Aníbal Cavaco SilvaAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Aníbal Cavaco Silva-ről van szó. A Aníbal Cavaco Silva-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Aníbal Cavaco Silva-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Aníbal Cavaco Silva-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Aníbal Cavaco Silva-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Aníbal Cavaco Silva-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

[ nial kvaku silv ] (születettjúlius 15-, 1939-esaBoliqueimeaLoulékerületben,Algarve) egyportugálkonzervatív politikus (Partido Social Democrata) és közgazdász. 2006 és 2016 közöttportugál elnök volt.

Oktatás és szakmai tevékenység

Cavaco Silva egy harckocsikísér fia egy algarvvai kis faluból, és a legegyszerbb körülmények között ntt fel. Miután a kereskedelmi fiskolára járt, közgazdaságtant tanult , katonai szolgálatot Mozambikban végzett , majd Lisszabonban tanított közgazdaságtant és politikai gazdaságtant . Röviddel a szegfforradalom eltt az angliai Yorkba ment , ahol doktorált az "Adók és az olajválság" témában.

Ezután a Portugál Katolikus Egyetemen és a Lisszaboni Új Egyetemen tanított, majd a Portugál Nemzeti Bank (Banco de Portugal) Kutatási és Statisztikai Tanszékének igazgatója lett .

1995-ben a politikától való ideiglenes nyugdíjazása után folytatta a tanítást a Katolikus Egyetemen, és ismét tanácsadó lett a Nemzeti Banknál (lásd alább).

A Cavaco Silva számos könyvet és cikket jelentetett meg a közgazdaságtanról, és meggyzdéses híve a szabad piacgazdaságnak és a gazdaság privát kezdeményezéseken keresztüli ösztönzésének.

Politikai tevékenység

Az 1974. áprilisi szegfforradalom után csatlakozott a Francisco Sá Carneiro vezette liberális-konzervatív Demokratikus Néppárthoz (PPD) , amelyet 1976-ban Partido Social Democrata ( PSD ) névre kereszteltek . 1980 és 1981 között a Sá Carneiro kabinet pénzügyi és tervezési minisztere volt. Ez id alatt liberális gazdasági reformer hírnevet szerzett. Sá Carneiro halála után elhagyta a kabinetet és az Országos Tervtanács tagja lett. A Lisszaboni Egyetemen professzori posztot is vállalt .

A párton belüli heves hatalmi harcok után váratlanul szk többséggel 1985. május 20-án a PSD elnökévé választották. Ezután a PSD miniszterei lemondtak Soares Mário koalíciós kabinetérl .

Miniszterelnök 19851995

1985. november 6-tól 1995. október 28-ig az ország miniszterelnöke volt. Kétszer sikerült abszolút többséget szereznie a portugál parlamentben . Tízéves mandátuma a leghosszabb a demokratikusan megválasztott portugál miniszterelnökök történetében.

A radikális gazdasági reformok, az adócsökkentések és az Európai Unió intenzív gazdasági elmozdítása az 1986-os csatlakozás után kedvezett Portugália gazdasági növekedésének Cavaco Silva els hivatali idején. Ugyanakkor kisebbségi kormányt vezetett a Partido Renovador Democrático (PRD; Német Demokratikus Megújulás Pártja) toleranciája alatt . A szavazatok nagy részében a jobboldali populista Portugál Néppárt szavazataira támaszkodhatott , de így is 16 szavazattal maradt el a többségtl. Cavaco Silva csak akkor dönthetett, ha a PRD 45 tagja tartózkodott. 1987-ben erszakos vita alakult ki Portugáliában a munkaügyi törvények miatt. Ezzel a PRD visszavonta bizalmát, és bizalmatlansági szavazás után Mário Soares elnök, Cavaco Silva régóta tartó ellenfele új választásokat tervezett.

Az 1987-es választások teljesen váratlan földcsuszamlást hoztak Cavaco Silvának. PSD-je a szavazatok 50,2 százalékát és a 250 parlamenti mandátum közül 148-at nyert, míg a szocialistáknak csak 60 volt a helyük. A kommunisták és a PRD csak négy, illetve hét helyet kaptak. Ez volt az els alkalom Portugália történetében, amikor egy párt abszolút többséget szerezhetett. Úgy tnt, hogy ezzel befejezdik a politikai instabilitás és a bizonytalan többség korszaka Portugáliában. Cavaco Silva ragaszkodott liberális gazdaságpolitikájához. Portugália Görögországnak adta az utolsó helyet az Európai Közösség jóléti skáláján . De volt ellenállás is: 1988-tól 1989 tavaszáig sztrájkhullám rázta meg az országot. Cavaco Silva ellenfelei mindenekeltt arroganciával és tekintélyelv stílussal vádolták.

Az 1991-es választásokon Cavaco Silvas PSD meg tudta ismételni az 1987-es diadalt 50,6 százalékkal és a parlament 230 képviseljének 135 helyével; a többség majdnem ugyanolyan hangsúlyos volt, mint négy évvel korábban. Ebben a jogalkotási idszakban Cavaco Silvának szigorú megszorító politikák révén sikerült beillesztenie az escudót az európai valutarendszerbe - elzetes döntés az euróövezetbe történ felvételrl . A szigorú megszorító politika azonban rendkívül népszertlen volt. Az 1990-es évek elején súlyosbította a recessziót , tartósan magas munkanélküliséggel, és egyes miniszterek korrupcióval kapcsolatos állításaihoz kapcsolódott. Ez id alatt Cavaco Silva folytatta keser hatalmi harcát Marío Soares elnökkel. Cavaco Silva, amelyet ez a vita megkopott, úgy döntött, hogy feladja pártirodáit, és nem indul az 1995-ös parlamenti választásokon. A csúcson karizmatikus személy hiányában a PSD elvesztette az 1995. október 1-jei választásokat. A 2005. évi általános választásokon nem volt hajlandó támogatni a PSD jelöltjét, Pedro Santana Lopes-t .

Ideiglenes kivonulás a politikából

1996-ban indult az elnökválasztásért, de Jorge Sampaio egyértelmen megverte. Ezt követen Cavaco Silva egyelre kivonult a politikából. 2004-ig a Portugál Nemzeti Bank igazgatóságának tanácsadója volt . Ezután tanárként tanított a Portugál Katolikus Egyetem közgazdasági karán .

Elnök 2006-tól

2005. október 20-án Cavaco Silva kinyilvánította jelöltségét a 2006. január 22-i elnökválasztáson, amelyet az els szavazáson 50,6% -kal nyert meg. A baloldali pártok több jelöltet állítottak fel, köztük Manuel Alegre és Cavaco Silva régi ellenfelét, Mário Soares-t .

A második ciklus 2011-ben

Cavaco Silvast 2011. január 23-án ersítették meg hivatalában . Az összes szavazat 53% -át kapta, míg kihívója, a szocialista Manuel Alegre csak a szavazatok 20% -át szerezte meg. Második ciklusát március 9-én a kormánytábor által kritizált beszéddel kezdte. Két hivatali ciklus után Cavaco Silva nem indulhatott újra az elnöki tisztségért. A 2016-os portugáliai elnökválasztást Marcelo Rebelo de Sousa, a PSD korábbi elnöke követte .

Magán

Cavaco Silva 1963 óta él házasságban Maria Cavaco Silvával, a portugál nyelv és kultúra professzorával, és van egy fia és egy lánya.

Fiatal korában országos bajnok volt a 400 méteres gátfutásban, de most sporttevékenysége a teniszre , a sakkra és a kertészkedésre korlátozódik .

Díjak

web Linkek

Commons : Aníbal Cavaco Silva  - képek, videók és audio fájlok gyjteménye

Egyéni bizonyíték

  1. Cavaco Silva portugál elnököt újraválasztották . ddp cikk a Neue Zürcher Zeitungban , 2011. január 24.. Hozzáférés: 2011. január 24.
  2. Jornal da República: Decreto do Presidente da República nº 56/2012 de 19 de Maio , hozzáférés: 2020. április 29..
elz Hivatal utód
Mario Soares Portugália miniszterelnöke
19851995
Antonio Guterres
Jorge Sampaio Portugália elnöke
20062016
Marcelo Rebelo de Sousa

Opiniones de nuestros usuarios

Angelika Kis

Ez egy jó cikk a Aníbal Cavaco Silva_. A szükséges információkat adja meg, túlzások nélkül

Anna Nagy

Nagyon érdekes ez a bejegyzés a Aníbal Cavaco Silva., Azt hittem, már mindent tudok a Aníbal Cavaco Silva., Nagyon érdekes ez a bejegyzés a Aníbal Cavaco Silva.

Ivan Máté

Valami mást kellett találnom a Aníbal Cavaco Silva, nem a tipikus dolgokat, amiket mindig az interneten olvasol, és tetszett ez a _változós cikk., Nagyszerű poszt a Aníbal Cavaco Silva