World of Warcraft

World of Warcraft
FejlesztőBlizzard Entertainment
KiadóVivendi Universal
Activision Blizzard
RendezőChris Metzen
ProducerShane Dabiri, Carlos Guerrero
TervezőRob Pardo, Jeff Kaplan, Tom Chilton
ÍróChris Metzen
ZeneszerzőGlenn Stafford, Derek Duke, Tracy W. Bush, Jason Hayes, Russell Brower, Matt Uelmen, Neal Acree, Brian David Farr, David Arkenstone, Edo Guidotti
SorozatWarcraft
MotorSaját fejlesztésű
PlatformokWindows XP/Vista/7/8/8.1/10
Mac OS X 10.7.x és újabb verziói
Kiadási dátum USA  Új-Zéland  Kanada  Ausztrália  Mexikó
2004. november 23.
 Dél-Korea 2005. január 18.
 Európai Unió 2005. február 11.
 Kína 2005. június 6.
 Szingapúr 2005. július 21.
 Tajvan  Hongkong  Makaó 2005. november 8.
 Dél-afrikai Köztársaság 2006. augusztus 1.
 Oroszország 2008. augusztus 6.
Legfrissebb kiadás
Stabil9.2.0 (2022. február 22.)
FejlesztőiBattle for Azeroth
Magyar nyelvű kiadásNincs
MagyarításNincs
MűfajOnline szerepjáték
JátékmódokMMORPG
Korhatár PEGI (Európa)
USK (Németország)
ESRB (Észak-Amerika)
USK-besorolásUSK 12
AdathordozóCD (4), DVD (1) vagy digitális letöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
 • 52 GB szabad tárhely
 • állandó internetkapcsolat
 • 4x DVD-ROM meghajtó
 • egér és billentyűzet

Windows XP/Vista/7/8/8.1/10

 • Intel Pentium D vagy AMD Athlon 64 X2
 • 2 GB RAM
 • NVIDIA GeForce 6800 vagy ATI Radeon X1600 Pro videókártya, min 256 MB VRAM

Mac OS X 10.7.x vagy újabb

 • Intel Core 2 Duo
 • 2 GB RAM
 • NVIDIA GeForce 8600M GT vagy ATI Radeon HD 2600, min 256 MB VRAM
A World of Warcraft weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz World of Warcraft témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A World of Warcraft (röviden WoW) a Blizzard Entertainment 2004-ben megjelent számítógépes játéka. A Battle.net hálózat része. A nagy sikerű Warcraft sorozat történetét folytatja, pontosan két évvel a Warcraft III: The Frozen Throne eseményei után kapcsolódik be a történetbe.

A játék stílusa MMORPG, azaz csak interneten keresztül játszható szerepjáték, melyet egyszerre akár több százan vagy ezren is játszhatnak egy online világban. A játékosoknak rendszeresen elő kell fizetniük a játékra.

A World of Warcraft jelenleg 5,6 millió előfizetővel rendelkezik világszerte, ezzel világszinten a legnépszerűbb nyugati MMORPG, és a Guinness világrekordot is tartja ezen cím alatt. 2008 áprilisában úgy becsülték, hogy a többjátékos játékok piacának 62%-át birtokolja.

Kiegészítők

A játékhoz 8 kiegészítő lemez készült eddig:

Szerverek (Realm)

A játékosoknak, mikor belépnek a játékba, választaniuk kell a szerverek, avagy világok (realm) közül. Egy szerveren egy előfizetésről maximum 18 karakter lehet és legfeljebb 50 karakter indítható előfizetésenként (account). A szerverek között a karakterek átvitele fizetés ellenében lehetséges, vagy karakteráthelyezési akciók keretén belül meghatározott szerverek között ingyenesen.

Az európai szerverek közül választható angol, olasz, spanyol, francia, német, portugál vagy akár orosz nyelvű is. Ez azt jelenti, hogy a játékon belüli szövegek az adott nyelven olvashatók, a játékmesterek is ezen a nyelven kommunikálnak és ez a szerver domináns beszélt nyelve.

Az elérhető szervertípusok

Magyar vonatkozású szerverek

A World of Warcraft világában több magyarok által sűrűn "lakott" szerver található. Ezeknek a hivatalos nyelve angol, de nem hivatalosan, a gyakorlatban a játékosok egymás között magyarul szoktak kommunikálni. Nagyobb magyar populációval rendelkező szerverek a Bloodscalp, Arathor, Twisting Nether, Ragnaros.

Karakteralkotás (Character Creation)

A játék első lépése a karakter megalkotása, akit a játékos irányítani fog a játék során. Be kell állítani a karakter nevét (name), nemét (gender), faját (race), kasztját (class), és külsejét (skin). A karakter neme és külseje nem befolyásolja a karakter tulajdonságait.

Fajok (Race)

Lásd még: Fajok a Warcraft-univerzumban

Az alapjátékban nyolc faj közül lehet választani. Ez a szám az első kiegészítővel, a The Burning Crusade megjelenésével tízre, a harmadik kiegészítő, a Cataclysm után tizenkettőre, a Mists of Pandaria megjelenésével pedig tizenháromra emelkedett. A fajok két, egymással harcban álló frakcióba tömörülnek, ez a Szövetség (Alliance) és a Horda (Horde). A fajok kezdő tulajdonságai némileg eltérnek, és mindegyiknek vannak faji sajátosságai (racial trait), egyedi földi "hátasai" (mount) és saját nyelve.

Kasztok (Class)

A játékos 12 lehetséges kaszt (class) közül választhat. Ezek közül 5 közelharci, 4 távolsági, 2 pedig a választott specializáció szerint egyik típusba sorolható. Minden faj más-más kasztot választhat, összhangban saját történelmével. A kaszt nemcsak a játékos karakter harci stílusát, választható fegyverzetét és védelmi felszerelését, de a három lehetséges szerepkört (role) is meghatározza, amely leginkább a PvE esetében döntő tényező.

Az alábbi kasztok közül lehet választani:

Játékos a Környezete ellen (Player versus Environment)

A World of Warcraft egyik játékmódja a játékos a környezete elleni (Player vs Environment; röviden PvE) harc, ami a világban előforduló mesterséges intelligencia által vezérelt mobok (rövidítés: mobile object) legyőzését jelenti. A PvE a hagyományos MMORPGkhez hasonlóan a karakter fejlődésének és a játék világának megismerésének útja.

Partizás (Party) és Portyázás (Raid)

A játékos alkothat csapatot egy vagy több játékos közreműködésével, így segítve a küldetések sikeres teljesítését vagy erősebb szörnyek legyőzését. Két összeállítási forma érthető el:

A parti- és a portyavezető a játékba beépített "célzórendszer" segítségével lehetősége van a szörnyek megjelölésére. A célpont (mark) rendszere több tucat jól megkülönböztethető 2 dimenziós ikonnal dolgozik (mint fehér halálfej; vörös X; kék kocka .:stb) és a vezető előzetes megbeszélés után stratégiát építhet rá (például melyik szörny legyen az első áldozat).

Mind a partiból, mind a portyából a játékos önszántából is kiléphet, ekkor már nem vehet részt a zsákmány elosztásában és ha rendelkezett valamiféle joggal (például ő volt a vezető), akkor lelépés előtt személyesen átruházhatja másra, de a játékos távozását követően a rendszer ezt magától is elvégzi.

Zsákmány (Loot)

Az egyszemélyes (avagy "szóló" (solo) játék alatt az elpusztított szörnyek után zsákmányolható (looting) "különleges" (uncommon) vagy jobb minőségű tárgyak természetesen csak magát a karaktert illetik, de a parti és a portya alatt már osztozkodni szokás, ezért a készítők több elosztási módot tettek elérhetővé:

Az elosztást segítő menü bizonyos ideig marad fenn, ez a tárgy ikonja alatt megjelenő csík mutatja, ami ha elfogy, az osztozkodásból lemaradt játékos hoppon marad. Az első két lehetőség során a program levezet egy belső sorsolást (ez megfigyelhető, ha a játékos beállítja az opciókban) és az nyer, aki 1 és 100 között a legnagyobb értéket éri el (ha többen is a legnagyobbat érik el, akkor a leggyorsabban döntő játékos viszi el a tárgyat). Ez az elosztási mód talán a legigazságosabb is lehetne, ha a csapatban nem kerülne néha-néha "ninja" stílusú játékos; Az ilyen viselkedésű tolvaj csapattag gyakran az összes zsákmányt "elneedeli" a többiek elől.

A küldetéstárgyak (quest item) kimaradnak az elosztásból, azokat az adott küldetéssel rendelkezők Free for All módon szerezhetik meg, a közönséges és a szemét minőségük tárgyakért szintén nem, csak a fordulók rendszere érvényes rájuk. A foglalkozásokhoz szükséges nyersanyagok (mint az ércek, gyógynövények és bőrök) sorsát a megbeszéltek alapján vagy sorsolással dönthetik el a hozzáértők. A csapatot vezető játékos beállíthatja az elosztás minőségbeli fokát is, így a megjelölt minőségi szint alatti tárgy a zsákmányelosztás mód alapján a jogosultak gond nélkül megszerezhetik, így a portya-instázás közepén nem kell törődni minden egyes tárgy sorsával. Legvégül a teljes zsákmányt is át lehet adni a többieknek (Pass on Loot), ha a játékos ezt személyesen bekapcsolja, ekkor pedig az automatikus elosztási menü sem jelenik meg számára. Ez utóbbi akkor teheti gyorsabbá és kényelmesebbé a harcot, ha egy magas szintű játékos egy vagy több alacsony szintűnek segít egy gyenge instában.

Insták (Instance) és portya-insták (Raid Instance)

A PvE központi elemét az ún "insták" (instance) és a "portya-insták" (raid instance) jelentik. Ezeket a speciális térképek a központi adatbank által létrehozott zárt szerverek, ahová csak a vezető és társai léphetnek be. Minden egyes csapat esetében a rendszer külön elkészít a kívánt helyről egy másolatot, így a csapaton kívüli játékosok nem végezhetnek a benne előforduló mobokkal és a zsákmányhoz sem férhetnek hozzá. Minden instának van minimum szintkövetelménye, ami alatt nem engedi belépni a játékost (a portya-insták természetesen az aktuálisan elérhető legmagasabb szintet követelik). Természetesen az itt fellelhető mobok legyőzése több tapasztalati ponttal is jár, a rendszer pedig bár megosztja a többiekkel a tapasztalati pontokat, ugyanakkor bónusz csoportos tapasztalati pontok is járnak minden leölt mob és főellenség után.

Az instákban megjelenő mobok minden esetben elit besorolású szörnyek és itt találhatók az ún "főellenségek" (boss) is. A főellenségek az elit szörnyeknél is erősebb, szívósabb szörnyek, legyőzésük külön taktikát igényelhet, az értük kapható zsákmány pedig többnyire ritka (rare) minőségű tárgyak. Ismertebb insták: Deadmines (15-23) Hellfire Ramparts (60-62), The Nexus (71-73).

A portya-insták a klasszikus, majd a kiegészítők alatt elérhető maximális szintű játékosokra lettek tervezve, így az itt előforduló elit szörnyek gyakran egy vagy két szinttel magasabbak, a főellenségek pedig ún. "koponya-típusú" (skull-type) szörnyek, az aktuálisan elérhető szinttől legalább 3 vagy 4 szinttel magasabbak avagy "dinamikus szintűek". Az ilyen főellenségek már legalább milliós életerővel rendelkeznek, legyőzési stratégiájuk fázisokra vannak bontva, de a zsákmány minden esetben több epikus (epic) minőségű tárgy. A portya-instákat gyakran nevezik "végjáték" (end-game) instáknak is. Ismertebb portya-insták: Zul'Gurub (60+), Black Temple (70+), Icecrown Citadel (80+), Firelands (85+).

Minden insta bejárata halványlilás, örvénylő portálkapuként jelenik meg, míg a portya-insták kavargó átjárói halványzöldek. Az elérhető insták és portya-insták környékén mindig található egy ún "találkozókő" (meeting stone), amelyet megérintve egy lilás-zöldes portál nyílik meg, hogy a csapattag egy másik társával közösen a többieket egyesével maguk mellé idézhessék, így nem kell hosszú utazásokra időt és pénzt pocsékolni. A PvP szervereken a találkozókövek környéke a territoriális viszonyok miatt potenciális konfliktusterületekké is válhatnak.

Az első kiegészítő (The Burning Crusade) után megjelent az állítható nehézségi fokozat (difficult setting), amelynek két fokozata van: a normál (normal), amikor az adott insta marad az eredeti állapotában és az u.n. "heroikus" (heroic), amikor pedig az adott instában található szörnyek és főellenségek az aktuálisan elérhető maximális szintre kerülnek, a zsákmány esetén pedig a ritka minőségű tárgy mellé jár egy epikus is, továbbá megjelenik a főellenségektől felszedhető jelvények is, amelyeket összegyűjtve be lehet váltani szintén epikus tárgyakra. A negyedik kiegészítő (Warlords of Draenor) bevezetett egy újabb nehézségi fokozatot, az u.n. "mitikus" (mythic) fokozatot, amely a heroikusnál is nehezebb, illetve az u.n. "időjárás" (timewalking) eseményt, amely során a korábbi kiegészítők meghatározott instáit lehet meglátogatni úgy, hogy a felszerelés az akkori maximális szintre skálázódik, a zsákmány viszont követi az aktuális kiegészítőben elérhető maximális szintet. A hatodik kiegészítő (Legion) felerősítette a mitikus fokozatot, amikor bevezette az adott instát jelentősen megnehezítő módosítókat is.

A második kiegészítő (Wrath of the Lich King) ezt a nehézségi rendszert kiterjesztette a portya-instákra is, de itt már létszámbeli korlátozást is bevezetett, így a normál nehézség a 10 fős, a heroikus nehézség pedig 25 fős portya-insta. Természetesen ekkor még mindig több epikus tárgyat lehet összeszerezni, de a heroikus nehézség alatt nagyobb a kihívás és a tárgyak szintje is magasabb. A jelvénygyűjtögetés itt sem marad el, csak annyi a különbség hogy értékesebb tárgyakra beválható jelvények szerezhetők heroikus menet alatt. A heroikus nehézség alatt minden insta portáljánal közepén egy nagy koponya jelenik meg, ezzel jelképezve a különbséget, míg a heroikus portya-insták esetében kékes gömbök keringenek az örvény körül. A második kiegészítő ugyanakkor bevezette az u.n. "dungeon keresőt" (dungeon finder) opciót, amellyel más szerveren lévő játékosokkal is összerakhat egy partiba, majd a harmadik kiegészítő (Cataclysm) az u.n. "portya keresőt" (raid finder), amely ugyanezt teszi, csak a portyák esetén.

A nehézségi fokozatok csak az adott kiegészítő után elérhető instákra és portya-instákra vonatkozik, visszamenőlegesen nem és az elérhetőségi kondícióik is változóak lehetnek.

Játékos játékos ellen (Player versus Player)

A World of Warcraft másik játékmódja a játékos a játékos elleni (Player vs Player; röviden PvP) harc, ami a nyílt, illetve a különféle zárt szervereken történik. A PvE alatt leírt csapatleírások itt is érvényesek, ám a zsákmányszerzés, az insták és portya-insták helyett itt az ellenséges játékosok feletti győzelem különböző formái kerülnek előtérbe.

Nyílt ellenségeskedés

A normál és az RP szervereken a játékos csak akkor kerülhet nyíltan PvP állapotba, ha szándékosan bekapcsolja azt vagy az ellenséges oldalon lévő NPC-t megtámadja. A PvP és az RP-PvP szervereken már automatikus és a territórium alapján dől el, hogy mit lehet tenni: barátságos (friendly) területen a játékos oldala büntetlenül megtámadhatja a másik oldalon lévőt, ellenséges (enemy) területen viszont fordítva, a játékos nem támadhat meg a másik oldalon lévőt és vitatott (contested) területen mindenki mindenkit megtámadhat.

A PvP zászló (PvP flag) jelzi, hogy a játékos (avagy az NPC) melyik oldalon áll és egyúttal így a másik oldal számára támadható ellenség. Nem-PvP alapú szervereken a speciális kritériumok megszűnése után az állapot még 5 percig érvényben marad, aztán újra támadhatatlan lesz a játékos. Létezik egy speciális zászló is, amely az arénákon belül és a játék egyetlen "mindenki mindenki ellen" (Free for All) épületében, a nyílt világi Gurubashi aréna közepén érhető el. Ekkor nem érvényes a hovatartozás, mivel a saját oldalán lévő szövetségese is megtámadhatja a játékost. Nem lehet "PvP zászló" alá kerülni menedék (sanctuary) státusú városokban vagy területeken, valamint a semleges városok őrsége is megtámadja a rendbontókat.

Speciális zónák

A játékosok élhetnek a speciális zónák lehetőségeivel is, amelyeken belül találhatók különféle elfoglalható objektumok (tornyok, romok, épületek; stb). Az objektumfoglalás során a játékosnak a kiszemelt objektumon belülre kell kerülnie. Ezután elindul az objektum átállása a játékos oldalára, amit egy csík jelez. A csík két végén található a két oldal, a köztes szürke rész amolyan holtsávként funkcionál, amely felől elindul a nyíl a játékos oldalának mezőjébe. A procedúra néhány percig eltarthat és függ attól, hogy kik és hányan vannak még az objektumon belül (a szövetséges játékos gyorsíthatja, míg az ellenséges lassíthatja vagy meg is állíthatja a nyíl mozgását). Amint a játékos oldalának mezejébe ér, az objektum az övé, ha pedig vár még egy kicsit, a nyíl még beljebb húzódhat és ezzel pedig a későbbi ellenséges foglalók dolgát nehezítheti meg, mivel hosszabb ideig fog tartani kihúzni onnan a semleges holtsávba. A megszerzett objektumok általában a zónára kifejtett erősítéssel jutalmazzák a játékos és szövetségeseit, esetenként elérhetővé válnak az instákban leölt főellenségek után összegyűjthető és beválható speciális tárgyak. Csak a szárazföldön lehet elfoglalni az objektumot, felette való lebegés során nem, csak ha leszáll a felszínre.

Párbajozás (Duelling)

A párbajozás két játékos között lefolyó harc, amely közvetlenül nem vezet halálhoz. A kijelölt játékosra kattintva a "Duel"-lel felkéri a másikat a párbajra. Ha a másik fél elfogadja, a földbe szúródott szimbolikus párbajzászló jelzi a közeli játékosoknak, hogy egy mérkőzés veszi kezdetét. A zászló ugyanakkor egy nagy sugarú láthatatlan kör közepét is jelzi, amelyből ha bármelyik fél is kikerül, a párbaj 10 másodpercen belül félbeszakad.

Korábban a párbajozást csak a játékos szövetségeseivel lehetett elérni és a /duel parancssort kellett használni a másik oldalon lévő fél esetében, de mostanra ugyanúgy felkérheti az egyik fél a másik oldal játékosát a megmérettetésre. A párbaj a játék szabályai szerint nem valódi PvP, mert a két fél nem kerül PvP zászló alá és nem tudják megölni egymást, csak a játékos életerejének 1%-áig lehet lesérülni, majd a vesztes könyörgésével a párbajnak azonnal vége lesz. Párbajozni nem lehet instában, portya-instában, harcmezőn és arénában, mert túl nagy az esély arra, hogy egy mob vagy játékos a sérült párbajozókat megölje, továbbá nem lehet tiltólistán lévő játékossal párbajozni. A párbajozás nem csak egy szórakozási forma, két -lehetőleg egy oldalon lévő- ismerős játékos egymást segíthetik a valódi PvP csatákban való felkészülésben.

Harcmező (Battleground)

Kizárólag PvP csatákra kialakított területek, amik instanceként működnek. Nyerni többféle módon lehet:

Jelenleg három módon indulhatnak csatába a játékosok:

Aréna (Arena)

A második kiegészítőben vezették be az arénát, amely egy kisebb körbezárt hely, ahol két kis létszámú csapat mérkőzik meg, hogy növeljék a csapatuk helyezését, értékelését. A csapatok lehetnek 2 a 2, 3 a 3, és 5 az 5 elleni felállásba. Minél magasabb a csapat értékszáma, annál több pontot lehet kapni a következő arénahéten, ami szerdánként kezdődik. Ezekből a pontokból a csapat értéke alapján különlegesen erős PVP tárgyakat és szetteket lehet venni.

Nyílt PvP zóna

A harmadik kiegészítőben vezették be az első olyan zónát, amely a normál és RP szervereken is automatikus PvP zászló alá vonta a benne tartózkodó játékosok karaktereit. Itt pár óránként lehet harcba szállni a zóna birtoklásáért, így szerezve az adott oldal összes szerveren lévő játékosának bónuszokat. Ezekben a zónákban a csatatereknél lényegesen többet alkothatnak portyákat, és hozzájuk hasonló célkitűzések és kisebb események találhatóak meg bennük.

„Nem-játékos karakterek” (Non-Player Character: NPC )

Frakciók (Faction)

A nem játékos karakterek által előre megalkotott kisebb frakciók. Közvetlenül nem lehet hozzájuk csatlakozni, de az általuk feladott küldetések teljesítésével avagy meghatározott mob-ok pusztításával reputációpontot (reputation point) lehet szerezni, ezzel fejlesztve a hozzájuk fűződő viszonyt, avagy hírnevet (reputation). Minél elismertebb a játékos karaktere egy frakciónál, annál nagyobb árkedvezményt és szélesebb tárgyválaszték közül választhat tőlük. Egyes frakciók szembeállnak egymással, így az egyiknek tett szívességet a másik oldal ellenséges lépésként kezeli (például amikor a játékos a frakció NPC-it pusztítja), és minél jobban elmérgesedik az ellenségeskedés, annál agresszívabban fognak reagálni a karakter jelenlétére.

Mobok (Mobile Object)

A mobok olyan, többnyire ellenséges NPC-k, amelyek elpusztításáért a karakter tapasztalati pontot (experience point) szerez. A mobok általában nem vagy igen csekély számú képességet használhatnak, és több tucatnyi típusuk van; emberszabású (humanoid), "szörny" (beast), démon (demon), élőhalott (undead), mechanikus (mechanical), óriás (giant), sárkány (dragonkin), "elemi" (elemental), "aberráció" (aberration) avagy nem meghatározott. Ezek a típusok gyakran kötődnek a játszható fajok és kasztok néhány képességéhez, például bónuszsebzés avagy tömegirányítás formájában.

A világ

KalimdorKalimdor

A játék egy fiktív univerzumban játszódik, ami rengeteg jól elkülöníthető atmoszférájú és élővilágú zónákból (zone) tevődik össze. Az elérhető zónák lehetnek a Szövetség, a Horda vagy semleges oldalon is attól függően, hogy mire szánták a készítők. Az 1-20. szintig terjedő zónák többnyire az egyik oldal kezdőhelyeiként szolgálnak, 20. szint felettiek már semlegesek.

NorthrendNorthrend

A készítők maximalizálták a határokat, amelyek persze a tengerben végződnek. Jól kivehetőek az óceáni vízi határok, az elsötétedett víz már pályán kívüli területnek veszi a rendszer, átlépve (átúszva vagy áterpülve) pedig megjelenik egy különleges sárga csík, az erőnlét (fatigue). Ez az érték gyors ütemben csökkent, semmiféle hatással nem lehet növeli vagy visszanyerni belőle, és ha bármiféle módon nem tér vissza a játékos a normál területekre (visszaúszás, visszarepülés vagy teleportálás), akkor fulladáshoz hasonló halált hal. A Külvilág zónáin túl szintén nem lehet a végtelenségig továbbrepülni, de az erőnlét helyett ezt a világot egyszerűen csak láthatatlan, teljességgel áthatolhatatlan fal veszi körbe.

Városok

A város a videójáték gazdasági, kulturális és szociális központja. A kisvárosban található postaláda (mailbox), kovács-, általános javakat adó, étel-italt felszolgáló, repülőmester, tanult foglalkozástanító és persze fogadó (inn) is, a nála is jelentéktelenebb tábor (camp) már csak az első öt lehetőséggel rendelkezhet (ha egyáltalán rendelkezik). A játékban a faji fővárosok (capital city) rendelkeznek olyan további szolgáltatásokkal, amelyeket a közönséges kisvárosok és táborok nem képesek nyújtani. A fővárosban található az aukcióház (auction house), a bank, a legképzettebb foglalkozástanítók, a hadvezér, az arénamester és a fodrászat (barbershop).

Eastern KingdomsEastern Kingdoms

A faji fővárosban került, ellenséges oldalon álló játékos számára a város -szervertípusban függetlenül- ellenséges territóriummá válik, ezért automatikusan bekapcsolódik a PvP zászló. Léteznek nem-faji fővárosok, az úgy nevezett menedék (sanctuary) státusú városok, amelyben minden játékosok közti harc (így a párbaj is) tiltott.

Az goblin kereskedelmi hercegség által vezetett goblin városok nem rendelkeznek menedékjoggal, de a városba illetve annak közelében történő játékosok közti összetűzéseket büntetik attól függetlenül, hogy milyen kapcsolatban vannak a felek a városi őrséggel.

Utazás

A videójáték zónái együttesen igen nagy virtuális világot adnak ki, ezért a játékos karakterének lehetősége van a puszta gyaloglás vagy futás mellett egyéb módon is közlekedni. Ennek legalapvetőbb módja az ún. "otthonkő" (hearthstone) használata; ez a tárgy már a kezdő karakter táskájában is megtalálható, segítségével pár másodpercen belül oda teleportálhatja magát, ahová korábban egy "fogadós" (innkeeper) NPC segítségével önmagát "kötötte". Használata után bárhol is volt, szinte azonnal a fogadóépületbe kerül. Sok kaszt rendelkezik a közlekedését felgyorsító vagy azt közvetve segítő képességekkel is, például megnövelt sebességet adó varázslatok, teleportálás és portál-kapunyitás.

Egyes faji fővárosok közt speciális utazási formákat is használnak a nagy távolságok leküzdésére; Stormwind és Ironforge között a gnómok által épített Deeprun Tram közlekedik oda és vissza, Orgrimmar és Thunder Bluff között rendszeres léghajó repül, Undercity és Silvermoon City között pedig egy speciális varázsgömb segíti áthidalni a távolságokat.

Légi utazás

Szinte minden városban és kisebb táborban található repülőmester (flight master), akinél a játékos befizethet egy légi útra. A légi utazás előnyei, hogy sokkal gyorsabb, mint a gyaloglás vagy a szárazföldi hátasok, továbbá biztonságos, hiszen repülés közben a játékos teljesen sérthetetlen. Hátránya, hogy nem lehet irányítani, a táj szépségét bemutatva gyakran kitérőket is tesz, ami növeli a célállomáshoz való eljutás idejét, továbbá csak a korábban feltárt helyekre lehet oda-vissza menni, ez pedig még tovább növelheti az utazás időtartamát. A Szövetség tagjai általában griffmadáron és hippogriff-madáron utaznak, míg a Horda képviselői wyverneket, sárkánysólymokat (dragonhawk) és denevéreket használnak.

Hajók és zeppelinek

Azeroth világában a négy kontinens között olyan nagy a távolság, hogy azt közönséges légi fuvarozással nem lehet megtenni, ezért a Szövetség (és a goblinok) vitorláshajókat (boat), míg a Horda léghajókat (zeppelin) használ a távolságok leküzdésére. A hajó tatján és a léghajó fedélzetén nem válik sérthetetlenné a játékos, mivel ezek mozgó területeként működnek, így szabadon járkálhat, ehet-ihat és harcolhat. Mindkét szolgáltatás ingyenes, viszont állomáshelyeikre automatikusan kikötnek majd onnan kifutnak, ezért ha a játékos lekési az indulást, kénytelen lesz perceket várni az oda-vissza közlekedő hajóra avagy léghajóra. A Szövetséges hajókon és a Hordás léghajókon őrség is található, de a fedélzeten tartózkodó kapitány és legénysége támadhatatlan.

Portálok

A videójátékhoz kiadott kiegészítők többsége egy új kontinens, ha nem egy új világ megjelenését hozta, és ezek között nemcsak víz- és légi szerkezetekkel, hanem szabadon elérhető, ám egyirányú átjárókon keresztül is lehet közlekedni:

Hátasok (Mount)

A játékos karakter fejlődése során elérheti a riding ("lovaglás") képzettséget, aminek köszönhetően használhat szárazföldön, a képzettség magasabb szintjén pedig levegőben közlekedő ún. "hátast" (mount). A hátas egy olyan tárgytípus, amelyet másfél másodperc alatt a karakter maga alá idézhet, ezzel jelentős mozgásgyorsulást érve el. Lovaglás alatt nem harcolhat és varázsolhat, vagy végezhet bármilyen más tevékenységet, továbbá ha megütik, esélye van arra, hogy elkábítsák (daze), ezzel nemcsak jelentősen visszavetve a sebességét, de akár azonnal megszakítva magát a lovaglást is. A hátast nem lehet használni épületekben, bizonyos területeken és zónákban és akkor, amikor a karakter harc alatt áll. A hátas nemcsak gyakorlati eszköz, hanem státusszimbólum is, amivel a játékos a többiek felé jelezheti elért sikereit. A lovaglás első szintjén rare minőségű tárgyként elérhető hátasok szerezhetők meg, azután már epic minőségben is, de fejlesztése igen költséges. Egyes kasztok és tárgyak képesek módosítani a hátasokat, például ideiglenes vízen járást illetve további bónusz sebességnövekedést adva. Vannak olyan holmik is, amelyek csak a lovaglás élményét nyújtják anélkül, hogy a vele járó sebességnövekedést biztosítanák, így azok a karakterek is használhatják, akik nem rendelkeznek a megfelelő szinttel és képzettséggel.

Három hátasféle fordul elő:

Szárazföldi hátas (Ground Mount)

A szárazföldi hátas a klasszikus alapjáték óta jelen van. A lovaglás képzettség szintjétől függően változik az általa nyújtott mozgási sebességbónusz értéke +60% és +100% között. Természetesen a szárazföldi hátasokból van a legtöbb. Korábban nem lehetett megidézni és használni őket a vízben és a víz alatt, de egy későbbi javítást követően lehet már lehet úszni velük.

Repülő hátas (Flying Mount)

A repülő hátas az első kiegészítő alatt vált elérhetővé. A lovaglás képzettség szintjétől függően változik az általa nyújtott mozgási sebességbónusz értéke +150%, +280% és 310% között, ugyanakkor térbeli elhelyezkedésének köszönhetően a játékos karaktere a légtérben közlekedik, amivel elkerülheti a legtöbb támadást és természetes akadályt. A repülő hátas használata ugyanakkor nem egyenlő a légi utazással, tehát ha karaktert megsebzik, a szárazföldi hátashoz hasonlóan lefordulhat a nyeregből, ami nagy magasság esetén végzetes zuhanással járhat. A repülő hátasok döntő többsége képes szárazföldiként is működni (ekkor az elérhető maximum szárazföldi sebességet kapják, és nem azt, amit a levegőben nyújtanak), ha a játékos azt akarja illetve erre kényszerül, amikor repülésmentes területen vagy zónában van, de úszni egyik sem tud. Az első kiegészítő után minden további kiegészítő a lovaglás képzettség szintje mellett bevezetett egyéb követelményeket is (passzív képességnek vagy engedélynek beállítva, esetleg összetett eredmény megszerzését), ezzel növelve az adott kiegészítő élettartamát.

Vízi hátas (Aquatic Mount)

A vízi hátas a legritkább. A vízi teknős (sea turtle) az alap lovaglással elérhető szárazföldi hátas sebességnövekedését nyújtja a víz alatt, míg a Cataclysm kiegészítőben megjelent két tengeri csikóhal nála sokkalta jelentősebb úszási sebességet nyújt, cserébe nem használhatóak a szárazföldön. A vízi hátasok előnye, hogy nem követelnek túl magas szintű lovaglást, ám egyik sem biztosít vízalatti légzést.

Gazdaság

Mint minden MMORPG-t, úgy a World of Warcraft világát is bonyolult gazdasági hálózat veszi körül, ami a küldetések után kapott díj, a leölt mobok és NPC-k után összeszedett zsákmány illetve a begyűjtött nyersanyagok és előállított késztermékek, szolgáltatások rendszeréből áll.

Postaszolgálat (Mail)

A posta (mail) a játék beépített futárszolgálata, ahol a játékosok akár egyszerre pénzt, levelet (mail) és csomagot is küldhetnek a felhasználólistájukban található másik szövetséges karaktereiknek vagy más szövetséges játékosoknak. Az aukciózás során megvásárolt vagy visszavont tárgyak és letéteket, a játékmesterek által elküldött üzenetek és tárgyak illetve az eredményrendszer jutalmai is a postából szedhető ki. Postaláda (mailbox) szinte minden kisebb városba található, ahol a város fogadójának bejárata előtt áll, a fővárosokban pedig szintén a bankok és aukciós házak bejáratánál árválkodik. Ha a kapott üzenetet vagy csomagot a játékos nem veszi ki a ládából 30 napon belül, a rendszer automatikusan törli. A csomagküldésért jelképes összeget kérnek el, a küldés során pedig van mód a címzettnek a levél mellett tárgyakat és pénz küldeni, ami egy szimbolikus fadobozban érkezik meg hozzá. Ha megbeszélt üzletről van szó, akkor a küldő beállíthatja a posta menüjében, hogy pénzküldés helyett utánvételre (Cash on Delivery; röviden: C.O.D) kerül sor, így ha a megadott összeget a címzett nem fizeti meg, a csomag bennmarad a ládában és tárolási idő lejártával vagy a visszaküldés (reply) választásával visszakerül a feladóhoz.

Bank

A bank a World of Warcraft egyik legfontosabb raktárrendszere. A bankban lehet tárolni a karakter számára fölösleges tárgyakat, hogy ne foglalják a helyett a táskáiban. A bank elsőre ingyenes szolgáltatás, csak a fiókbővítés kerül egyre többe. Az alap tárolókapacitást bővítő fiókok helyének megvásárlása után a karakternek kell behelyezni táskákat, amelyek ezután véglegesen benne maradnak, csak kicserélni lehet őket más táskákra. A bankok pénzt nem tesznek letétbe, csak tárgyakat lehet behelyezni és csak a fővárosban valamint egyes goblin városokban találhatók meg.

Aukció (Auction)

Az aukció (auction) a játék gazdasági életének szíve, minden más e tevékenység köré szerveződik. Az aukció a fővárosokban található aukcióház (auction house; röviden: AH) területén folyik, ahol a karakter aukcióra bocsáthatja megszerzett tárgyait, de licitálhat és vásárolhat is.

Az aukciós házak persze nem dolgoznak ingyen, minden sikeres aukció után a pénz 5%-át vonják le.

Foglalkozások (Profession)

A karakter különböző foglalkozásokat (profession) tanulhat meg, hogy nyersanyagokat gyűjtsön, készítsen magának és másoknak is hasznos holmikat vagy csak szórakozás gyanánt elüsse az időt. Két válfaja van:

Minden foglalkozásnak külön tanítója van, ahol az alapok megismerését követően újabb összegyűjtési vagy elkészítési fortélyok tanulhatók el, de előfordul, hogy bizonyos különleges eljárások, ismeretek és előállítható tárgyak tudására csak a világban szétszórtan lehet rálelni receptek formájában. Mindig érdemes kitanulni a karakter kasztjához (vagy ha van mód rá, akkor fajához is) megfelelő elsődleges foglalkozásokat, mert jó pénzforrás mellett segíthetik a fejlődést is.

Achievement-ek (eredmények)

A játékban számtalan eredmény érhető el. Tulajdonképpen ezek segítségével mérhető fel leginkább egy-egy játékosnál, hogy mennyire sajátította el, játszotta ki a játék különböző aspektusait. Eredmények majdnem minden kisebb-nagyobb "mérföldkőnél" szerezhetőek, egy szint elérésétől vagy foglalkozás kitanulásától kezdve egészen a játék nehezen legyőzhető fő ellenfelének legyőzéséig vagy a PvP magasabb szinten való űzéséig. A normál eredmények mellett vannak ún. "Feast of Strength" eredmények is, amelyek alapesetben rejtettek (így a játék nem ad információt a teljesítésükhöz se), és általában különleges "világeseményekben" (world event) való részvételhez, különleges tárgyak megszerzéséhez kötődnek. Az eredmények elérése nem tartozik az univerzum történetének alakulásához, az ebből megszerzett pontok nem válthatóak át más értékekre, de egyes eredmények titulussal (title), kisállatokkal (pet), hátasokkal vagy egyéb módosító hatásokkal jutalmazhatják a játékost.

Érdekességek

A játék vendégszerepelt, többek között a South Park című sorozatban is egy epizód erejéig, amiben a sorozat főszereplői egy magas szintű játékostól mentik meg a többi felhasználót. Az epizód címe: Make love, not Warcraft. A sorozat 147. része, 2006-ban készült.

Jegyzetek

 1. PC Gamer (angol nyelven). Future plc. (Hozzáférés: 2022. május 23.)
 2. World of Warcraft subscriber base reaches 12 million worldwide
 3. World of Warcraft: Wrath of the Lich King Shatters Day-1 Sales Record. . (Hozzáférés: 2009. augusztus 27.)
 4. MMOG Active Subscriptions 21.0
 5. GigaOM Top 10 Most Popular MMOs. . (Hozzáférés: 2009. augusztus 27.)
 6. Guinness World Records Gamer's Edition. . (Hozzáférés: 2009. augusztus 27.)
 7. MMOG Subscriptions Market Share April 2008

További információk