Aniceto Guterres LopesAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Aniceto Guterres Lopes-ről van szó. A Aniceto Guterres Lopes-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Aniceto Guterres Lopes-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Aniceto Guterres Lopes-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Aniceto Guterres Lopes-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Aniceto Guterres Lopes-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Aniceto Longuinhos Guterres Lopes (született December 10-, 1967-es a Tapó / Memo , portugál Timor ) egy politikus Kelet-Timor és már tagja a kelet-timori nemzeti parlamentben 2007 óta . Itt volt a FRETILIN parlamenti képviselcsoport vezetje 2007 és 2017 között, amíg 2017. szeptember 5-én az új jogalkotási idszak parlamenti elnökévé választották. Guterres Lopes a parlament feloszlatásával 2018. január 26-án elvesztette posztját, de 2020-ban újraválasztották.

Karrier

Származás és els évek

Guterres Lopes egy mezgazdasági családból származik Kelet-Timor északnyugati részén, Indonézia határának közelében . 1975-ben hazáját, amely addig portugál gyarmat volt, Indonézia foglalta el. Még Kelet-Timor Portugáliától való függetlenségének kikiáltása sem akadályozhatta többé a megszállást.

Noha Guterres Lopes az osztály élén állt, Jávában nem kapott egyetemi helyet . Hála Mário Viegas Carrascalão , a kormányzó Kelet-Timor ( majd Timor Timur ), Guterresszel Lopes tudta , hogy kezdje jogi tanulmányait a Udayana University in Bali 1985 . Ott találkozott indonéz ügyvédekkel és függetlenségi aktivistákkal, akik az indonéz diktatúra ellen dolgoztak. 1989-tl Guterres Lopes aktív tagja lett a kelet-timori függetlenségpárti diákmozgalomnak, a Resistência Nacional dos Estudantes de Timor-Leste RENETIL-nek (a Timor- Lestébl érkez hallgatók német  nemzeti ellenállása ), Fernando La Sama de Araújo .

Visszatérése után Carrascalão Guterres Lopes segített abban, hogy ne kelljen az állami ösztöndíj feltételeinek megfelelen állami szolgálatokba mennie. Guterres Lopes ehelyett Diliben ügyvédként telepedett le. Ott kezdte rögzíteni az indonéz megszállók emberi jogainak megsértését, amirl ügyfelei beszámoltak. 1992 és 1996 között Guterres Lopes a Yayasan ETADEP (Kelet-Timori Mezgazdasági és Fejlesztési Projekt Alapítvány ) ftitkára volt . 1996-ban Guterres Lopes társalapítója volt a Yayasan HAK emberi jogi szervezetnek , amelynek 1997-tl igazgatója volt. Ingyenes jogi segítséget kell nyújtania az emberi jogok megsértésének áldozatai számára. Idnként Guterres Lopes volt az egyetlen ügyvéd a csoportban. Védett prominens politikai foglyokat, valamint egyszer timorokat. Mészárlásokat, gyilkosságokat, kínzásokat, nemi erszakokat és önkényes letartóztatásokat az alapítvány dokumentált, és újságokban és rádióban tett közzé. Csak az els évben 339 esetet regisztráltak. A cél a lakosság megismertetése volt az indonéz és a nemzetközi jog szerinti jogaikkal. Zaklatás és fenyegetés volt az eredménye Guterres Lopes számára.

Az indonéz diktatúra 1999-es megsznésével megtisztult az út Kelet-Timor jövjérl szóló népszavazáshoz . Guterres Lopes ehhez választási megfigyelket szervezett. A népszavazáson a szavazók 78% -a az Indonéziától való függetlenségre szavazott. Az indonéz pro-milícia ezután még majdnem 2000 embert megölt, megsemmisítette az infrastruktúrát és házakat égetett, köztük az Emberi Jogok Alapítványának székhelyét és Guterres Lopes otthonát. Szüleit a milícia már a népszavazás eltt terrorizálta hazájában, Suco Tapo / Memo. Végül egy nemzetközi reakcióerõ szállt partra Kelet-Timorban, és az ENSZ az UNTAET- nel átvette az ország irányítását. 2000 januárjától Guterres Lopes az UNTAET Igazságügyi Átmeneti Szolgáltatási Bizottságánál dolgozott, és 2000 áprilisában a Kelet-Timori Ügyvédek Egyesületének egyik alapítója volt .

Politikai karrier független Kelet-Timorban

2001 októberétl 2001 júliusáig Guterres Lopes a Nemzeti Tanács (NC) tagja volt , amelynek Kelet-Timor népét kell képviselnie az ENSZ közigazgatásában. Az NC-t végül a választott alakuló gylés váltotta fel, amely késbb Kelet-Timor nemzeti parlamentjévé vált.

Miután Kelet-Timor 2002-ben függetlenné vált, Guterres Lopes lett a CAVR Fogadó, Igazság és Megbékélési Bizottságának elnöke , amelyet az ENSZ bízott meg Kelet-Timorban az emberi jogok megsértésének kivizsgálásával 1974 április és 1999 októbere között. A zárójelentést 2005-ben mutatták be.

2003. augusztus 31-én Guterres Lopes megkapta a Fülöp-szigeteki Ramon Magsaysay-díjat . Az esküdtszék felismerte bátorságát, hogy kiálljon az igazságosság és a jogállamiság mellett a kelet-timori viharos idkben. 2005 áprilisában Guterres Lopes, aki évek óta tanított az Universidade da Paz-nál (UNPAZ), a jogi kar dékánja lett.

2005 májusa és 2007 között Guterres Lopes az Állami Tanács tagja volt .

A 2007. június 30-i parlamenti választásokon Guterres Lopes a FRETILIN pártlistáján a tizenegyedik pozícióért indult. 20 másik FRETILIN jelölttel együtt választották be a parlamentbe, ahol a FRETILIN jelenti a legnagyobb parlamenti csoportot, a választók 29,02% -ának köszönheten. Ebben a ciklusban Guterres Lopes az Alkotmányügyi, Igazságügyi, Közigazgatási, Helyi Jogtudományi és Kormányjogi Bizottság (A bizottság) tagja volt. A 2007. július 30-i parlamenti elnökválasztáson Guterres Lopes elvesztette Fernando de Araújo , a Partido Democrático PD jelenlegi elnökét .

A lista tizenegyedik helyén visszatért Guterres Lopes a 2012-es parlamenti választások után ismét a parlamentbe költözött a FRETILIN képviseletében . Csoportvezeti pozícióján kívül Guterres Lopes tagja volt az Alkotmányügyi, Igazságügyi, Közigazgatási, Helyi Jogtudományi és Korrupcióellenes Küzdelem Bizottságának (A Bizottság).

A Parlament elnöke

A 2017-es kelet-timori parlamenti választásokon Lopes a FRETILIN-re pályázott a harmadik helyen, és így visszaköltözött a nemzeti parlamentbe . 2017. szeptember 4-én Guterres Lopest választották meg a Parlament új elnökének.

November 20-án az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a FRETILIN és a PD kormánya ellen . Guterres Lopes azonban nem tzte szavazásra az ülések napirendjét, ezért az ellenzék december 4-én kérelmet nyújtott be Guterres Lopes ellen is. De feldolgozatlan maradt. Cserébe Guterres Lopes indítványt nyújtott be a Timor-Leste Tribunal de Recurso-hoz, hogy vizsgálja felül a Parlament eljárási szabályzatának alkotmányosságát, amely lehetvé tette annak elbocsátását. Elrendelést követelt az elbocsátás iránti kérelem ellen, "a hivatal becsületének és méltóságának védelmében".

Mivel a FRETILIN és a PD kisebbségi kormánya nem tudott érvényesülni a parlamentben, Francisco Guterres elnök 2018. január 26-án feloszlatta és új választásokra szólított fel. Az új választásokon, 2018. május 12-én Guterres Lopes bekerült a FRETILIN negyedik listájára a parlamentben. 2018. június 13-án az újonnan megválasztott parlament Arão Noé da Costa Amaralot ( CNRT ) nevezte ki a Parlament új elnökévé.

Az uralkodó koalíció, az Aliança para Mudança e Progresso (AMP) 2020 januári felbomlása után a parlamentben hatalmi harc folyt egyrészt a CNRT, másrészt a FRETILIN és a PLP között. A KHUNTO végül csatlakozott a FRETILIN-hez és a PLP-hez, és az új többség kérte Amaral parlamenti elnöki megbízatásának elbocsátását, amelyet Amaral is megpróbált megakadályozni azzal, hogy nem dolgozott fel. Maria Angelina Lopes Sarmento (PLP) alelnök megszakította a blokádot azzal, hogy felszólította az ülést. Két viharos napig tartó ülések után a FRETILIN, a PLP és a KHUNTO Amaral képviselõinek többsége május 19-én leváltotta mandátumát, és elõdjét, Aniceto Guterres Lopes-t újraválasztotta a parlament elnökévé. Amaral az egész eljárás ellen pert indított a Tribunal de Recurso de Timor-Leste-nél , de elhagyta irodáját, és odaadta Guterres Lopes cégének a kocsiját.

web Linkek

Commons : Aniceto Guterres Lopes  - Képek, videók és hangfájlok gyjteménye

igazoló dokumentumok

Egyéni bizonyíték

 1. a b profil a Parlament honlapján, október 29, 2008 ( mementója október 29, 2008 az Internet Archive ) (portugál)
 2. a b Profil a Parlament honlapján ( 2016. november 23-i emléklap az Internetes Archívumban ) (portugál)
 3. B a b Diário de Notícias : Chefe da bancada da Fretilin eleito para a presidência do Parlamento timorense , 2017. szeptember 5. , hozzáférés: 2017. szeptember 5.
 4. CAVR : Chega! , 22. o. (Angol).
 5. Uth Ruth Elizabeth Nuttall: A 2006. évi válság keletkezése és kezdete Kelet-Timorban , PhD tézis, Az Ausztrál Nemzeti Egyetem, 2017. február , 2019. július 31.
 6. La'o Hamutuk : Ki lesz Timor-Leste következ parlamentjében / Se sei tuir iha Parlamentu Nasionál , 2017. július 23., hozzáférés: 2017. július 24.
 7. ^ Rui Graça Feijó: Timor-Leste: Díli megint a (politikai) tzön van , Presidental Power, 2017. december 11., 2017. december 11.
 8. Lusa: A Presidente do Parlamento timorense recusa-se an indicar data de debate de pedido de destituição , 2020. május 8. , hozzáférés: 2020. május 8.
 9. Választási listák a 2018. évi parlamenti választásokra
 10. Tatoli: Deputadu Arão Noé Eleitu Ba Prezidente PN Lejizlatura Dalimak , elérhet 2018. június 13-án.
 11. Lusa: Ex-presidente do Parlamento timorense 'entrega' escritório e carros , 2020. május 21. , hozzáférés: 2020. május 21.

Opiniones de nuestros usuarios

Rita Szalai

Régen láttam ilyen didaktikusan megírt cikket a Aniceto Guterres Lopes. Nekem tetszik

Yvette Joó

A Aniceto Guterres Lopes szóló információ nagyon érdekes és megbízható, mint a többi cikk, amit eddig olvastam, ami már sok, mert már majdnem egy órája várok a Tinder-randimra, és nem jön, szóval szerintem felültetett. Megragadom az alkalmat, hogy hagyjak néhány csillagot a társaságnak és szarok a kibaszott életemre

Hella Csizmadia

Nagyon hasznosnak és élvezetesnek találtam a Aniceto Guterres Lopes talált információkat. Ha egy 'de'-t kellene mondanom, talán az lenne, hogy nem eléggé befogadó a megfogalmazása, de egyébként nagyszerű., A Aniceto Guterres Lopes szóló cikk nagyon hasznos és élvezetes., A cikk nagyon hasznos és élvezetes