Anna-Maria HaasAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anna-Maria Haas-ről van szó. A Anna-Maria Haas-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anna-Maria Haas-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anna-Maria Haas-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anna-Maria Haas-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anna-Maria Haas-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anna-Maria Haas (született Frankel született March 9-, 1909-ben a bécsi , 1996 uo) megtisztelte Yad Vashem , mint Igazságos a nemzetek között .

1930-ban feleségül vette Benno Haast, egy zsidó iparos fiát, akinek apja Csehországból származott. Kettnek két lánya volt, és két tucat édességüzlet birtokosa Bécsben. Miután a Ausztria bekebelezése , szinte az összes a két vállalkozás arra Aryanized. Csak egy vállalkozás maradt Anna-Maria Haas kezében. A most megkeresztelt Benno Haas zsidó származása miatt börtönbe került, de felesége segítségével szabadon engedték. Nem sokkal a bebörtönzése után Benno Haas Nagy-Britanniába emigrált és csatlakozott a hadsereghez. Anyját Theresienstadtba deportálták. Anna-Maria Haas a 9. kerületben lakott, bár férje kivándorlása miatt általános gyanú merült fel . A Gestapo többszöri látogatása ellenére 1938-ban és 1939-ben több hónapig rejtette el a zsidó Robert Beert és családját a lakásában.

Segített a Josef és Sidonie Rubin-Bittman zsidó családnak is, és a második világháború alatt több évig gondozta ket.

Miután a Rubin-Bittman családnak 1939-ben el kellett hagynia lakását és a föld alatt kellett élnie, Anna-Maria úgy döntött, hogy a lehet legnagyobb mértékben segít neki. Josefnek és Sidonie-nak gyakran kellett megváltoztatniuk a rejtekhelyüket. Anna-Maria állandóan ingyenes étellel látta el.

Sidonie Martin Buber rokona volt, aki Lembergbl származott . 1944-ben Josef és Sidonie egy ház alagsori helyiségébe bújtak. Sidonie megszülte els fiát, Fritzet, aki az egyetlen zsidó gyermek született Bécsben abban az évben. Anna-Maria gyakran meglátogatta rejtekhelyén, és hozott neki ételt, tejet és bébiételt.

Bár kénytelen volt a föld alatt élni a legnehezebb és legveszélyesebb körülmények között, Josef folyamatosan próbálta segíteni azokat a magyar zsidókat, akiket a Gestapo már megsemmisít táborba küldött . Segélykampányt indított egy zsidó gyermektáborhoz is a 2. kerületi Ferdinandstrasse-ban. Anna-Maria étellel és gyógyszerekkel látta el a gyermek tábort.

Josef és Sidonie túlélte a háborút. Josef sikeres üzletember lett. Sidonie hosszú szenvedés után 1968-ban halt meg. Josef 75 éves korában 1972. április 25-én hunyt el. Fritz Rubin-Bittmann orvosként dolgozik a 2. kerületben. Robert Beer kivándorolt Caracas a venezuelai a háború után . Anna-Maria Haas 1996-ban halt meg Bécsben, és a Hernals temetben temették el .

irodalom

  • Daniel Fraenkel, Jacob Borut (Szerk.): Németek és osztrákok. 2. kiadás. Wallstein-Verlag, Göttingen 2005, ISBN 3-89244-900-7 (a több részbl álló m egyetlen kötete: Yad Vashem , Israel Gutman (szerk.): Az igazak lexikona a nemzetek között ).
  • Wolfgang Plat (Szerk.): Ez a föld tele van élettel és tele van halállal. Képek a zsidó osztrákok (11901945) történetébl. Herold Verlag, Bécs 1988, ISBN 3-7008-0378-8 .
  • Weinzierl Erika : Túl kevés igaz ember. Osztrákok és a zsidók üldözése 19381945. 3., változatlan kiadás. Verlag Stájerország, Graz 1986, ISBN 3-222-11626-1 .

web Linkek

Opiniones de nuestros usuarios

Marietta Bencze

Ez egy jó cikk a Anna-Maria Haas_. A szükséges információkat adja meg, túlzások nélkül

Petronella Sebők

Nagyon érdekesnek találom, ahogy ez a poszt a Anna-Maria Haas_ íródott, az iskolás éveimre emlékeztet. Milyen szép idő volt, köszönöm, hogy visszavittél hozzájuk.

Vilma Balázs

Nagyon érdekes ez a bejegyzés a Anna-Maria Haas., Azt hittem, már mindent tudok a Anna-Maria Haas., Nagyon érdekes ez a bejegyzés a Anna-Maria Haas.