Annaberg-BuchholzAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Annaberg-Buchholz-ről van szó. A Annaberg-Buchholz-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Annaberg-Buchholz-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Annaberg-Buchholz-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Annaberg-Buchholz-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Annaberg-Buchholz-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

címer Németország térkép
Annaberg-Buchholz város címere
Annaberg-Buchholz
Németország térképe, Annaberg-Buchholz város helyzete kiemelve

Alapadatok
Állapot : Szászország
Kerület : Erzgebirgskreis
Magasság : 600 méterrel a tengerszint felett NHN
Terület : 28,15 km 2
Lakos: 19 393 (2020. december 31.)
Népsrség : 689 lakos / km 2
Irányítószám : 09456
Körzetszám : 03733
Rendszám : ERZ, ANA, ASZ, AU, MAB, MEK, STL, SZB, ZP
Közösségi kulcs : 14 5 21 020
A város szerkezete: 6 kerület: Annaberg, Buchholz, Cunersdorf, Frohnau, Geyersdorf, Kleinrückerswalde

A városvezetés címe :
Markt 1
09456 Annaberg-Buchholz
Weboldal : www.annaberg-buchholz.de
Polgármester Úr : Rolf Schmidt (Szavazók Szabad Szövetsége "Mi a városunkért / Alternatív Sport Sport")
Kerületi város elhelyezkedése Annaberg-Buchholz az Erzgebirge kerületben
Sachsen Amtsberg Annaberg-Buchholz Aue-Bad Schlema Auerbach (Erzgebirge) Bärenstein (Erzgebirge) Lauter-Bernsbach Bockau Börnichen/Erzgeb. Breitenbrunn/Erzgeb. Burkhardtsdorf Crottendorf Deutschneudorf Drebach Ehrenfriedersdorf Eibenstock Elterlein Gelenau/Erzgeb. Geyer Gornau/Erzgeb. Gornsdorf Großolbersdorf Großrückerswalde Grünhain-Beierfeld Grünhainichen Heidersdorf Hohndorf Jahnsdorf/Erzgeb. Johanngeorgenstadt Jöhstadt Königswalde Lauter-Bernsbach Lößnitz (Erzgebirge) Lugau Marienberg Mildenau Neukirchen/Erzgeb. Niederdorf (Sachsen) Niederwürschnitz Oberwiesenthal Oelsnitz/Erzgeb. Olbernhau Pockau-Lengefeld Raschau-Markersbach Scheibenberg Schlettau Schneeberg (Erzgebirge) Schönheide Schwarzenberg/Erzgeb. Sehmatal Seiffen/Erzgeb. Stollberg/Erzgeb. Stützengrün Tannenberg Thalheim/Erzgeb. Thermalbad Wiesenbad Thum Wolkenstein (Erzgebirge) Zschopau Zschorlau Zwönitztérkép
Errl a képrl

Annaberg-Buchholz egy nagy kerületi város a szász Erzgebirgskreisben . A kerület második legnagyobb városa és közigazgatási központja. A város egy szupraregionális közigazgatási és szolgáltató központ, a munkaügyi iroda, a turisztikai szövetség és az üzletfejleszt cég székhelye.

földrajz

Földrajzi hely

Annaberg-Buchholz városa az Érchegységben található , átlagosan 600  m tengerszint feletti magasságban. NHN a Sehmatals mindkét oldalán . Az Annaberg kerület a Pöhlberg lejtin (832 m tengerszint feletti magasságban), a Sehma -tól jobbra, Buchholz -tól a völgy Schottenberg -szel szemben fekszik. A Buchholz kerület különleges fekvése miatt teraszváros jellegét hordozza.

Szomszédos közösségek

A szomszédos közösségek keleten Königswalde és Mildenau , nyugaton Schlettau városa, délen Sehmatal és északon a Wiesenbad termálfürd .

A város szerkezete

Annaberg-Buchholz városi területe hat körzetre van osztva: Annaberg, Buchholz , Cunersdorf , Frohnau , Geyersdorf és Kleinrückerswalde .

kerület Népesség
(2011. június 30.)
Annaberg 13 040
Buchholz 3582
Cunersdorf 897
Frohnau 936
Geyersdorf 1174
Kleinrückerswalde 1476

Annaberg tényleges városi területén, amelyhez Kleinrückerswalde is tartozik a törzsváros mellett, összesen 14 516 lakos élt. Buchholzban (amelynek városi területéhez Cunersdorf még mindig tartozik) 4479 lakosa volt.

sztori

alapítás

Az akkor sr erdvel borított Fels Érchegységet a 12. és 13. században frank gazdák telepítették le. Az els írásos említés Frohnau, Geyersdorf és Kleinrückerswalde falvakról, amelyek ma Annaberg-Buchholz városához tartoznak, 1397-bl származnak.

Az els bányászati tevékenységeket a mai városi területen kismértékben dokumentálják 1470 körül. Amikor 1491 -ben gazdag ezüst ereket fedeztek fel a közeli Schreckenbergben , a hegyi sikolyok nyomán ers emberáradat kezddött . 1496. szeptember 21 -én szakállas Georg szász uralkodó parancsára várost alapítottak és Szent Anna nevét viselték . A következ évben megkezddtek az új település els építési munkálatai. A létesítmény tervezése a késbbi freibergi polgármestertl és tudóstól, Ulrich Rülein von Calw -tól származik . Nincs korabeli bizonyíték vagy bizonyíték arra, hogy Ulrich Rülein von Calwnak bármi köze lenne a város tervezéséhez. Freiberg városi fizikusaként ezt korlátozott ideig nem tudta volna megtenni. 1497. október 28 -án a "Newe Stat am Schrekenbergk" városjogot kapott. A következ évben megalapították az Annaberg pénzverdét , amely Frohnauban volt 1501 végéig, és 1502 -ben helyezték át Annabergbe.

A következ helynévformákat használták:

1492 Schregkennpergk, 1494 den gewercken der funtgruben zu Schreckenperge, 1496 St. Annabergk, 1497 In der Neustadt des Schreckenberg, 1499 umb the Schreckenberg, zu der Nawenstadt, Newenstadt ader santt Annabergk, 1509 senden Anng, 1555 Annebergk, 1589 Schreckenberg, késbb S. Annenberg, 1590 Annaberg, 1949 Annaberg-Buchholz.

1495 -ben újabb bányásztelep építése kezddött a Grünhain kolostor területén , Annaberg alatt. St. Katharinenberg im Buchholz 1501 -ben kapta meg els kiváltságait , és elször 1539 -ben nevezték városnak. A buchholzi pénzverdét 1505 -ben alapították Friedrich III. 1553 -ban alapították és egyesítették az Annaberger pénzverdével. 1558 -ban August választófnök az Annaberg pénzverdét Drezdába költöztette .

Lipcse 1485 -ös felosztása óta az Ernestian és Albertine Saxony közötti határ a Sehma -völgyben húzódott a két város, Annaberg között , Selva és Buchholz irodájában, Grünhain irodájában . Az 1547 -es wittenbergi megadás után Buchholz is Szászország albérini részébe érkezett, amelyet azóta Szász választmányának neveznek .

Az ezüstbányászat központja

Az ezüstbányászat gazdag hozama a bányászok ers beáramlásához és a népesség gyors növekedéséhez vezetett. A 16. század els felében Annaberg Freiberg után Szászország második legnagyobb városává fejldött . 1522 körül Ries Ádám Annabergbe költözött, aki élete végéig itt számtani mesterként és hegyi tisztviselként dolgozott.

Míg a reformációt korán vezették be az ernesztiai Szászországban, amelyhez Buchholz tartozott, Annaberg katolikus maradt az albertai Szászországban. Georg herceg igyekezett az új várost a hit központjává fejleszteni. A Szent Anna -templomban hatalmas gyjtemény gyjtött ereklyéket , az Anna Berg szintén zarándokhelyet tett. A városban már 1502 -ben nagy ferences kolostort alapítottak. Az a tény, hogy az államhatár Annaberg és Buchholz között a hit határává vált, azt eredményezte, hogy egyre több Annaberg ember hallgat titokban a szomszéd város evangélikus egyházi szolgálatát. Például az Annaberg kolostorból elmenekült Friedrich Myconius szerzetes és reformátor 1524 -ben ott prédikált, és jóval több mint 1000 hívt vonzott Annabergbl. György herceg halála után, 1539 -ben, mint egész Albertine -Szászországban, a reformáció Annabergbe talált.

A Pöhlberg -i agyaglerakódások kedvelték a kerámia kereskedelmet a XVI. És a 18. században - a kemencék által okozott tzveszély miatt a gyárak a város kapuján kívül helyezkedtek el.

A 16. század második felében a csipke- és fonatfonás gazdasági jelentségre tett szert , különösen Barbara Uthmann vállalkozó révén . A 17. században a régiót a bányászati tevékenység erteljes csökkenése jellemezte, és a harmincéves háború hatásai többször is befolyásolták.

A 18. században Annaberg és Buchholz kis kézmves városok voltak. 1712 cár , Nagy Péter látogatott Annaberg egy utat Karlsbad . 1712 és 1720 között az úgynevezett Annaberg-betegség (az állítólagos boszorkányságnak tulajdonított látomások és rohamok esetei), amelyet nemzetközileg is elismertek , 20 embert érintett. 1731 -ben tzvész pusztította el a város egy részét. A bajor örökösödési háború idején az osztrák csapatok 1778 -ban ostrom alá vették a várost. Mivel nem tudták elteremteni a szükséges 50 ezer tallér adót, a polgármestert és egy kereskedt túszul ejtették, deportálták Magyarországra, és csak egy évvel késbb engedték szabadon.

A hely Annaberg, pontosabban az Annaberg kerület Frohnau , a névrokon a ásványi annabergit leírt 1852 Henry James Brooke és William Miller Hallowes .

Ipari forradalom

A 19. században tartós gazdasági fellendülés következett be, különösen a textilipar révén. Annaberg és Buchholz városok számára meghatározó tényez volt a kereskedelem szabadságának bevezetése Szászországban 1861-ben, valamint a Chemnitz-Annaberger vasút 1866 -os megnyitása . 1872-tl közvetlen vasúti összeköttetés volt Csehországgal , amelyen keresztül Csehország különösen a szenet lehetne olcsón importálni.

Az ipari forradalom folyamán Annaberg és Buchholz a 19. század végén a nyírások globális központjává fejldött . Az Annaberg vállalatoknak számos metropoliszban voltak fiókjaik szerte a világon, például Párizsban, Londonban és New Yorkban. Ez id alatt jóval több mint 200 nagy és kis gyártó és független vágógép dolgozott a két városban. Készültek rojt , zsinór és csipke a termékeket, amelyek a kereslet miatt az uralkodó íz a divat és a lakberendezés, gyorsan növekedett, valamint a táskák és Posamentiermaschinen.

A gazdaság másik fontos ága a kartonpapír csomagoló és domborító malmok voltak, amelyek csomagolóanyagokat, dobozokat és dombornyomott díszeket állítottak el. Ezeket a cikkeket Annabergbl és Buchholzból is exportálták a tengerentúlra.

Az amerikai konzuli ügynökség 1879 -es létrehozása Annabergben, amelyet 1882 -ben konzulátussá emeltek , kifejezte az akkori gazdasági fellendülést és az üzlethelyiség fontosságát . Lényegében itt végezték el az Erzgebirge -bl származó áruk kiviteli alakiságait. Amikor ezt számos Annaberg cég egyre gyakrabban kezelte saját külföldi fióktelepein keresztül, a konzulátus feleslegessé vált és 1908 -ban ismét bezárt.

Buchholz, amely mindig is fontosabb szomszédos városának árnyékában volt, a 16. század óta fontos gazdasági pillért épített magának csipkekészítéssel és díszítéssel . 1620 -ban bohém számzöttek költöztek be eltte, városfal nélkül, és súlyosan megsemmisültek a harmincéves háborúban . 1868 -ban a városban feltalálták a gyöngyszövet gyártási folyamatát, amely Buchholz monopóliumaként gazdasági fellendüléshez vezetett.

1874 -tl Annaberg volt az Annaberg kerületi igazgatóság székhelye, 1939 -tl pedig Annaberg kerülete a 2008 -as feloszlásáig.

A nemzetiszocializmus és a második világháború korszaka

A náci korszak elején a késbbi étterem klubházában volt, az Ore Hof korai koncentrációs tábort internálták a munkaszervezetek több száz tagjába és a náci rezsim más ellenzi közé, és bántalmazták. A kapcsolat a november pogrom 1938-ban a 16 megmaradt zsidók a városban, aki a imaterem az izraelita hitközség a hátsó épület a Buchholzer Strasse 17 épületet, amíg 1935-1936 , elzték vagy deportáltak a megsemmisít táborokba Max Dietze els polgármester alatt . A zsidó temett 1940 -ben elpusztították és kiegyenlítették.

Annabergben a második világháborúban a pusztítás korlátozott volt. Buchholz viszont súlyosan megsérült egy 1945. február 14 -i bombázási razzia során. A közeli Chemnitz elleni tervezett támadás helyett több bombázó délre vonult, mert a felhk túl magasak voltak, és Annaberg és Buchholz városokat is kivilágították. Úgy vélik, hogy a bombákat túl késn bocsátották ki, amikor a Pöhlberg fölé repültek, így Annaberg városa megmenekült a pusztulástól aznap este. Buchholzban azonban számos ház megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott. A Katharinenkirche -t is eltalálták, a boltozatok és az oszlopok összeomlottak, csak a környez falakat rizték meg. 1975 -re újjáépítették.

A háború utáni idszak, az NDK és a politikai változások

1945 -ben a két város, Annaberg és Buchholz egyesült a szovjet városparancsnok utasítására. Addigra már több kísérlet történt a két város egyesítésére, amelyek politikailag is teljesen összenttek. 1913 -ban Buchholz városa kezdeményezését az Annaberg -tanács elutasította, 1919 -ben egy újabb kísérlet kudarcot vallott az Annaberg -féle feltétel miatt, miszerint csak Buchholzot kell beiktatni, de a két várost nem egyesíteni. Számos kísérlet egy nagy közösség létrehozására, beleértve más szomszédos helyeket is, mint például Frohnau vagy Cunersdorf, az 1920 -as években sikertelen volt.

1945 -ben, különösen Buchholz részérl, ellenállás támadt a megszálló hatalom erszakos egyesítése ellen, és a helyi szervek tiltakoztak, és megfelel eljárást követeltek. Végül 1947 -ben a kerületi közgylés és a következ évben a szász államgylés is jóváhagyta az egyesülést. Mindkét város hivatalos szövetsége.

A bányászat urán ércek a SAG Wismut 1947 és különösen a 1950-es vezetett ébredés bányászat és megugrott a lakosság. Miután a negyvenes évek végén már nagyobb vállalatokat kisajátítottak, a magántulajdonban lév vállalatok nagy részét 1972 -ben államosították. Az 1989/90 -es politikai változás után sok vállalat magánkézbe került.

1994 szeptemberében Annaberg-Buchholz adott otthont a Sachsen harmadik napjának .

Annaberg-Buchholz a Staffelstein partnerközösséggel együtt megtagadta a részvételt a világméret ünnepségeken az ezredfordulón, 1999/2000-ben, és hivatkozott a széles körben elterjedt téves idszámításra .

Bejegyzések

 • 1912. január 1 .: Kleinrückerswalde beépítése Annaberg városába
 • 1949. október 1 .: Annaberg és Buchholz városok szövetsége (az egyesülés hivatalos megersítése, amelyet az orosz városparancsnok rendelt el 1945 -ben)
 • 1996. január 1 .: Frohnau beiktatása
 • 1998. július 1 .: Cunersdorf beiktatása
 • 1999. január 1 .: Geyersdorf alapítása

Népességfejldés

A 16. század elején Annaberg Németország egyik legnagyobb városa volt, becslések szerint 8000 lakosa volt. 1834 -ben Annabergnek 5068 lakosa volt, Buchholznak 1424. 1875 -ben 11 725 lakosa volt, 1890 -ben 11 725, 1925 18 204, 1933 19 818.
1939-ben Annabergben 19 266, Buchholzban 8959 lakosa volt, Cunersdorf (1509), Frohnau (1610) és Geyersdorf (1497) közösségekkel, amelyek szintén Annaberg-Buchholzhoz tartoztak, 1939-ben összesen 32 841 ember élt Mi ma Annaberg-Buchholz városa. Az uránbányászat rövid fellángolása miatt a népesség ugrásszeren megntt az 1950-es években beáramló bányászok miatt, és elérte mindenkori csúcsát, közel 40 000 lakosával. Azóta a népesség csökken, különösen az alacsony születési arány miatt, amely nem kompenzálja a haláleseteket, de az elvándorlás miatt is.

A lakosság további fejldése:

év rezidens
1925 27,123
1933 28,868
1939 28 225
1946. október 29 27 651
1950. augusztus 31 36 660
1960. december 31 29 012
1971. december 31 27,508
1981. december 31 26 664
1984. december 31 26 236
1995. december 31 23 920
1997. december 31 23,177
1998. december 31 25,098
1999. december 31 24 679
2000. december 31 24 495
2001. december 31 24 103
2002. december 31 23 680
év rezidens
2003. december 31 23 387
2004. december 31 23,147
2005. december 31 23,043
2006. december 31 22,808
2007. december 31 22,514
2008. december 31 22 348
2009. december 31 22 079
2010. december 31 21,831
2012. december 31 20,826
2013. december 31 20 510
2014. december 31 20,394
2015. december 31 20,426
2016. december 31 20 292
2017. december 31 20.000
2018. december 31 19 769
2019. december 31 19 619
1945 eltt: A két város lakossága Annaberg és Buchholz
Adatforrás 1998 -ból: Szász Szabad Állam Állami Statisztikai Hivatala

politika

Városi tanács

A városi tanács választása 2019
Részvétel: 59,0% (2014: 46,3%)
 %
40
30 -án
20
10
0
30,9%
21,6%
18,6%
10,2%
9,8%
5,3%
3,6%
n. k.  %
Nyereségek és veszteségek
2014 -hez képest
 % p
 20
 18 -án
 16
 14 -én
 12
 10
   8.
   6.
   4.
   2
   0
  -2
  -4
  -6
  -8
-10
-12
-14
-16
-18
-20
+ 13,2  % p.p.
19,6  % o
+ 18,6  % o
+1,4  % o
9,2  % o
3,6  % o
+1,9  % o
-2,6  % o

Az Annaberg-Buchholz városi tanács 2019 óta 26 mandátumból áll. A következ bontás a 2014 -es és a 2019 -es helyhatósági választások eredménye .

Politikai párt 2014 2019 Az ülések kiosztása 2019 óta
FWG 6 ülés 9 ülés
Összesen 26 ülés
CDU 13 ülés 6 ülés
AfD - 5 ülés
FWBF 2 ülés 2 ülés
BAL 6 ülés 2 ülés
SPD 3 ülés 1 ülés
ZÖLD 0 ülés 1 ülés

A szavazatok megoszlása szerint az AfD -nek 5 hely jutna a városi tanácsba a 2019 -es helyhatósági választások után. Mivel az AfD csak három listavezetvel indult a választásokon, két helye üres. A városi tanács tehát ebben a választási ciklusban csak 24 tagból áll.

Polgármester

A következ személyek voltak polgármesterek az egyesülés óta, hogy létrehozzák Annaberg-Buchholz testvérvárost (1997-tl Lord Mayor).

 • 19451947: Friedrich Laube
 • 19471949: Wilhelm Rudolf König
 • 1950: Karl Riemann
 • 19511958: Fritz Ullmann
 • 19591974: Erich Fritsch
 • 19741983: Karlheinz Tröger
 • 19831990: Erich Fritsch
 • 1991-2001: Klaus Hermann (CDU)
 • 2001-2014: Barbara Klepsch (CDU)
 • 20142015: Thomas Proksch
 • 2015 óta: Rolf Schmidt (szabad szavazók)

címer

Annaberg-Buchholz városa egyenrangúan folytatja az egykori Annaberg és Buchholz városok címereit.

Annaberg város címerében, amelyet I. Maximilian késbbi császár adott ki 1501. március 22 -én , Anna selbdritt (Szz Mária anyja és Jézus nagyanyja) látható. 1896 -ban megersítette a drezdai szász f állami levéltár vezetsége . A kísér férfiak bányászokat képviselnek, és a kalapáccsal és a vassal együtt emlékeztetnek a korábbi ezüstbányászatra .

Az egykori Buchholz város címerében, amelyet 1898 -ban újonnan alapított a drezdai állami levéltár vezetsége, Szent Katalin , a város védszentje látható kard és kerék tulajdonságaival . a város. Mallets és vasaló, valamint a kalap ház szimbolizálja a korábbi ezüst bányászat. A Könyv a helynévrl beszél .

Blazon címer Annaberg: Aranyban (sárga) a pajzs alján lév kis ezüst (fehér) pajzs fölött, benne fekete kalapács és vas; két ezüst (fehér) ruhás férfi kíséretében, fekete cipvel, akik vörös, ég fekete fényszilánkot hordanak a fejükön, és kezükben Szent Anna képét tartják, aki vörös trónon vagy széken ül, kékbe öltözve fejüket ezüst (fehér) fátyol kötötte, jobb karjában a hússzín, arany (sárga) hajú Jézus gyermek tart, bal karjában vörös és arany (sárga) hajú St. Szz Mária, összekulcsolt kézzel, a gyermekre néz. "

Blazon Buchholz címer: Aranyban (sárga) egy zöld dombon, amely tetején kis ezüst (fehér) pajzs található, amelyben fekete kalapács és vas keresztezdött; két vörös sziklapárkány között, mindegyikben zöld bükkfa, jobbról balra fekete kalapos ház ezüst (fehér) ablakokkal és ajtóval, amely kék köntösbe van öltözve, piros alsónemvel St. Katharina arany (sárga) koronával, hajjal és glóriával, jobb kezében ezüst (fehér) kard, arany (sárga) fogantyúval, bal kezében fekete kerék. "

Testvérvárosi kapcsolat

2004. november 1 -je óta a város tagja az Erzgebirge Regionális Menedzsmentnek, amely az Erzgebirgskreis és tíz másik Erzgebirge -i önkormányzat regionális kezdeményezése .

Kultúra és látnivalók

Városkép

Annaberg és Buchholz belvárosát ma elssorban a Wilhelmin -kori lakó- és kereskedelmi épületek , valamint a 18. és a 19. század eleji lakóépületek jellemzik . Különösen a f bevásárlóutcákat uralják a nagy, feltn épületek a 19. század végén és a 20. század elején, némelyik szecessziós elemekkel. A zárt Wilhelmin-stílusú lakónegyedek szintén Annaberg déli részén találhatók. A hegyi templom mellett a Fleischergasse és a Kleine Kirchgasse (Kürschnerhaus / Superintendentur) portáljait is megrizték a reneszánszból. A Szent Anna templom kés gótikus. Cunersdorf, Frohnau, Geyersdorf és Kleinrückerswalde falusi struktúrái szintén Wilhelmin-stílusú épületekkel tarkítva. A városképet az egyes utcák szélsséges domboldali elhelyezkedése is jellemzi, különösen a Buchholz negyedben. Annaberg északi részén az 1920 -as évekbl származó új épület lakónegyedei találhatók . Az északi szélén, a város két nagy lakóterületek épültek típusú konstrukció az 1970-es és 1980-as .

Annaberg történelmi óvárosa, a Buchholz bányaterület Szent Katharinennel, a Frohnau bányaterület és a Pöhlberg bányaterület a jelölt területek az Érchegység Bányavidék tervezett UNESCO Világörökség részévé nyilvánított jelöltségre .

Szent épületek

Szent Anna templom

A Szent Anna -templom a város nevezetessége, és messzirl látható. Az 1525 -ben elkészült kés gótikus csarnoktemplom kultúrtörténeti szempontból az egyik legnagyobb és legértékesebb példa az ilyen típusú építészetre. A hegyi oltár hátoldalán a bányászat 16. századi festménye látható. A templom 1539 -ig katolikus templom volt, így a gazdag bels tér inkább katolikusra emlékeztet, mint protestáns templomra.

Szent Katalin templom

A buchholzi Katharinen templomot 1500 körül tervezték háromhajós csarnoktemplomnak. Az épület több évszázadon át befejezetlen maradt, és a hajót ideiglenesen bezárták. A toronycsonk nyeregtett kapott, gerinc toronnyal. Csak a 19. század végi ipari konjunktúrában készült el a torony és a belseje boltozatos volt.

A legértékesebb berendezés egy Hans Hesse szárnyas oltára 1515 körül. Szent Wolfgangot ábrázolja a püspöki köntösben a bányászati táj eltt a központi panelen. A Fels -érc -hegység bányászatának valósághen készített képei motívumokat az annabergi Szent Anna -templom hegyi oltáráról , Hesse sokkal ismertebb fmvérl, elre. Az oldalsó szárnyakon Szent Katalin és Mária ábrázolása látható a kis Jézussal.

Szent Marien hegyi templom

Az 1502 és 1511 között épült hegyi templom az egyetlen különleges bányatemplom Szászországban. A piactér északnyugati oldalán található. Az Annaberger Betlehemes ösvényt is bemutatják a templomban .

Szentháromság kórházi templom

A templom Annaberg óvárosától északra található, az egykori városfalon kívül . Ez egy olyan komplexum része, amely egykor templomból, kórházból és városi templomból állt. Az Érchegység legnagyobb népünnepe , a Kät a Szentháromságba tartó zarándoklatból került el . Ennek a templomnak a különlegessége a küls szószéke, amely a legendás temet hársfájával szemben helyezkedik el. A sokáig üresen álló templomban kortárs mvészeti központot kellett építeni. A közvetlen közelében lév gazdag Annaberg lakosok korábbi kriptái és sírjai ("Güldener Schwibbogen" néven) pusztulásra hagyják.

Ferences kolostor

A kolostort 1502 -ben alapították , és a város reformációjáig , 1539 -ig létezett . 1604 -ben leégett, az egykori kolostor templom romjait ma is rzik. A kolostor feloszlatása során fontos malkotásokat osztottak szét a környékbeli templomokban, például Hans Witten Gyönyör ajtója cím mvét , amelyet a Szent Anna -templomba helyeztek át .

Szent Kereszt plébániatemplom

A templomot 1844 -ben építette a kis római katolikus közösség az Evangélikus Lutheránus Érchegységben. Az oltárképet Carl Vogel von Vogelstein drezdai udvari fest készítette 1840 körül. Az els cseng 1920 -ban szólalt meg. Jehmlich Orgelbau Drezda 1992. orgonaszerelése . Bärensteinben, Thumban és Oberwiesenthalban is tartanak szentmisét és áhítatot. Sankt-Annában- Heim Annaberg hajtotta végre.

Világi épületek

városháza

A városháza uralja az Annaberg piactér északkeleti oldalát. Jelenlegi formájában a 18. század közepén épült Johann Christoph von Naumann (16641742) tervei alapján .

A városvezetés épülete ezen a helyen van Annaberg kezdete óta, a 15. században. A fából készült els években 1536 -ban állítottak elször képületet. Ez esett áldozatul az 1604 -es nagy városi tznek, és az azt követ épületek is leégetek 1664 -ben és 1731 -ben.

Johann Christoph von Naumann, Ers Augustus udvari építésze volt, és számos barokk épülettel szerzett hírnevet Szászországban. Az Annaberg városházára pazarul díszített, barokk stílusú épületet is terveztek. Naumann halála után az épületet egyszerbb, szigorúbb módon emelték 1751 -ben. Az eredeti tervekkel ellentétben a korábbi épületek elemeit integrálták. Belül figyelemre méltó az úgynevezett bányász szoba , gazdag festményekkel, amelyeket csak a 20. század közepén fedeztek fel újra.

További világi épületek Annabergben

 • Wilder Mann -ház : A piactér épülete a város egyik legrégebbi háza, és 1507 -bl származik. Ebbl az idszakból származik egy kés gótikus fagerendás mennyezet és egy cellás csillagboltozat a földszinten. A házat évszázadokon keresztül étteremként, késbb szállodaként használták.
 • Markt 2 ház az Apian-Bennewitz család címerével
 • Ház Markt 3 : Az épületet eredetileg 1519 -ben építették, a boltozatokat és a küls falakat ebbl az idszakból rizték meg. 1638 óta itt található a városban 1508 óta létez gyógyszertár.
 • Az Annaberg városfalat 1503 -ban kezdték el és 1540 -ben fejezték be. Körülbelül 2,5 kilométer hosszan körbezárta az egész várost öt kapuval , amelyek közül hármat hatalmas házkapunak terveztek. Két kapu is volt. Összesen 19 véd torony és bástya, és bizonyos esetekben egy árok is további védelmet nyújtott . A bányászat hanyatlása és Annaberg város ezzel járó jelentségvesztése után a fal tönkrement. A 17. században néhol már összeomlott, és csak rosszul javították. A harmincéves háború alatt nem nyújtott kell védelmet, így a város megadta magát az elrenyomuló csapatoknak. A kapukat éjszaka rendszeresen bezárták a 19. század elejéig. A 19. század közepétl származó ipari forradalom során Annaberg messze túlntt a városfalakon. 1833 és 1842 között minden városkaput egymás után lebontottak, mert akadályozták a növekv forgalmat. Több védelmi tornyot lakóépületté alakítottak át. Ma a városfal mintegy negyede megmaradt. A kilencvenes évek óta az egyes szakaszokat alaposan helyreállították.
 • A fesztiválterem egy rendezvényközpont, amely eredetileg fából épült 1906 -ban, az Annaberger Oberstadtban. Ez volt a kiállítások, fogadások és bálok színtere. Az 1970 -es években az épület annyira lepusztult, hogy az építési hatóságoknak be kellett zárniuk. 1985 -ben megnyílt a jóval nagyobb új épület, amely számos rendezvénysel a Felsérc -hegység kulturális központjává fejldött. A politikai változás után a fesztiválterem rövid ideig konferenciaközpontként is szolgált, ezt követen bomlásra hagyták, amíg 2012 augusztusában újra megnyílt. Most ismét részben használt többcélú csarnokként szolgál.
 • A Barbara Uthmann kút hozta létre a Dresden szobrász Robert Henze a 1886-Henze is teremtett az Adam Ries mell, jelenleg a park eltt Trinitatis templom, melyet korábban Köselitz téren. Az 1942 -ben fegyverkezési célokra felolvasztott emlékm adományokból finanszírozott rekonstrukcióját 2002 -ben helyezték vissza az Annaberg piactéren.
 • Mérföldes oszlopok és mérföldkövek : A városi területen két választási szász távolsági oszlop található - a volt Cseh -kapunál és az egykori Wolkensteiner Tor -nál , két királyi szász állomásk az egykori Wolkensteinernél és az egykori Buchholzer Tornál, a királyi szász csomópontnál az úgynevezett Feldschlösschennél (a B 101 és B 95 szövetségi utak metszéspontja ) és negyed mérföldk Szászországban .

További világi épületek Buchholzban

Múzeumok

áttekintés

Frohnauer kalapács

A Frohnauer Hammer egy történelmi és teljesen mködképes kalapácsmalom a Frohnau kerületben. 1907 -ben mszaki memlékké nyilvánították, és azóta is látogatható. A múzeumkomplexumban a tényleges kalapácsmalom mellett kovácsolt termékekrl és az egykori kalapácskúriáról szóló kiállítás is helyet kapott .

Színházak és kulturális intézmények

Eduard von Winterstein Színház

A mai Eduard-von-Winterstein-Színházat hivatalosan 1893. április 2-án nyitották meg az Érchegység els színházaként, Goethe Egmont cím gálaestjével . A címszerepet Eduard von Winterstein játszotta , akinek a neve a többosztályú ház 1981 óta van. A színház 295 ülhellyel és legfeljebb 50 férhelyes stúdiószínpaddal rendelkezik. 1998-ban az Eduard von Winterstein Színház együttest integrálták az Erzgebirgische Theater- und Orchester GmbH-ba, amely jelenleg 151 embert foglalkoztat. Az Eduard-von-Winterstein-Színházban szezononként öt-hat új produkciót dolgoznak ki a nagyszínpadon a zenés színházi és drámai szekciókban. Ezen kívül produkciók zajlanak a stúdió színpadán. Ezen kívül az Eduard-von-Winterstein-Színház 1952 óta játssza az 1200 férhelyes Greifensteine természetszínházat, az aue- i kultúrházat és az Érchegység más kitér helyeit.

Régi Annaberg Sörgyár

Az egyesület Alte Brauerei Annaberg e. V. szocio-kulturális ifjúsági és kulturális központként mködik, és kulturális szervez is, számos koncerttel és kabaré kínálattal.

Új konzulátus

A Lichtfabrik e. V. Az új konzulátus 2008. augusztus 1-je óta filmkultúra találkozási pontot és társadalmi-kulturális projekteket tart a Buchholzer Strasse 57 címen. Az Érchegységbl származó díszítésekkel és díszít textíliákkal foglalkozó amerikai kereskedelmi ügynökség 1879 óta mködik ebben a házban. 1882 -ben alakították át az Egyesült Államok konzulátusává.

Mvészeti pince

Egyesület a kortárs mvészet és kultúra közvetítéséért és népszersítéséért, különösen az erzgebirgei mvészek, de német és külföldi mvészek részérl is, a Wilischstraße 11 -ben.

Emlékmvek

 • Emléktábla a puskaházon a náci ellenfelek emlékére, akiket 1933 -ban bántalmaztak ott, majd átadtak a náci igazságtalan igazságszolgáltatási rendszernek
 • Az 1992 -es emléktáblát a Feldschlößchen fogadóhoz képest, megemlékezve 400 túlnyomórészt francia koncentrációs tábor fogoly halálának menetérl a buchenwaldi koncentrációs tábor új staßfurti központi raktárából, 1945 áprilisában Annabergbe hajtották, és ebbl csak 65 maradt életben
 • Szovjet háborús emlékm és sírokat régi temetben a Vörös Hadsereg , a szovjet hadifoglyok , és a férfiak és nk, akik deportálták alatt a második világháború német és az áldozatok a kényszermunka volt
 • Cenotaph 1949 -bl ugyanabban a temetben a fasizmus áldozatainak és a fasizmus elleni ellenállóknak
 • Zsidó tiszteletbeli liget 1957 -bl a Neuer Friedhof -on , a Dresdner Straße -n , az elzött zsidó közösség emlékére és a zsidó temet náci rezsim általi megsemmisítésére és a Shoah áldozatainak emlékére
 • Emlékk a Klosterstrasse -n az NDK diktatúrájának és a berlini fal leomlásának áldozatainak emlékére

Parkok és természeti emlékek

 • Városi park a Szentháromság -templommal, Ries Ádám mellszobrával, Barbara Uthmann -síremlékkel és feltámadásos hársfával
 • Waldschlösschenpark Buchholz Parkhotel, tó és park színpad
 • Városi park a Pöhlberg -en , állatkerítéssel, játszótérrel és étteremmel
 • Pöhlberg állatkerítéssel, kilátótoronnyal és bazaltképz vajhordókkal
 • Horror hegy rom toronnyal

Sport

 • A Silberlandhalle többcélú sportcsarnok 1400 m² hasznos területtel és akár 1300 férhellyel rendelkezik. Klub sportokhoz és rendezvényekhez, például koncertekhez használják.
 • Kurt Löser sportpálya (1990-ig "Kampfbahn"), futball- és többcélú sportpálya 8000 m²-es pázsitterülettel és 250 ülhellyel, 2008-ban teljesen felújítva és kibvítve, az Annaberg antifasiszta Kurt Löserrl nevezték el .
 • A kerekesszékes táncot a Keresztény Mozgáskorlátozottak Egyesülete és barátai Annaberg e. V. felajánlotta.

Rendszeres rendezvények

Kulináris specialitások

Egyházak és vallási közösségek

üzleti

Létrejött vállalkozások

A hagyományos iparágak a textilgyártás, amely a kés középkorban gyökerezik, a fém-, papír- és fafeldolgozás, valamint a játékipar . Az 1989/90 -es politikai változás után az ipar és a feldolgozóipar jelentsen visszaesett. Ennek ellenére a régió Szászországban az egyik legmagasabb ipari srséggel rendelkezik (a feldolgozóiparban). Az autóipar és a szolgáltatóipar, különösen a turizmus pozitív fejldési tendenciákat mutat . Annaberg-Buchholz Szászország egyik legfontosabb turisztikai célpontja , különösen karácsony eltt.

Fbb munkaadók Munkavállaló Megjegyzés, források
Annaberger Backwaren GmbH 177
Roscher pékség 265
Gotthard Rebentisch építipar 50
Szövetségi munkaügynökség 310 Az ügynökségi körzet székhelye
elektrobau Annaberg GmbH 70
Erzgebirgische Theatre- und Orchester GmbH 173
Érchegység Klinika 510
Erzgebirgssparkasse 860 Összes alkalmazott
Erzgebirge evangélikus iskolai közösség 75
Annaberg adóhivatal 150
Handtmann könnyfém öntöde Annaberg 370
Fiatalok Képzési Intézete gGmbH (IAJ) 140
Ipari és tömítési technológia (IDT), Werk Kupferring GmbH 156
IVB Umwelttechnik GmbH 84
Fels Erzgebirge szenvedés- és hatásmvei ( OPEW ) 24 Vágóipar
Regionális forgalom Erzgebirge 638 Összes alkalmazott; Regionális szállítás üzemeltetje az Erzgebirgskreis -ben;
reifra Kunststofftechnik GmbH 32
Rodag Food GmbH 60-80 korábban Omnifood; Élelmiszeripar;
Ruther és Einenkel 66 Vágóipar
Schönfelder Papierfabrik GmbH 120
Várostakarítás Annaberg GmbH 65
Városvezetés Annaberg-Buchholz 270
Stadtwerke Annaberg-Buchholz 156
Épületgépészeti berendezések Annaberg GmbH 45
Erzgebirge Gazdaságfejlesztési Társaság 30 -án
Lakossági és gondozási központ Annaberg-Buchholz 393

média

A Chemnitz Freie Presse napilap helyi kiadása megjelenik Annaberg-Buchholzban , a város helyi szerkesztségével. A Blick és a Wochenendspiegel hirdetési lapok is beszámolnak a helyi eseményekrl . A BCS Broadcast Sachsen GmbH & Co. KG Radio Erzgebirge rádióállomásnak van egy helyi stúdiója is. Az Annaberger Wochenblatt online újság 2011. december 18. óta jelenik meg . Annaberg-Buchholz tulajdonában van egy privát televíziós csatorna, amelyet a TV kábelhálózaton keresztül sugároznak: AB TV .

Infrastruktúra és forgalom

Futak

Annaberg-Buchholz a B 95-ös és a B 101 -esen található . Az A 72- es autópálya legközelebbi csomópontja , Stollberg-West körülbelül 25 km-re található. A 90-es évek közepe óta nagyteljesítmény etett építettek itt.

Annaberg-Buchholz az els szász üdülési útvonalon, a Silberstraße-n is található , amely történelmi közlekedési útvonal .

vasút

1866 óta volt egy vasúti kapcsolat kialakítása Chemnitz, az úgynevezett Zschopautalbahn , amely továbbra is a Vejprty - Annaberg-Buchholz vasútvonal a Cranzahl és Bärenstein , ahol csatlakozik a keskeny nyomtávú Fichtelberg Railway (az a Cranzahl állomás ), vagy a Cseh Köztársaság (a Vejprty határátkel ) Has. A vonal felújítása óta a Deutsche Bahn leányvállalata, az Erzgebirgsbahn üzemelteti . A vonatok az Annaberg-Buchholz alsó állomáson állnak meg . Van még az Annaberg-Buchholz Mitte megálló és az Annaberg-Buchholz Süd vasútállomás . Az RB 80 Chemnitz-Annaberg-Buchholz-Cranzahl vonal óránként közlekedik a Zschopautalbahnon .

Az Annaberg-Buchholz-Schwarzenberg vasút vonatai is ezen a három állomáson álltak meg, amíg 1997-ben le nem zárták . 2009 óta az útvonalat a nyári félév egyes hétvégéin használják Érchegység-megfigyel vonatként turisztikai kirándulásokra. A felels vasúttársaság a Verein Sächsischer Eisenbahnfreunde eV

1994. december 31 -i lezárásáig a Königswalde - Annaberg vasútvonalon volt egy fels állomás . Fennállásának utolsó 30 évében ez tiszta áruszállítási út volt. Számos ipari vállalat számára létesítette a vasúti összeköttetést a B 95, a keleti Annaberg területén.

légiforgalom

A legközelebbi repültér Chemnitz / Jahnsdorf (28 km). A legközelebbi, menetrend szerinti forgalommal rendelkez repültér Karlsbad (CR) (60 km), Drezda (103 km), Prága (118 km) és Lipcse / Halle (131 km).

Helyi tömegközlekedés (ÖPNV)

Az Annaberg-Buchholz-i székhely RVE Regionalverkehr Erzgebirge GmbH összesen hét városi buszjáratot üzemeltet a városban. A regionális buszjáratok összekötik Annaberg-Buchholzot a régióval, valamint Chemnitz , Drezda és Karlovy Vary (Karlsbad / Csehország) városokkal.

Buszközlekedés
vonal Az utazás menete
T-400 Annaberg -Buchholz - Freiberg - Grillenburg - Drezda
T-411 Annaberg -Buchholz - Bärenstein - Oberwiesenthal

oktatás

Mindössze két évvel a város alapítása után 1498 -ban említették az els latin iskolát. Ries Ádám számtani iskolája , amelyet otthonában vezetett a 16. század közepén, szintén ismert . A Szent Anna -templom feletti elhelyezkedésnek különösen nagy hagyományai vannak. 1549 -ben emelték ott az els iskolaépületet, amelyet a következ évszázadokban többször átépítettek és újjáépítettek. A jelenlegi épület 1795 -bl származik. 1837 -ben egy második iskolaépület épült közvetlenül mellette, és 1882 -ben alaposan kibvítették. Az egész komplexumot 2010-re alakították át Adam Ries Oktatási Központtá , amely egyesíti az általános és középiskolát az egész napos ajánlatokkal.

1872 -ben új épületet építettek a münzgasse -i középiskola számára, 1894 -ben pedig egy második állami iskolát a mai Pestalozzistraße -n (ma St. Annen kerületi középiskola). 1900 -ban megnyílt az új tanári szeminárium, amelyet Conrad Canzler építész tervezett Ernst Schwerdtner akkori igazgató vezetésével (1925 -tl lányiskola, 1945 után kórház, ma az Erzgebirge Evangélikus Iskolaközössége).

Annaberg és Buchholz városai a XIX. Században a díszítipar központjává fejldtek. A Passamentenfachschule 1858 -ban alakult, és 1909 -ben tágas új épületet építettek a mai Straße der Einheitben. Itt található a technológiai, táplálkozási és közgazdasági szakközépiskola.

Általános iskolák

 • Általános iskola az Adam Ries oktatási központban
 • Általános iskola Friedrich Froebel
 • Általános iskola Kleinrückerswalde
 • Általános iskola az óriási kastélyban
 • Maria Montessori általános iskola

Középiskolák

 • Középiskola az Adam Ries oktatási központban
 • JH Pestalozzi Gimnázium
 • Montessori gimnázium az Erzgebirge evangélikus iskola közösségében

Középiskolák

 • Kerületi középiskola St. Annen
 • Erzgebirge evangélikus iskolai közösség
 • Közgazdasági Szakközépiskola

Szakiskolák

 • Technológiai, táplálkozási és közgazdasági szakközépiskola
 • Fiatalok Képzési Intézete gGmbH
 • Ingyenes iskolák Annaberg of the ASG - Elismert Iskola Társaság mbH

Személyiségek

A hosszú bányászati hagyományoknak és Annaberg, mint a kora újkor bányászati metropoliszaként betöltött szerepének köszönheten a város számos tudóst vonzott ebben az idszakban. Különösen figyelemre méltó Adam Ries és Johannes Rivius . A város fiai és lányai között volt Barbara Uthmann (15141575) német vállalkozó, Christian Felix Weisse (17261804), a német gyermek- és ifjúsági irodalom alapítója, Heinrich Köselitz zeneszerz és író (más néven Peter Gast; 1854 - 1918) és Carlfriedrich Claus (19301998) mvész országos hírnévre tett szert.

Dokumentumfilm

 • 2017: Karácsonyi csodaváros: Annaberg - Buchholz, dokumentumfilm -produkció, forgatókönyv és rendez: Heike Bittner

irodalom

 • Annabergtl Oberwiesenthalig (= a német haza értékei . 13. kötet). 1. kiadás. Akademie Verlag, Berlin 1968.
 • Annaberg . In: Max Grohmann : A fels érchegység és városai , Graser, Annaberg 1903, 3182.
 • A szabad bányaváros St. Annaberg , reprint a munka Sächsische Bau- und Kunstdenkmäler , Landesverein Sächsischer Heimatschutz Dresden 1933
 • Max Grohamnn: Festschrift Annaberg városának 400. évfordulója alkalmából 14961896 . Schreiber, Annaberg 1896 ( digitalizált változat )
 • Útmutató Annaberg városában i. Erzgeb. és környezetük. A helyieknek és a külföldieknek dedikálta az Erzgebirgsverein Annaberg , a Grasers Verlag (Rich. Liesche) megbízásából. Annaberg 1908
 • Annaberg és környezettörténeti egyesületeinek közleményei . Graeser, Annaberg 1885ff. (több kötet) ( digitalizált változat )
 • Az Annaberg Városi Tanács adminisztratív jelentései . Annaberg 1885ff. ( Digitalizált változat )
 • Névtelen: A választási szász. freye bányaváros St. Annabergk ... Annaberg és a bánya krónikus feljegyzései. Átnézi a Felsérc -hegység történetét. Issue 30. Annaberg-Buchholz 1995 (Másolás a "Annaberger Chronik 1646" Michael Zirolt, szerkesztette Helmut Unger ) Letöltés (pdf 147 kB) ( Memento július 19-én 2011 az Internet Archive )
 • Georg Arnold: Chronicon Annabergense Continuatum , Anno 1658, az Erzgebirge-i Annaberg város els német nyelv krónikájának reprint kiadása, Verlag v. Elterlein, ISBN 3-9800565-9-7
 • Johannes Bernhard Ficker: Annaberg 1843 és 1868 között. Hozzájárulás a város történetéhez . Annaberg 1868 ( digitalizált változat )
 • Manfred Riesche (szerk.): Festschrift Annaberg város alapításának 500. évfordulójára. Verlag Erzgebirgs Rundschau, Annaberg-Buchholz 1996 (Bernd Schreiter, Dr. Lothar Klapper, Peter Rochhaus és mások cikkeivel ).
 • Adam Daniel Richter: A freyen hegyi város, St. Annaberg krónikája. Vol. 1 and 2, Annaberg 1746/48 ( digitalizált változat )
 • Richard Steche : Annaberg. In:  A Szász Királyság régebbi építészeti és mvészeti emlékeinek leíró ábrázolása. 4. Probléma: Hivatalos hatóság Annaberg. C. C. Meinhold, Drezda 1885, 3. o.
 • Helmut Unger (elrendezés): Annaberg-Buchholz. A városkép négy évszázad grafikai ábrázolásainak tükrében. Szerk .: Erzgebirgsmuseum Annaberg-Buchholz, 1. szám, Annaberg-Buchholz 1979

web Linkek

Commons : Annaberg -Buchholz  - Képek, videók és hangfájlok gyjteménye
Wikiszótár: Annaberg -Buchholz  - jelentésmagyarázatok, szó eredet, szinonimák, fordítások

Egyéni bizonyíték

 1. Szászország szabad államának lakossága az önkormányzatok szerint 2020. december 31 -én  ( segítség ebben ).
 2. Várospolitikai oldal Annaberg-Buchholz város hivatalos honlapjáról , megtekintve 2015. december 18-án.
 3. a b c A városi tanács tagjainak listája, beleértve a parlamenti csoport nevét ( 2015. december 22 -i megemlékezés az Internet Archívumban ), hozzáférés 2015. december 18 -án, a csoportok pontos nevei megtalálhatók benne
 4. Helmut Unger : Pottery in Annaberg , Annaberger Altstadtbote 2/1997 (PDF; 0,12 MB), Altstadtfreunde Annaberg eV (szerk.), Hozzáférés ideje: 2021. augusztus 3.
 5. Falk Bretschneider: Az igazság elviselhetetlen ereje. Mágia és korai felvilágosodás Annabergben (17121720) , Aichach: Schwarten 2001
 6. ^ Heinrich Magirius a német építészeti emlékek sorsában a második világháborúban . Szerk .: Götz Eckardt, Henschel-Verlag, Berlin 1978. 2. kötet, 451. o.
 7. Manfred Otzelsberger: Staffelsteinben az évezred csak három nap múlva ér véget . In: A VILÁG . 2000. december 27. ( welt.de [Hozzáférés: 2021. január 23.]).
 8. Önkormányzatok 1994 és változásuk 1948. január 1-je óta az új szövetségi államokban , Metzler-Poeschel kiadó, Stuttgart, 1995, ISBN 3-8246-0321-7 , kiadó: Szövetségi Statisztikai Hivatal
 9. StBA: Változások Németország településein, lásd 1996
 10. StBA: Változások a németországi településeken, lásd 1998
 11. StBA: Változások a németországi önkormányzatokban, lásd 1999
 12. a b Nagykerületi város Annaberg -Buchholz - városi tanácsválasztás 2019 - végeredmény. In: annaberg-buchholz.de. Letöltve: 2020. november 10 .
 13. ^ A városi tanács választásának eredménye Annaberg-Buchholz 2014 . In: annaberg-buchholz.de . 2014. szeptember 4 -én archiválva az eredetibl .
 14. Kerületi Tanács szabad szavazók Erzgebirge - az Erzgebirge harmadik legersebb helyi politikai ereje . In: Freie-waehler-erzgebirge.de . 2014. archivált az eredeti december 18-án, 2015. december 18-án Letöltött, 2015: Látható, hogy ez részben a szabad Szavazók Bürgerforum Landkreis Annaberg e. V. (FWBF) "
 15. ^ Városi tanács - városháza - nagy kerületi város Annaberg -Buchholz. In: annaberg-buchholz.de. Letöltve: 2019. szeptember 19 .
 16. Annaberg-Buchholz város f statútuma, 2. § (PDF; 75 kB) In: annaberg-buchholz.de. Letöltve: 2014. október 16 .
 17. Erzgebirge regionális menedzsment honlapja (lásd bal alsó sarokban), hozzáférés: 2015. március 16
 18. ^ Ries Ádám Múzeum . In: adam-ries-museum.de . Adam-Ries-Bund eV.
 19. ckv annaberg kerekesszékes tánc , megtekinthet 2011. december 9 -én
 20. A 2019 -es pénzügyi év mérlege 2020. február 5 -tl, hozzáférhet 2021. július 13 -án a http://www.bundesanzeiger.de/ címen
 21. http://www.baeckerei-roscher.de/unternehmen/philosophie/
 22. 1946 óta építkezünk! In: gotthard-rebentisch.de. Letöltve: 2020. november 10 .
 23. Szervezet. (Már nem érhet el online.) In: arbeitsagentur.de. Korábban az eredetiben ; megtekintve: 2018. szeptember 12 .  (Az oldal már nem érhet el , keresés az internetes archívumokban )@1@ 2Sablon: Toter Link / www3.arbeitsagentur.de
 24. Üdvözöljük az elektrobau Annaberg GmbH -ban ( Memento 2014. június 6 -tól az Internet Archívumban )
 25. SZEGÉLY. In: winterstein-theater.de. Letöltve: 2021. július 13 .
 26. Csapat - A tanító csapat és az EGE egyéb alkalmazottai. In: ege-annaberg.de. Evangelische Schulgemeinschaft Erzgebirge eV, hozzáférés: 2019. október 4 .
 27. Handtmann Leichtmetallgießerei Annaberg GmbH ( Memento 2015. december 17 -tl az Internet Archívumban )
 28. A 2019. pénzügyi év mérlege, 2020. április 21, elérhet 2021. július 13 -án a http://www.bundesanzeiger.de/ címen
 29. A 2019 -es pénzügyi év mérlege 2021. január 19 -tl, hozzáférhet 2021. július 13 -án a http://www.bundesanzeiger.de/ címen
 30. A 2019 -es pénzügyi év mérlege 2020. június 10 -tl, hozzáférhet 2021. július 13 -án a http://www.bundesanzeiger.de/ címen
 31. A 2019. május 1 -jétl 2020. április 30 -ig tartó pénzügyi év mérlege, hozzáférhet 2021. július 13 -án a http://www.bundesanzeiger.de/ címen
 32. http://www.rve.de/rve/unternehmen/
 33. http://www.reifra.de/
 34. http://www.rodagfood.de/de/seite/uber-uns.html
 35. http://www.schoenfelder-papierfabrik.de/index.phppage=Mitarbeiter&lang=DE
 36. http://www.sta-ana.de/cms/index.php/unternehmen
 37. http://www.annaberg-buchholz.de/de/rathaus/stadtverwaltung.php
 38. A közmvek többet fektetnek be, mint hosszú ideje. Freiepresse.de 2018. február 22 -tl, hozzáférés: 2019. június 12
 39. http://www.tga-annaberg.de/unternehmen.htm
 40. http://www.wfe-erzgebirge.de/de/Ueber_uns_1288.html
 41. A 2019 -es pénzügyi év mérlege 2021. március 1 -jétl, hozzáférhet 2021. július 13 -án a http://www.bundesanzeiger.de/ címen
 42. ^ A Szász Állami Médiahatóság információs oldala az AB-TV állomáson ( emlékeztet 2015. december 22-én az Internet Archívumban ), hozzáférés 2015. december 18-án
 43. ^ Az AB-TV msorszolgáltató weboldala , hozzáférés 2015. december 18-án.
 44. Hírek. In: vse-eisenbahnmuseum-schwarzenberg.de. 2020. december 5, 2020. november 10 .
 45. DNB 550520716

Opiniones de nuestros usuarios

Hilda Török

Helyes. Megadja a szükséges információkat a Annaberg-Buchholz., Helyes

Elvira Molnár

Jó cikk a Annaberg-Buchholz

Gyorgy Fehér

Régen láttam ilyen didaktikusan megírt cikket a Annaberg-Buchholz. Nekem tetszik

George Pap

A Annaberg-Buchholz szóló cikk teljes és jól magyarázott. Én nem vennék el vagy tennék hozzá vesszőt., A Annaberg-Buchholz szóló cikk teljes és jól elmagyarázott

Arnold Orosz

Tetszik az oldal, és a Annaberg-Buchholz szóló cikk az, amit kerestem