Anilin feketeAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anilin fekete-ről van szó. A Anilin fekete-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anilin fekete-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anilin fekete-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anilin fekete-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anilin fekete-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az anilin fekete az egyik legrégebbi szintetikus színezék .

Egyrészt, anilin fekete leír egy festéket , amely által termelt oxidációja anilint sók kálium-klorát , bikromát és hasonlók, szinte mindig közvetlenül a szál ( gyapot , ritkábban a selyem , vagy félig-selyem ). Az anilin fekete az egyik legeredetibb és legszebb fekete színezék , ezért nagy jelentséggel bír , különösen a pamutfestésnél .

Másrészt sikeresen használták pigmentként a festékágazatban, de ezt követen felváltotta a ma domináns pigmentkorm, amely ma már kevéssé fontos. Az anilin fekete a legrégebbi szintetikus úton elállított szerves pigment.

felfedezés

1834-ben Friedlieb Ferdinand Runge elször észlelte a zöld színezék képzdését, amikor a sósavas anilinnak a bikromáttal kezelt szövetre hatott. William Henry Perkin 1856-ban történt felfedezése, amely az irodalomban is megtalálható, ezért téves. Az anilin kálium-dikromáttal történ oxidációja révén fedezte fel a pigment kifejldését . Csak 1863-ban fejlesztette ki John Lightfoot Junior ezt a folyamatot egy praktikus anilinfekete festési módszerré azáltal, hogy az oxidációt rézsók jelenlétében közvetlenül a szálon hajtotta végre. Késbb szabadalmaztatta ezt a felfedezést.

bemutatás

Ahhoz, hogy az oxidáció a Lightfoot szerint megfelelen haladjon, bizonyos katalizátorokra , oxigénhordozókra van szükség, amelyek közül a legelnyösebbek a vanádium-, réz- és vas-sók. Az oxidáció végrehajtásának módjától függen az anilin fekete különböz oxidációs állapotai képzdnek.

Hideg munkavégzéskor az úgynevezett smaragd izolálható, amely zöld, mint egy só, és kék, mint az alap . Szerint Richard Willstätter , meg kell adódnak jön össze a 8 anilin molekulák és két kinoid csoportban. További oxidációval a trichinoid szakaszba, a nigranilinné , végül a négyszeres quinoid pernigranilinné változik .

Az smaragd és a nigranilin, kisebb részben a pernigranilin nagyon savérzékeny, zöldes. Ez a viselkedés jól egyezik a feltételezett kinon-imin szerkezettel .

A h hatására anilin jelenlétében történ oxidáció révén azonban a technológia zöldes anilin feketét eredményez, amely szinte teljes mértékben ellenáll a savaknak és a redukálószereknek . A kinon-imin formula nem felel meg ennek az ellenállásnak.

Green szerint nagyon valószín, hogy a zöldes anilinfekete az pernigranilinbl úgy alakul ki, hogy az utóbbi három anilinmolekulával kondenzálódik, és fenilfenazóniumsót képez három fenazingyrvel .

szerkezet

Mivel az anilin fekete szintézise különböz színezékek reakcióelegyét eredményezi, a szerkezeti képlet egyértelm hozzárendelése nem lehetséges. Az alábbiakban egy festék példája látható:

Példa az anilin fekete szerkezeti részére

tulajdonságait

Az anilin fekete árnyalatát mély, semleges fekete színnek nevezik. Az anilinfekete nagy rejtzködési képességgel és jó diszpergálhatósággal rendelkezik , de sokkal kisebb a színerssége, mint a koromé . A pigment kissé vezetképes. A fény- és idjárásállóság teljes árnyékban van, de élesen felveszi a fehér redukciókat . A CI Pigment Black 1 befolyásolhatja a festékek felületét, és matt és bársonyos megjelenést eredményez.

A veszélyforrások

biztonsági utasítások
Vezetéknév
  • Anilin fekete
  • CI oxidációs bázis 1
  • CI pigment fekete 1
CAS-szám

13007-86-8

GHS veszélyjelzés
nincs GHS piktogram
H és P mondatok H: nincsenek H-mondatok
P: nincs P-mondat

A minségtl függen az anilin fekete különböz szint anilint tartalmazhat. Ennek rákkelt hatása lehet, és - az itt elfordulónál lényegesen nagyobb mennyiségben - vérméreg lenne.

használat

Anilin fekete különösen használják pamut festés . Más területeken az anilin feketét manapság csak akkor alkalmazzák, amikor a pigmentkorom problémákhoz vezet, vagy ha a felület mattítását célzottan kell létrehozni. Festékekben és nyomdafestékekben használják, ha a korom pigmentek okoznak feldolgozási problémákat. A manyag szektorban ez az eset áll fenn, amikor a hegesztés során problémák lépnek fel a pigmentkorom miatt.

Egyéni bizonyíték

  1. H. Kittel, J. Spille: Festékek és bevonatok tankönyve. 5. kötet: Pigmentek, töltanyagok és kolorimetria. 2. kiadás. Hirzel, Stuttgart 2003, ISBN 3-7776-1015-1 .
  2. a b c d W. Herbst, K. Hunger: Ipari szerves pigmentek. 2. kiadás. VCH Verlagsgesellschaft, Weinheim 1987, ISBN 3-527-26319-5 .
  3. ^ C. Reinhardt, AS Travis: Heinrich Caro és a modern vegyipar megteremtése. Springer, 2000, ISBN 0-7923-6602-6 .
  4. Blume professzor médiaajánlata .
  5. ^ Színezk és vegyészek társasága: Színindex . Harmadik kiadás; Második felülvizsgálat. Charlesworth & Co., Huddersfield 1982.
  6. a b H. Römpp: Römpp Lexikon; Lakkok és nyomdafestékek. Thieme, Stuttgart 1998, ISBN 3-13-776001-1 .
  7. Sablon: CL jegyzék / nincs harmonizálva Ennek az anyagnak még nincs harmonizált osztályozása . A címkézése anilin-származék, oxidált az osztályozási és címkézési jegyzékbe az az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), elérhet augusztus 9-én, 2016. reprodukálni egy önbesorolás a forgalmazó .

irodalom

web Linkek

Opiniones de nuestros usuarios

Ella Orbán

Ebben a Anilin fekete szóló bejegyzésben olyan dolgokat tudtam meg, amiket nem tudtam, úgyhogy most már mehetek aludni

Imola Soltész

A Anilin fekete szóló bejegyzés nagyon hasznos volt számomra., Köszönöm

Mihaly Imre

Ez egy jó cikk a Anilin fekete_. A szükséges információkat adja meg, túlzások nélkül

Marian Béres

Végre! Manapság úgy tűnik, hogy ha nem írnak neked tízezer szavas cikkeket, akkor nem örülnek. Uraim tartalomírók, ez egy jó cikk a Anilin fekete

Dalma Budai

A Anilin fekete szóló cikk teljes és jól magyarázott. Én nem vennék el vagy tennék hozzá vesszőt., A Anilin fekete szóló cikk teljes és jól elmagyarázott