Anionos felületaktív anyagokAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anionos felületaktív anyagok-ről van szó. A Anionos felületaktív anyagok-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anionos felületaktív anyagok-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anionos felületaktív anyagok-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anionos felületaktív anyagok-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anionos felületaktív anyagok-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Mivel anionos felületaktív anyagok az úgynevezett felületaktív anyagok , a negatív töltés funkciós csoporttal rendelkeznek. Mint minden felületaktív anyag, az anionos felületaktív anyagokat is egy poláris és egy nem poláros rész alkotja. Az alkilcsoport nem poláros részként szolgál . A poláros, funkciós csoport -COO - ( karboxilát ), -SO 3 - ( szulfonát ) vagy -SO 4 2- ( -szulfát ).

Tipikus képviselk

N-acil-taurid.svg

használat

Az ABS és SAS szulfonátok jó nedvesít tulajdonságokkal rendelkeznek, és kemény vízben is felhasználhatók; fleg porszer mosószerekben használják. A szappanok csak akkor használható, hogy korlátozott mértékben, mivel ezek képezik mészszappanok , amelyek oldhatatlanok a kemény vízben , és ezért hatástalanok.

Gyártás

Alkil-benzolszulfonátok

A Friedel-Crafts alkilezésébl nyert alkil-benzolt füstöl kénsavval szulfonálják és lúggal semlegesítik. Reakciók:

1. kiegészítés:

Az addíciót H + ionok katalizálják.

2. elektrofil szubsztitúció :

3. Semlegesítés:

Szappan

A szappanokat közvetlenül a zsírok és zsíros olajok bázikus hidrolízisével , azaz pl. Ez azt jelenti, hogy a zsírokat bázisokkal, például kálium-hidroxiddal vagy nátrium-hidroxid-oldattal szappanokká alakítják ( elszappanosítás ). A nátrium-hidroxiddal túrószappanok , kausztikus kálium- lágy szappan áll el:

A szappanok ábrázolása

A múltban, szappant állítunk készült állati zsírok segítségével szóda (Na 2 CO 3 ) vagy kálium (K 2 CO 3 ):

a szappanok készítésének eredeti módja

A fent leírt szappanok elállíthatók a különböz kationokkal .

Zsíros alkohol-szulfátok

Zsíralkohol-szulfátok úgy állítjuk el, egy zsíralkohol és kén-trioxid . Reakció:

ökológia

Néhány felületaktív anyagot a vízben található mikroorganizmusok rosszul bontják le. A habhegyek ezért a víztest nagy területeit borították be, amíg az 1961-es detergens törvény csak olyan felületaktív anyagokat engedélyezett, amelyek biológiailag legalább 80% -ban lebonthatók.

Egyéni bizonyíték

  1. ^ Brockhaus ABC Chemie , VEB FA Brockhaus Verlag Leipzig 1965, 503-504.

Opiniones de nuestros usuarios

Marianna Szalai

A Anionos felületaktív anyagok nyújtott információk igazak és nagyon hasznosak. Jól van

Gitta Fodor

Helyes. Megadja a szükséges információkat a Anionos felületaktív anyagok., Helyes

Ilona Vass

Valami mást kellett találnom a Anionos felületaktív anyagok, nem a tipikus dolgokat, amiket mindig az interneten olvasol, és tetszett ez a _változós cikk., Nagyszerű poszt a Anionos felületaktív anyagok