Anja NiedringhausAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anja Niedringhaus-ről van szó. A Anja Niedringhaus-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anja Niedringhaus-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anja Niedringhaus-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anja Niedringhaus-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anja Niedringhaus-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anja Niedringhaus (született október 12-, 1965-ös a Höxter ; április 4, 2014-es a Banda Khel ) német fotóriporter , aki azt mondta, komplex történetet egyes képek a háborús övezetekben Jugoszlávia , Palesztinában , Afganisztánban , Kuvaitban , Líbiában és Irakban . Megkapta a Pulitzer-díjat és más díjakat. 2014-ben az afganisztáni elnökválasztás eltti napon agyonltték.

Élet

Anja Niedringhaus két testvér mellett ntt fel. 17 éves korában a szülvárosában, Höxterben található Neue Westfälische Zeitung helyi szerkesztségében kezdett dolgozni . Miután 1986-ban elvégezte a Höxter König-Wilhelm-Gymnasiumot , Indiába ment Kindernothilfe-be . 1986-tól németül, filozófián és újságíráson tanult a göttingeni egyetemen, valamint írt és fényképezett a Göttinger Tageblatt számára . Utoljára nvére családjával élt egy farmban Kaufungenben, és egy másik lakása volt Genfben.

A berlini fal 1990-es leomlásáról készített fotói munkát adtak neki az Európai Sajtófotó Ügynökségnél (EPA), amelyet els ni fotósként vett fel. Két év sport- és közösségi fotózás után az 1992-ben éppen megkezdett jugoszláviai háborúba küldték . Során az els telepítési Sarajevo , elfogták és a hit által mesterlövészek ; egy golyóálló mellénynek köszönheten túlélte . 1997-ben több lábtörést szenvedett egy belgrádi rendrautóval történt balesetben . A Koszovó 1998-ban, az autó elütötte egy gránátot, és megsérült a repeszek. 1999-ben t és egy újságírócsoportot tévesen bombáztak a NATO repülgépei egy Albánia és Koszovó közötti határátkelhelyen .

2001-ben Niedringhaus lefényképezte a szeptember 11- i New York-i terrortámadások következményeit . Röviddel ezután dolgozott elször Afganisztánban, ahol három hónapon át számolt be a radikális iszlám tálibok megdöntésérl Mazar-e Sharifban és Kabulban . 2002-tl az Associated Press (AP) amerikai hírügynökségnél dolgozott, fotóriporterként és háborús tudósítóként is .

2003/2004-ben a kb. 600 háborús riporter egyike volt, akiket (az Egyesült Államok hadseregén belül) " beágyaztak " az iraki faludzsai csatába . Ott volt a támadások els hullámán; Az ket kísér egység katonáinak 60 százaléka elesett. Legismertebb fotója ebben a sorozatban George W. Bush akkori amerikai elnököt ábrázolja , akit szigorú biztonsági óvintézkedések mellett repítettek be, hogy hálaadás céljából pulykával lepjék meg a katonákat a szigorúan védett bagdadi repültéren (késbb kiderült, hogy a pulyka csak díszítés volt). Rajta kívül egyetlen fotós sem örökítette meg a jelenetet.

Fényképezte a bombatámadásokat a Nemzetközi Vöröskereszt bagdadi központja, az olasz biztonsági erk Nasiriya központjában és az iraki Abu Ghuraib börtönben , valamint a 2005-ös iraki választásokat. Niedringhaus Irakból fényképriportként kapott - els német nként - kilenc AP kollégával együtt a Pulitzer-díjat 2005-ben. Ugyanebben az évben a bátorságért díjat, a Nemzetközi Ni Média Alapítvány (IWMF) Bátorság az újságírásban díját is elnyerte. 2008-ban válságos területeken nként kiemelked jelentésekért kapta az Arany tollat .

2007-ben töltött egy tanévre egy Nieman Fellowship ösztöndíj Harvard University , az esedékes ösztöndíj tandíj vette Warren Buffett .

F szakmai tevékenységének ellensúlyaként Niedringhaus fontos sporteseményeket fényképezett, például minden évben részt vett a wimbledoni bajnokságon .

2009 szeptemberében Niedringhaus fényképezte le elsként az ISAF rakétatámadás után a Kunduz közelében történt légicsapásban megsemmisült tartálykocsikat. A tálibok által elrabolt két tartályhajót Georg Klein német ezredes parancsára bombázták. Ekkor a Bundeswehr tagadta, hogy 91 falusit is megöltek volna a légitámadásban.

Fotóját, amelyen két német katona ölelkezik egymással az észak-afgán Kunduz tartományban végrehajtott mvelet után, a Bund Deutscher EinsatzVeteranen sokszor felhasználta, és a 2016 márciusában megjelent "A láthatatlan veteránok" könyv borítóján látható. A könyv illusztrátorainak listájában Marcel Bohnert és Björn Schreiber szerkesztk Anja Niedringhaus-t fotóriporterként írják le, akinek sikerült "szoros személyes és baráti kapcsolatokat kialakítania a katonákkal".

Anja Niedringhaus munkái kerültek bemutatásra többször, például a Museum of Modern Art Frankfurtban, a Kasseler Kunstverein , az International Forum for Visual párbeszédek C / O Berlin , a Szépmvészeti Múzeum Houston , a szénbányában Dokumentumfotós fórum Winterthurban és a szituációmvészetben (Max Imdahl számára) - a Buhumi Ruhr Egyetem mvészeti gyjteményei . Mottója háborús tudósítóként így hangzott: Ha nem fotózok, az nem lesz ismert. A Pulitzer-díjas halálának ötödik évfordulóján tartott különleges kiállításon több mint 80 nagy formátumú fotó volt a kölni Käthe Kollwitz Múzeumban 2019 március végétl június 30-ig, hogy ez legyen az els ilyen típusú posztumusz visszatekintés .

támadás

Niedringhaus és Associated Press munkatársa, Kathy Gannon kanadai újságíró az afgán biztonsági erk és választási dolgozók választási konvojában voltak, akik szavazati lapokat adtak át Khoszt tartományban, hogy bemutassák a 2014. évi afganisztáni elnökválasztást . Április 4-én a biztonsági erk támaszpontján jármve hátsó ülésén várták az út folytatását, amikor az " Allahu Akbar " felirattal ellátott rendr rúgott rájuk egy AK-47 -es röptét. Niedringhaus azonnal meghalt, Gannon három lövedékkel megsebesült.

A 25 éves lövöldözt ellenállás nélkül tartóztatták le. 2012 óta az afgán nemzeti rendrségnél dolgozott, és az amerikai oktatók képezték Mazar-e Sharif-ban . Azt állítja , hogy bosszút lépett a család tagjai haláláért egy NATO-robbantásban Parwan tartományban .

2014. július 22-én a kabuli bíróság kétórás zárt tárgyalás után halálra ítélte. Az ítélet mindaddig nem volt jogers, amíg azt egy felsbb bíróság megersítette, és azt az afgán elnöknek is jóvá kellett hagynia. Az ítélet jogerre emelkedéséig a Szövetségi Ügyészség is eljárást indított a rendr ellen. A német kormány kifejezetten ellenezte a halálos ítéletet. A kabuli tárgyaláson egy diplomata a halálbüntetés helyett börtönbüntetést követelt . A Legfelsbb Bíróság végül 20 év börtönre csökkentette a büntetést.

Niedringhaus-t 2014. április 12-én temették el szülvárosában, Höxterben, a falon található temetben .

háttér

Az elnöki kampány hivatalos kezdete, február 15-e és a 2014. április 5-i választások között legalább 20 esetben fenyegették vagy támadták meg az újságírókat. Közülük ketten márciusban haltak meg, köztük Nils Horner .

A támadást bels tettes hajtotta végre . Anja Niedringhaus esete mellett 2014 augusztusának elejéig három ilyen támadás történt Afganisztánban, amelyekben németek is megsérültek. Ellentétben azzal a közhiedelemmel, hogy az elkövetk rendszeresen csempészett terroristák, az interkulturális félreértések, a társadalmi sértések és a személyes bosszú gyakran szerepet játszanak a cselekedetekben.

Anja Niedringhaus-díj

Emléktárgyként és megtiszteltetésként a Nemzetközi Nk a Médiában Alapítvány Anja Niedringhaus-díjat ítélt oda 2014. április közepén. A díjat évente díjazzák azoknak a fotóriportereknek, akik rendkívüli bátorság mellett elkötelezettek a riport mellett. Warren Buffett fia, Howard Graham Buffett alapítványának egymillió dolláros támogatása keltette életre a díjat. A díjat elször 2015-ben ítélték oda Heidi Levine fotóriporternek . 2017- ben kitüntetést kapott Stephanie Sinclair amerikai fotóriporter , 2018-ban pedig Andrea Bruce amerikai fotós .

Kiállítások

 • 2019. március 29 - június 30 .: Anja Niedringhaus - Bilderkriegerin , visszatekintés a fotóriporter és a Pulitzer-díjas halálának ötödik évfordulója alkalmából, a kölni Käthe Kollwitz Múzeum
 • 2019. március 8. - június 6 .: ni fotósok elöl. Lee Millertl Anja Niedringhausig , Kunstpalast Düsseldorfig
 • 2017. április 21. - július 21 .: Szeretett Afganisztán , a Lipcsei Egyetem rzje / mgyjteménye
 • 2015/2016, november 25 - január 24: Szeretett Afganisztán , Willy-Brandt-Haus , Berlin
 • 2015. április 12. - május 25 .: A világon , a Korbmacher-Museum Dalhausenben
 • 2015. február 11. - április 12 .: képek a háborúból . GaF - fotómvészeti galéria az egykori fagylaltgyárban (Hannover)
 • 2014, június 28 - szeptember 7: A háború arcai. Városi ház Ulm
 • 2014. április 10. - július 11 .: AT WAR. A 2005-ös Pulitzer-díjas Anja Niedringhaus háborús fényképei. Coalmine fórum a dokumentumfilm készítéséhez, Winterthur
 • 2013. június 16. - augusztus 25 .: Anja Niedringhaus a sportban. ART Driburg kulturális egyesület, Burg Dringenberg Múzeum
 • 2013. június 15 - július 28 .: Anja Niedringhaus háborúban. Jacob Pins Society - Kunstverein Höxter
 • 2012. augusztus 22. - szeptember 3.: Fényképezés a háborús övezetekbl. Kasseli Mvészeti Egyesület
 • 2012/2013, június 3 - január 13: Teljes fotózás. Mvek az MMK Frankfurt gyjteményébl
 • 2012. január 21. - április 15 .: Anja Niedringhaus - 20 éves fotózás a háborús övezetekbl. A helyzet art (max Imdahl), a mvészeti gyjtemények Ruhr Egyetem Bochum
 • 2012. január 12. - március 18 .: Anja Niedringhaus. háborúban , Mvészeti Gyjtemény Deutsche Börse, Eschborn
 • 2011, szeptember 10 - december 4 .: Háborúban. Önálló kiállítás, 40 nagy nyomat fekete-fehér fénykép az elmúlt tíz évben. C / O Berlin
 • 2010/2011, szeptember 25 - április 25 .: A lucid bizonyítékok. Fényképezés az MMK Frankfurt gyjteményébl.
 • 2003. január 11 - március 26 .: M_ARS - Mvészet és háború. Új Galéria Graz
 • 2001/2002, szeptember 28. - március 3.: helyszínváltás XX. Modern Mvészetek Múzeuma , Frankfurt

Díjak

irodalom

 • Michael Kamber: képharcos. Azok közül, akik kiköltöznek, hogy kinyissák a szemünket. A háborús fotósok elmondják. Fordítás és szerkesztés: Fred Grimm; Takis Würger elszavával. Ankerherz Verlag, Hollenstedt 2013, ISBN 978-3-940138-44-6 .
 • Marcel Bohnert: Ellenségek a saját soraiban. Az afganisztáni bels elkövetk problémájáról. In: ha. Journal for Bels Vezetés , 2014., 2., ISSN  1864-5321 . 5-12.
 • Hannelore Fischer (szerk.) A kölni Käthe Kollwitz Múzeum számára: Anja Niedringhaus - Bilderkriegerin , kiállítási katalógus Sonya és Yury Winterberg, Minka Nijhues, Michael Kamber stb. Közremködésével, Wienand-Verlag, Köln 2019, ISBN 978-3-86832 -514 -0 .
 • Anne-Marie Beckmann: Anja Niedringhaus . In: Fotósok elöl. Lee Millertl Anja Niedringhausig, München, többek között: Prestel 2019, ISBN 978-3-7913-5863-5 , 189-217.

web Linkek

Egyéni bizonyíték

 1. Andreas Fasel: Azt akarta, hogy milyen nagy a világ. , Die Welt vom 2005. május 22., Hozzáférés: 2011. szeptember 12.
 2. Az élet útjai : Anja Niedringhaus, Abitur 1986 (2013. július). A Höxter König-Wilhelm-Gymnasium honlapja
 3. Marco Böhme: A közvetlenek. ( Memento 2014. április 7-tl az Internet Archívumban ) faktor 2007. december 8-tól online .
 4. B a b Anja Niedringhaus - 2005 Bátorság az újságírásban díj. Nemzetközi Ni Média Alapítvány , 2005. október 23.
 5. Anja Niedringhaus haláláról ( Memento 2014. június 8-tól az Internet Archívumban ), Stern.de, 2014. április 4.
 6. Öregdiák tagok . Nieman Alapítvány, Nieman ösztöndíjak. Letöltve: 2014. április 4.
 7. Christoph Reuter : Kitartó és vidám. In: Der Spiegel , 2014. április 7-i 15/2014. Kiadás, 8890.
 8. Anja Niedringhaus haláláról: A lehet legközelebb. FAZ , 2014. április 4
 9. A láthatatlan veteránok könyv honlapja
 10. M. Bohnert és B. Schreiber (szerk.) (2016): A láthatatlan veteránok. A háborús visszatérk a német társadalomban. Carola Hartmann Miles-Verlag : Berlin, 220. o
 11. ^ A fényes bizonyíték ( Memento , 2013. november 2., az Internetes Archívumban ) 20102011.
 12. M_ARS - Mvészet és háború . 2003.
 13. a b Információ a 2011. évi kiállításról a c / o Berlin weboldalon ( 2014. április 7-i memento az Internet Archívumban ), elérhet 2014. augusztus 9-én.
 14. Anja Niedringhaus - "Bilderkriegerin" , tagesschau.de, megjelent és megtekintve: 2019. március 28.
 15. Afganisztánban leltt német háborús fotós. Spiegel Online , 2014. április 4.
 16. ^ Német fényképész agyonltt Afganisztánban. Zeit Online, 2014. április 4.
 17. AP fotós megölt, riporter megsebesült. AP, 2014. április 4.
 18. ^ Halálbüntetés a fotós gyilkosa miatt Afganisztánban. Spiegel.de, elérhet 2014. július 24-én.
 19. ^ Szövetségi kormány a halálos ítélet ellen. In: Der Spiegel , 2014. július 28-i 31/2014., 13. o.
 20. Der Spiegel , 31/2014.
 21. Anja Niedringhaus: A német fotós gyilkosa elkerüli a halálbüntetést. Zeit Online 2015. március 28-tól.
 22. ^ Temetési istentisztelet Höxterben: Több száz ember búcsúzik Anja Niedringhaus-tól. Focus Online 2014. április 12-tl.
 23. ^ Afganisztánban megölt német fotós. ( Memento 2014. december 3-tól az Internetes Archívumban ) br.de, 2014. április 4.
 24. Marcel Bohnert: Ellenségek a saját soraiban. Az afganisztáni bels elkövetk problémájáról, ha. Journal for Inner Leadership, 2014. 2014. 2., 5. o.
 25. A szervezet az Anja Niedringhaus-díjat adományozza. A HNA.de oldalról 2014. április 16-án.
 26. Anja Niedringhaus fotósról elnevezett díj. A die-glocke.de oldalról 2014. április 16-tól.
 27. Heidi Levine megkapja az Anja Niedringhaus 2105-es díjat , a Der Tagesspiegel-t 2015. március 28-tól. Hozzáférés: 2019. március 28.
 28. Anja Niedringhaus-díj Stephanie Sinclair számára , a deutschlandfunkkultur.de, hozzáférés: 2017. június 8.
 29. Képek a bátorság fotósától , a Nemzeti Közszolgálati Rádió , 2018. április 28., 2019. március 28
 30. Információ a www.kollwitz.de webhelyen , hozzáférés: 2019. február 13
 31. Alexander Menden: Háborús fotózás: "Soha nem szoktatja meg a borzalmat". Letöltve: 2021. április 7 .
 32. Információ a berlini Humboldt Egyetem egyik oldalán , elérhet 2017. április 30-án
 33. a kiállítás kiadása , www.willy-brandt-haus.de, elérhet 2016. január 1-jén
 34. A Korbmacher-Museum Dalhausen Anja Niedringhaus fényképeit mutatja be, amelyeket 2019. március 28-án tekinthettek meg
 35. Anja Niedringhaus "különleges nézete". ( Memento , 2015. február 13., az internetes archívumban ) ndr.de , 2015. február 12., hozzáférés: 2015. március 15.
 36. A megmaradt borzalom: "A háború arcai" kiállítás Ulmban. In: Südwest Presse , 2014. június 27. Hozzáférés: 2014. július 9.
 37. Szervezi információk , hozzáférés: 2014. április 20.
 38. Dieter Langhart: az emberiség nagykövete. In: Thurgauer Zeitung 2014. április 16-tól.
 39. Kiállítás: Háborúban Háborúban - Anja Niedringhaus fényképei. A Höxter VHS Marienmünster oldala
 40. ^ Kasseler Kunstverein a 2012. évi dokumentumban. ( Memento 2014. március 23-tól az Internet Archívumban ) A Kasseler Kunstverein oldala
 41. Anja Niedringhaus. Háborúban. Fényképek ( Memento 2011. július 22-tl az Internetes Archívumban ) herrenzimmer.de
 42. Hirdetmény az AP-fotósok csoportképével Niedringhausszal a díj oldalán , elérhet 2011. szeptember 12-én.
 43. Spiegel interjú , hozzáférés: 2009. július 27.
 44. Die Goldene Feder 2008 ( Memento 2014. április 7-tl az Internet Archívumban ), hozzáférés: 2011. szeptember 1.
 45. ^ A 2011-es díjazottak , az Abisag Tüllmann Alapítvány

Opiniones de nuestros usuarios

Simon Nagy

A Anja Niedringhaus szóló információ nagyon érdekes és megbízható, mint a többi cikk, amit eddig olvastam, ami már sok, mert már majdnem egy órája várok a Tinder-randimra, és nem jön, szóval szerintem felültetett. Megragadom az alkalmat, hogy hagyjak néhány csillagot a társaságnak és szarok a kibaszott életemre

Dominika László

A nyelvezet réginek tűnik, de az információk megbízhatóak, és általában minden, ami a Anja Niedringhaus íródott, nagy bizalmat ad., Nagyon érdekesnek találtam ezt a cikket a Anja Niedringhaus

Albert Urbán

Nagyon érdekesnek találom, ahogy ez a poszt a Anja Niedringhaus_ íródott, az iskolás éveimre emlékeztet. Milyen szép idő volt, köszönöm, hogy visszavittél hozzájuk.