Anna Erika von WaldeckAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anna Erika von Waldeck-ről van szó. A Anna Erika von Waldeck-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anna Erika von Waldeck-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anna Erika von Waldeck-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anna Erika von Waldeck-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anna Erika von Waldeck-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anna Erika von Waldeck-Eisenberg (született szeptember 17-, 1551-ben a Korbach , október 15-, 1611- at Arolsen Castle ) volt apáca a az Gandersheim kolostor 1589-1611 .

Toll hölgy

Anna volt a negyedik gróf II. Wolrad von Waldeck-Eisenberg (15091575) és felesége, Anastasia Günthera von Schwarzburg-Blankenburg (15281570) 13 gyermeke közül . 1575. június 23-án kanoniszné lett Gandersheimben, és már 1577 szeptember 30-án a Gandersheim császári kolostor dékánjává választották , amely 1568 - ban Julius von Braunschweig-Wolfenbüttel herceg nyomására evangélikus-evangélikus lett . Anna Erika, aki a protestáns gróf Waldeck-házból származott, támogatta a katolikusnak maradt Magdalena von Chlum és Margareta von Chlum apátokat abban, hogy ellenálljanak a herceg azon erfeszítéseinek, hogy a birodalmi kanonikus tollat átadja az államnak, vagy legalábbis átveszi annak birtokait, mivel volt felels a cselekedeteiért. brutális volt:

  • Magdalenát a herceg börtönbe zárta, miután a kolostor épületeit elfoglalták és 1577 január 28-án és 29-én éjjel rizetben halt meg;
  • nvérének és utódjának, Margarete-nek több mint 11 évig a Neuenheerse apátságban kellett élnie, mert a herceg nem akarta elismerni az engedetlen nt Gandersheim apátjának. Csak 1587-ben ismerte el a n választását.

apátn

1589. április 23-án Anna Erika von Waldecket csak egy ellenszavazattal választották apátnvé, aki saját, saját maga volt, mint Margareta von Chlum utódja, aki 1589. április 10-én hunyt el. 36 katolikus eld után lett az els protestáns apátn. Julius herceg beleegyezett a választásba. Most elször nem kapták meg a pápai jóváhagyást az apátok megválasztására; Anna Erika kifejtette, hogy a beleegyezésére már nincs szükség, a herceg eléggé pápája.

Duke Heinrich Julius , fia és utóda Duke Julius elhunyt május 3-án, 1589, két héttel a választások után az új fejedelemasszony, elküldte a tanácsosok Gandersheim on január 26, 1590, hogy újra létrehozza a kapcsolatot az fejedelemség és a monostor szervez. A tárgyalások több mint három évig húzódtak, és a kolostor sikerével zárultak: az 1593. augusztus 20-án aláírt szerzdés megersítette császári szabad császári kolostor státusát. A herceg azonban megrizte szuverén jogait, így az apátnnek mindig figyelembe kellett vennie kívánságait. Anna Erika egész életében jó kapcsolatot ápolt a hercegi családdal.

Már 1590. december 14-én II . Rudolf császár elismerte Anna Erika megválasztását, és császári hercegnként adta át neki a regáliákat és ezáltal a megersítést .

Tz és az apátság újjáépítése

1597. május 17-én a Hagen egyik házában kirobbant tz megsemmisítette Gandersheim északkeleti részét és az apátságot. Duke Heinrich Julius hozzárendelve hercegi Wilhelmsburg (ma a kerületi bíróság és a büntetés-végrehajtási intézet) a kolostorba, elküldte építmester Paul Francke , az épít a Marienkirche a Wolfenbüttel , hogy Gandersheim, és megadta a kolostor rengeteg építanyag annak rekonstrukciója. Anna Erika az új apátság csodálatos kétszárnyú reneszánsz épületét 1598 és 1600 között a kollégiumi templom mellett építtette.

Kanonok és dékán a herfordi apátságban

Gandersheimi irodája mellett Anna Erika kanonikus tisztséget töltött be a Herford apátságban is . Amikor a dékán 1607-ben ott halt meg, az ottani káptalan 1607. október 14-én Anna Erikát választotta új dékánnak, bár Gandersheimben és nem Herfordban akart lakni.

halál

1611. augusztus 11-én Anna Erika ismét waldeck-i otthonába utazott. 1611. október 15-én halt meg Arolsen kastélyában . Október 24-én temették el Mengeringhausenben . Sírlapja ma is megtalálható a helyi Szent György templomban. Portréja a Bad Gandersheim-i apátság császári termében látható.

irodalom

  • Kurt Kronenberg : A Waldeck család egyik fontos nje. Anna Erika von Waldeck grófn 1589 és 1611 között irányította a Reichsstift Gandersheimet. In: Waldeckischer Landeskalender. Vol. 243, 1970, ZDB- ID 513652-0 , 51-66 .
  • Erich Sinramm: A Kaisersaal Bad Gandersheimben és festményei. Bad Gandersheim városa, Bad Gandersheim 1976.
  • Kurt Kronenberg: A Reichsstift Gandersheim apátjai. Gandersheimer Kreisblatt kiadó, Bad Gandersheim 1981.
  • Axel Christoph Kronenberg: Anna Erika von Waldeck grófn: Az els protestáns apátn. (PDF; 2,7 MB) In: Kurzeitung Bad Gandersheim. 2004. évi 2. kiadás, ZDB -ID 1412232-7 , 1011.

Opiniones de nuestros usuarios

Alida Péter

Meglepett ez a cikk a Anna Erika von Waldeck, érdekesnek találom, hogy milyen jól kimértek a szavak, olyan... elegáns., Végre egy cikk a Anna Erika von Waldeck

Ildiko Huszár

Azt hittem, hogy már mindent tudok a Anna Erika von Waldeck, de ebben a cikkben rájöttem, hogy néhány általam jónak hitt részlet nem is olyan jó. Köszönöm az információt

Erika Bognár

Ezt a bejegyzést a Anna Erika von Waldeck-ről pont ezt kerestem.