség Çukurören a kerület Keçiborlu , a spanyol Sierra Cabrera és közel a görög város Laurion , hol a kristály körülbelül 5 mm méret alakult ki. A körülbelül 2 cm -es Annabergit gumókat az Egyesült Államokban, Alberton ( Montana ) közelében található Snowbird Mine -ból nyerték.


Lásd még

irodalom

web Linkek

Commons : Annabergite  - képek, videók és hangfájlok gyjteménye

Egyéni bizonyíték

  1. David Barthelmy: Annabergite Mineral Data. In: webmineral.com. Hozzáférés: 2020. augusztus 26 .
  2. ^ A b c Hugo Strunz , Ernest H. Nickel : Strunz Mineralogical Tables. Kémiai-szerkezeti ásványi osztályozási rendszer . 9. kiadás. E. Schweizerbart'sche Verlagbuchhandlung (Nägele és Obermiller), Stuttgart 2001, ISBN 3-510-65188-X , p.  481 (angol).
  3. a b c Annabergite . In: John W. Anthony, Richard A. Bideaux, Kenneth W. Bladh, Monte C. Nichols (szerk.): Handbook of Mineralogy, Mineralogical Society of America . 2001 (angol, handbookofmineralogy.org [PDF; 68  kB ; 2020. augusztus 26 -án]).
  4. a b c d Annabergite. Itt: mindat.org. Hudson Ásványtani Intézet, hozzáférés: 2020. augusztus 26 .
  5. ^ Johan Gottschalk Wallerius : Systema mineralogicum, quo corpora mineralia osztályokban, ordinák, nemzetségek és fajok suis cum varietatibus divisa, descriptionuntur, atqve observibus, experimentis et Figures ænis illustratu . szalag  2 . ex Officina Krausiana, Viennæ 1778, p. 191 (latin, korlátozott elnézet a Google Könyvkeresben).
  6. ^ HJ Brooke, WH Miller: Elemi bevezetés az ásványtanba . Gilbert & Rivington, London 1852, pp. 503504 (angol, korlátozott elnézet a Google Könyvkeresben).
  7. Stefan Weiß: A nagy Lapis ásványkönyvtár. Az A -Z összes ásványa és tulajdonságai. Állapot 03/2018 . 7., teljesen átdolgozott és kiegészített kiadás. Weise, München 2018, ISBN 978-3-921656-83-9 .
  8. Ernest H. Nickel , Monte C. Nichols: IMA / CNMNC List of Minerals 2009. (PDF; 1,82 MB) In: cnmnc.main.jp. IMA / CNMNC, 2009. január, hozzáférés 2020. augusztus 26 .
  9. Az Annabergit helyszínek listája a Mineralienatlasban és a Mindatban , elérhet 2020. augusztus 26 -án .
  10. Petr Korbel, Milan Novák: Mineral Encyclopedia (=  Dörfler Natur ). Dörfler kiadás, Nebel-Verlag, Eggolsheim 2002, ISBN 978-3-89555-076-8 , p. 178 .

Opiniones de nuestros usuarios

Adrian Miklós

Mindig jó tanulni. Köszönöm a cikket a Annabergit

Diana Fazekas

Nem tudom, hogyan jutottam el ehhez a Annabergit szóló cikkhez, de nagyon tetszett.

Adrienne Bán

Tetszik az oldal, és a Annabergit szóló cikk az, amit kerestem

Blanka Fábián

Nagyon hasznosnak és élvezetesnek találtam a Annabergit talált információkat. Ha egy 'de'-t kellene mondanom, talán az lenne, hogy nem eléggé befogadó a megfogalmazása, de egyébként nagyszerű., A Annabergit szóló cikk nagyon hasznos és élvezetes., A cikk nagyon hasznos és élvezetes