AnkylosaurusAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Ankylosaurus-ről van szó. A Ankylosaurus-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Ankylosaurus-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Ankylosaurus-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Ankylosaurus-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Ankylosaurus-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Ankylosaurus
Az Ankylosaurus él rekonstrukciója

Az Ankylosaurus él rekonstrukciója

Idbeli elfordulás
Fels kréta (Fels -maastrichti )
69,9-66 millió év
Helyszínek
Szisztematika
Kismedencei dinoszaurusz (Ornithischia)
Thyreophora
Eurypoda
Ankylosaurus (ankylosauria)
Ankylosauridae
Ankylosaurus
Tudományos név
Ankylosaurus
Barna , 1908
Mvészet
  • Ankylosaurus magniventris Brown , 1908

Az Ankylosaurus azészak -amerikai fels -krétai madármedencei dinoszauruszok (Ornithischia)csoportjába tartozó nemzetség . Névrokon és egyben az ankylosauria egyik legnagyobb és legfiatalabb képviselje.

jellemzk

Az Ankylosaurus hossza elérte a 8-9 métert, a becsült súlya pedig 3,5 tonna. Mint minden ankylosaurus, ez is egy négylábú (négykézláb mozgó) dinoszaurusz volt, vastag lábakkal, széles patákkal végzdve. A hátsó lábak kicsit hosszabbak voltak, mint az els lábak.

Páncél és faroklebeny

Mint minden ankylosaurus, testén csontlemezekbl ( osteoderms ) készült páncél volt , amely megvédte a támadók ellen. Ezek a csontlemezek a brbe voltak ágyazva, és méretük jelentsen változott, voltak széles, lapos lemezek és keskeny, kerek csomók. Ezeket a lemezeket vízszintes sorokban rögzítették az állat nyakához, törzséhez és csípjéhez, és a kis dudorok megvédték a lemezek közötti területeket. Ezenkívül a végtagokat és a farkat kis lemezekkel lehetett védeni.

Az Ankylosaurus farka ugyanúgy végzdött, mint az Ankylosauridae legtöbb képviseljének csontos faroklebenyében. Összekötötték a farokcsigolyák utolsó részével, és az ers inak biztosították e klub mozgékonyságát, ami akár csontokat is összetörhetett, és valószínleg védekezésre is használható.

koponya

A kanadai Alberta tartományból származó ankylosaurus koponyája

A koponya a Ankylosaurus hatalmas volt és masszív (55 cm hosszú, 70 cm széles), és mint minden ankylosaurs elhelyezett csak egy nagyon kis agy . A pofa széles, fogatlan szarvú csrben végzdött. A fogak viszonylag kicsik és levél alakúak voltak, és növényi étrendhez alkalmazkodtak. A koponya tetejét is csontlemezek borították, még a szemhéjakat is két lemez védte. Feje hátsó részén két szarv volt, amelyek hátrafelé álltak, és mindegyik orcájából egy szarvszer kinövés emelkedett ki.

az élet útja

A kis agyból a kutatók egy korlátozott viselkedési repertoárt vonnak le. Az állatok valószínleg többnyire magányos állatok voltak. Lehetséges azonban, hogy egy ideig lazán szocializálódtak más állományokban lév növényevkkel, vagy kirándultak hozzájuk.

A testalkat nem a gyors mozgásokra irányult. Az Ankylosaurus nem volt repülõállat, és feltehetõen azzal védekezett, hogy a földre simult, hogy a támadónak csak a héját mutassa, nem pedig a puha alját. Ha a támadó hatótávolságon belül volt, akkor a farokütközjével támadhatott. Az ers páncél és a faroklebeny is fontos lehetett a fajtársak közötti harcokban. A csontlemezek nagy stabilitása arra is szolgálhatott, hogy megakadályozza a farokütést a fajtársaktól, például a párzási kiváltságért folytatott harcban.

Ankylosaurus , mint minden ankylosaurus, növényev volt. A kicsi fogak nem voltak alkalmasak az alapos rágásra, ezért történt az étel további bomlása a nagy emésztrendszerben.

Felfedezés és elnevezés

Az Ankylosaurus fosszilis rekordját Észak -Amerikában fedezték fel , a nemzetséget elször Barnum Brown írta le . A név jelentése "ívelt" vagy "merev gyík", az egyetlen faj és így típusfaj az A. magniventris . A leletek eddig ismertek az USA -beli Montanától és Wyomingtól , valamint a kanadai Albertától . Három teljes koponyát és a posztkraniális csontváz egy részét találták meg, de az Ankylosaurus testszerkezetének részei nem ismertek. A leleteket a fels kréta korban (kés maastrichti ) 69-66 millió éves korra datálják , tehát közvetlenül a dinoszauruszok kihalása eltt.

Szisztematika

Ankylosaurus egyik ankylosauridae belül a Ankylosauria . Az Euoplocephalusszal , egy némileg idsebb dinoszaurussal, amelyet Észak -Amerikából is ismert, névtelen kládot képez az Ankylosaurinae -n belül, a fejlettebb Ankylosauridae -n.

irodalom

Egyéni bizonyíték

  1. ^ Gregory S. Paul : The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, Princeton NJ et al. 2010, ISBN 978-0-691-13720-9 , 234-235. O., Online .

web Linkek

Commons : Ankylosaurus  - képek, videók és hangfájlok gyjteménye

Opiniones de nuestros usuarios

Sandor Kalmár

Apukám kihívott, hogy a házi feladatomat a Wikipédia használata nélkül csináljam meg, mondtam neki, hogy sok más oldal keresésével is meg tudom csinálni. Szerencsémre rátaláltam erre a honlapra, és ez a cikk a Ankylosaurus-ról segített befejezni a házi feladatomat. Már majdnem kísértésbe estem, hogy belépjek a Wikipédiára, mert nem találtam semmit a Ankylosaurus-ről, de szerencsére itt találtam, mert akkor apám megnézte a böngészési előzményeket, hogy hol jártam. El tudod képzelni, ha bekerülnék a Wikipédiára? Szerencsére megtaláltam ezt a weboldalt és a cikket a Ankylosaurus itt. Ezért adom neked az öt csillagot

Mihaly Kádár

Végre! Manapság úgy tűnik, hogy ha nem írnak neked tízezer szavas cikkeket, akkor nem örülnek. Uraim tartalomírók, ez egy jó cikk a Ankylosaurus

Natasa Müller

Jó cikk a Ankylosaurus