AnkyloglossonAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Ankyloglosson-ről van szó. A Ankyloglosson-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Ankyloglosson-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Ankyloglosson-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Ankyloglosson-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Ankyloglosson-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Osztályozás az ICD-10 szerint
Q38.1 Ankyloglosson

A nyelv szalagjának rövidítése

ICD-10 online (WHO 2019-es verzió)

Ankyloglosson , szintén ankyloglossia , ankyloglossum az orvostudományban a nyelv veleszületett fejldési rendellenességét jelöli , amelyben a nyelv hegyét túl szorosan és túlságosan elre ("megntt") frenulum linguae rögzíti a száj padlójához . A nyelv korlátozott mozgékonysága nehézségeket okozhat a szoptatásban , késbb pedig a hangok kialakulásának zavarait beszéd közben. A kezelés egyszer és bonyolult a nyelv szalagjának megszakításával.

frekvencia

Mivel ennek a rendellenességnek nincsenek szabványosított diagnosztikai kritériumai, a frekvencia információ a különböz vizsgálatokban is ingadozik. Egy kanadai áttekint cikkben a különböz publikációk elfordulását 4,210,7% -ként összegezték. Körülbelül negyedik, ankyloglossone-ban szenved csecsem anyjának tartós fájdalma van a mellbimbókban vagy nehézségei vannak gyermekének felhelyezésében, szemben a rendes nyelv gyermekek anyáinak 3% -ával.

Tünetek és diagnózis

Értelemszeren a frenulum szokatlanul rövidnek és vastagnak tnik, ami a nyelvnek szív alakú kontúrt adhat, amikor kilóg. A nyelv mobilitása korlátozott, így például az alsó fogrúd felett nem lehet kifeszíteni, nemhogy az alsó ajak felett. Az oldalra vagy felfelé irányuló mozgások szintén korlátozottak. Nincsenek azonban általánosan elismert diagnosztikai kritériumok, így a diagnózist bizonyos mértékben a vizsgáztató szubjektív észlelésére bízzák. Ezért egyes szerzk úgy vélik, hogy a diagnózis helyett a funkcionális rendellenességeket, például a szoptatással járó nehézségeket és a szoptató anya mellbimbóinak folyamatos fájdalmát vagy akár sérüléseit kell használni, nem csak a nyelv alakját és a frenulum megjelenését.

terápia

A kezeléshez a nyelv frenulumának megszakítása nagyrészt komplikációk nélkül lehetséges. Ha azonban a gyermekek négy hónapnál idsebbek, érzéstelenítés javasolt, míg az újszülötteknél végzett eljárás érzéstelenítés nélkül is elvégezhet. Míg a kanadai áttekintésben idézett összes tanulmány eltér kritériumokkal rendelkezett a siker mérésére, mindegyik javulást mutatott az eljárás után vizsgált tulajdonságokban. Jelents szövdményeket egyetlen tanulmányban sem jelentettek.

Egyéni bizonyíték

  1. a b L. M. Segal et al.: Az ankyloglossia prevalenciája, diagnózisa és kezelése. Módszertani áttekintés. In: Can Fam orvos. 2007, 53, 1027-1033.
  2. ^ DMB Hall, MJ Renfrew: Nyelv nyakkend. Gyakori probléma vagy régi feleségek meséje In: Arch Dis Child 2005; 90, 1211-1215.
  3. JL Ballard és mtsai: Ankyloglossia: A frenuloplasztika értékelése, elfordulása és hatása a szoptató Dyadra. In: Gyermekgyógyászat. 2002; 110. o., E63 teljes szöveg online (angol)

Opiniones de nuestros usuarios

Eva Szekeres

Végre! Manapság úgy tűnik, hogy ha nem írnak neked tízezer szavas cikkeket, akkor nem örülnek. Uraim tartalomírók, ez egy jó cikk a Ankyloglosson

Etel Polgár

A Ankyloglosson szóló bejegyzés megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon., A Ankyloglosson szóló információ megnyert nekem egy fogadást, mi kevesebb, hogy jó pontszámot hagyjon.

Vera Bodó

A Ankyloglosson szóló cikk teljes és jól magyarázott. Én nem vennék el vagy tennék hozzá vesszőt., A Ankyloglosson szóló cikk teljes és jól elmagyarázott

Brigitta Molnár

A Ankyloglosson szóló bejegyzés nagyon hasznos volt számomra., Köszönöm