AnizometrópiaAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anizometrópia-ről van szó. A Anizometrópia-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anizometrópia-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anizometrópia-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anizometrópia-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anizometrópia-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Osztályozás az ICD-10 szerint
H52.3 Anizometropia és aniseikonia
ICD-10 online (a WHO 2019-es verziója)

Ha a jobb és a bal szeme eltérnek a saját töröerövel ( ametropy ) akkor beszélünk anisometropy . Például az egyik szem rövidlátó , a másik távollátó lehet . Az is elfordul, hogy az egyik szem csak nagyon kissé távollátó, míg a másik nagyon ers távollátással rendelkezik. Ez vonatkozik a rövidlátásra és az éleslátásra is . Ennek az oldalkülönbségnek a mértékét a dioptria egységben adjuk meg . A kis anizometropia értékek a szabályok, a több mint 2 dioptria anizometropia az emberek körülbelül 3% -ánál fordul el.

okoz

Különbséget tesznek a töréser -anizometropia és a hosszúságú anizometropia között . A szaruhártya és a szemlencse törésmutatójának eltérései okozzák a törésmutató anizometrópia és így az ametropia kialakulását is. A hossza anizometrópia pedig a két szemgolyó különböz hosszúsága ( myopia és hyperopia ) okozza .

Korrekció és terápia

Az anizometrópia korrekciója szemüveglencsével - több, mint kontaktlencse használatakor - különböz méret retina képeket hoz létre ( aniseikonia ). A három dioptria törésmutató -különbségébl ez hatalmas binokuláris látászavarokhoz vezethet . A szemüveg-korrekciók, amelyekre a szemek nagymértékben eltér törésmutatója miatt lehet szükség, a szemkörnyék kozmetikailag is feltn megjelenéséhez, és a különböz súly miatt egyoldalú nyomásterheléshez vezetnek. Ezenkívül prizmatikus mellékhatások is elfordulhatnak, amelyek a szemüveg aktuális vizuális pontjától függen különböz fokú heterofóriához ( anizofóriához ) vezetnek .

Bizonyos fokú anizometrópia miatt a szemüveglencsék ezért már nem alkalmasak megfelel korrekcióként. B. kontaktlencsével vagy fénytörési eljárással helyettesítik , így ez lehetvé teszi a szerves, anatómiai és funkcionális helyzetet.

Refraktív amblyopia

Gyermekkorban, azaz abban az idben, amikor a látás még fejldik, egy bizonyos szint felett az anizometropia funkcionális károsodott látáshoz vezethet, úgynevezett refrakciós amblyopia (szinonima: amblyopia ex anisometropia ) az ametropikusabb szemen. A helyes kezelés ezekben az esetekben megfelel szemüvegkorrekciót igényel, amelyet rendszerint következetes elzáródási kezeléssel kell alátámasztani .

A refrakciós amblyopiákat általában már nem lehet sikeresen kezelni a pubertás kezdete után. Ennek az az oka, hogy a szem elégtelen minség idegi stimulációja maradandó károsodáshoz vezet az élet els néhány évében. E szabály alól kivételek ismertek egyedi esetekben, és a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a refrakciós amblyopiák felnttkorban is javíthatók. Mindenekeltt a felntt idegrendszer is alkalmazkodóképesnek mutatkozik (manyag), bár viszonylag kisebb mértékben és csak bizonyos tulajdonságok miatt.

Monovision

Az anizometrópia bizonyos formája , veleszületett vagy szemüveglencse vagy kontaktlencse korrekció vagy mvelet (pl. Szürkehályog -mtét ) okozta, lehetvé teszi az egyik szem számára, hogy láthassa a közelben lév tárgyakat, a másik pedig láthassa a távolban lév tárgyakat szemüveg nélkül. Ez a jelenség független az alkalmazkodástól , ezért öregkorig folytatódik, és monovision néven is ismert . Ez az állapot gyakran azt jelenti, hogy a teljes sztereoszkópikus látás nem lehetséges, és ezért nem kívánatosnak tekinthet.

Ennek az anizometrpiának a veleszületett formája a z volt. B. Johann Wolfgang von Goethével (és Konrad Adenauerrel is ), és ezért Goetheblick néven is emlegetik.

irodalom

  • Herbert Kaufmann (szerk.): Strabismus. Wilfried de Decker és munkatársai közremködésével. Enke, Stuttgart 1986, ISBN 3-432-95391-7 .
  • Theodor Axenfeld (alapító), Hans Pau (szerk.): A szemészet tankönyve és atlasza. Rudolf Sachsenweger és társai közremködésével 12., teljesen átdolgozott kiadás. Gustav Fischer, Stuttgart et al., 1980, ISBN 3-437-00255-4 .

Egyéni bizonyíték

  1. Dennis M. Levi, Roger W. Li (2009) Review - Az amblyopic vizuális rendszer teljesítményének javítása. Phil. Trans. R. Soc. B 364, 399-407.
  2. Dennis M. Levi, Uri Polat (1996) Idegi plaszticitás felntteknél, akiknek amblyopia van. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 93: 6830-6834.

Opiniones de nuestros usuarios

Tamas Szarvas

Örömmel találtam ezt a cikket a Anizometrópia., Örömmel találtam ezt a cikket a Anizometrópia.

Csaba Sallai

Régen láttam ilyen didaktikusan megírt cikket a Anizometrópia. Nekem tetszik

Akos Kállai

Nagy felfedezés ez a cikk a Anizometrópia és az egész oldalról. Egyenesen a kedvencek közé kerül., Nagyszerű felfedezés ez a cikk a Anizometrópia és az egész oldal

Alice ábrahám

Ezt a bejegyzést a Anizometrópia-ről pont ezt kerestem.