AnizotrópiaAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anizotrópia-ről van szó. A Anizotrópia-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anizotrópia-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anizotrópia-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anizotrópia-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anizotrópia-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anizotrópia (a görög - billenkapcsoló nem [ Alpha privativum ] isos egyenl és TROPOS forgásirány), az irányt függen egy tulajdonság vagy egy folyamat. Az anizotrópia ellentétes az izotropiával . Ebben az értelemben a kifejezést a fizikában (pl. Sugárzás , mágnesesség , földrengési hullámok terjedési sebessége ), az anyagtudományban , a kristálytanban és a matematikában használják a vizsgált rendszerek minden egyes tulajdonságára .

Példák

 • A sugárzás a nap izotróp, hogy a lézer anizotrop.
 • A kristályok irányított elrendezése a fémben ( textúra ): Ennek eredményeként a rugalmas és képlékeny deformálhatóság anizotropiája következik be .
 • A ketts törés ( optika ) a törésmutató anisotropiáján alapul .
 • A folyadékkristályok anizotrop folyadékok .
 • Egy eleme egy négyzet modul ( M , q ) nevezzük anizotrop ha . Elemek és az úgynevezett izotróp .
 • Az elektromos anizotrópia vékony rétegekben, például nanoszálas rétegekben vagy CNT rétegekben található meg a szerkezeteken.
 • A rugalmasság az anyagok gyakran anizotrop. Ezt a rugalmasság törvényeivel írják le . A legismertebb anizotrop rugalmassági törvények a triklinikus anizotrop , az ortotrop és a keresztirányú izotrop rugalmassági törvények.
  Példák: üveg- vagy szénszálakkal megersített manyagok ( GRP és CFRP ) és a kifeszített manyagok irányától függ rugalmassági törvény, de nem megersítetlen manyagok vagy fémek.
 • A fa sok szempontból anizotrop anyag. A f anizotróp irányok tengelyirányúak (más néven hosszirányúak vagy szemcsés irányúak), radiálisak (a hengeres fatörzshöz viszonyítva) és tangenciálisak. A hasítás, a rugalmasság, a keménység és a hosszváltozás (száradás, h) az anizotrop fa tulajdonságai.
 • Az olyan additív gyártási folyamatok, mint a 3D nyomtatás, néha anizotrop munkadarabokat eredményeznek, mivel rétegenként építik fel a munkadarabot, és az anyag tulajdonságai a réteg síkjában különböznek a rá merlegesektl.
 • A félvezetk anizotrop maratása lehetvé teszi az anyageltávolítás pontosabb ellenrzését. Erre a célra marószereket használnak, amelyek elnyösen a kristályrács bizonyos irányaiban mködnek.
 • Minden kristály (és így ásványi anyag is ) anizotrop, bizonyos tulajdonságokkal rendelkezik.
 • A fluoreszcencia bizonyos mértékben anizotrop lehet, vagyis a kialakuló fluoreszcens sugárzás ezekben az esetekben nem oszlik el egyenletesen oszcillációs síkjához képest (lásd: fluoreszcencia anizotropia ).
 • A sejtbiológiában a sejtosztódás után a sejt egyenletes megnagyobbodását izotrópnak nevezzük; ha egy irányban kifejezettebb (azaz a sejt megnyúlása), anizotropnak nevezzük.

Lásd még

Egyéni bizonyíték

 1. Will Kleber , Hans-Joachim Bautsch , Joachim Bohm (1990): Bevezetés a kristálytanba. Kiadói technológia. ISBN 3-341-00479-3 , 14. o.

web Linkek

Opiniones de nuestros usuarios

Dorina Szántó

Ezt a bejegyzést a Anizotrópia-ről pont ezt kerestem.

Tamas Boda

Régen láttam ilyen didaktikusan megírt cikket a Anizotrópia. Nekem tetszik

Luca Barna

Néha, amikor az interneten keresel információt valamiről, olyan cikkeket találsz, amelyek túl hosszúak, és olyan dolgokról beszélnek, amelyek nem érdekelnek téged. Tetszett ez a cikk a Anizotrópia, mert lényegre törő, és pontosan arról beszél, amit szeretnék, anélkül, hogy elveszne a haszontalan információkban., Ez egy jó cikk a Anizotrópia., Ez egy jó cikk a Anizotrópia

Roland Lakatos

A Anizotrópia szóló információ nagyon érdekes és megbízható, mint a többi cikk, amit eddig olvastam, ami már sok, mert már majdnem egy órája várok a Tinder-randimra, és nem jön, szóval szerintem felültetett. Megragadom az alkalmat, hogy hagyjak néhány csillagot a társaságnak és szarok a kibaszott életemre