Anitra KarstenAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anitra Karsten-ről van szó. A Anitra Karsten-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anitra Karsten-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anitra Karsten-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anitra Karsten-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anitra Karsten-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Anitra Karsten (született December 11-, 1902-ben a Turku , október 29-, 1988-ban a Frankfurt am Main ) volt finn pszichológus, aki dolgozott a Kurt Lewin a berlini Humboldt Egyetemen . Az els empirikus tanulmány a " pszichológiai jóllakottság " jelenségérl tle származik . Késbb gerontológusként szerzett magának hírnevet .

élet és munka

Anitra Karsten Finnországban született, mvelt középosztálybeli családban, akik készek voltak ösztönözni intellektuális fejldésüket. 1922-ben szülei kérésére Berlinbe költözött az egyetemre. Miután kezdetben irodalmat tanult, átállt a Berlini Egyetem Pszichológiai Intézetére, amelyet abban az idben a gestalt-pszichológia alapítói, Wolfgang Köhler , Max Wertheimer és Kurt Lewin alakítottak ki . Kurt Lewinnél kezdett pszichológiát tanulni, ahol és számos más Lewin-hallgató - u. a. Tamara Dembo , Bluma Zeigarnik és Maria Ovsiankina - akiknek kísérleti kutatási programja a cselekvés és az érint pszichológia vizsgálatával járt . Ebben az összefüggésben a pszichológiai telítettség úttör tanulmánya jelent meg, amely 1928-ban jelent meg.

1929-tl Karsten szabadúszó reklámpszichológusként dolgozott Berlinben ; 1936-ban megkapta els reklámpszichológiai eladását az újonnan alapított Fels Reichi Reklámiskolában, amelyet 1939-ig tartott. Ezekkel a szakmai tevékenységekkel párhuzamosan Karsten részt vett Erich Moritz von Hornbostel alakelméleti zenetudós kutatásában a berlini Pszichológiai Intézetben az érzékek egységének kérdéseiben .

A háborús években Karsten Svédországban és Finnországban élt: elbb Finnország kulturális tanácsadójaként dolgozott Stockholmban, majd a helsinki Információs Minisztérium tanácsadójaként.

A háború után Karsten pszichológiát tanított a helsinki Svéd Gazdasági és Gazdálkodási Fiskolán , de óvodákban is, ápolóknak, házvezetknek és szociális munkásoknak. 1948-ban rátért a korkutatásra , amely témára akkor még csak kevesen vállalkoztak. Ezen a területen végzett munkáját Lewin terepelmélete is alakítja, ahogy berlini ideje alatt megismerte.

1949-ben egyéves kutatási támogatást kapott az Egyetemi Nk Nemzetközi Szövetségétl az Egyesült Államokbeli kutatási tartózkodáshoz, amelyhez a Michigani Ann Arbor Egyetemet (ma Michigan Egyetem ) választotta. Az idei év során végzett kutatásának középpontjában az elítéletek problémája állt , amelyet a kutatási élet során is követni fog. Emellett az USA-ban ez az év lehetvé tette, hogy újra találkozhasson a berlini korabeli barátokkal és tanárokkal, köztük Wolfgang és Lili Köhler, Kurt Lewin, Maria Rickers-Ovsiankina és Tamara Dembo.

1960-ban Anitra Karsten visszatért Németországba Finnországból, mert nem látott kilátást pszichológiai tanszékre Finnországban. Az erlangeni és a marburgi professzor látogatása után végül ösztöndíjat kapott az ids emberek vidéki helyzetének Németországban történ kutatására és a frankfurti Gazdasági Kar oktatói posztjára. 1964-ben kinevezték gerontológiai vendégprofesszornak a Frankfurti Egyetemen. Az öregedésrl szóló munkájában Charlotte Bühler és Hans Thomae véleményét osztotta meg, miszerint az öregedés folyamata az egész életet felöleli. 1982-ben megalapította a 3. Kor Egyetemét - egy intézményt, amely egyetemi továbbképzést nyújt az ids emberek számára, és a fiatalok számára, hogy tanuljanak az idsebbektl.

Kitüntetések

kiválasztott írások

 • 1928: Pszichológiai jóllakottság. In: Pszichológiai kutatások, 10, 142254.
 • 1953: Az elítélet. In: Pszichológiai hozzájárulások, I, 149161.
 • 1960: Az öregedés észlelése. In: Pszichológiai hozzájárulások, V, 102104.
 • 1961: Ids kor és nyugdíj. In: Soziale Welt, 3. évf., 229236.
 • 1963: Motiváció és affektív események. In R. Meili, H. Rohracher (szerk.): A kísérleti pszichológia tankönyve . Huber, Bern, 281-326.
 • 1964: A korkutatás feladata. In: Blätter der Wohlfahrtspflege, 12, 380386.
 • 1965: Az öregedés kutatásának problémái. In: Psychologische Rundschau, 1, 127.
 • 1969: Elégedettség és személyiségszerkezet ids korban. In: Publ. D. Ges. F. Gerontology, Vol. 2. Darmstadt, 99-102.
 • 1983: A társadalmi gerontológia alapfogalmai . Kohlhammer, Stuttgart, ISBN 3-170-07299-4 .

irodalom

web Linkek

Egyéni bizonyíték

 1. Anna-Liisa Sysiharju: Anitra Karsten 1902. december 11. - 1988. október 29 .. Psykologia 24 (1989): 1, 4647.
 2. lásd Karsten 1979 és Metz-Göckel 2002, Ringling 2003 és Seidenschwann 2012 önéletrajzi szövegét.
 3. Anitra Karsten: Mentális jóllakottság. In: Psychologische Forschung, 1928. 10., 142-254.
 4. Ez a korai szinesztézia- kutatásról szól: a tónusokat, fényességeket és illatokat össze kell kapcsolni oly módon, hogy egyformán fényesnek és magasnak érzékeljék ket; Az alap Hornbostel munkája volt: Az érzékek egysége , in: Melos, Zeitschr. f. Zene, iv., 1927, 290-297.
 5. lásd a 3. kori egyetem krónikáját és G. Böhme, S. Dabo-Cruz (Hrsg.): Gerontológia az oktatáselméletben és gyakorlatban: A 3. kor 20 éves frankfurti egyeteme. Schulz-Kirchner, Idstein 2003.

Opiniones de nuestros usuarios

Zsuzsanna Bán

Ez a bejegyzés a Anitra Karsten segített abban, hogy az utolsó pillanatban befejezzem a holnapi munkámat. Már láttam magam előtt, hogy visszamegyek a Wikipédiához, amit a tanárnő megtiltott nekünk. Köszönöm, hogy megmentettél

Adrienne Major

Nagyszerű poszt a Anitra Karsten., Nagyszerű poszt a Anitra Karsten.

Vera Baranyi

A nyelvezet réginek tűnik, de az információk megbízhatóak, és általában minden, ami a Anitra Karsten íródott, nagy bizalmat ad., Nagyon érdekesnek találtam ezt a cikket a Anitra Karsten