UTC+14:00

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés Az UTC+14 területei:   nyári időszámításként használó területek   egész évben használó területek

Az UTC+14:00 egy időeltolódás, amely 14 órával van előrébb az egyezményes koordinált világidőtől (UTC). Ez a legmagasabb időeltolódás, itt ünneplik először az újévet.

Alap időzónaként használó területek (egész évben)

Óceánia

Nyári időszámításként használó területek (a déli félteke nyarain)

Óceánia

Történelmi változások

Kiribati egy változást vezetett be az ország keleti felén 1995. január 1-én. Az UTC–11 és UTC–10 időeltolódásokat UTC+13-má és UTC+14-gyé változtatta a területén, így elkerülve, hogy a nemzetközi dátumválasztó vonal átszelje az országot. Ezelőtt az UTC+14 időeltolódás nem létezett. Mint egy brit kolónia, Kiribati központja a Gilbert-szigeteken volt, a régi dátumválasztó nyugati felén. A távoli Phoenix- és Line-szigetek a dátumvonal másik oldalán voltak. A kormányirodák az ellenkező oldalakon rádióval vagy telefonnal csak a hét négy napján tudtak kommunikálni, amikor mindenhol egyidejűleg hétköznap volt.

Kiribati lépése tulajdonképpen azt jelentette, hogy a dátumvonalat kelet felé mozgatták az ország körül, így a Line-szigetekhez tartozó Kiritimatin a világon korábban kezdődött el a 2000. év, mint bármely másik országban. Ezt Kiribati kormánya igyekszik kihasználni, mivel a sziget így egy potenciális turisztikai célpont.

Tonga 1999-től 2002-ig nyári időszámításként használta az UTC+14-et, ebből adódóan a kiribati Line-szigetekkel együtt ünnepelte a 2000-es év kezdetét.

2011. december 29. végén (UTC–10 szerint), Szamoa megváltoztatta alap időeltolódását UTC–11-ről UTC+13-ra (és nyári időeltolódását UTC–10-ről UTC+14-re), így mozgatva a dátumválasztót az ország másik felére.

Időzónák ebben az időeltolódásban

Időzóna neve angolul Időzóna neve magyarul Időzóna rövidítése
Line Islands Time Line-szigeteki idő LINT
Tonga Summer Time Tongai nyári idő TOST
West Samoa Time Kelet-szamoai idő WST

Jegyzetek

  1. LINT – Line Islands Time (Standard Time) (angol nyelven). timeanddate.com. (Hozzáférés: 2017. december 8.)
  2. TOST – Tonga Summer Time (Daylight Saving Time) (angol nyelven). timeanddate.com. (Hozzáférés: 2017. december 8.)
  3. WST - West Samoa Time (Standard or Daylight Saving Time) (angol nyelven). timeanddate.com. (Hozzáférés: 2016. november 27.)

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az UTC+14:00 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk