Wikipédia:Segítség az infoboxokhoz

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés

Ez a leírás azt mutatja be, hogyan és miért jelennek meg az adatok az infoboxban a wikidatából.

A Wikidata története

A Wikidata egy világméretű, ingyenesen hozzáférhető és bárki által frissíthető internetes adatbázis, mely eredetileg a Wikipédia tudásanyagára épült, mára azonban jócskán túlnőtt rajta.

A Wikidatát 2012-ben hozta létre a német Wikimédia Alapítvány, a projekt atyja pedig egy horvát származású informatikus, Denny Vrandečić volt 2013-ig, amikor a Google LLC elcsábította Vrandečićet egy hasonló projekt vezetésére. A 2012 októberében indult Wikidatához elsőként 2013 januárjában csatlakozott a magyar, a héber és az olasz Wikipédia, majd februárban követte ezeket az angol, márciusban pedig az összes többi nyelvi változat. 2013 májusában már több mint 3500 aktív felhasználó vitte fel és javította az adatokat (a felhasználók egy része nem élő személy, hanem szoftver, amely például adatmásolással vagy információk kiegészítésével foglalkozik).

Nem sokkal a Wikidata indulása után merült fel, hogy az adatok nem csak egy irányban használhatóak fel, vagyis nem csak a szócikkekből kerülhetnek át az adatok a Wikidata adatbázisába, hanem fordítva is, a szócikkekben megjelenő infoboxok a ki nem töltött paraméterek helyett megpróbálják a megfelelő wikidata lap wikidata tulajdonságát megjeleníteni. Az így megjelenő értékek minden esetben felülírhatóak, ha kitöltjük az infobox megfelelő paraméterét.

Használata

Ha egy szócikkbe beillesztünk egy megfelelő infoboxot, és létezik a szócikk és a wikidata között kapcsolat, akkor, ha van a Wikidatán kapcsolódó adat, az automatikusan megjelenik az infoboxban is, feltéve, ha az fel van készítve erre a lehetőségre.

Nem jelenik meg érték, ha:

Ha helytelen értéket látunk az infoboxban, akkor választhatunk, hogy helyileg írjuk be a helyes értéket vagy pedig a wikidata adatlapon javítjuk ki a hibát.

Lásd még

Jegyzetek

  1. Dojcsák Dániel: A Google megfojtja a Wikipediát. HWSW (2014. január 13.) (Hozzáférés: 2018. november 27.)
  2. Denny Vrandečić – Markus Krötzsch: Wikidata: A Free Collaborative Knowledgebase. Communications of the ACM (2014. október) (Hozzáférés: 2019. január 2.) arch