Wels

Wels
A város jelképe, a Ledererturm és a Kremsmünstererhof
A város jelképe, a Ledererturm és a Kremsmünstererhof
Wels címere
Wels címere
Közigazgatás
Ország Ausztria
TartományFelső-Ausztria
Kerületönálló tartományi város
JárásFelső-Ausztria
PolgármesterAndreas Rabl
Irányítószám4600, 4601, 4603, 4604, 4605, 4606
Körzethívószám07242
Forgalmi rendszámWE
Népesség
Teljes népesség61 233 fő (2018. jan. 1.)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság317 m
Terület45,92 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 09′, k. h. 14° 01′48.15, 14.01666666666748.150000°N 14.016667°EKoordináták: é. sz. 48° 09′, k. h. 14° 01′48.15, 14.01666666666748.150000°N 14.016667°E
Wels weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wels témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Wels osztrák város, Felső-Ausztria Welsvidéki járásának központja, egyben önálló tartományi város. 62 470 lakosával (2020. januári állapot) Linz után a tartomány második, valamint az ország nyolcadik legnépesebb települése.

A város a római időkben és a középkorban is jelentős településnek számított. Ma fontos kereskedelmi- és iparváros, közlekedési csomópont; valamint Linzcel és Steyrrel együtt alkotja a Felső-ausztriai központi zónát, a tartomány legsűrűbben lakott, legfejlettebb régióját.

Elhelyezkedése

Wels Felső-Ausztriában Wels térképe

Wels a tartomány Hausruckviertel régiójában fekszik, a Traun (a Duna jobb mellékfolyója) bal partján. Egyéb jelentős folyóvizei a Mühlbach és a Grünbach patakok. A Traunnal párhuzamosan futó Mühlbachot mesterségesen kettéágaztatták, ágai Linz alatt egyesülnek ismét. A város a Welsi-mező (Welser Heide) Traun-menti kavicspadjain terül el, de környékének talaját évszázadokon keresztül jelentősen feljavították, így mezőgazdasági termelésre jól használható.

Wels városa hat kerületből áll: Innere Stadt (Belváros) és (délnyugattól az óramutató járásának megfelelően) Lichtenegg, Vogelweide, Neustadt, Pernau és Puchberg. Ettől függetlenül a városi önkormányzat területe hat katasztrális községre oszlik (Lichtenegg, Obereisenfeld, Pernau, Puchberg, Untereisenfeld és Wels), amelyeken összesen 37 település terül el: Aichberg (154 lakos 2020-ban), Au (20), Berg (196), Bernardin (4451), Brandln (3007), Dickerldorf (969), Doppelgraben (23), Eben (36), Grabenhof (26), Gassl (18), Haidl (2032), Hochpoint (1553), Höllwiesen (125), Hölzl (76), Kirchham (53), Laahen (5238), Lichtenegg (6277), Mitterlaab (82), Niederthan (720), Nöham (118), Oberhaid (5131), Oberhart (1053), Oberlaab (37), Oberthan (217), Pernau (985), Puchberg (98), Roithen (156), Rosenau (467), Schafwiesen (2159), Stadlhof (424), Trausenegg (115), Untereisenfeld (1042), Unterleithen (307), Waidhausen (195), Wels (17 058), Wimpassing (5874) és Wispl (1978).

A környező önkormányzatok: északra Buchkirchen, keletre Marchtrenk, délkeletre Schleißheim, délre Thalheim bei Wels (a határ a Traun folyó), délnyugatra Steinhaus, nyugatra Gunskirchen, északnyugatra Krenglbach.

Története

Az ember legrégebbi nyomai Wels területéről az újkőkorból (i.e. 3500-1700 között) valók. Ebből a korból egyszerű eszközök kerültek elő, főleg a Traun partján és a mai városközpontban. A bronzkori urnamezős kultúra (i. e. 1100-750) temetőjében a régészek 60 db sírt tártak fel, bennük bronzékszerekkel. A prekelta hallstatti kultúrához köthető kardok, valamint a kelta La Tène-kultúra fegyvereit, aranyérméit, fibuláit, cserépedényeit is kiásták. A kelták adták a Traun folyó nevét.

Római kor

A welsi Vénusz

A római korban már egy Ovilava (vagy Ovilavis) nevű kisebb település terült a mai Wels helyén, amely Hadrianus uralkodása alatt municipium (város) rangot kapott. Belvárosában és vidékén téglaházak, gőzfürdő, aréna, vízvezeték maradványait tárták fel. A városka Caracalla idejére már coloniává fejlődött. Az alemannok támadásai miatt városfalat húztak köré, amelyet legalább hat toronnyal erősítettek meg.

Diocletianus reformjai során Noricum provinciát két részre osztották: az északi Noricum ripense tartománynak Ovilava volt a központja. A város vezetéséhez két duumvir (gyakorlatilag bírák), két aedilis, egy quaestor (kincstárnok) és a száztagú városi tanács tartozott. Gazdaságának alapját a mezőgazdaság, fazekasság, téglagyártás, kőbányászat képezte és a közeli határon át kereskedtek a barbárokkal. Ovilaván haladt át az Ennshez vezető kelet-nyugati főút, így élénk kereskedelmet folytatott a birodalom többi részével és számos terméket importált, többek között Galliából, Itáliából és a Rajna-vidékről. Ilyen importcikk volt a welsi Vénusz kerámiaszobor.

A városban főpap (pontifex) és a collegium sexviri, a császárkultuszt ápoló papi testület élt. Számos, római istennek szentelt áldozókövet találtak, de a helyi kelta isteneknek (anyaistennő, Tarvos Trigaranus bikaisten) is áldoztak, legalábbis szobraikat és képeiket megtalálták.

A 3-4. században egyre inkább elterjedt a kereszténység a város lakói között. Szent Flórián is Ovilavában élt, míg Aelium Cetiumba (ma St. Pölten) nem kellett menekülnie. Itt találták meg a noricumi kereszténység egyik legkorábbi bizonyítékát, egy római katona feleségének, Ursának a sírkövét.

A 3. századtól Wels vidékét egyre gyakrabban fosztogatták a germán törzsek, később pedig a hunok. Gallienus idején azt írták, hogy a barbárok egész Noricumot elpusztították. Odoaker, Itália kormányzója védhetetlennek ítélte és kiürítette a provinciát. A 4. századtól Ovilava kis, jelentéktelen városkává zsugorodott, majd a század végétől kezdve nem említik többé.

Középkor

A Ledererturm

A 6. században germán bajorok telepedtek meg a térségben. Welst írásban először 776-ban említik, mint "castrum uueles"-t, ami arra utal, hogy meg volt erődítve. Itt volt az Agilofing-nemzetséghez tartozó Machelm gróf székhelye, majd a 9. század végén a császári birtokok közé került.

1000-ben már mezővárosként említik és posztókereskedelméről volt ismert. A 11. századtól a lambachi apátság birtoka lett, így a würzburgi püspökség alá került. A 12. századra a birtokviszonyok összekuszálódtak, a vásártartó jog, a hídvám, a plébániatemplom és a Mária-kápolna felügyelete Würzburg, Lambach, Kremsmünster és egyes nemesek között oszlott meg. 1192-ben a stájer hercegek kihalásával Wels a Babenbergek kezére került, akik 1222-ben városi jogot adományoztak a településnek. Ekkoriban Wels (Linz és Steyr mellett) a legfontosabb felső-ausztriai erősségek közé tartozott. 1233-ban a Civakodó Frigyes herceggel konfliktusba kerülő II. Ottó bajor herceg ideiglenesen megszállta Welst. A főteret a 13. században alakították ki, és a Tímárok kapuját (a Tímártorony elődjét) már 1326-ban megemlítik. Az osztrák hercegséget megszerző Habsburgok duplájára növelték a város területét. A város pecsétjét először 1295-ben használták. A 14. században Wels újabb kiváltságokat szerzett: mentességet kapott a söradó alól, csak a hercegnek kellett adót fizetnie, valamint árumegállító jogot adományoztak neki. A 14-15. században megjelent a gazdag polgárcsaládok; egyesek házai a mai napig fennmaradtak (a főtéren és a Traungassén).

I. Miksa császár gyakran megfordult Welsben, jóval gyakrabban, mint a többi uralkodó. A közelben egy vadászkastélyt is fenntartott. Uralkodása idején kibővítették a városházát és a welsi várat és újabb privilégiumokat adott a városnak. 1519-ben különös kegyként engedélyezte, hogy a város pecsétjét vörös viaszba nyomják. A császár röviddel később Wels várában halt meg.

A reformáció

Wels látképe 1649-ben (Matthäus Merian metszete) I. Miksa mellszobra a várkertben A középkori víztorony

A 16. században Wels gazdasága virágzott, elsősorban a mezőgazdasági termények kereskedelmének köszönhetően. Ekkoriban épült a víztorony és a Tímártorony. A reformáció hívei eleinte a helyi nemesség is diákság köréből kerültek ki, de a század közepére a lakosság többsége már a protestáns vallást követte. Az egyik neves protestáns prédikátor, a Magyarországon is lelkészkedő Konrad Cordatus Wels környékén született. A II. Ferdinánd császár által elrendelt rekatolizációt azonban igen szigorúan végrehajtották, emiatt a lakosság jelentős része, főleg a gazdag családok, kivándorolt Németországba. A város 1626-ig elkerülte a parasztháborúk viszontagságait, ekkor azonban a Stefan Fadinger vezette felkelők felgyújtották.

A harmincéves háború során többször is csapatokat szállásoltak el a városban, így annak kincstára teljesen kiürült; további csapásokat jelentett a pestis, az árvizek és az 1690-es földrengés. Wels lakossága ekkor kb. 4000-re rúgott. A vaskereskedelem és a szövetkészítés lehanyatlott, de a sörfőzdék száma megnőtt és Welsben rendezték a tartomány legnagyobb gabonavásárát is.

Újkor

II. József egyházrendeletét követően bezárták a welsi minorita kolostort és több kápolnát, ellenben a protestánsok imaházat építhettek. A napóleoni háborúk során a franciák több alkalommal megszállták és kifosztották a várost, de néhány osztrák regiment is itt ütötte fel főhadiszállását.

A 19. század elején a városban szállásolták el a 12. huszárezredet. 1829-ben megalakult a welsi színházi társulat, amely a volt templomi ispotályban lépett fel hetente négyszer, később ötször. 1835-ben megépült a Welset is érintő Budweis – Linz – Gmunden közötti lóvasút, amelyet az igazi vasút (a Kaiserin-Elisabeth-Bahn, amely könnyen elérhetővé tette Bécset, Linzet és Salzburgot) 1860-ban váltott fel. A század második felétől megindult az iparosodás, szög- és kalapgyár épült, gépgyár és hengermalom létesült. Az 1848-as forradalom után több újságot alapítottak, beleértve az első welsi hetilapoot, a “Der Welser Landbote”-t. 1858-ben elkészült az új dragonyoskaszárnya, amely a 6. huszárregimentnek adott otthont és melynek területe akkora volt, mint az egész óvárosé.

20. század

A volt takarékpénztár-épület (ma kultúrközpont)

A századfordulót, a Monarchia többi városához hasonlóan, gazdasági pezsgés és építkezési láz jellemezte: megépült a takarékpénztár és a kórház épülete, Knorr-élelmiszerüzem, kötélgyártó üzem, képkeretgyártó üzem, mezőgazdasági gépgyár, villamos erőmű létesült. 1904-ben megnyílt a városi múzeum.

Az első világháború gazdasági nehézségeket hozott magával, amelyek a háború ás a Monarchia felbomlása után is megmaradtak. Magas infláció, munkanélküliség, folyamatos válságok jellemezték a város gazdasági életét az 1920-as évek végéig. 1920-ban Welsben létesült az első ipari léptékű komposztálóüzem, amely 1939-ig működött.

1938. márciusában a náci Németország annektálta Ausztriát. Welsben a helyi hatalomátvételt a Café Markutban szervezték meg a nemzetiszocialista párt tagjai. A helyi fegyveres erőket náci vezetés alá vették, a rendőrséget az SS és az SA felügyelte. Az Anschlusst követően Wels az Oberdonau reichsgauba került és a közigazgatási reform során a városhoz kapcsolták a szomszédos Lichtenegg, Pernau és Puchberg községeket. Ekkor jött létre a Vogelweide városrész is. A várostól nyugatra fekvő Gunskirchenbe telepítették a mauthauseni koncentrációs tábor egyik altáborát. 1938-ban az egyik helyi traktorgyárat a Welf-család vásárolta meg és repülőgépalkatrészeket gyártottak benne a Luftwaffe számára; az üzemben 45%-ban kényszermunkások dolgoztak. A háború során több tábort létesítettek, külön a francia és szovjet hadifoglyoknak, a külföldi toborzott és a keleti kényszermunkásoknak, valamint az olasz internáltaknak. Több ezer kényszermunkás és munkaszolgálatos dolgozott a wellsi gyárakban.

Welsben a Luftwaffe és a Wehrmacht több egységét szállásolták el; erre a célra iskolákat, középületeket vagy kisajátított magánházakat is használtak. A Wehrmacht barakktáborokat, lakóházakat, kórházakat, katonai adminisztratív épületeket, hadifogolytáborokat építtetett. A welsi repülőteret a Luftwaffe vette át, jelentősen kibővítette és pilótaiskolát nyitott. A Wehrmachtban mintegy 5000 welsi szolgált, közülük kb. 700-an estek el. 1944-45-ben a szövetségesek tizenegy légitámadást hajtottak végre a város ellen, amelyben több mint 500-an haltak meg, 300 lakóház teljesen, több száz részleges elpusztult. Wels 1945 májusában került amerikai megszállás alá.

Miután az amerikaiak felszabadították a gunskircheni koncentrációs tábort, a túlélőket kórházakba szállították. 1945 augusztusáig 1032 volt fogoly halt bele a táborban szerzett betegségeibe a welsi kórházakban. A nácik által végzett kényszerített eutanáziának 131 welsi esett áldozatul és legalább 13 welsi zsidót gyilkoltak meg a holokauszt során.

A városháza

A háború után tíz évbe telt, míg a szétrombolt infrastruktúrájú város magához tért. Az 1950-es és 60-as évek gyors gazdasági fejlődést hoztak: új vállalatok alakultak, műszaki és kereskedelmi főiskolát alapítottak, az úthálózatot kibővítették a megnövekedett forgalom kiszolgálására, de ekkoriban alapították az összes óvodát, a városi könyvtárat, a felnőttképzési központot, a zeneiskolát. Gyors gazdasági és társadalompolitikai fejlődésének köszönhetően Wels több évtizedes pályázás után 1964-ben megkapta az önálló tartományi város minősítést.

1966-ban az Eisenfeld-kastélyt lebontották. Az 1970-es évek gazdasági válsága Welsben is éreztette hatását, az energia ára jelentősen megemelkedett, több vállalat (mint a Reisner & Wolff vagy a Welsermühl-papírgyár) csődbe ment.

Az 1990-es évek vége felé egyre nagyobb hangsúlyt kapott a nemzetiszocialista múlttal való szembenézés, a náci párttagokról elnevezett közterületek felülvizsgálata, amit főleg zöld és kommunista aktivisták szorgalmaztak. Ilyen volt a városban született orvosi Nobel-díjas Julius Wagner-Jaureggről vagy Franz Karl Ginzkey és Karl Heinrich Waggerl írókról elnevezett utcák (valamennyien tagjai voltak az NSDAP-nek). A IV. SS bajtársi szövetség emléktábláját ismeretlen aktivisták szedték le egy kápolnáról, a náci politikus Moritz Etzoldról elnevezett tornacsarnokot átnevezték. 2008-ban hat botlókövet helyeztek el a városban a nácik által kivégzett három zsidó és három ellenálló emlékére.

Demográfia

Wels városának területén 2020 januárjában 62 470 fő élt. A lakosságszám 1869 óta folyamatosan gyarapszik.

A népesség változása:

2018 61 233

Etnikumok

2018-ban az ittlakók 73,8%-a olt osztrák állampolgár; a külföldiek közül 2,1% a régi (2004 előtti), 8,5% az új EU-tagállamokból érkezett. 10,9% a volt Jugoszlávia (Szlovénia és Horvátország nélkül) vagy Törökország, 4,7% egyéb országok polgára volt. Ugyanekkor 309 (0,5%) magyar élt a városban. A legnagyobb nemzetiségi csoportokat a német (79,6%) mellett a horvátok (5,8%), a törökök (4,1%), a szerbek (3,5%) és a bosnyákok (1,5%) alkották.

Vallás

2001-ben a lakosok 62,8%-a római katolikusnak, 7,1% evangélikusnak, 2,9% ortodoxnak, 10,2% muszlimnak, 13,6% pedig felekezeten kívülinek vallotta magát.

Politika

A járásbíróság épülete

Welst a városi szenátus (a kormányzó szerv) és a 36 tagú városi tanács vezeti. Wels azon kívül, hogy önálló tartományi jogú város, a Welsvidéki járás és a helyi járásbíróság központja.

Polgármesterek

Gazdaság

Welsben mintegy 40 ezer munkavállaló dolgozik több mint 4 ezer munkahelyen; emellett 22 600 vidéki ingázik rendszeresen a városba, a városból pedig 8600-an a környező településekre.

A dolgozók több mint 60%-át a szolgáltatói szektor foglalkoztatja. A legtöbb ide tartozó cég kereskedelemmel foglalkozik, a többiek pedig szociális, közszolgálati, pénzügyi, közlekedési területeken működnek. A gazdaság másik tartóoszlopa a termelő- és feldolozóüzemek. Wels ipari negyede Pernauban található. Erős a vegyipar, a bútorgyártás, a gépgyártás, a nagykereskedelem. A legnagyobb forgalmú, welsi központú cégek sorrendben az XXXLutz, az Intersport Austria, a Doppler Mineralöle, a 3e és a Felbermayr. Jelentős vállalkozások még a pecséteket és lézergravírozkat gyártó Trodat, a futószalagokat és automata raktárrendszereket készítő TGW Logistics Group, az anyagtechnológiában érdekelt Rübig, a kötélgyártó Teufelberger, a hegyi mezőgazdasági gépeket készítő Reformwerke Wels, a Resch & Frisch nagyüzemi pékség, a Klipp fodrászatlánc, a Richter Pharma gyógyszergyár és a Tiger Coatings festékgyár.

A mezőgazdaság jelentősége visszaesett, mára mintegy 80 farm maradt a városi önkormányzat határain belül, amelyek 2000 hektáron gazdálkodnak és 4000 szarvasmarhát és sertést nevelnek.

A welsi vásár 150 éves múltra tekint vissza, a gazdasági és agrárcégek kiállításai az 1960-as és 70-es években több mint egymillió látogatót vonzottak. Ma a welsi Ausztria harmadik legnagyobb gazdasági vására, mintegy 4000 kiállítóval és közel félmillió látogatóval.

Közlekedés

A welsi főpályaudvar

Wels mintegy 30 km-re délnyugatra fekszik a tartományi főváros Linztől, a Bécs-Salzburg közötti B1-es főút mentén. A várost északról az A25, illetve A8 autópályákon lehet megkerülni. A városon áthalad az ország egyik legfontosabb vasútvonala, a Bécs-Linz-Salzburg közötti Westbahn és innen ágazik le róla a passaui mellékvonal. Dél felé a 43 km-es, egyvágányos Almtalbahn kanyarodik le róla, amely Grünauban ér véget. A welsi teherterminálon naponta mintegy ezer teherautó és ugyanennyi tehervagon fordul meg.

Az 1972-ben megnyitott 100 hektáros welsi repülőtér nyilvános polgári és sportcélokat egyaránt szolgál. A repülőteret a Welser Fliegerclub Weisse Möwe üzemelteti.

Közszolgáltatások

A welsi repülőtér

Welsben található Ausztria legnagyobb, egyházi működtetésű kórháza, a Wels-Grieskirchen klinika, amelyet 2007-ben bíztak a Szent Kereszt Irgalmasnővérek és a vocklabrücki ferencesrendi apácák gondjaira. A kórházkomplexum 1349 ágyával, 3500 dolgozójával (köztük 470 orvos) a legnagyobb egész Felső-Ausztriában és az ötödik legnagyobb az országban, ahol évente 80 ezer beteget kezelnek és 30 ezer műtétet végeznek el.

Welsben állomásozik az osztrák fegyveres erők utolsó megmaradt harckocsizászlóalja. A laktanyában mintegy 600 katona és civil teljesít szolgálatot.

Az alsó- és középfokú oktatási intézményekhez 11 óvoda, 10 általános iskola és 8 nyolc, különböző fókuszpontú (zene, sport stb.) középiskola tartozik, köztük a vocklabrücki ferences nővérek által fenntartott magán lánygimnázium. A felsőoktatást a Fachhochschule Oberösterreich (Felső-ausztriai alkalmazott tudományok főiskolája) helyi leányintézete (ahol 2012-ben 1500-an tanultak), valamint egy gazdasági, két kereskedelmi, egy műszaki és egy élelmiszeripari főiskola képviseli.

Látnivalók

A legtöbb turista a welsi vásár idején látogatja meg a várost. A helyi turisztikai szövetség adatai szerint évente átlagosan 150 ezer vendégéjszakát realizálnak a szállásadók és ezenfelül további 90 ezer látogató érkezik rövid időre Welsbe. Wels tagja az osztrák Történelmi kisvárosok szövetségének. 1983-ban és 2000-ben a város volt a színhelye a felső-ausztriai tartományi kiállításnak.

Nevezetes épületek

A történelmi épületek jelentős hányada tűzvészeknek vagy modernizációs törekvéseknek esett áldozatul. A középkori városfal és kapui is szinte teljes egészében erre a sorsra jutottak, tornyainak többségét a 19. században, az utolsó előttit pedig 1959-ben bontották le. Mára csak egy maradt, a Ledererturm, amely egyben a város jelképévé is vált.

Kastélyok, házak A welsi vár udvara

A főtéri házak közül soknak a története a 13. századra nyúlik vissza. Különösen figyelemre méltó az a mintegy tucatnyi, 16-17. századbeli épület, amelyek árkádos udvarral rendelkeznek és némelyikük nyitva áll a látogatók előtt.

Templomok

Múzeumok

A volt dragonyoskaszárnya Egyéb látnivalók A welsi mérő

Sport

A városban mintegy 100 sportegyesület működik.

Híres welsiek

Testvérvárosok

Jegyzetek

 1. Bevölkerung zu Jahresbeginn nach Gemeinden seit 2002 (német nyelven). Osztrák Statisztikai Hivatal, 2023
 2. Einwohnerzahl 1.1.2018 nach Gemeinden mit Status, Gebietsstand 1.1.2018. Osztrák Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
 3. Christian Rohr: Überschwemmungen an der Traun zwischen Alltag und Katastrophe. Die Welser Traunbrücke im Spiegel der Bruckamtsrechnungen des 15. und 16. Jahrhunderts. In: Festschrift 50 Jahre Musealverein Wels 1953–2003 (= 33. Jahrbuch des Musealvereines Wels 2001/2002/2003). Wels 2004, S. 281–327
 4. Itinerarium Antonini: 235,2; 249,2; 256,5; 258,4; 277,2.
 5. Urkunde Nr. 0 im Stadtarchiv Wels. - Lit.: Erich Trinks, Wels im Jahre 776, In: JbMV Wels 1954, S. 25–42.
 6. Kurt Holter, Gilbert Trathnigg (Hrsg.): Wels von der Urzeit bis zur Gegenwart. 2. Auflage. Welsermühl, Wels 1985, S. 102.
 7. Welser Anzeiger vom 5. Januar 1921, 67 Jahrgang, Nr. 2, S. 4
 8. Dieter Bartetzko: Alter Adel, finstere Vergangenheit. faz.net, 17. August 2014, abgerufen am 5. September 2014; Rezension des Dokumentarfilms von Michael Wach und Schuhbauer: Adel ohne Skrupel. Die dunklen Geschäfte der Welfen. Das Erste, Sendedatum 18. August 2014.
 9. Hermann Volkmer: Migrationen in Wels während der NS-Zeit. In: Stadt Wels (Hg.): Nationalsozialismus in Wels. Band 1. Wels 2008, S. 164–178.
 10. Vgl. Markus Rachbauer: Die deutsche Wehrmacht in Wels 1938–1945. In: Stadt Wels (Hg.): Nationalsozialismus in Wels. Band 3. Wels 2015, S. 77 ff.
 11. Günter Kalliauer: Zur Geschichte des jüdischen KZ-Friedhofes in Wels und seiner Denkmäler. In: 33. Jahrbuch des Musealvereines Wels 2001/2002/2003. Wels 2004, S. 469
 12. Markus Rachbauer: Die Welser Opfer der NS-„Euthanasie“-Verbrechen. In: Stadt Wels (Hg.): Nationalsozialismus in Wels. Band 2. Wels 2012, S. 139–140.
 13. Günter Kalliauer: Die jüdische Bevölkerung in Wels zur Zeit des Nationalsozialismus. In: Stadt Wels (Hg.): Nationalsozialismus in Wels. Band 1. Wels 2008, S. 91.
 14. Rechts-Außen Aktivist Reinthaler kandidiert für Welser Gemeinderat (September 2003)
 15. KPÖ Oberösterreich – „Braune Flecken“ in österreichischen Gemeinden. 1. Jänner 2005.
 16. 40301 - Wels Statistik Austria
 17. Oberösterreichische Nachrichten-Journal: Top 250: Die größten Unternehmen Oberösterreichs, November 2008.
 18. Wirtschaftsdaten der Stadt Wels
 19. FH Oberösterreich: Facts & Figures Archiválva 2014. február 22-i dátummal a Wayback Machine-ben
 20. Entstehung und Entwicklung einer neuen Pfarre am Beispiel Wels – St. Franziskus

Irodalom

Fordítás