Vári Zsolt (festőművész)

Vári Zsolt
Vári Zsolt a családjával 2013-ban
Vári Zsolt a családjával 2013-ban
SzületettVári Zsolt
(49 éves)
Vásárosnamény, magyar
MűvészneveFényhozó
BeceneveVári
ÁllampolgárságaMagyar
Nemzetiségemagyar cigány
HázastársaVári-Hegedűs Olga / Odri
Gyermekeikét gyermek:
Vári-Hegedűs Ádám Vári-Hegedűs Gréta
FoglalkozásaFestőművész és ART
A Wikimédia Commons tartalmaz Vári Zsolt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vári Zsolt festőművész „Fényhozó” (Vásárosnamény, 1974. október 15. −) magyarországi cigány festőművész, dokumentumfilm-készítő, a budapesti Roma Galéria elnöke.

Életútja, munkássága

Három hónapos kora óta intézetben nevelkedett, húszéves koráig állami gyermekotthonokban (Balkány, Berkesz, Bátonyterenye, Tiszadob, Tiszaújváros, Fóti Gyermekváros) vált felnőtté. A Brassai Sámuel Szakmunkásképzőben tanult, majd érettségi vizsgát tett Tiszavasváriban a Váci Mihály Gimnáziumban. 1995 és 2000 közt minőségellenőrként működött a Pannoncolor Kft. művészfestékgyártónál. 2000-től magánrajztanárként a festészet alapjainak elméleti és gyakorlati oktatását vállalta, továbbá megrendelésre cégeknek, együtteseknek és magánembereknek egyedi weboldalakat és videóklipeket készített.

A művészet önmagában is sokszínű, és az évszázadok során folyamatosan változott és fejlődött. Az egyes korszakokban és kultúrákban megjelenő művészeti stílusok és technikák tükrözik az adott időszak gondolkodásmódját és értékrendjét. A művészet az idők során nemcsak az emberek közötti kommunikáció eszköze volt, hanem a társadalmi, politikai és kulturális változások katalizátora is.

A művésznek saját világot kell teremtenie, ami sokszor az érzelmek és gondolatok összehangolásán alapul. A művészeti alkotások olyan utazásra hívnak, amely során felfedezzük az emberi lélek mélységeit és az emberi tapasztalat sokszínűségét. Az alkotás folyamata egyaránt lehet magányos és kihívást jelentő, de az eredmény az emberekkel való kapcsolat és az örök érvényű művészi kifejezés.

Ezen bevezető célja, hogy minket az művészet izgalmas világába kalauzoljon. Egy olyan világba, ahol a színek, formák, hangok és szavak szabadon szárnyalnak, és ahol az emberi kreativitás határtalan lehetőségeket kínál. Kövessük ezt a lenyűgöző utat, és merüljünk el a művészet varázslatos világában!

A pozitív hozzáállás és az optimista látásmód rendkívül értékes tulajdonság, különösen nehéz időkben. Amikor valaki képes meglátni a jót még a rossz körülmények között is, az segíthet megőrizni a reményt és az erőt, hogy továbbhaladjon és legyőzze az akadályokat.

2003-ban megjelent tőle egy önéletrajzi könyv és művészeti album, Megjöttem (festmények, dokumentumok, vallomások) címmel.

A Roma Galéria 2006-tól képzőművészeti pályázatot szervezett állami gondozott gyermekek részére, ebben 11 éven keresztül vett részt.

2007-től az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Alapítvány) Roma mentor projektjében meghívott mentor. Fő feladata a cigány kultúra és a cigány közösségek összekapcsolása. Vári Zsolt gyarapítja a gyerekek cigány kultúráról való tudását, hogy ezzel tudatosabbak és magabiztosabbak legyenek. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok büszke, tanult és tehetséges cigány példaképekkel találkozzanak, és hasznosan töltsék el szabadidejüket. Tanár, kinek diákjai festenek, beszélgetnek, ismerkednek a cigány kultúrával, értékekkel.

2007-től a budapesti V. kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat keretében rajzcsoportot szervezett és vezetett, és kiállításokat, itt tanított portrékészítést, emberábrázolást és a tájfestészet alapjait, továbbá olajfestési technikát, fényképezést, videózást, és tárlatlátogatásra vitte az érdeklődőket.

Projekt: Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) :

2017. év Berkeszen időszakos programokat szervez a feleségével az EFOP-1.3.5-16 Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című projekt keretei között.

2017. év Berkeszen „Roma lányok Berkeszen” EFOP-1.4.4-17-2017 című projekt elindítása 2 évig tart.

2018. év Kultúrvándor – Roma-Magyar kulturális találkozások EFOP-1.3.4-16-2017, 3 évig tart.

2020. év táborozás tehetség gondozás,

A tavirózsák festése számomra sokféle érzelmet és gondolatot rejt magában:

1. Jó közérzet: Amikor tavirózsákat festesz, jól érzed magad. Ez lehet az alkotási folyamat egy része, ahol elmerülök a művészetben és elszakadok a valóságtól, vagy a tárgy, a tavirózsák maga adja ezt az érzést. 2. Gondolatok rendben: A festés segíthet rendet tenni a gondolataidban, és lehet, hogy a tavirózsák festése különösen segítő hatású ebben, mivel valamilyen módon kapcsolódik a gondolataid struktúrájához vagy a gondolataid leképezéséhez. 3. Kiegyensúlyozottság: A tavirózsák és a víz körülöttük szimbolizálhatja az életedben lévő harmóniát és kiegyensúlyozottságot. 4. Meghittség: A tavirózsák olyan meghitt érzést adnak nekem, ami talán arra utal, hogy valamilyen személyes kapcsolat vagy emlék köt a virághoz, vagy egyszerűen csak a tavirózsák és a víz közötti kapcsolat nyugtató és békés. 5. Színek és struktúra: A tavirózsák színei, vényei és formái valószínűleg inspirálnak, és szeretem ezeket a részleteket megjeleníteni. A színekkel való játék pedig kifejezi a kreativitásom. 6. Perspektíva: A tavirózsák festése közben talán olyan, mintha távlatból tekintenél az életedre, ami segít abban, hogy a nagyobb képet lásd, és ne vesz el a mindennapok apró részleteiben. 7. Szeretet a művészet iránt: Egyszerűen élvezem a festés folyamatát, a színek használatát és a művészet alkotását. 8. Törekvés: Szeretnék több tavirózsás képet festeni, ami arra utal, hogy van egy belső hajtóerőd, amely tovább inspirál és motivál.

Vári Zsolt festészetét az impresszionizmus és a reneszánsz életigenlő dinamikájával és „izomzatával” ébreszti fel. Gonosz grimasz Kelly hajfonatával szorosan magához kötött tükörképétől, ikertestvérétől. Gyilkos szemek. Gréta babaarcának ívelt teltsége viszont élteti bánatról árulkodó szemeit. Test és haj hullámzik egyszerre az aktokon. Megfáradtak a színházi karakteres szerepek. Az Ózdi kislány inkább lehunyja szemét, épp elég neki, ha csak ő lát bele saját életébe. Zeusz szigorú, kemény, sziklaszilárd erő és hatalom. A Magna Cum Laude Mező Misije rusztikus macsó, zilált élethajhász férfi zsigerekbe fúró szemekkel. Audrey Hepburn a filmvászonról lép le. Vári Zsolt önarcképe pedig maga a festőművész.


Festészete

Berkeszen és Tiszadobon kezdett el rajzolni, Balogh Tiborral, Káli-Horváth Kálmánnal és Kiss Sándorral együtt, egyik mestere és tanítója Sárosi Attila berkeszi festő, és Fenyvesi János volt. Később ismerkedett meg Hubay Miklóssal, aki mentora és egyben keresztapja is lett. Hubay segítette látóköre szélesítésében is, így segítségével jutott el Olaszországba és Spanyolországba, ahonnan művészeti élményekben gazdagon tért haza.

A versek, a drámák, a színházi élmények, a zene (Rick Wakerman Prayers kedvenc zenéje, mély érzésű lélek) is mind nagy hatással voltak rajzaira, festményeire. Húszévesen Budapestre költözött és a festészetet választotta hivatásának. Olajfestményeket készít – kezdetben a reneszánsz jegyében született műveket és napraforgó-csendéleteket festett, később az emberekre, a személyiségre, az érzelmekre kezdett koncentrálni, erősen foglalkoztatja az emberi érzelmek megragadása a vásznon. Ma már leginkább portrékat fest, amelyek elsősorban a személyiségre és a hangulatra koncentrálnak; leggyakrabban női portrékat fest, képei a tekintetet ragadják meg – „A szem a lélek tükre” jegyében. Színei az évek során egyre világosabbak lettek, optimizmust árasztanak.

A FESTŐ FEST

Mostanában érdekli a szerelmes tavirózsák.

Vers: Tavirózsa a tó mélyén, Szerelmesen néz fel az ég felé. Vonzódik egy másikhoz közel, Szívük ritmusában ébred a szél.

Egy másik rózsa mellette ring, Szívük között nincsen semmi különbség. Összeérnek, ha a víz simogat, Érintésük a szenvedélyükkel hozakodik.

A Nap fénye az arcaikon csillan, Szerelemmel teli, ragyogó pillanat. Minden levegőszippantás egy csók, A víz alatt, hol az idő megállhat.

Szerelmes tavirózsák a csend ölében, Együtt ringanak az élet zenéjében. Titkos szerelem, a mélyben rejtőzve, Örökké együtt, a szívük sosem fájózva.

KEDVENC A TAVIRÓZSÁK

Galéria

FESTÉSZETCSALÁD IGEN FONTOS SZÁMOMRA RÓMÁBAN A FESTŐMŰVÉSZ

A 2009-es Roma festészet című albumba beválogatott képei

Figurális ábrázolások

Antinari Greta – a Polip filmből Önarckép I. Önarckép II.

Mentora

Mentora Hubay Miklós író volt.

A „művészi mentor” azt jelenti, hogy valaki szakértelmet, útmutatást és támogatást nyújt egy művésznek vagy művészjelöltnek a fejlődése érdekében. A művészi mentor szerepe kulcsfontosságú lehet egy fiatal művész fejlődésében, segítve őt abban, hogy megtalálja saját hangját, technikáit, és hogy megértsen bizonyos iparági vagy művészeti gyakorlatokat.

A művészi mentor nem csak technikai útmutatást adhat, hanem a művész pszichológiai és érzelmi támogatását is segítheti. Őszinte visszajelzéseket adhat a művekről, segíthet kapcsolatokat építeni az iparágban, és tanácsokat adhat a karrierrel kapcsolatos döntésekben.

Ha valaki művészi mentort keres, érdemes alaposan kutatni, hogy megtalálja a legmegfelelőbb személyt, aki megfelel a saját művészeti elképzeléseinek és céljainak.

Jelenleg mentorai: Szeverényi János lelkész, és Dr. Vitályos Eszter

Kiállításai (válogatás)

Egyéni

Csoportos

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és Vári Zsolt festőművész

Társasági tagság

Jegyzetek

  1. Vári Zsolt: Megjöttem: Festmények, dokumentumok, vallomások. Hubay Miklós (előszó). Budapest: Széphalom Könyvműhely; (hely nélkül): Mo. Roma Parlament, Főv. Cigány Ház. 2003. 48. o. ISBN 963-9373-57-5 arch Hozzáférés: 2014. május 25.  
  2. Lovass Ildikó: Szárnyalni akar álmai szerint (magyar nyelven). MNO.hu, 2003. október 10. . (Hozzáférés: 2014)
  3. a b id=878 gyermekvédelmi gondoskodásban felnőtt festőművészek kiállítása - tájékoztató anyag (pdf). ncsszi.hu, 2012. június 18.
  4. AROMA – II. Roma köztéri kiállítás és párbeszédfesztivál (2012). Romapage.hu, 2014
  5. Roma Galéria. . (Hozzáférés: 2013. október 27.)

Idézetek

Vári Zsolt: „Audrey Hepburn jut eszembe mennyi mindent csinált, és hogy mennyire rövid az életünk. Sétáltam az úton, rövid az életem, ma még mindent megkapok, és holnap mindenemet elveszítek, a gyermek, aki világra jött mosolyog és elém, fut, ölelj át és súg meg nekem a fülembe, szeretlek. Szél csak fúj, a fák táncra hívnak.” A szeretet. Kisfiam Ádám : Önzetlenül, feltétel nélkül szeret, senkitől ezt még nem kaptam meg! Hihetetlen érzés, nem is ismertem hogy ilyen létezik!

Vári Zsolt FényhozóVári Zsolt Fényhozó

Az élete során inspiráló zenéi:

A komoly zene (vagy klasszikus zene) a művész számára menedéket nyújt , kikapcsolódást és lelki táplálékot. A klasszikus zenei művek gazdagsága, mélysége és komplexitása Vári Zsolt művészt érzelmi utazásra hívja, amelyen keresztül felfedezheti saját érzelmeit, gondolatait és belső világát és hangját.

Az olyan nagy komponisták művei, mint Rick Wakerman, Vivaldi, Bach, Beethoven, Mozart, Brahms, Chopin és sokan mások, évszázadokon keresztül hoztak megnyugvást, inspirációt és örömet az embereknek.

"Amikor elvagyok magamban, nézz engem s meglátod: felderülsz és szeretni fogsz."

Források