Anima ChristiAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anima Christi-ről van szó. A Anima Christi-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anima Christi-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anima Christi-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anima Christi-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anima Christi-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az Anima Christi ( latinul : "Krisztus lelke") ima, amelyet a 14. század óta tanúsítanak; A szerz valószínleg XXII. János pápa. ( 1334).

Az imát a kés középkor szenvedélyi kegyessége alakítja. Eleinte Krisztus magán tiszteletére használták, aki jelen volt az Eucharisztiában . Tehát az emelkedés után és a közösség alatt beszélték. Ma a római misekönyv függelékében található, mint a misét követ esetleges köszönet imádság.

Loyolai Ignác az imádságot ajánlja visszavonulásaiban , ezért a múltban néha szerzként fogadták el. (Csak Johannes Roothaan óta nyomtatták a szöveget a füzet els oldalára.) Bernardine von Feltre- t is hitték a szerznek.

A pietizmus és a felvilágosodás ideje eltt az imádság, hasonlóan a többi középkori szöveghez (pl. Membra Jesu nostri ), szintén elterjedt volt az evangélikusban , különösen Johannes Scheffler fordításában : Krisztus lelke megszentel engem . A kórus vagy a gyülekezet énekelte az úrvacsora beadása során. Anima Christit gyakran zenésítették meg , például Jean-Baptiste Lully , Marco Frisina , az evangélikus térségben pedig Heinrich Schütz ( SWV 325) és Johann Theile .

A szöveg így szól:

német latin
Krisztus lelke, szentelj meg engem,
Krisztus teste, ments meg,
Krisztus vére, igyál,
Krisztus oldala vize, tisztíts meg,
Krisztus szenvedései, ersíts meg,
jó Jézus, válaszolj nekem.
Mentsen meg sebeiben,
soha ne váljon el tlem,
védjen meg a gonosz ellenségtl.
Halálom órájában hívj,
hogy jöjjek hozzád,
dicséretet mondj nekem szentjeiddel
örökké a te királyságodban. Ámen.
Anima Christi, szenteld meg.
Corpus Christi, üdv.
Sanguis Christi, inebria.
Aqua lateris Christi, lávázz.
Passio Christi, vigasztaljon.
Ó, csont Jesu, exaudi engem.
Az intra tua vulnera szökik.
Ne permittas me separari a te.
A hoste maligno-tól védekezz.
In hora mortis meae voca me.
Et iube me venire ad te, 1)
Ut cum Sanctis tuis laudem te.
Saecula saeculorumban. Ámen.
1)A 16. századig ez a vonal volt: Pone me iuxta te - ülj le veled .

Versváltozat: Johannes Scheffler

1. Krisztus lelke megszentel,
lelke belemélyeszt,
holttestem, ami értem megsebesít,
testemmel-lélekkel meggyógyít .

2. A víz, amely a
lándzsa,
az én fürdm és minden vére nyomán folyt le az oldaláról .
Frissítse fel szívemet, elmémet és bátorságomat.

3. Az arcának verejtéke
nem engedi, hogy ítélethez jussak,
minden szenvedése, keresztje és kínja,
ez lesz az ersségem.

4. Ó, Jézus Krisztus, hallgass meg,
fogadj el és rejtesd el teljesen magadban,
zárd be a sebeidbe,
hogy biztonságban lehessek az ellenségtl.

5. Hívj engem utolsó szükségemben,
és ülj mellém, Istenem,
hogy én és szentjeid
örökre kicsengessék dicséretedet.

irodalom

  • Adolf Adam : Te Deum laudamus. A latin-német egyház nagy imái. Herder, Freiburg 1987, 78f.
  • Balthasar Fischer: A Trier Anima Christi. Az Anima Christi korábban publikálatlan legrégebbi, nem latin nyelv szövege a 14. század elejének kéziratából a Trier városi könyvtárban. In: TThZ , 60, 1951, 189-196
  • Balthasar Fischer: Pone me iuxta te - ülj le veled. Elveszett motívum az Anima Christi eredeti szövegébl. In: TThZ , 94, 1985, 188-196
  • Balthasar Fischer: Az anima Christi, mint a keresztény hit rövid képlete. Bizonyság John Henry Newmanról abban az évben, amikor meghalt 1890-ben. In: TThZ , 99, 1990, 236239.

web Linkek

Opiniones de nuestros usuarios

Angela Csordás

Nagy felfedezés ez a cikk a Anima Christi és az egész oldalról. Egyenesen a kedvencek közé kerül., Nagyszerű felfedezés ez a cikk a Anima Christi és az egész oldal

Csaba Márton

Örömmel találtam ezt a cikket a Anima Christi., Örömmel találtam ezt a cikket a Anima Christi.

Erzsebet Demeter

Ebben a Anima Christi szóló bejegyzésben olyan dolgokat tudtam meg, amiket nem tudtam, úgyhogy most már mehetek aludni