ánizsAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha ánizs-ről van szó. A ánizs-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a ánizs-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat ánizs-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a ánizs-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál ánizs-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

ánizs
Ánizs (Pimpinella anisum), ábra

Ánizs ( Pimpinella anisum ), ábra

Szisztematika
Euasteridák II
Rendelés : Umbelliferae (Apiales)
Család : Umbelliferae (Apiaceae)
Alcsalád : Apioideae
Mfaj : Beaverella ( Pimpinella )
Típus : ánizs
Tudományos név
Pimpinella anisum
L.

Anis ( német szövetségi és a svájci németet : [ Anis ]; osztrák Magas német : [ ans ]; Pimpinella anisum ) egy növényfaj a család az Umbelliferae (Apiaceae). Az ánizsot fszerként és gyógynövényként használják, és 2014-ben az év gyógynövénye volt Németországban . A növény gyümölcsét ánizsnak is nevezik.

etimológia

A név ánizs (Közép Magas német Anis ) megy a latin anisum a görög szó nison , esetleg ( anthon ), mivel elképzelhet, hogy összefüggésben a görög Anemos illat, kijelölése Egyiptom (vö arab ansn ) a Keletrl Görögország kapta a növényt (ánizs, eredetileg talán kapor is , vagyis Anethum graveolens és más illatos ernyk) vagy magjaikat.

leírás

Vegetatív tulajdonságok

Az ánizsnövény egyéves lágyszárú növényként növekszik, és 1060 centiméteres magasságot ér el. A gyökér vékony. Az egyenes, ersen elágazó szár kissé szrös. Az egész növény nagyon aromás.

A lomblevelek különböz formájúak: a 25 centiméter hosszú, szárú, egyszer bazállevelek 1 és 3 centiméter hosszúak, szív alakúak, lekerekítettek és szélén frészeltek. A szárlevelek egy vagy két csúcsosak, a szórólapok széle fogazott. A legfels szárlevelek egyre inkább redukálódnak, míg csak háromkaréjosak.

Generatív jellemzk

A virágzási idszak júniustól szeptemberig tart. A ketts-arany virágzat átmérje 1,5 és 6 cm, és 7 és 15, többnyire 12-rayed. A burok (bevont) egy-két lineáris-lándzsa alakú, 1-2 milliméter hosszú levéllelapú vagy hiányzik. Az egyenetlenül hosszú ernysugarak 14 centiméter hosszúak. Van egy vagy két lineáris, 2-3 milliméter hosszú héj. A kúpok átmérje 5-10 milliméter, és mindegyik körülbelül tíz virágot tartalmaz. A virágszárak ("Döldchenstrahl") kezdetben 26 milliméter hosszúak, és a gyümölcs érésekor akár 10 milliméterre is megnnek.

A viszonylag kicsi virágok ötszörösek, hermafroditikusak és radiális szimmetrikusak . Sepals nincsenek. Az öt fehér szirom hegyén csapolt lebeny található. Csak egy kör van öt szabad, termékeny porzóval .

A gyümölcsök ( Fructus anisi ) augusztusban és szeptemberben érnek. Száraz, kétrészes repedés gyümölcsök keletkeznek , amelyeket ketts acheneseknek neveznek. A barna termés tojás alakú, hossza 3-5 milliméter, szélessége 2-25 milliméter. A gyümölcsöket szürke szr borítja, amelyek megkülönböztetik ket a petrezselyem gyümölcsétl . A mérgez hemlock gyümölcsökkel ellentétben a sárga bordák egyenesek.

A kromoszómák száma 2n = 18 vagy 20.

Elfordulás és termhelyek

Eredetileg valószínleg a Földközi-tenger keleti részén , például Horvátországban és Albániában honos, az ánizsot ma világszerte mérsékelt éghajlatú területeken termesztik, különösen Közép-Amerikában és Közép-Európában, Japánban, Dél-Európában és a Földközi-tenger körül. A f mvelési terület Oroszország déli része .

Szisztematika

A Pimpinella anisumot elször Carl von Linné adta ki . A Pimpinella anisum L. szinonimái : Anisum vulgare Gaertner , Apium anisum (L.) Crantz , Carum anisum (L.) Baillon , Selinum anisum (L.) EHLKrause , Sison anisum (L.) Sprengel , Tragium anisum (L.) Link . A Pimpinella nemzetség az umbelliferae családba (Apiaceae) tartozó Apioideae alcsaládba tartozik .

használat

Termesztés

Az ánizs fényt kedvel növény, amely a gazdag talajt kedveli. A talajnak a vegetációs idszakban egyenletesen nedvesnek kell maradnia. A betakarítási idszakban a váltakozó száraz és nedves idszakok negatívan befolyásolják a betakarítás minségét. Az ernyk nem egyszerre, hanem egymás után érnek, st az ernyn belül a magok következetlenül érnek. A hmérséklet meghatározza a tenyészidszak idtartamát . Az ánizs betakarítása augusztusban / szeptemberben történik, amikor a szár megsárgul. A múltban, a gyógynövény-t kaszált egy kaszát és a gyümölcs csépelt.

A középkorban a növényt az Alpoktól északra is termesztették, bár az idjárás itt nem volt elég megbízható ahhoz, hogy a gyümölcs minden nyáron beérjen. Termesztés területek, abban az idben, például a terület körül Erfurt , Bad Langensalza , Mühlhausen és Magdeburg , ahol is ánizs olaj égk , hogy extraháljuk a illóolaj által vízgz-desztillációval .

használat

A nyugati ételeket, ánizs most használt kenyér és péksütemények, fleg szeszes és likrök , mint például sambuca , raki , ouzo , arak , abszint , pastis , aguardiente , Chinchon és anisette ( lásd ánizs ). Ánizs egyre inkább felváltják a produktív csillagánizs ( Illicium verum ), amely jön származó Kínában . A csillagánizs hasonló íz az illóolaj hasonló összetétele miatt , de másképp néz ki, és nem áll szoros kapcsolatban az igazi ánizssal.

Az ánizs szerepet játszik az édességek gyártásában is . Például a kis francia faluban, Flavigny-sur-Ozerainban ( Département Côte-d'Or ) a híres ánizs-de-Flavigny édességek készülnek. Németország déli részén, Ausztria, Svájc és Magyarország egyes részein a sütik modellel készülnek, és Springerle vagy ánizs tekercsként ismertek .

Az aromát az anetol határozza meg , amely 90% -ban az illóolaj f alkotóeleme. A nagyon hasonló aromájú növények az édeskömény (amely Ázsiában teljes egészében felváltja az ánizsokat), a csillagánizs és az édes erny ( Myrrhis odorata ), amelyet manapság ritkán használnak .

Az ánizsot régóta használják mind a konyhában, mind az illatiparban . A Santorinin végzett ásatások kimutatták, hogy az ánizsot a Kr. E. Chr. Gyakori volt, és az ókori krétaiak ánizssal ízesítették boraikat a koriander , a boróka és a Dost mellett. Már a Kr. E Chr. Athén mködtetése és Korinthosz aktívan kereskednek illatos olajokkal, amelyek szintén ánizs szerepet játszottak. Kr. E. 550 körül kijelölt szamoszi Pitagorasz Ánizssal ízesített kenyér finom csemege. A rómaiaknál az ánizs bejutott a finom pékségekbe; A magas ünnepeken felszolgált süteményeket ánizs gyümölccsel ízesítették. Így számol be Virgil az ánizs kekszrl . A római Colosseumban végzett ásatások során ánizsos kekszeket fedeztek fel, amelyeket a gladiátorharcok nézi elveszítettek az üléssorok között.

Gyógyító hatás

A forró infúzió ( infúzió ) köhögéscsillapító ( köptet ) hatású köptet ( szekretolitikus ) és sekretomotorischen hatásának, görcsoldó ( görcsoldó ) és blähungstreibender ( karminativer ) hatásának köszönhet, amelyet emésztrendszeri panaszok esetén is alkalmaznak. A ánizsolaj kapott a gyümölcsök (Anisi fructus) által desztillációs használjuk a kártevk ellen - vagy illeszthet be zsíros olajok és kencs alapanyagok, népi gyógyászatban irritáló dörzsöli.

Az ánizs stimulálja a gyomor-bél traktus mirigyeit . Az ánizs teát - amelyet gyakran édesköményhez és köményhez kevernek - emésztési problémák, puffadás, kólika és görcsök esetén alkalmazzák. Ánizsos teához fzzen 1 teáskanál ánizsot 1 csésze forrásban lév vízzel, és hagyja a keveréket 10 percig meredek . Mivel az illóolajok részben a tüdn keresztül választódnak ki, az ánizsot sok köhögési teában is használják.

Mivel az illóolajokat a kiválasztó csatornákban tárolják ("olajcsíkok"), a gyümölcsöket felhasználás eltt fel lehet rúgni a hatóanyagok felszabadulásának felgyorsítása érdekében. Ez azonban csökkenti az eltarthatóságot, mivel az illóolaj illékony.

Ánizs babonában és szokásokban

A Aniskringel egy nagyon régi áldozati étel, ami Észak-Németországban volt ftt be édes sör - vagy még korábban mézbor - a céh események , szüreti fesztivál , gyr lovas és tavaszi fesztiválok . Az esküvje napján a menyasszony ezeket a süteményeket elosztotta a preferált vendégeknek. Amikor kijött a templomból, a "dat Hörnschapp" (sarokszekrény) eltt ült. Minden n, aki ajándékot adott neki, egy ónos tálból kapott egy kanál édes sört, összegömbölyödött fürtökkel.

Az ánizs sok vidéki térségben afrodiziákumnak számított . sszel, amikor a szántóföldön végzett munka után visszatértek a házimunkába, a nk és a lányok ánizsot tartalmazó italokat készítettek férjüknek. November 30- án ( András napján ) különösen varázsernek kell lennie. A Bohemia ezen a napon nevezték Anischday .

A német babona tömör szótára szerint az ánizs is szerepet játszott a galambok akklimatizációjában : a megvásárolt galamboknak ánizsot adtak, hogy a padláshoz kössék ket (mint például Türingia). Más területeken ánizsos kenyeret sütöttek az Úr képviseletében, és négy hétig etették vele a galambokat, hogy virágozhassanak. Másutt a gazdák ánizsolajjal is bevonták galambtetjüket , hogy a galambokat megszokják az új padlástól.

Az ánizsot a rossz álmok és a rossz szemek elleni védelemnek tekintették . Az 1820-as univerzális gyógynövényben ez olvasható: Az ánizs különösen hasznos a gyomor bánatában , amelyre a gyermekek különösen hajlamosak .

Lásd még

dagad

irodalom

 • Pu Fading, Mark F. Watson: Pimpinella. In Wu Zheng-yi, Peter H. Raven, Deyuan Hong (szerk.): Kína növényvilága . 14. kötet: Apiaceae az Ericaceae-n keresztül . Science Press / Missouri Botanical Garden Press, Peking / St. Louis 2005, ISBN 1-930723-41-5 , pp. 95. (angol, online ).
 • Avril Rodway: Gyógynövények és fszerek. A leghasznosabb növények a természetben - kultúra és felhasználás. Tessloff, Hamburg 1980, ISBN 3-7886-9910-8 .
 • Franz-Christian Czygan : Anis (Anis fructus DAB 10) - Pimpinella anisum L. Journal for Phytotherapy 13, 1992, 3. szám, 101-106.

Egyéni bizonyíték

 1. Der Sprachdienst , Vol. 49 (2005), 131. o.
 2. Friedrich Kluge , Alfred Götze : A német nyelv etimológiai szótára . 20. kiadás, szerk. a Walther Mitzka , De Gruyter, Berlin / New York 1967; Újranyomtatás (21. változatlan kiadás) uo. 1975, ISBN 3-11-005709-3 , 23. o.
 3. ^ Martin Levey : Az arab materia medica nómenklatúrájának néhány aspektusa. In: Orvostörténeti Értesít. 37. évfolyam, 1963., 130-138., Itt: 134. o.
 4. ^ A b Pu Fading, Mark F. Watson: Pimpinella. In Wu Zheng-yi, Peter H. Raven, Deyuan Hong (szerk.): Kína növényvilága . 14. kötet: Apiaceae az Ericaceae-n keresztül . Science Press / Missouri Botanical Garden Press, Peking / St. Louis 2005, ISBN 1-930723-41-5 , pp. 95. (angol, online ).
 5. ^ Erich Oberdorfer : Növényszociológiai kiránduló flóra Németország és a szomszédos területek számára . Angelika Schwabe és Theo Müller közremködésével. 8., ersen átdolgozott és kibvített kiadás. Eugen Ulmer, Stuttgart (Hohenheim) 2001, ISBN 3-8001-3131-5 , pp. 711 .
 6. ^ A b Jürgen Schultze Motel: Apiales. In: Franz Fukarek (Szerk.): Uránia növényvilág. 3. kötet: Virágos növények 1, Uránia, Berlin 2000, ISBN 3-332-01169-3 , 299. o.
 7. Ralf Hand, 2011: Apiaceae. Adatlap Pimpinella anisum In: Euro + Med Plantbase - információs forrás az euromediterrán növények sokféleségéhez. Berlin 2011.
 8. Heidi Driesner: [1] In: n-tv.de , 2014. február 22., hozzáférés: 2017. március 14.
 9. ^ A b Max Wichtl: Teagyógyszerek és fitoterápiás gyógyszerek: kézikönyv tudományos alapon történ gyakorlathoz (Franz-Christian Czygan és mások közremködésével). 4. kiadás. Wissenschaftliche Verlags-Gesellschaft Stuttgart 2002, ISBN 3-8047-1854-X , 42. o.
 10. B. Rahfeld: mikroszkópos színes atlasz a növényvéd szerek. Spektrum Akademischer Verlag Heidelberg 2009, ISBN 978-3-8274-1951-4 , 168. o.

web Linkek

Wikiszótár: Ánizs  - jelentésmagyarázatok, szóeredet, szinonimák, fordítások
Commons : Ánizs ( Pimpinella anisum )  - Képek, videók és hangfájlok gyjteménye

Opiniones de nuestros usuarios

Piroska Polgár

Nagyon hasznosnak és élvezetesnek találtam a ánizs talált információkat. Ha egy 'de'-t kellene mondanom, talán az lenne, hogy nem eléggé befogadó a megfogalmazása, de egyébként nagyszerű., A ánizs szóló cikk nagyon hasznos és élvezetes., A cikk nagyon hasznos és élvezetes

Beata Pataki

Tetszik az oldal, és a ánizs szóló cikk az, amit kerestem

Nora Sütő

Nem tudom, hogyan jutottam el ehhez a ánizs szóló cikkhez, de nagyon tetszett.