AnhidritAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anhidrit-ről van szó. A Anhidrit-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anhidrit-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anhidrit-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anhidrit-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anhidrit-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az anhidrit , más néven anhidrit -spar , gyakran elforduló ásvány a " szulfátok ( és rokonai )" ásványi osztályból , kémiai összetétele Ca [SO 4 ], és így kémiai értelemben kalcium -szulfát .

Az anhidrit az ortorombikus kristályrendszerben kristályosodik, és többnyire durva szemcsés, masszív aggregátumokat fejleszt , de akár köbös és prizmás kristályokat is, amelyek mérete körülbelül 20 cm. Tiszta formájában az anhidrit átlátszó és színtelen. Azonban a rácsszerkezeti hibák miatti többszörös törés vagy polikristályos kiképzés miatt áttetsz fehér is lehet, és idegen adalékok miatt kékes, vöröses, ibolya vagy barna színt kaphat . Az anhidrit csíkos színe azonban mindig fehér. A látható kristályfelületek üvegszer csillogással , lamellás vagy szemcsés aggregátumokkal rendelkeznek, másrészt gyöngyház-zsíros fények.

A 33,5-ös Mohs-keménység anhidrit az egyik közepesen kemény ásvány, amelyet rézpénzzel lehet karcolni. A srsége körülbelül 3 g / cm 3 arányos a cement .

Többnyire ásványi anhidritbl, azaz egyásványos kzetekbl, amelyek csak kis mennyiségben tartalmaznak más ásványokat, például kvarc- vagy agyagásványokat, anhidritnek vagy anhidritknek is nevezik. A Föld felszínén vagy annak közelében azonban ezek gyakran megduzzadnak , és vízzel érintkezve gipszet képeznek .

Etimológia és történelem

Az ásványt elször 1794 -ben fedezte fel Nicolaus Poda von Neuhaus , aki Muriacite -nak nevezte , abban a téves nézetben, hogy sósav mész és sósavat ( acidum muriaticum ) tartalmaz:

Ugyanez a Mr. Poda apát nemrégiben felfedezett egy új típusú mészt, amelyet muriacitnak nevez, sósav -mész alkotórészei szerint, vagy az új fosszíliák megkeresztelésének jelenlegi módszere szerint, mert meszes földbl, sósavból és víz."

- Johann Ehrenreich von Fichtel

A késbbi elemzések azonban bebizonyíthatták, hogy kénsavas mész , azaz vízmentes kalcium -szulfát . René-Just Haüy francia ásványtudós 1801-ben az ásványt errl a tulajdonságról nevezte el chaux sulfatée anhydre (németül: vízmentes szulfát-mész ) néven. Martin Heinrich Klaproth is megersítette 1803 -ban, hogy a hibásan muriacitnak nevezett ásvány nem tartalmaz sósavat, mivel ezüst -nitrát ( salétromsav -ezüst oldat ) nem borította el . Klaproth azonban az ásványtudósokra bízta a szavazati jogot, hogy vagy megtartsa a Muriacit nevet, vagy elfogadja a BR Werner által kitalált anhidrit nevet.

Az anhidrit nevet, amely ma is érvényes, végül egy évvel késbb Abraham Gottlob Werner alkotta meg Handbuch der Mineralogie cím könyvében .

A tipikus helységek a sóbánya a Hall közelében Tirolban Ausztriában és a káliumüzem a németországi Leopoldshall közelében .

Az ásvány típusa a németországi Bergakademie Freiberg Mszaki Egyetemen kapható . 16538 megtartva.

osztályozás

Már az elavult, de még mindig használatban lév Strunz szerinti ásványi osztályozás 8. kiadásában az anhidrit a "szulfátok, szelenátok, tellurátok, kromátok, molibdátok, volframátok" ásványi osztályba tartozott, és ott a "vízmentes szulfátok osztályához". idegen anionok ", ahol az aftaitalithoz ( Glaserit ) tartozik, a" Glaserit-Anhydrite-Gruppe "a rendszer Nr. VI / A.07 és a többi tag glauberite , kalistrontite és palmierite .

A legutóbb 2018 -ban frissített "Lapis ásványkönyvtár" -ban, amely a magángyjtk és az intézményi gyjtemények figyelembevételével továbbra is Karl Hugo Strunz klasszikus rendszerén alapul, az anhidrit kapta a rendszert és az ásványi sz. VI / A.08-50 . A "Lapis-rendszerben" ez megfelel a "Vízmentes szulfátok [SO 4 ] 2- , idegen anionok nélkül" szakasznak, ahol az ásvány az aftitalit, a bubnovait, a glauberit , az ivszit , a kalistrontit, a möhnit és a palmierit mellett független, de névtelen csoportformák.

A Strunz ásványi szisztematikájának 9. kiadása , amely 2001 óta érvényes, és amelyet a Nemzetközi Ásványtani Szövetség (IMA) 2009 -ig frissített , az anhidritet a "szulfátok (szelenátok, tellurátok, kromátok, molibdátok és farkamátok)" osztályba sorolja, és ott a tanszéken "szulfátok (szelenátok, stb) anélkül, hogy további anionok, anélkül, H 2 O". Ezt a részt azonban tovább osztjuk az érintett kationok mérete szerint , így az ásvány összetétele szerint megtalálható a Csak nagy kationokkal alfejezetben, ahol ez az egyetlen tagja a meg nem nevezett csoportnak 7.AD.30 .

Az ásványi anyagok szisztematikája Dana szerint az anhidritet a "szulfátok, kromátok és molibdátok" osztályába sorolja, és ott a "szulfátok" kategóriába. Itt az egyetlen tagja a 28.03.02 névtelen csoportnak a " Vízmentes savak és szulfátok (A 2+ ) XO 4 " alcsoporton belül .

Kristályszerkezet

Anhidrit kristályosodik orthorhombically a tércsoport Ammá (tércsoport nincs. 63, 3-as helyzetben) a rácsparamétereket egy  = 6,99  Å ; b  = 7,00 Á és c  = 6,24, és 4 általános képlet egység per egységnyi cellában .Sablon: szobacsoport / 63.3

Az anhidrit kristályszerkezetében a kalciumatomokat összesen 8 oxigénatom veszi körül, amelyek trigonododekaédert alkotnak . A z tengelykel párhuzamosan sorrendben váltakozó, élhez kapcsolt dodekaéder és [SO 4 ] tetraéder stabil láncok képzdnek . Az éllel összekapcsolt dodekaéder láncokat képez az a tengelykel párhuzamosan [100], és közös sarkokon keresztül a láncokat párhuzamosan a b tengellyel [010].

tulajdonságait

Az anhidrit kristályok könnyen lehasíthatók , ezért gyakran három hasítófelülettel rendelkeznek, amelyek derékszögben vannak egymással. Ily módon megkülönböztethetk az egyébként nagyon hasonló gipszkristályoktól .

Ha az anhidrit tartósan nedvességnek van kitéve, felszívja a vizet, és párizsi vakolatgá alakul. Ez a kristályvíz -tárolás több mint 50%-kal növelheti a térfogatot. Ez az anhidrit test térfogatnövekedése az altalajban, más néven duzzanat, áttörhet a föld felszínére, és esetleg károsíthatja az ottani épületeket, mint például a Staufen im Breisgau -i felemel repedések esetében .

A bányászatban a duzzadó anhidritrétegek szkíthetik az alagutakat ( törpe lyukak , duzzadó barlangok ), és felrobbanthatják a szomszédos kzetet. Ugyanez vonatkozik az alagútépítésre is, mint például az Adlertunnel (CH), az Engelberg -alagút , a Weinsberger -alagút vagy a Stuttgart 21 -alagút , amelyek némelyike anhidritrétegeken halad keresztül .

A tiszta anhidrit ezért nem alkalmas építanyagként .

Módosítások és fajták

 • Az Angelit a finomszemcsés és áttetsz, szürke-kék-lila anhidrit aggregátum kereskedelmi neve.
 • A Vulpinit szemcsés anhidritként aggregátumra utalunk.

Oktatás és helyszínek

Az anhidrit kzetképz ásvány. Mint ilyen, az evaporitok üledékes szekvenciáiban található meg , amelyekben többnyire a gipsz diagenetikus kiszáradásából származott , amely viszont sós telített tengervízbl csapódott ki . Az anhidrit közvetlenül csak 35 ° C feletti vízhmérsékleten kicsapható, ami általában csak az árapály -tartományban lehetséges . Az evaporitokban az anhidrit többnyire vagy kalcit , dolomit és gipsz, vagy gipsz és halit esetén fordul el . Kevésbé gyakori kísér ásványok közé Celestine , magnezit , polihalit , Szilvin és kén .

Gyakori ásványképzdésként sok helyen megtalálható az anhidrit, ezidáig (2015 -ig) körülbelül 1400 lelhely ismert. Figyelemre méltó a szokatlan kristályleletek miatt többek között a Naica Chihuahua -ban (Mexikó), amelyben legfeljebb 20 cm hosszú anhidritkristályokkal rendelkez drusent találtak, és a lengyelországi Wieliczka , ahol akár 2 cm -es kristályokat is találtak.

Németországban anhidrit fordul el a Fekete-erdben , Heilbronn , Müllheim és Baden-Württembergi sváb alb közelében ; a Frankföld és Fels-Bajorország ; sok helyen Hessenben és Alsó -Szászországban ; Aachen , Rheinberg közelében és az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Sauerlandben ; a Rajna-vidék-Pfalz Eifelben ; Saarbrücken és Saarlouis közelében , Saar -vidéken; a Harzban Alsó -Szászországtól Türingiáig (pl. Kohnstein ); az Érchegységben és Zwickau közelében Szászországban; Bad Segeberg közelében Schleswig-Holsteinben, valamint Gera közelében , Kyffhäuserben és a Türingiai-erdben .

Ausztriában az ásvány megtalálható a burgenlandi Pöttsching közelében , a Gailtal -Alpokban és a karintiai Karni -Alpokban , az alsó -ausztriai Semmeringben , több helyen Salzburgban és Stájerországban , Észak -Tirolban és Fels -Ausztriában .

Svájcban, anhidrit találtak több helyen a Valais kantonban , a Felsenau / Leuggern és Schafisheim kantonban Aargau, a Leissigen kantonban Bern, a Graubünden völgyek Val Cristallina és Val Mila , a Airolo és Lavorgo a Ticino, a sós és vizes régiókban Kénbányák Bex és Sublin közelében Vaud kantonban, valamint több helyen a Gotthard -alagút építése során .

További helyek: Afganisztán , Egyiptom , Algéria , Argentína , Örményország , Ausztrália , Bolívia , Brazília , Bulgária , Chile , Kína , Dánia , Ecuador , Franciaország , Görögország , Guatemala , Indonézia , Irán , Írország , Izland , Izrael , Olaszország , Japán , Kanada , Kazahsztán , Katar , Kolumbia , Kongói Demokratikus Köztársaság , Kuba , Litvánia , Madagaszkár , Málta , Marokkó , Mexikó , Mongólia , Namíbia , Új -Zéland , Hollandia , Norvégia , Pakisztán , Panama , Pápua Új -Guinea , Peru , Fülöp -szigetek , Románia , Oroszország , Szaúd -Arábia , Svédország , Szerbia , Zimbabwe , Szlovákia , Szlovénia , Spanyolország , Dél -Afrika , Tajvan , Thaiföld , Csehország , Tunézia , Törökország , Ukrajna , Magyarország , Üzbegisztán , az Egyesült Királyság , az Egyesült Államok .

Az anhidrit megtalálható volt a kzetmintákban is a Közép-Atlanti-hegygerincrl , a Közép-indiai gerincrl , a Bismarck-tengerrl , a Kínai-tengerrl és a Csendes-óceáni keleti gerincrl, valamint a Holdon kívül (Mare Crisium).

Az anhidrit elállítható párizsi vakolat elégetésével is. 100 ° C körüli hmérsékleten némi kristályosodási víz marad a gipszkben, ami hemihidrátot képez; Magasabb hmérsékleteken a kristályosodó víz teljes mértékben elvonódik, és anhidrit képzdik.

használat

Aggregátumokkal ( aggregátumokkal ) keverve az anhidritet esztrichként használják . A fabetont frészpor hozzáadásával nyerik .

A porított anhidritet csempe ragasztójává dolgozzák fel , de stimulátort, általában kálium -szulfátot (K 2 SO 4 ) vagy kalcium -oxidot (CaO) kell hozzáadni. A stimulátor, amelynek aránya 315%, felgyorsítja a vízvisszatartást, ami az anhidritet gipszsé alakítja. Az anhidrit átalakítása párizsi vakolatra csak körülbelül 65%-ban megy végbe, ezzel párizsi vakolat biztosítja a gyors száradást, az anhidrit pedig a nagy szilárdság keretéül szolgál. Az ilyen anhidritkötk természetes vagy szintetikus anhidritbl készült, levegn keményed, nem hidraulikus kötanyagok. Fizikai és kémiai tulajdonságaik hasonlóak a párizsi vakolathoz . A kalcium-szulfát kötanyagot például lakóépületekben használják kalcium- szulfátos esztrich vagy kalcium-szulfát önterül esztrich elállítására.

A porított anhidrit a cement alkotórésze, és kénsav és pórusbeton elállítására is használják .

A szürke-kék- lila -colored fajta, ismert márkanév alatt Angelit , használják a drágak , és általában a feldolgozott formában kézzel hízelgket és föld a cabochons és gömb alakú gyöngyök, hogy különböz ékszereket. Mivel a knek csak alacsony a keménysége ( Mohs keménysége 33,5), és nagy hajlamos a hasadásra, szintetikus gyantával stabilizálják, hogy megvédje a sérülésektl.

Lásd még

irodalom

web Linkek

Commons : Anhidrit  - Képek, videók és hangfájlok gyjteménye
Wikiszótár: Anhidrit  - jelentésmagyarázatok, szó eredet, szinonimák, fordítások

Egyéni bizonyíték

 1. Bejegyzés az E 516 -on : Kalcium -szulfát az élelmiszer -adalékanyagok európai adatbázisában, hozzáférhet 2020. december 29 -én.
 2. David Barthelmy: Anhidrit ásványi adatok. In: webmineral.com. Letöltve: 2019. április 29 .
 3. a b c d Hugo Strunz , Ernest H. Nickel : Strunz Mineralogical Tables. Kémiai-szerkezeti ásványi osztályozási rendszer . 9. kiadás. E. Schweizerbart'sche Verlagbuchhandlung (Nägele és Obermiller), Stuttgart 2001, ISBN 3-510-65188-X , p.  369 .
 4. a b c d e anhidrit . In: John W. Anthony, Richard A. Bideaux, Kenneth W. Bladh, Monte C. Nichols (szerk.): Handbook of Mineralogy, Mineralogical Society of America . 2001 ( handbookofmineralogy.org [PDF; 68  kB ; megtekintve: 2019. április 29]).
 5. a b c Stefan Weiss: A nagy Lapis ásványkönyvtár. Az A -Z összes ásványa és tulajdonságai. Állapot 03/2018 . 7., teljesen átdolgozott és kiegészített kiadás. Weise, München 2018, ISBN 978-3-921656-83-9 .
 6. a b c d e f anhidrit. Itt: mindat.org. Hudson Ásványtani Intézet, hozzáférés: 2019. április 29 .
 7. a b Petr Korbel, Milan Novák: Mineral Encyclopedia (=  Dörfler Natur ). Nebel Verlag, Eggolsheim 2002, ISBN 978-3-89555-076-8 , p. 137 .
 8. Üledékes kzetek - anhidrit / gipszk. Németország Állami Földtani Szolgálatai / Szövetségi Földtudományi és Természeti Erforrások Intézete: A Németországi Szövetségi Köztársaság természeti erforrásai , 2015. február 19 -én archiválva az eredetibl ; megtekintve: 2019. április 29 .
 9. TO PODA : A Lilalithból . In: Johann Ehrenreich von Fichtel (szerk.): Ásványtani esszék . Mathias Andreas Schmidt, császári és királyi könyvnyomtató, Bécs 1794, p. 228. , lábjegyzet *) ( elérhet online az rruff.info címen [PDF; 277 kB ; 2019. május 6 -án]).
 10. Hans Lüschen : A kövek neve. Az ásványi királyság a nyelv tükrében . 2. kiadás. Ott Verlag, Thun 1979, ISBN 3-7225-6265-1 , p.  171 .
 11. ^ René-Just Haüy : IV. Chaux sulfatée anhydre, c'est-à-dire, privée d'eau . In: Traité de Minéralogie . szalag  4 , 1801, pp. 348353 (francia, online elérhet az rruff.info címen [PDF; 703 kB ; 2019. május 6 -án]).
 12. Martin Heinrich Klaproth : A Muriacit kémiai vizsgálata . In: New General Journal of Chemistry . szalag  2 , nem. 4 , 1803, p. 355362 ( online elérhet az rruff.info [PDF; 254 kB ; 2019. május 6 -án]).
 13. ^ Christian Friedrich Ludwig: VI: Kalk sex. D. Vitriolsav mész nemzetségek. 126. Anhidrit . In: Az ásványtan kézikönyve AG Werner szerint . szalag 2 . Siegfried Lebrecht Crusius, Lipcse 1804, p. 209-212 .
 14. Ásványi minták katalógusa - Anhidrit. (PDF 84 kB) In: docs.wixstatic.com. Commission on Museums (IMA), 2018. december 12, hozzáférés: 2019. május 7 .
 15. Ernest H. Nickel, Monte C. Nichols: IMA / CNMNC List of Minerals 2009. (PDF 1703 kB) In: cnmnc.main.jp. IMA / CNMNC, 2009. január, hozzáférés: 2019. április 25 .
 16. Christof Wagner: Risse in Staufen: Szivattyúzás, javítás és reménykedés. badische-zeitung.de, 2010. október 15., hozzáférés: 2019. április 29 .
 17. Regine Ounas-Kräusel: A hegyen belül folyik a munka . badische-zeitung.de, 2010. október 14., hozzáférés: 2019. április 29 .
 18. Michael Schmidt: A milliók restaurálása Stuttgart 21. üdvözleteként. (Online már nem érhet el.) Stuttgarter Nachrichten, 2010. augusztus 21., az eredetibl archiválva , 2017. szeptember 20 -án ; megtekintve: 2018. március 30 .
 19. Claus Hecking, Gerald Traufetter: Drága vasúti projekt: Az igazság hete Stuttgart számára 21. Spiegel Online, 2017. december 12., hozzáférés: 2019. április 29 .
 20. Névkeresés - kereskedelmi nevek és azok jelentése. In: EPI Institute for Gemstone Testing. epigem.de, hozzáférés: 2019. április 29 ( Angelit bevitel szükséges).
 21. Angyalit. Itt: mindat.org. Hudson Ásványtani Intézet, hozzáférés: 2019. április 29 .
 22. Az Anhidrit helyei. Itt: mindat.org. Hudson Ásványtani Intézet, hozzáférés: 2019. április 29 .
 23. a b A Mineralienatlas és a Mindat anhidrit helyek listája
 24. Angelit ásványi profil. In: steine-und-minerale.de. Stones and Minerals, 2018. december 4, hozzáférés: 2019. április 29 .

Opiniones de nuestros usuarios

Patrik Szász

Apukám kihívott, hogy a házi feladatomat a Wikipédia használata nélkül csináljam meg, mondtam neki, hogy sok más oldal keresésével is meg tudom csinálni. Szerencsémre rátaláltam erre a honlapra, és ez a cikk a Anhidrit-ról segített befejezni a házi feladatomat. Már majdnem kísértésbe estem, hogy belépjek a Wikipédiára, mert nem találtam semmit a Anhidrit-ről, de szerencsére itt találtam, mert akkor apám megnézte a böngészési előzményeket, hogy hol jártam. El tudod képzelni, ha bekerülnék a Wikipédiára? Szerencsére megtaláltam ezt a weboldalt és a cikket a Anhidrit itt. Ezért adom neked az öt csillagot

Beata Csányi

Ebben a Anhidrit szóló bejegyzésben olyan dolgokat tudtam meg, amiket nem tudtam, úgyhogy most már mehetek aludni

Kamilla Végh

Örömmel találtam ezt a cikket a Anhidrit., Örömmel találtam ezt a cikket a Anhidrit.