AnkylosauridaeAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Ankylosauridae-ről van szó. A Ankylosauridae-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Ankylosauridae-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Ankylosauridae-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Ankylosauridae-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Ankylosauridae-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Ankylosauridae
Euoplocephalus

Euoplocephalus

Idbeli elfordulás
Fels jura és fels kréta ( Kimmeridgian - Maastrichtian )
157,3-66 millió év
Helyek
  • Világszerte
Szisztematika
Dinoszaurusz (dinoszauria)
Kismedencei dinoszaurusz (Ornithischia)
Thyreophora
Eurypoda
Ankylosaurusok (ankylosauria)
Ankylosauridae
Tudományos név
Ankylosauridae
Brown , 1908

Az Ankylosauridae egyike annak a két szubtaxának (alcsoport), amelyre az Ankylosauria dinoszauruszcsoport fel van osztva. A fels Jurassic- tól a Cretaceous- ig éltek .

jellemzk

Az Ankylosauridae osztozik az Ankylosauria testszerkezetében. A széles, hatalmas törzset négy rövid, ers végtag támasztja alá, a hátsó lábak hosszabbak, mint az els lábak. A nyakat, a törzset és a farok tetejét csontlemezekbl készült páncél borította.

Az Ankylosauridae koponyája - a Nodosauridae-vel ellentétben - a második alcsoport szélesebb volt és nagyjából háromszög alakú. A szemüreg mögött és az arcon lév két csontos kinövés nagy és piramis alakú volt - a Nodosauridae-ben inkább lekerekítettek és tompaak voltak. Mint minden ankylosauria esetében, a fogak is kicsiek voltak, levél alakúak, és a növényi étrendhez igazodtak. A koponya tetejét és néha még a szemhéjakat is csontos páncélzattal látták el.

A Nodosauridae-vel ellentétben az Ankylosauridae nem volt feltn tüske a vállrégióban . Különbségek vannak a lapocka felépítésében is , amely az Ankylosauridae-ben nem volt dudorszer kinövéssel ( acromion ). Egy másik megkülönböztet jellemz a csontos faroklebeny, amely legalább a legfejlettebb Ankylosauridae-ban volt jelen a fels kréta korban. A legfels jura és az alsó alsó kréta legrégebbi Ankylosauridae-jának kezdetben rugalmas farka nélküli farka volt, amelyet S alakban oldalra lehetett hajlítani. A fels alsó krétakorban és az alsó krétakorban a farok egyre jobban megmerevedett. A fels krétakor utolsó 20 millió évében a farokrésszel bvült.

Paleobiológia

A széles száj arra enged következtetni, hogy az Ankylosauridae nem egyes növényi formákra szakosodott, inkább véletlenszeren pengetett meg mindent. A farokláb valószínleg védelmet nyújtott a ragadozókkal szemben, más vélemények szerint a fajtársakkal folytatott rivális harcokban is felhasználhatták volna, vagy egy kétes elmélet szerint csaliként szolgálhatott, amely elterelte a támadók fejét. Az Ankylosauridae feltételezett életmódja sok tekintetben megegyezik a többi Ankylosauria életmódjával.

Szisztematika

Az ankylosauria szisztematikája sok területen ellentmondásos. Ez annak is köszönhet, hogy sok lelet rosszul áll fenn, és az egyértelm diagnózis gyakran aligha lehetséges. Szóba kerül még a Polacanthidae vagy a Polacanthinae tagsága is , amelyeket néha az Ankylosauridae-hoz, néha pedig a Nodosauridae-hoz rendelnek. Az itt leírt rendszer nagyrészt M. Vickaryous et al. (2004) összehasonlításképpen - ahol eltérések vannak - K. név szerint a zárójelben K. Carpenter rendszere vagy annak a személynek a megbízása jelenik meg, aki elször leírta. (Lásd még az Ankylosauria bels szisztematikáját .)

irodalom

Egyéni bizonyíték

  1. Gregory S. Paul : A Princeton Field Guide a dinoszauruszokhoz. Princeton University Press, Princeton NJ et al. 2010, 226-235. O., ISBN 978-0-691-13720-9 , online .
  2. ^ Victoria Arbor és Philip Currie. Az ankylosaurid dinoszaurusz farokklubok a legfontosabb jellemzk fokozatos megszerzésével fejldtek ki. Journal of Anatomy, 2015. augusztus 21 .; doi: 10.1111 / joa.12363
  3. Clifford A. Miles, Clark J. Miles: Minotaurasaurus ramachandrani koponyája, egy új kréta kori ankylosaurus a Gobi-sivatagból. In: Aktuális tudomány. Vol. 96, No. 1, 2009, ISSN  0011-3891 , 6570. Oldal, digitális változat (PDF; 1,04 MB) .
  4. Victoria M. Arbor, Michael E. Burns, Robert M. Sullivan, Spencer G. Lucas, Amanda K. Cantrell, Joshua Fry, Thomas L. Suazo. Új Ankylosaurid-dinoszaurusz Új-Mexikó fels krétából (Kirtlandiából), következményekkel jár az Ankylosaurid-sokféleségre Észak-Amerika nyugati fels krétájában. PLoS ONE , 2014; 9 (9): e108804 DOI: 10.1371 / journal.pone.0108804
  5. ^ JP Wiersma & RB Irmis. 2018. Új déli Laramidian ankylosaurid, Akainacephalus johnsoni gen. Et sp. nov., az USA-ban, Utah déli részén, a fels campaniai Kaiparowits képzdménytl. PeerJ 6: e5016; doi: 10,7717 / peerj.5016
  6. Victoria M. Arbor, Philip J. Currie és Demchig Badamgarav. 2014. Ankylosaurid dinoszauruszai Mongólia fels kréta korú Baruungoyot és Nemegt formációiban. Zoological Journal of the Linnean Society, 172. évfolyam, 3. szám, 631652. Oldal, 2014. november, DOI: 10.1111 / zoj.12185
  7. Victoria M. Arbor és David C. Evans. 2017. Egy új antilozaurin-dinoszaurusz az amerikai Montana Judith folyó-formációjából, egy kivételes csontváz alapján, puha szövetmegrzéssel. Royal Society Open Science. DOI: 10.1098 / rsos.161086

web Linkek

Commons : Ankylosauridae  - képek, videók és hangfájlok gyjteménye

Opiniones de nuestros usuarios

Marianna Gaál

Régen láttam ilyen didaktikusan megírt cikket a Ankylosauridae. Nekem tetszik

Daniella Antal

Helyes. Megadja a szükséges információkat a Ankylosauridae., Helyes

Nelli Papp

A Ankylosauridae szóló bejegyzés megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon., A Ankylosauridae szóló információ megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon.

Igor Csikós

A Ankylosauridae szóló információ nagyon érdekes és megbízható, mint a többi cikk, amit eddig olvastam, ami már sok, mert már majdnem egy órája várok a Tinder-randimra, és nem jön, szóval szerintem felültetett. Megragadom az alkalmat, hogy hagyjak néhány csillagot a társaságnak és szarok a kibaszott életemre