ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium)Az internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium)-ről van szó. A ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium)-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium)-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium)-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium)-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium)-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

ANKA szinkrotron sugárzási létesítmény
Kategória: Kutatóintézet
Hordozó: Karlsruher Mszaki Intézet
Áll: 1999 óta
Tagság: Helmholtz Német Kutatóközpontok Egyesülete
A létesítmény helye: Eggenstein-Leopoldshafen
Tárgyak: fizika
Honlap: http://www.anka.kit.edu/

Az Angströmquelle Karlsruhe vagy rövid ANKA egy elektron - szinkrotron a Karlsruhe Mszaki Intézetben (KIT), amelyet szinkrotron sugárforrásként használnak. A KIT-tel együtt az ANKA a német kutatóközpontok Helmholtz Szövetségéhez tartozik .

Az "Angstrom" névrész ugyanazon név régi hosszúságára utal (1 Angstrom = 0,1 nanométer). A T.-t napjainkban is használják a röntgen- és szinkrotron-sugárzás hullámhosszain .

sztori

Az akkori Karlsruhe Kutatóközpont 1997-es építésének döntése után 1999-ben az els elektronokat betáplálhatták a tároló gyrbe . A bels és küls felhasználók üzemeltetése 2003 márciusában kezddött, összesen hét fénysugárral . Azóta folyamatosan fejlesztettek. Ezek a terjeszkedési intézkedések további sugárvonalakra vonatkoznak (tizenöt üzemben, három építés alatt és további tervek 2013-ban), a küls tudósok befogadására szolgáló ANKA felhasználói házra, az ANKA- nál használt és részben kifejlesztett wigglerekre és hullámzókra , valamint egyéb infrastrukturális intézkedésekre .

2015 nyarán a KIT szenátusa bejelentette azt a döntést, hogy az ANKA-t a jövben már nem teszi elérhetvé küls felhasználók számára, és csak a KIT munkatársai által végzett bels kutatásokra használja fel a Helmholtz programokon belül. A finanszírozási problémákat említették okként.

technológia

A 110,4 m kerületi tároló gyr 2,5 GeV energián  tárolja az elektronokat . Erre a célra, a elektronok (90 keV) generált egy trióda vannak elre gyorsított, hogy 53 MeV egy versenypálya Microtron majd 500 MeV egy booster szinkrotron. A tároló gyrben 109  mbar ultramagas vákuum van . 200 mA nyalábáramot halmoz fel ott, és további gyorsítással hozza a munkaenergiát. A sugáráram ezután 16 órán belül 150 mA-re csökken, de általában naponta kétszer "felfrissül".

A szinkrotron sugárzás az elektronokat a gyrpályán tartó 16 mágnes elhajlása során jön létre, valamint a váltakozó mez irányú speciális dipólmágneses elrendezésekben, a wigglerekben és az undulátorokban, amelyek az elektronokat szinuszosszer útban terelik.

A különlegessége a szerkezet Anka a szupravezet SCU15 undulátor , mely eldjéhez hasonlóan SCU14 ben közösen fejlesztett Anka. Az ilyen hullámzó elnyei a generált sugárzás jelentsen javított fényessége és a változó fényspektrum, amely sok erfeszítés nélkül állítható.

A szinkrotron sugárzás elnyei

A hagyományos elektromágneses sugárzási forrásokhoz képest a szinkrotron sugárforrások sokkal nagyobb spektrális sávszélességet és intenzitást nyújtanak. A sugárzás az elektromágneses spektrum folyamatos tartományát fedi le a kemény röntgentl az ultraibolya, látható fényen és infravörös sugárzáson át a terahertz sugárzásig . A monokrómokkal kiszrhet bizonyos hullámhosszakat. Mivel az elektronokat csomagok formájában tárolják a gyrben, a szinkrotron sugárzás impulzusszeren történik. Ez lehetvé teszi a dinamikus folyamatok felbontásának rögzítését a nanoszekundum tartományig. A sugárzás polarizálódik (lineárisan vagy körkörösen), amint létrejön, és ez nélkülözhetetlen elfeltételt kínál számos alkalmazáshoz.

Meglév és tervezett sugárvonalak és azok alkalmazása

Képalkotó vizsgálati eljárások

KÉP
A röntgensugarak használata 2D és 3D képalkotási folyamatokhoz , mind statikus , mind dinamikus formában - még mindig fejlesztés alatt áll
MPI-MF
A Max Planck Intelligens Rendszerek Intézetének koordinációja, az interfészek és a vékony filmek in situ elemzésére szakosodva
NANO
Beamline az építés utolsó szakaszában nagy felbontású in situ röntgendiffrakciós vizsgálatokhoz
PDIFF
Elemzés Debye-Scherrer módszerrel (por alakú kristályos anyagok vizsgálata és azonosítása)
SCD
Elemzés a röntgendiffrakciós on egykristály
TOPO-TOMO
Helyszín topográfia , mikroradiográfia és mikrotomográfia készítéséhez fehér és röntgenfénnyel

Spektroszkópia

FLUO
Röntgen fluoreszcencia spektroszkópia , a minta elemi összetételének roncsolásmentes, kvalitatív és kvantitatív meghatározása
INE
Építette és felügyelte a KIT Nukleáris Hulladék-elhelyezési Intézete aktinid- kutatás céljából
IR1
Infravörös spektroszkópia és infravörös - ellipszometria a terahertz sugárzás tartományába
IR2
Infravörös spektroszkópia és infravörös mikroszkópia a terahertz sugárzás tartományáig
SUL-X
Abszorpció, fluoreszcencia és diffrakció elemzés a Synchrotron Környezet Laboratórium részeként
UV-CD12
A KIT Biológiai Interfészek Intézete mködteti. UV - körkörös dikroizmus spektroszkópia (biológiai anyagok szerkezeti elemzése)
WERA
Lágy röntgenanalízis, a KIT Szilárdtestfizikai Intézet szervezésében
XAS
Röntgenabszorpciós spektroszkópia, XANES (a minta kémiai összetétele) és az EXAFS (a szomszédos atomok típusa, száma és távolsága szintén nem kristályos formában)

Mikragyártás

LIGA I., II., III
Röntgen mély litográfia, amely a KIT-ben kifejlesztett LIGA módszer szerint mködik . A három sugárvonal különbözik a rendelkezésre álló energia mennyiségétl.

szervezet

A KIT szinkrotronkutatása három területre oszlik:

  • Az ANKA szinkrotront és a hozzá tartozó sugárvonalakat 2016-ban egy szerkezetátalakítás részeként áthelyezték a KIT Gyorsító Fizikai és Technológiai Intézetébe (IBPT).
  • A korábban független szolgáltató egységet, az ANKA Commercial Services-t (ANKA-CoS), amely lehetvé teszi az ipari és kutatási kereskedelmi ügyfelek számára annak felhasználását, 2016-ban integrálták az IBPT-be.
  • A korábbi szinkrotron sugárzási intézetet (ISS), amelyet az ANKA megalakulása óta bíztak meg a szinkrotron sugárforrás üzemeltetésével és továbbfejlesztésével , 2012-ben áthelyezték az új fotonkutatási és szinkrotron sugárzási intézetbe (IPS). Az IPS továbbra is intenzív kutatást folytat a létesítményrl, de most intézményesen független attól.

Hozzáférés a használathoz

Tudományos felhasználók

A szinkrotron és az egyes komponensek (undulátorok stb.) Továbbfejlesztésében részt vev bels felhasználók és kutatók mellett a küls felhasználók az ANKA sugárzását tudományos projektekhez tudták felhasználni. 2015 nyarán a KIT szenátusa bejelentette azt a döntést, hogy az ANKA-t költség okokból a továbbiakban nem teszi elérhetvé küls felhasználók számára, és csak a KIT saját kutatása céljából mködteti a Helmholtz programokon belül. A felhasználás továbbra is lehetséges az ANKA-n dolgozó alkalmazottakkal való együttmködés keretében.

Kereskedelmi felhasználók

Az ANKA gerenda vonalak kereskedelmi felhasználása, valamint az ANKA-nál kifejlesztett technológiák ipari hasznosítása és engedélyezése az ANKA Commercial Services (ANKA-CoS) szolgáltató egységen keresztül, és most közvetlenül az IBPT-n keresztül történt. A sugáridhöz való hozzáférés szakérti felülvizsgálati eljárás nélkül zajlik, és rövid idn belül lehetséges az illetékes sugárvonal-tudós konzultációjával . A tudományos kizsákmányolással szemben, amelynek eredményeit közzé kell tenni, a kereskedelmi hasznosítás eredményei bizalmasak maradhatnak.

Egyéni bizonyíték

  1. ^ Pfalz M.: Új irány az ANKA számára. Physik Journal , 14. évfolyam, 2015. október, 8. oldal
  2. A gázpedál leírása az ANKA honlapján

web Linkek

Opiniones de nuestros usuarios

Albin Szabados

Azt hittem, hogy már mindent tudok a ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium), de ebben a cikkben rájöttem, hogy néhány általam jónak hitt részlet nem is olyan jó. Köszönöm az információt

Eniko Fekete

Nagy felfedezés ez a cikk a ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium) és az egész oldalról. Egyenesen a kedvencek közé kerül., Nagyszerű felfedezés ez a cikk a ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium) és az egész oldal

Galina Csontos

Nem tudom, hogyan jutottam el ehhez a ANKA (szinkrotron sugárzási laboratórium) szóló cikkhez, de nagyon tetszett.