UTC−12:00

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés Az UTC-12-t használó területek:   egész évben használó területek   tengeri területek

UTC–12:00 egy időeltolódás, amely tizenkét órával van hátrább a egyezményes koordinált világidőtől (UTC). Itt ünneplik utoljára az újévet.

Alap időzónaként használó területek (egész évben)

Óceánia

Az UTC–12 elsősorban a tengeren használatos, a ny. h. 180° és ny. h. 172° 30' koordináták között. Az egyezményes koordinált világidőből 12 órát kell kivonni, hogy megkapjuk. Azok a hajók használják, amelyek utoljára kezdik meg az egyes naptári napokat.

Az UTC–12-ben lévő időzónáról

Időzóna neve angolul Időzóna neve magyarul Rövidítése
Baker Island Time Baker-szigeti idő BIT
Yankee Time Zone - Y

Több lakott sziget esik ezen időeltolódás területére, mint például Tonga, a Franciaországhoz tartozó Wallis és Futuna vagy az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigetek, mégsem az UTC–12-t használják. Helyette egy másik időeltolódást használnak, mert általában politikailag egy szigetcsoporthoz tartoznak, amelynek többi tagja ezt a másik időeltolódást használja.

Mióta a nemzetközi dátumválasztó vonal időzónája jelenti az utolsó pontot a Földön, ahol minden dátum létezik, néha határidőkhoz használják és az Anywhere on Earth ("Bárhol a Földön"; AoE) szabálynál hivatkoznak rá. Ez azt jelenti, hogy ha a határidőnél nem jelölték meg a lejárati idő időzónáját, akkor az még nem múlt el, ameddig az UTC–12 időzónáiban nem múlt el.

Megjegyzés

 a: Katonai időzóna.

Jegyzetek

  1. Y - Yankee Time Zone (Military Time) (angol nyelven). timeanddate.com. (Hozzáférés: 2016. december 8.)

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az UTC−12:00 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk