AnkarapithecusAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Ankarapithecus-ről van szó. A Ankarapithecus-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Ankarapithecus-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Ankarapithecus-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Ankarapithecus-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Ankarapithecus-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Ankarapithecus
Fels állkapocs töredéke MTA2125 [1] az Ankarapithecus meteai -ból, kiállítva a londoni Természettudományi Múzeumban

Maxilla fragmentum MTA2125 a meteai ankarapithecus ,
kiállítva a Natural History Museum , London

Idbeli elfordulás
kés miocén
10 millió év
Helyszínek
Szisztematika
Majom (antropoidea)
Óvilági majom (Catarrhini)
Ember (Hominoidea)
Majmok (Hominidae)
Ponginae
Ankarapithecus
Tudományos név
Ankarapithecus
Ozansoy , 1957
Mvészet
  • Ankarapithecus meteai

Ankarapithecus egy kihalt nemzetség a majmok , hogy a kés miocén a Törökországban történtek. Ankarától 55 km-reészaknyugatra,Yassören község közelében felfedezték,hogy ebbe a nemzetségbe tartozó kövületek olyan földrétegbl származnak, amelynek korát a magnetosztratigráfia segítségével10 millió évre datálták.

A nemzetség hozzárendelése egy adott családhoz az emberi faj szupercsaládján belül ellentmondásos. Egyes kutatók a kövületeket elssorban az orangutánokkal rokonnak értelmezik , mások minden nagymajom (Hominidae) közös alapjára helyezik ket, és így az emberek seihez is közelebb .

Elnevezés

Ankarapithecus egy mesterséges szó . A név a nemzetség utal, hogy a közelség a hely a felfedezés, hogy a török fvárosban Ankarában, valamint a görög szó (az ókori görög kifejezettebb píthkos : majom). A jelzje az egyetlen tudományosan leírt faj eddig , ankarapithecus meteai, származik a kitalált szó Metea, arra utal, hogy a rövidítés MTA- Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüü (kb: Figazgatóság Mineral Research and Exploration ") Törökországban. Az Ankarapithecus meteai tehát ankarai majmot jelent az MTA tiszteletére.

Kezdeti leírás

Mint holotípus a nemzetség, valamint a típusfaj ankarapithecus meteai , a fragmens egy alsó állkapocs a kapcsolódó zápfogakra azonosították az els leírása a Fikret Ozansoy , amelynek els említése tudományosan 1957-ben, és jön a Sinap Tepe helyén .

További leletek

Az alsó állkapcsot csak 1965 -ben írták le tudományosan részletesen, és a fogazat alapján különösen a Sivapithecusból és a Dryopithecusból , valamint a hominini és a ma él majmok fosszilis képviselibl határolták le . Egy másik kövület - MTA 2125: fogazott fels állkapocs, beleértve a szájpad csontlemezeit is - ugyanazon a helyen és horizonton, mint az alsó állkapocs, amelyet 1967 -ben nyertek, csak 1980 -ban írták le tudományosan, és ugyanazon fajnak tulajdonították, mint a típusú példánya Ankarapithecus . Ugyanakkor ugyanakkor nagy hasonlóságra hívták fel a figyelmet a korábban csak Ázsiából ismert Sivapithecus indicus és Sivapithecus darwini fajokkal , anélkül, hogy a fogazat bizonyos jellemzi miatt a fels állkapcsot ezekhez a fajokhoz lehetne rendelni. Mivel a nemzetség Sivapithecus már bevezették 1910-ben, de a nemzetség ankarapithecus csak 1957-ben, a faj nevét Sivapithecus meteai javasolta 1980-ban mind a fosszíliák - alsó-fels állkapocs. Ugyanebben a tanulmányban beigazolódott az a hipotézis, miszerint a Sivapithecus meteai kapcsolatban áll az orangutánokkal .

A kilencvenes évek közepén leírt harmadik kövületet - viszonylag jól megrzött arckoponyát az alsó állkapocs töredékeivel - ennek ellenére Ankarapithecus meteai néven azonosították. Röviddel ezután egy részletes tanulmány megersítette a Sinap-Tepe fosszíliák Ankarapithecus meteai néven Sivapithecus mellé történ elhelyezésének engedélyét . Ugyanakkor úgy véli, hogy ankarapithecus tartozik ugyanazon clade mint Sivapithecus és az orángutánok megersítették.

igazoló dokumentumok

  1. MTA = Maggot Tetkik ve Arama Enstitüsü , a kövület tárolóhelye
  2. a b c David R. Begun , Erksin Güleç : Az Ankarapithecus meteai típusának és ízlésének helyreállítása: Taxonómiai és filogenetikai következmények. In: American Journal of Physical Anthropology. 105. kötet, 3. szám, 1998., 279-314. O., Doi : 10.1002 / (SICI) 1096-8644 (199803) 105: 3 <257 :: AID-AJPA1> 3.0.CO; 2-P , teljes szöveg számos kép (PDF; 730 kB) ( Memento 2012. július 22 -tl az Internet Archívumban )
  3. a b Berna Alpagut et al.: Az Ankarapithecus meteai új példánya Sinap Formation of Central Anatolia -ból. In: Természet . 382. kötet, 1996, 349-351. O., Doi: 10.1038 / 382349a0
  4. Fikret Ozansoy : Faun de Mammifères you Tertiaire de Turquie et leurs revisions atratigraphiques. In: Az Ásványkutató és Kutató Intézet Értesítje. 49. kötet, 1957., 2948. O., Teljes szöveg ( Memento 2015. augusztus 26 -tól az Internet Archívumban ) (PDF; 367 kB)
  5. ^ Fikret Ozansoy: Étude des gisements continentaux et des mammifères du Cénozoïque de Turquie. In: Les Mémoires de la Société géologique de France. 44. kötet, 1965, 1-92
  6. Peter Andrews , Ibrahim Tekkaya: A Sivapithecus meteai török miocén hominoid felülvizsgálata. In: Paleontológia. 1980. 23. kötet, 8595. O., Teljes szöveg (PDF; 1,9 MB)

Opiniones de nuestros usuarios

Leila Szűcs

Végre egy cikk a Ankarapithecus, ami könnyen olvasható., Köszönöm ezt a bejegyzést a Ankarapithecus

Bernadett Laczkó

Régen láttam ilyen didaktikusan megírt cikket a Ankarapithecus. Nekem tetszik