Anna EdingerAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anna Edinger-ről van szó. A Anna Edinger-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anna Edinger-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anna Edinger-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anna Edinger-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anna Edinger-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anna Edinger, szül Goldschmidt (született May 17-, 1863-ban a Frankfurt am Main ; meghalt December 21-, 1929-es a Oberursel ) német szociálpolitikus , ni jogi aktivistát , alapítója és békeaktivista .

Élet

Gyermek és ifjúság

Edinger Anna Benedikt Moritz Goldschmidt (18311906) bankár és felesége, Pauline, született Jacobsen legidsebb gyermekeként ntt fel egy amszterdami zsidó családban Frankfurt am Mainban, és még a fiatalságukban is érdekldött a tudomány iránt. Az akkori konvenciók azonban nem tették lehetvé, hogy egy n ilyen módon tanuljon. Ludwig Edinger neurológussal és agykutatóval 1886-ban kötött házassága révén azonban férje kutatómunkájába be tudta vinni az önállóan megszerzett ismereteket.

Ni jogvéd és békeaktivista

Edinger Anna országosan és regionális szinten bekapcsolódott a zsidó nmozgalomba, z. B. a német ni szövetségek szövetségénél , amelynek 1903 és 1910 között az igazgatóság tagja volt. Munkája különös figyelmet fordított a nemek szerinti szegénység elleni intézkedésekre. Az 1890-es évek óta a helyi politikában és egyesületekben dolgozott, különösen a gyermekjólétért és a tuberkulózis elleni küzdelemért , amely akkoriban a leggyakoribb halálok. Többek között koordinálta a szegénységgel és jótékonysággal foglalkozó szövetségek városi szövetségét, valamint alapító tagja volt a frankfurti mecénás Közjó Intézetének és Wilhelm Merton iparosnak . 1900-ban a sachsenhauseni Main partján található fény- és levegfürd egyik alapítója volt .

A június 1904 vezette nemzetközi ni kongresszusán Berlin , ahol a Nemzetközi Szövetsége Nk ben hivatalosan alakult néven International Woman Választójog Szövetsége (IWSA) .

Edinger egyike volt annak a 28 német nnek, akik 1915- ben részt vettek a hágai Nemzetközi Ni Béke Kongresszuson . Ezzel bojkottálta a Német Nszövetségek Szövetségének (BdF) felhívását, amely támogatta a németországi katonai mozgósítást. A n a BdF többi tagjának késbbi kizárási kísérleteit a következ szavakkal kommentálta: [] A háború alapvet nézetén kívül két ellentétes nézet létezik: hogy Németország és a bels biztonság tiszteletben tartása csak azáltal érhet el, hogy az ellenfél alapos legyzéséért küzdeni kell; és hogy minél hosszabb a harc, annál súlyosabb sebeket okoznak, annál nehezebb olyan békét elérni, amely nem hagy ftelemet az új háborúk számára - hogy Németország iránti tiszteletet nem lehet karddal elnyerni vagy megersíteni. "

A háború befejezése után Edinger továbbra is részt vett a Nemzetközi Békéért és Szabadságért Ligában . A háború után is a frankfurti nszövetség elnöke maradt .

Még miután férje 1918 januárjában meghalt, továbbra is támogatta munkáját. Negyedmillió Reichsmarkkal növelve a férjérl elnevezett alapítvány tkéjét, a Frankfurti Egyetem egyik jótevje lett , amelynek neurológiai intézetét jelentsen finanszírozta. 1928-ban Edinger megkapta a díszlevelet Frankfurt városától . Edingerweg az a Dornbusch kerület nev utána, és a férje . A családi sír a frankfurti temetben található (Gewann II GG 21).

család

Edinger volt három gyermek férjével Ludwig, a neurológus és szociológus Fritz Edinger (1888-1942), Dora Edinger (1894-1982), aki késbb a felesége a farmakológus Werner Lipschitz és paleontológus és alapítója paleoneurology Tilly Edinger ( 18971967)).

irodalom

  • Wolfgang Klötzer (Szerk.): Frankfurter Biographie . Személytörténeti lexikon . Els kötet. A - L (=  a Frankfurti Történeti Bizottság publikációi . Kötet XIX , no. 1 ). Waldemar Kramer, Frankfurt am Main 1994, ISBN 3-7829-0444-3 , p. 171 .
  • Dorothee Linnemann: Anne Edinger (1863, Frankfurt-1929, Frankfurt) - pacifista és jótev, 130131 . In: Jan Gerchow, Dorothee Linnemann (szerk.): A kiállítást kísér könyv. Hölgyek választása! 100 év ni választójog . Societäts Verlag, Frankfurt, 2018, ISBN 978-3-95542-306-3
  • Gerald Kreft: Névtelen és ismeretlen. Edinger Anna (1863-1929): egyetemi alapító - njogi aktivista - német zsidó . In: Kutatás Frankfurt , 1/2006, 8589. link

web Linkek

Commons : Anna Edinger  - Képek, videók és hangfájlok gyjteménye

Egyéni bizonyíték

  1. ^ A frankfurti életrajz szerint december 22-én
  2. B a b Frankfurter Frauenzimmer - Életrajzok. Letöltve: 2018. szeptember 2 .
  3. B a b Edinger, Anna. Hesseni életrajz (2011. március 15-én). In: Landesgeschichtliches Informationssystem Hessen (LAGIS). Hessian State Historical Cultural Studies Office (HLGL), elérhet 2018. szeptember 5-én .
  4. Az Edinger család sírja a frankfurti temetben (II. GG 21. sír, helyszín , képek )
  5. Edinger, Fritz a par.frankfurt.de címen , Frankfurt am Main város egykori helyén

Opiniones de nuestros usuarios

Eniko Kántor

Köszönöm. A cikk a Anna Edinger hasznos volt számomra., Nagyon érdekes cikk a Anna Edinger

Annabella Kecskés

A Anna Edinger szóló bejegyzés megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon., A Anna Edinger szóló információ megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon.

Adrien Kardos

Köszönöm ezt a bejegyzést a Anna Edinger, pont erre volt szükségem., Köszönöm ezt a bejegyzést a Anna Edinger, pont erre volt szükségem.

Elza Bogdán

A Anna Edinger nyújtott információk igazak és nagyon hasznosak. Jól van