Anna-Teresa TymienieckaAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anna-Teresa Tymieniecka-ről van szó. A Anna-Teresa Tymieniecka-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anna-Teresa Tymieniecka-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anna-Teresa Tymieniecka-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anna-Teresa Tymieniecka-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anna-Teresa Tymieniecka-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anna-Teresa Tymieniecka (született február 28-, 1923-as a Marianowo , Lengyelország ; június 7-, 2014-es ) volt a lengyel - amerikai filozófus , fenomenológus elnöke, a világ Phenomenology Intézet és szerkeszt (alapítása óta, az 1960) az Analecta Husserliana cím könyvsorozat . Több mint harminc év barátság és tudományos együttmködés kötötte össze Karol Wojtyával, krakkói érsekkel és II. János Pál pápával .

Oktatás és tanítás

Anna-Teresa Tymieniecka a Mawa melletti Marianowóban született egy arisztokrata lengyel-francia családban. A filozófiával való kapcsolata fiatalon kezddött Kazimierz Twardowski , a Lviv-Varsó Iskola alapítójának alapvet mveinek elolvasásával . Platón és Henri Bergson mveit is olvasta , akik mveiben édesanyja, Maria-Ludwika de Lanval Tymieniecka mutatta be.

A második világháború befejezése után filozófiát kezdett tanulni a krakkói Jagiellonian Egyetemen . Tanára Roman Ingarden volt , Kazimierz Twardowski és Edmund Husserl hallgatói . Ugyanakkor a krakkói Képzmvészeti Akadémián tanult .

Miután két éven belül elvégezte az egyetemet, Svájcban folytatta tanulmányait a lengyel filozófus és logikus, Joseph Maria Bocheski mellett a Fribourgi Egyetemen . Doktori disszertációja, amely Nicolai Hartmann és Roman Ingarden filozófiai mveiben a fenomenológia alapjait vizsgálta , 1957-ben jelent meg Essence and Existence néven . A francia filozófia és irodalom második doktorátust a Sorbonne-ban szerezte 1951-ben .

19521953 között további kutatásokat folytatott a társadalom- és politikatudományok területén a belgiumi Bruges-i Collège d'Europe- ban . Ettl kezdve Tymieniecka sajátos fenomenológiai attitd kialakításával kezdte meg saját filozófiai útját.

1956-ban házasságot kötött Hendrik Houthakkerrel , a Stanford Egyetem (1954-1960) és a Harvard Egyetem (1960 óta) közgazdászprofesszorával és Nixon elnök gazdasági tanácsadói tanácsának 1969-1971 tagjával .

szolgált adjunktus matematika a Oregon State College (1955-1956) és adjunktus Pennsylvania State University (1957). töltött évek 1961-1966 az Intézet Független tanulmány a Radcliffe College . 19721973 a New York-i St. John's Egyetem filozófia professzora volt .

1979-ben Karol Wojtyával együttmködve , aki 1978-ban II. János Pál pápa lett, kiadta Wojtya Osoba i czyn (Személy és tett) cím könyvének angol nyelv fordítását . János Pál pápa eredetileg lengyelül írta ezt a könyvet; lefordították francia, olasz, német, spanyol, angol és más nyelvekre.

Barátság Karol Wojtyával

Barátság Tymieniecka és Wojtya, késbb II. János Pál pápa között kezddött 1973-ban, amikor Krakkó érseke volt . A barátság haláláig tartott. Tymieniecka volt a házigazdája, amikor 1976-ban Új-Angliába látogatott. A fotók együtt síelnek és táboroznak. A neki írt levelek egy dokumentumgyjtemény részét képezték, amelyeket Tymieniecka birtokából adtak el a Lengyel Nemzeti Könyvtárnak 2008-ban . A BBC szerint a könyvtár kezdetben visszatartotta a dokumentumokat a nyilvánosság ell, mert a szentté avatási folyamat megkezddött. 2016 februárjában a könyvtár hivatalosan bejelentette, hogy a leveleket nyilvánosságra hozzák. 2016 februárjában megjelent egy BBC dokumentumfilm, amely szerint II. János Pál szoros kapcsolatban állt Tymienieckával. Ketten nagyon személyes leveleket váltottak több mint 30 évig. A Vatikán a "több füst, mint tz" szavakkal kommentálta a dokumentumfilmet. Carl Bernstein , a Watergate botrány veterán újságírója és Marco Politi vatikáni szakért elsként beszéltek Anna-Teresa Tymienieckával arról, hogy milyen fontosak voltak II. János Pál életében az 1990-es években. 20 oldalt szenteltek neki az szentsége cím 1996-os könyvükben . Arra a kérdésre, hogy valaha kialakult-e romantikus kapcsolata II. Jánossal, amely szintén egyoldalú lehetett, azt válaszolta: Nem, soha nem voltam beleszeretett a bíborosba. Hogyan szerethettem volna meg egy középkorú paptant Emellett házas n vagyok. "

Tymieniecka halála eltti napon utoljára járt a pápánál. E kapcsolat fontossága mind a pápa, mind az iránta egyértelmen kiderül a dokumentált intenzív levelezésbl. Ennek ellenére mind a kapcsolat létezését, mind az Anna-Teresa Tymieniecka személyt a Vatikán figyelmen kívül hagyta.

A fenomenológiai társadalmak és a Világ Fenomenológiai Intézet létrehozása

1969-ben Tymieniecka megalapította a Nemzetközi Husserl és Fenomenológiai Kutató Társaságot , 1974-ben a Nemzetközi Fenomenológiai és Irodalmi Társaságot , a Nemzetközi Fenomenológiai és Bölcsészettudományi Társaságot 1976-ban, majd 1993-ban a Fenomenológiai, Esztétikai és Képzmvészeti Nemzetközi Társaságot (1993). ) és 1995-ben a Sociedad Ibero-Americana de Fenomenologia . Az els három társaság 1976-ban alapozta meg a Fejlett Fenomenológiai Kutatás és Tanulás Világintézetét, amelyet késbb a Világ Fenomenológiai Intézet néven átszerveztek.

A kezdeményezés az intézet támogatott római Ingarden , Emmanuel Lévinas , Paul Ricoeur , és Hans-Georg Gadamer , valamint Herman Van Leo Breda , a rendez a Husserl archív a Leuven (Belgium). Anna-Teresa Tymieniecka az intézet alapítása óta évek óta elnöke. A Világ Fenomenológiai Intézetben ebben a szerepében számos fenomenológiai kongresszust, konferenciát és szimpóziumot szervezett.

Analecta Husserliana

1968-as alapítása óta (bár a sorozat els könyve hivatalosan 1971-ben jelent meg), Tymieniecka szerkesztje az Analecta Husserliana: A fenomenológiai kutatások évkönyve , amely Edmund Husserl ötleteinek és fenomenológiai megközelítésének fejlesztésére és terjesztésére összpontosít. . A sorozat folytatása volt a filozófia és a fenomenológiai kutatások évkönyvének, amelyet Husserl maga is kiadott.

Válogatott mvek

 • Essence et olemasolu: étude à propos de la philosophie de Roman Ingarden et Nicolai Hartmann; Aubier, Editions Montaigne, Párizs, 1957
 • Roman Ingarden számára; kilenc esszé a fenomenológiában M. Nijhoff, 's-Gravenhage 1959
 • Fenomenológia és tudomány a kortárs európai gondolkodásban. IM Bochenski elszava ; Farrar, Straus és Cudahy, New York 1962
 • Leibniz kozmológiai szintézise ; Van Gorcum, Assen 1964
 • Miért van valami inkább, mint semmi Prolegomenák a kozmikus teremtés fenomenológiájához ; Van Gorcum & Comp., Assen 1966
 • Eros et Logos ; Beatrice-Nauwelaerts, Párizs 1972
 • Logók és élet ; Kluwer Academic, Dordrecht / Boston 1987-2000; Négy kötet

Egyéni bizonyíték

 1. Annette Langer : II . János Pál és a filozófus: "Több, mint barátok, kevesebb, mint szerelmesek". Spiegel Online, hozzáférés: 2016. február 17 .
 2. A BBC dokumentációs arte-tv, 2016. február 16-án sugárzott ( Memento 2016. február 17-tl az Internetes Archívumban )
 3. Bolmer Viktoria: A pápa barátnje. Süddeutsche Zeitung, 2016. február 15., hozzáférés: 2016. február 17 .
 4. Bolmer Viktoria: A pápa barátnje. Süddeutsche Zeitung, 2016. február 15., hozzáférés: 2016. február 17 .
 5. Annette Langer: II . János Pál és a filozófus: "Több, mint barátok, kevesebb, mint szerelmesek". Spiegel Online, hozzáférés: 2016. február 17 .

Opiniones de nuestros usuarios

Eniko Halász

A nyelvezet réginek tűnik, de az információk megbízhatóak, és általában minden, ami a Anna-Teresa Tymieniecka íródott, nagy bizalmat ad., Nagyon érdekesnek találtam ezt a cikket a Anna-Teresa Tymieniecka

Claudia Mészáros

Jó cikk a Anna-Teresa Tymieniecka

Karina Szücs

Néha, amikor az interneten keresel információt valamiről, olyan cikkeket találsz, amelyek túl hosszúak, és olyan dolgokról beszélnek, amelyek nem érdekelnek téged. Tetszett ez a cikk a Anna-Teresa Tymieniecka, mert lényegre törő, és pontosan arról beszél, amit szeretnék, anélkül, hogy elveszne a haszontalan információkban., Ez egy jó cikk a Anna-Teresa Tymieniecka., Ez egy jó cikk a Anna-Teresa Tymieniecka

Peter Kónya

Helyes. Megadja a szükséges információkat a Anna-Teresa Tymieniecka., Helyes