AnhedoniaAz internet a tudás kimeríthetetlen forrása, akkor is, ha Anhedonia-ről van szó. A Anhedonia-ről szóló évszázadok és évszázadok emberi tudását öntötték és öntötték a hálóba, és még mindig öntözik, és éppen ezért olyan nehéz hozzáférni, hiszen találunk olyan helyeket, ahol a navigáció nehézkes vagy akár kivitelezhetetlen is lehet. Javaslatunk az, hogy ne szenvedjen hajótörést a Anhedonia-re vonatkozó adatok tengerében, és hogy gyorsan és hatékonyan elérje a bölcsesség minden kikötőjét.

Ezt a célt szem előtt tartva tettünk valamit, ami túlmutat a nyilvánvalón: összegyűjtöttük a legfrissebb és legjobban megmagyarázott információkat Anhedonia-ről. Emellett úgy alakítottuk ki, hogy könnyen olvasható legyen, minimalista és kellemes dizájnnal, biztosítva a legjobb felhasználói élményt és a legrövidebb betöltési időt. Megkönnyítjük a dolgát, hogy Önnek csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy mindent megtudjon a Anhedonia-ről! Ha tehát úgy gondolod, hogy elértük a célunkat, és már tudod, amit tudni akartál Anhedonia-ről, akkor örömmel látunk újra a sapientiahu.com nyugodt tengerében, amikor újra feléled a tudásvágyad.

Az anhedonia ( görögül , an , nem + , hdon, kéj) általában azt jelenti, hogy képtelen érezni az örömöt és az örömöt.

pszichiátria

A klinikai pszichológiában és a pszichopatológiában a kifejezést a különféle mentális rendellenességek tüneteinek leírására használják .

  • A depresszióban az anhedonia központi szerepet játszik a pozitív reakciók számának és minségének csökkenésében.
  • A túlél szindrómában a zavaró tényezk örökös képtelenségére utal.

Az anhedonia, mint öröm hiánya a általában élvezetes helyzetekben, a skizofrénia, mint alapvet rendellenesség, a negatív tünetekkel összefüggésben fordulhat el . Az anhedonia megfigyelhet továbbá skizoid , skizotípusos , szorongást elkerülõ és disszociális személyiségzavarokban , pszichózisokban , függõségekben , pszichoszomatózisokban , és néha figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességekben is . Olyan embereknél is elfordulhat, akik hosszú ideje használnak stimulánsokat , benzodiazepineket vagy opioidokat .

Anhedonia kapcsolódik alexithymia , bár ez gyengébb vagy ersebb a betegségtl függen.

Függetlenül attól, hogy depresszió van-e egyidejleg, az anhedonia gyakrabban társul az öngyilkossági gondolatok megjelenésével.

kezelés

A depresszióval járó anhedonia esetében a legtöbb antidepresszáns jótékony hatással van az anhedonia és más depressziós tünetekre. Csak az escitaloprammal és a riluzollal kombinált terápia hatástalan a depresszióban szenved anhedonia kezelésében.

sztori

A kifejezést a 19. században Théodule Ribot francia pszichológus találta ki a bevezetett pszichológiában . 1924-ben Carl Stumpf leírta a zenei anhedóniát. Az 1960-as években Radó Sándor és Paul E. Meehl az anhedóniát genetikailag meghatározott neuronhibáknak tulajdonította. Loren J. Chapman és Michael Mishlove elször megkülönböztették a fizikai és a szociális anhedóniát:

  • A fizikai anhedonia az a képtelenség, hogy nem társadalmi eseményeket élvezzen, vagy hogy a fizikai tapasztalatokat kellemesen dolgozza fel.
  • A szociális anhedóniát a csökkent társadalmi aktivitás és a társadalmi visszahúzódás jellemzi.

Robert H. Dworkin elször jelezte az anhedonia és az alexithymia kapcsolatát , mivel az nem képes megfelelen érzékelni és leírni az érzéseket. 1984-ben a társadalmi anhedóniát és az alexithymiát egyaránt tekintette introvertált és depressziós jellemvonások következményeinek. Jonathan D. Prince és Berenbaum Howard cáfolta a depresszió közvetít szerepét, amelyet Dworkin 1993-ban sejtett. Meg tudták mutatni, hogy a szociális anhedonia depressziótól és negatív hatásoktól függetlenül az alexithymiához is társul. Gwenolé Loas (1997) nem tudott kapcsolatot találni a fizikai anhedonia és az alexithymia között. Az anhedonia és alformáinak az alexithymiával való kapcsolatát, valamint a különféle más klinikai képekkel való kölcsönhatásokat mind a mai napig szisztematikusan nem kutatták (állapot 2010).

Burkhard Pflug már 1990-ben rávilágíthatott az anhedonia különleges jelentségére minden depressziós betegségben. A jelenlegi klinikai pszichiátriában az anhedóniát elssorban a depressziós betegség tüneteként értik. Skizofrén megbetegedések esetén a negatív tünetek kifejezést hozzárendelik (lásd: A skizofrénia tünetei és diagnózisa ).

Film

Az Anhedonia - Nárcizmus mint anesztézia cím német szatirikus játékfilm 2015-tl szerepel a tünetben . A film két fszereplje a parti pszichoterápiás klinikára megy az ebbl fakadó pszichés stressz miatt. Az Anhedonia volt a Der Stadtneurotiker (angolul Annie Hall ) cím film munkacíme, amelyet Woody Allen amerikai rendez készített .

irodalom

Egyéni bizonyíték

  1. Marianne Destoop, Manuel Morrens, Violette Coppens Geert Dom: Függség, anhedonia és kísér hangulati rendellenesség. Elbeszél Szemle. Elüls. Pszichiátria, 2019. május 22. doi: 10.3389 / fpsyt.2019.00311
  2. a b Andreas Krüger: Alexithymia és anhedonia pszichoszomatikus betegeknél - klinikai vizsgálat , disszertáció, Hamburg 2000, 2024.
  3. Déborah Ducasse, Gwenolé Loas, Déborah Dassa, Carla Gramaglia, Patrizia Zeppegno: Az anhedonia depressziótól függetlenül öngyilkossági gondolatokkal társul: A metaanalízis . In: Depresszió és szorongás . szalag 35 , no. 5 december 12., 2017 ISSN  1091-4269 , p. 382392 , doi : 10.1002 / da.22709 ( wiley.com [hozzáférés: 2018. november 27.]).
  4. Ugrás fel Bing Cao, Judy Zhu, Hannah Zuckerman, Joshua D. Rosenblat, Elisa Brietzke: Anhedóniát célzó farmakológiai beavatkozások súlyos depressziós rendellenességben szenved betegeknél: Szisztematikus áttekintés . In: Haladás a neuropszichofarmakológiában és a biológiai pszichiátriában . szalag 92. , 2019. június, p. 109117 , doi : 10.1016 / j.pnpbp.2019.01.002 ( elsevier.com [hozzáférés: 2020. május 19.]).
  5. C. Stumpf: Az érzelmek elvesztése a hangzási területeken (zenei anhedonia) , in: "Hozzájárulások az akusztikához és a zenetudományhoz", 1924. évi 9. kötet, 116.
  6. ^ Mike Medavoy: Csak olyan jó vagy, mint a következ. 100 nagyszer film, 100 jó film és 100, amelyekért engem le kellene lni. Simon és Schuster, New York, 2013, 107. o.

web Linkek

Corinna Hartmann: Anhedonia: Nincs kedved hozzá. In: Spektrum.de. 2020. augusztus 17., hozzáférés: 2020. augusztus 29 .

Opiniones de nuestros usuarios

Leila Simon

Végre egy cikk a Anhedonia, ami könnyen olvasható., Köszönöm ezt a bejegyzést a Anhedonia

Cecilia Lovas

Régen láttam ilyen didaktikusan megírt cikket a Anhedonia. Nekem tetszik

Emilia Kerekes

Nagyon hasznosnak és élvezetesnek találtam a Anhedonia talált információkat. Ha egy 'de'-t kellene mondanom, talán az lenne, hogy nem eléggé befogadó a megfogalmazása, de egyébként nagyszerű., A Anhedonia szóló cikk nagyon hasznos és élvezetes., A cikk nagyon hasznos és élvezetes