Overdose

Overdose
Overdose Fotó: Seipert Judit
Overdose
Fotó: Seipert Judit
Született2005. április 2.
Elpusztult2015. július 1. (9-10 évesen)
Fajtájaangol telivér
Nememén
Színpej
TenyésztőUK Whatton Manor Stud / Graham & Mrs. Di Robinson
TulajdonosMagyarország Overdose Vagyonkezelő Kft.
Szlovákia Mikóczy Zoltán (50%)
Magyarország CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. (10%)
Magyarország OTP Bank Nyrt. (10%)
Magyarország MOL Nyrt. (10%)
Magyarország Euroinvest Zrt. (10%)
Magyarország Közgép Zrt. (10%)
IstállóMagyarország MIKO Racing and Trading Kft.
IdomárMagyarország Jozef Rosival
Származás
Apa
Starborough
Soviet Star
Flamenco Wave
Anya
Our Poppet
Warning
Upend
Forrás
Jegyzet
Veretlenségi sorozata 14 versenyen át tartott
eredményei: 18 verseny / 15 győzelem
Weboldal

Overdose (Egyesült Királyság, Anglia, Nottinghamshire, 2005. április 2. – 2015. július 1.) pej mén, az utóbbi évek legsikeresebb, magyar színekben versenyező lova. Pályafutását a szakértők Kincsem – a „csodakanca” – életéhez hasonlították. 2008. decemberében a világranglista harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményt elérő ló volt. Becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint volt. A Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistáján, amely a 2008. november 1. és 2009. május 17. között lefutott versenyek alapján készült, az összesített rangsorban Overdose – valamennyi távot, évjáratot és kontinenst tekintve – a tizennegyedik helyen állt. A négyévesek között az ötödik, az európai lovak között a negyedik, a rövidtávú lovak között pedig a harmadik volt. Overdose tizenkét egymást követő győzelmével a valaha élt versenylovak veretlenségi örökranglistájának a 11. helyén áll. Betegsége miatt 2010. július 18-án, 15 hónap kihagyás után állt újra versenybe a Szlovák Derby „Cena Mysa” versenyszámában, ahol a 13. győzelmét is megszerezte. A versenyzésbe való nagy visszatérése 2010. augusztus 15-én folytatódni látszott, amikor a Bestens-Pannónia Életbiztosító Díjon Budapesten újból rajt-cél győzelmet aratott. Következő versenyén Baden-Badenben azonban megszakadt a sikersorozat, Overdose egy szerencsétlen rajt után csupán hetedikként érkezett a célba és veretlensége ezzel megtört. Ennek ellenére Overdose Magyarország egyik legsikeresebb lova lett, melyet azzal is bizonyított, hogy hosszú betegsége után 2011. április 17-én Hoppegartenben rajt-cél győzelmet aratott 1000 méteren, új pályacsúcsot állítva be, 0:57:1-gyel. Mivel azonban lábsérülése megakadályozta a további versenyzésben, 2013. szeptember 1-jén visszavonult. 2014-ben Mikóczy Zoltán lova tiszteletére megalapította az Overdose-díjat, amelyet először 2014. szeptember 7-én adtak át a Kincsem Parkban.

Overdose 2015. július 1-jén délután háromnegyed hatkor, 10 éves korában pusztult el súlyos betegség után. A ló kólikában szenvedett, de műtétre nem volt lehetőség, mert az altatást nem élte volna túl. Orrszondán keresztül szappanos vízzel mosták át a beleit. Az orvosi beavatkozás közben azonban megsérült a vékonybele, ami később kiszakadt. Emiatt vérmérgezést kapott, melynek következtében néhány órán belül elpusztult.

Nevei

Nevét a tulajdonos Lilla nevű lányának köszönheti, a szó jelentése „túladagolás”. A névadás története a következő. Miután a tulajdonos a lovat hazavitte, a ló sokáig névtelenül élt, mert nem tudták, milyen nevet adjanak neki. A névválasztás a pedigré szabályai szerint úgy történik, hogy az anya nevének kezdőbetűje után kell a csikót is elnevezni. Ezért a ló nevének O betűvel kellett kezdődnie. Elsőként a Mikóczy Mónika által kitalált Obsession (Megszállottság) és a Ribárszky Sándor javasolta Orient Expressz voltak, de ezeket a neveket már korábban regisztrálták más lovak számára. Felmerült az Oszáma bin Láden név is, de végül az Overdose túladagolás szó győzött, amire a ló rá is szolgált, hiszen a tehetség túl volt benne adagolva. Mivel az Overdose nevet túl hosszúnak találták a lovászok, a Dózi becenevet adták neki. A nagyközönség e mellett az elnevezés mellett még számos jelzővel illette, amelyek a ló tehetségére utalnak, ilyen például az „alagi rakéta”, az Alagi Versenyló Tréningközpont neve és Dózi rakétasebességű futása után. Németországban „Csodaló”-nak (Wunderpferd), Nagy-Britanniában „budapesti golyó”-nak (Budapest Bullet), Amerikában pedig„The Hungarian Seabiscuit”-nek nevezték el.

Pályája

Felfedezése

Mikóczy Zoltán és Overdose

Tulajdonosa Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember lett, aki a ló megvásárláskor még nem tudta, milyen kincset talált. 2006 novemberében Angliában, a híres newmarketi árverésen talált rá későbbi gazdája, aki a mérsékelt licitálás során egyedül tett komolyabb ajánlatot. A külsőre szinte jelentéktelennek tűnő lovat mindössze nyolcszázezer forintért, körülbelül 3000 euróért (2000 guinea) vásárolta meg. Ehhez képest 2009-ben becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint. Mikóczy Zoltán magyar színekben akarta versenyeztetni Overdose-t. Mivel a lovak állampolgárságát az határozza meg, hogy hol tréningezik őket, ezért a ló Magyarországon, Alagon az Alagi Versenyló Tréningtelepen tréningezett. Zsokéja minden versenyen piros-fehér-zöld színű dresszben lovagolta. Első idomárja Ribárszki Sándor lett, aki akkoriban az istállóban a külföldi sprinterek trénere volt. Lovasa 2008-ban a német Andreas Suborics volt, munkalovasa pedig Budinszki Barbara. 2009-ben Christophe Soumillon lovagolta. Versenyistállója először az SCH Racing Dunakeszi volt, 2009-től pedig a MIKO Racing and Trading Korlátolt Felelősségű Társaság.

Származása

Szülei az angol Starborough, aki pályafutása alatt a Godolphin istálló színeiben versenyzett, és az ír Our Poppet sprinterek voltak, de korábban egyikük sem tűnt ki kimagasló teljesítményével, viszont tenyésztésre kiválóan alkalmasnak bizonyultak. Starborough legmagasabb RPR-száma 124, amit a St. James Palace Stakes (Gr. I) megnyerésekor kapott. Győzelmeit 1600–1800 méteren aratta. Our Poppet a feljegyzések szerint csupán egyszer állt starthoz, kétévesen, akkor 1400 méteren helyezetlen lett. Overdose előtt viszont három csikója is versenyt nyert Franciaországban és Németországban. Overdose tenyésztője Angliában Graham és Di Robinson volt.

A nemes vérvonalú állatoknál fontos szerepet játszik a származási adatok pontos vezetése, a pedigrélap és -táblázat elkészítése, amit számítógépen tárolnak. A rózsaszínű alapon lévő nevek a kancák nevei, kék alapon pedig a méneket jegyzik. Minél hosszabb a pedigré, annál messzebbre lehet visszavezetni a lovak eredetét. Vagyis a pedigré hosszából és a benne lévő reális adatokból számításokat lehet végezni a ló genetikai hátteréről, az elődök tulajdonságairól, s ezek alapján a lónál várható eredményekre lehet következtetni. Overdose ismert származási tábláját az 1600-as évekig lehet elemezni.

Származási táblája

UK Overdose STARBOROUGH UK 1994 SOVIET STAR USA 1984 NUREYEV USA 1977
VERUSCHKA Franciaország 1967
FLAMENCO WAVE USA 1986 DESERT WINE USA 1980
ARMADA WAY USA 1976
OUR POPPET Írország 1997 WARNING UK 1985 KNOWN FACT USA 1977
SLIGHTLY DANGEROUS USA 1979
UPEND Írország 1985 MAIN REEF UK 1976
GAY CHARLOTTE UK 1971
Budinszki Barbara Overdose hátán

Tulajdonosai

Overdose tulajdonosa 2006 novemberétől 2009. április 30-ig Mikóczy Zoltán volt, azonban 2009. május 1-jétől a ló egy szindikátus tulajdonába került, melynek tagjai: Mikóczy Zoltán, Czucz István és Mario Hoffmann szlovák állampolgárok voltak. A megállapodás a versenyló esetleges jövőbeli értékesítésének feltételeit rögzítette, melyben Czucz István és Mario Hoffmann opciós jogot szerzett. Ez a megállapodás nemcsak a ló életkörülményeinek javítását hívatott volt biztosítani, hanem a megemelkedett költségű Group 1-es kategóriájú versenyekben való részvételt is. A megállapodás része volt továbbá, hogy Overdose-t ezután is Ribárszki Sándor idomítja a Dunakeszi-Alagi Tréningközpontban, vagyis továbbra is magyar színekben fog versenyezni. 2009. december 14-én a szindikátus tagjai kiértékelték tevékenységüket és felbontották az egyezséget. 2010. január 19-én nyilvánosságra hozták a tényt, miszerint Mikóczy Zoltán ismét Overdose egyedüli tulajdonosa.

2010. március 12-én ismét változás történt Overdose tulajdonjogát illetően. A 2010 januárjában alakult OVERDOSE Vagyonkezelő Kft. egyetlen vagyona az alapításkor az 1,5 milliárd forintra értékelt versenyló volt. Ennek a társaságnak a tulajdonrészéből vásárolt az öt cégből álló befektetői csoport. Mikóczy Zoltán tulajdonrésze 50%-ra csökkent, a másik 50% jogán az öt új társtulajdonos osztozott, 10–10%-ban. Az új tulajdonosok olyan nagy magyar cégek lettek, amelyek fontosnak tartották, hogy a ló magyar kezekben legyen a lóversenyzés jövőjének fejlődése érdekében. Az öt új tulajdonos cég és képviselői: Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, Demján Sándor, az Euroinvest Zrt. alapítója, Németh Miklós, a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója, és Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese voltak. A ló 50%-os tulajdonjogát az érintett cégek kétszáz millió forintért vásárolták meg.

Overdose Christophe Soumillonnal a hátán

Trénerei

Overdose első idomárja 2010-ig Ribárszki Sándor volt, aki Alagon a külföldi sprinterek trénereként dolgozott. 2010-ben azonban Ribárszki Németországban kívánta folytatni pályafutását, ezért a ló további edzését és felkészítését egy új hazai trénerre akarták bízni. Mikóczy Zoltán azonban úgy döntött, hogy a 2010-es év első két hónapját Hoppegartenben töltse a ló, Ribárszki Sándor felügyelete és Budinszky Barbara kezei alatt, hogy a megszokott csapat készíthesse fel az új versenyszezonra. Overdose továbbra is magyar színekben versenyzett, felkészítését a Nemzeti Lóverseny Kft. támogatta. Overdose a berlini hoppegarteni versenypályán készült az új évadra, s húsvétkor a szezonnyitón bemutatották a német lóversenyszerető közönségnek. 2010. május 10-én a lovat ismét Magyarországra, Alagra hozták, ahol már Ribárszki Sándor helyett a Miko Racing trénere, Josef Rosival folytatta a felkészítését idei első nagy futamára, a Royal Ascotra. A versenyekre való felkészítés a terv szerint zajlott, ám Dózi sem a Royal Ascoton, sem a 88. Magyar Derbyn nem szerepelt, hogy biztonságosan versenyezhessen betegsége után. A nagy visszatérés a nápolyi versenyre volt időzítve, de végül a Szlovák Derby mellett döntöttek, amit 2010. július 18-án rendeztek meg. A versenyló 13. győzelme Pozsonyban nemcsak Josef Rosival felkészítő munkájának volt köszönhető, hanem Ribárszki Sándor érdeme is, hiszen Overdose az ő szakmai irányítása alatt vált világhírűvé.

Lovasai

Andreas Suborics

Lovasait, a tulajdonos Mikóczy Zoltán választotta ki. Első két és a negyedik versenyén az 58 kilogrammos, szlovák nemzetiségű Martin Srnec lovagolta, a harmadikon Piotr Krowickit vitte a nyergében. Kétéves futamait a cseh Zdenko Smidával fejezte be. A 2008-as szezon első felében a lengyel Piotr Krowicki ült a hátán három versenyen, majd az osztrák Andreas Suborics. Az OTP–Hungária Nagydíjon a világhírű Christophe Soumillon ült a nyergében, aki az egész 2009-es szezonra leszerződött a Miko-istállóval. Overdose pozsonyi visszatéréséhez először Jaroslav Líneket választották, de végül Gary Hind lovagolta. Gary Hind nyerte a 86. Magyar Derbyt Mikóczy Sunny Sam nevű lovával, a háromévesek legnagyobb versenyében 2400 m-en 2:26,1 volt a győztes ideje.

Eredményei

A 2008-as pozsonyi verseny Mikóczy Zoltán és Ribárszky Sándor 2008 Overdose 12. győzelme Overdose a 12. győzelem után Burger Barna Dózit fotózza 2009. április 19-én

2007

Összesített eredmény a 2007-es évre: 5 start – 5 győzelem, pályarekord a Kincsem Parkban, versenyrekord Szlovákiában és Magyarországon, ranglistavezető kétéves.

2008

Összesített eredmények a 2008-as évre: 6 start – 6 győzelem, az érvénytelen párizsi verseny nélkül. 123-as Racing Post forma, 126-os szám a Timeform magazintól.

2009

2009-ben betegsége miatt csak egy versenyen vett részt, amit megnyert.

2010

2011

Egyes vélemények szerint a pályarekord ideje pontatlan volt, amit a pálya igazgatója, Gerhard Schöningh hitelesített, 0:54,1-del. Egy nap múlva a Német Galoppdirektórium módosította az időt, miután felülvizsgálta az időmérést, és így a hivatalos eredmény 0:54,1 helyett 0:57,1 lett, ami viszont még így is pályacsúcs.

Kitüntetések

Versenygondok

A párizsi majdnem győzelem

Overdose remek formában állt starthoz a 250 000 euró összdíjazású versenyen. a Prix de L'Arc de Triomphe-on, 2008. október 5-én Párizsban. A verseny botrányba fulladt, mivel az egyik ajtó műszaki hiba miatt beragadt és nem nyílt ki. A pálya jobb szélén álló bíró jelzett a piros zászlóval, hogy a versenyt lefújják, de a jobb szélen futó lovak zsokéi már nem látták a jelzést, és teljes iramban végigfutották az egész távot. Néhányan útközben leálltak, mások visszafordultak. Pillanatok alatt zűrzavar alakult ki. Overdose pályarekorddal futotta le az 1000 méteres távot, hiába. A szervezők úgy döntöttek, hogy a futamok után, 18:30-kor újraindítják a versenyt, bízva abban, hogy a lovak addig erőt gyűjtenek a megismételendő versenyhez. Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa azonban a ló egészségének védelmében úgy döntött, hogy eláll a futamtól. A megismételt sprintfutamot végül a francia színekben indult Marchand d'Or nyerte másfél hosszal.

OTP–Hungária Nagydíj

A Szezonnyitó kapcsán felmerült, hogy nem áll elegendő pénz rendelkezésre a futam megfelelő díjazására. „Overdose csak akkor áll rajthoz, ha összejön a megfelelő összdíjazás, mert aprópénzért nem fog elindulni csak azért, hogy Magyarországon fusson.” Erre a Ribárszky Sándornak tulajdonított megjegyzésére nyilatkozta Mikóczy Zoltán, hogy Overdose az angliai Palace House Stakes-ben, 2009. május 3-án rendezendő verseny helyett, 2009. április 19-én Budapesten kezdi az évadot. A Palace House Stakes, 50 ezer font összdíjazású Gr III-as 1000 méteres futam, melyre Overdose meghívást kapott. A szervezők 7000 angol font utazási támogatást ajánlottak fel, de ezt a meghívást elutasították, hogy Overdose-t a magyar közönség láthassa, hiszen ezután már csak külföldön fog fellépni. A budapesti futamhoz viszont megfelelő szponzori támogatásra volt szükség. A Budapesten 2009. április 19-én tartott OTP–Hungária Nagydíj megrendezését az OTP szponzorálta. A szponzorálási ügy másik része 2009. március 12-én zárult le, amikor a CIG Közép-európai Biztosító elnök-vezérigazgatója, Horváth Béla bejelentette, hogy szponzorként támogatják az évben a magyar sprintert. Az összeg egy részéből Overdose biztonsági és életkörülményeit javítják. 2009. április 8-án a Horze cég képviselője és Mikóczy Zoltán hosszútávú szponzorációs szerződést írt alá Budapesten, melynek keretében Overdose a Horze cég termékeit reklámozza.

Az OTP–Hungária Nagydíj győztese Overdose lett, 52,6 másodperces pályarekorddal, nyolc hossz előnnyel végzett az élen. A versenyszervező azonban módosította Overdose vasárnapi időeredményét, így a sprinter regisztrált ideje 54,6 másodperc lett, amely azonban még mindig pályarekordnak és Európában a legjobb eredménynek számított. A korábbi rekordot szintén Overdose tartotta 58 másodperccel. A versenyt annak ellenére sikerült megnyernie, hogy az indulásnál a startgép ajtaja később nyílt ki Overdose előtt, mint a többi lónál, és így kénytelen volt a fejével kitolni azt. Lemaradása a mezőnytől körülbelül fél hossz lehetett, hátránya pedig pár tizedmásodperc. A másik probléma volt, hogy a ló futam közben elhagyta az egyik patkóját, de végül ez nem befolyásolta a nagyszerű eredményt. Mivel az előző patkolás nem volt tökéletes és a ló lába meg is sérült, ezért szilikonos alátétet kapott a patájára, amely könnyebben leválhatott. A 7 millió forint összdíjazású nagydíjon olyan hatalmas tömeg volt, amely Imperiál 1963-as versenye óta nem fordult meg a Kincsem Parkban.

Arany Ostor

A 140. Goldene Peitsche, (Arany ostor) verseny 2010. augusztus 29-én volt Baden-Badenben, Gr.II.-es besorolású 1200 m távon. Overdose-t Christophe Soumillon lovagolta. Már a rajtnál gondok voltak, mert Dozit ketten sem tudták a rajtgépbe terelni. A 13-as boxból kellett volna indulnia, de annyira ideges lett, állítólag túl hamar vették le a fejéről a kámzsát, hogy Soumillont-t 8 perc alatt háromszor is ledobta a hátáról, aki így kisebb sérülést szenvedett. Végül nagy nehezen berakták, de rosszul rajtolt, nem volt meg a 6 hossz előny, ami végig kitarthatott volna a célig. Eleinte vezetett, majd aztán kifulladt és társai leelőzték. Overdose a versenyben elvesztette veretlenségét, a hetedik helyen végzett. A startgépnél enyhe agyrázkódást szenvedett és megsérült Soumillon, ezért aznapi második futamát lemondta. Overdose nagyon érzékeny ló volt és Mikóczy Zoltán szerint valószínűleg megérezte, hogy az a lovas ül a hátán, akivel már korábban sérülést szenvedett a Kincsem Parkban. Soumillon 2009 óta nem lovagolta Dózit, a zavarodott körülmények között ő sem tudta zsokétudását érvényre juttatni, így történt, hogy győzelem nélkül fejezték be a futamot. A körülmények miatt Overdose-t nem lett volna értelme jobban meghajtani, hiszen nem az volt a cél, hogy a lovat tönkretegyék, hanem az, hogy végigcsinálják a versenyt.

Hoppegarten

Az Arany Ostoron történt veresége után Overdose ismét starthoz állt Hoppegartenben 2011. április 17-én. A verseny 16:25-re volt kiírva, Overdose-nak nyolc ellenféllel kell megmérkőznie. Lovasa Andreas Suborics volt, aki már többször győzelemre vitte Dózit. Az előző versenyen a legnagyobb gondot a ló startgépbe való beállítása okozta. Dózi nem tűrte a kapucnit a fején, ezért, hogy a rajt sikeres legyen, Mikóczy Zoltán egy „ál” kaput építtetett a számára, hogy a ló gyakorolhassa a nyugodt beállást. Ugyanis a verseny eredménye szempontjából létfontosságú volt, hogy a ló nyugodtan és stresszmentesen kezdhesse a versenyt és sérülések nélkül futhasson be a célba. A vasárnapi versenyen Dózi végül a 2-es boxból indult, 59 kg súllyal a hátán és 0:57:1-es pályacsúccsal győzött. A futamon a hoppegarteni pályarekordot 0,7 másodperccel javította meg.

Overdose betegségei

Savós patairha-gyulladása

2009. május 10-én bejelentették, hogy Overdose nem indul a május 23-án esedékes Haydock Parki futamon, ugyanis Max Fournier, aki Overdose fájós, bal első lábát megpatkolta, a patkolás után egy tályog helyét is feltárta. A francia patkolókovács a tályogot eltávolította, azonban ennek érdekében oly mélyen kellett behatolnia a pata szarurétegébe, hogy a ló lesántult. Mivel ilyen esetben az ellentétes végtag veszi át a terhet, a túlterhelés miatt Overdose jobb első lábán patairha-gyulladás alakult ki. A patairha-gyulladás esetén fokozatosan károsodik a pata felfüggesztő apparátusa, ami a patafal és az irharéteget összekötő, szorosan összeillesztett lemezréteget terheli leginkább. Ez az irharéteg szoros összeköttetésben van a patacsonttal is. A betegség miatt Overdose indulása a 2009. június 16. és 20. között megrendezésre kerülő Royal Ascoton meghiúsult. A ló számára 30 centiméter vastag homokréteget alakítottak ki, hogy minél puhább talajon álljon, és a túlterhelés ne a patán jelentkezzen. Speciális patapapucsokat helyeztek a lábaira, hogy a terhelést a patákról átvigyék a lábak felsőbb részeire. Overdose gyulladáscsökkentő gyógyszereket kapott, és speciális diétával testtömege 50 kilóval csökkent. Max Fournier francia patkolókovács június 3-án egy speciális patkót ragasztott Overdose lábára. Ribárszky Sándor legutóbbi nyilatkozatában elmondta, hogy az augusztusi baden-badeni verseny előtt a ló nem áll rajthoz. Dózi már két futamot kihagyott, de állapota javult és rövid sétákra elhagyhatja a boxát, amelyet testőrök vigyáznak. A lovat polarizált fényterápiával is kezelték, ami a csontokat és a szöveteket is erősíti. A gyógyulás viszont lassúbb volt, mint várták, s Mikóczy Zoltán hivatalosan bejelentette, hogy Overdose a July Cupon sem indul, legkorábban augusztusban vagy szeptemberben állhat rajthoz. Overdose a július hónapot Nantes-ban töltötte Max Fournier mesterkovács és Henri-Alex Pantal felügyelete alatt, aki Franciaország tíz legjobb trénere közé tartozik. Állapota biztató, de végső döntés a következő verseny időpontjáról még ekkor sem volt.

2009. július 13-án Mikóczy Zoltán, Overdose egyik tulajdonosa bejelentette, hogy Dózi és munkalovasa, Budinszky Barbara egy kamionnal az angliai Pulboroughba utaznak, hogy Overdose a 2009. évi lehetséges versenyhelyszínek közelében lehessen. A lovat Ladislav Kubista fogja felügyelni, aki korábban többszörös sampion idomár volt Szlovákiában.

Overdose hosszadalmas lábadozása a patairha-gyulladásból különböző rémhírekre adott okot. Elterjedt, hogy a ló tüdőgyulladást kapott, és járni sem tud. A híreket Mikóczy Zoltán és Ribárszky Sándor is egyaránt megcáfolta. Bár a hír tévesnek bizonyult, augusztusban sem javult tovább a ló állapota, a franciaországi kezelések eredménytelennek bizonyultak, ezért a versenyló Angliában gyógyult tovább. A patacsont elferdülése ellen mellső lábaira gyógypagkót kapott, és továbbra is kímélő életmódot folytatott. Az orvosi előrejelzések szerint csak a jövő tavaszi idényben állhat rajthoz. Ezt a hírt októberben Mikóczy Zoltán is megerősítette azzal, hogy a rehabilitáció jól halad, és Overdose új patkókat kapva a lábára, 2009. október 14-én befejezi boxpihenőjét. A lovat Angliába dr. Szmodits Zsolt állatorvos is elkísérte, akinek segítségével felkészült magyarországi hazaszállítására. A ló 2009. november 6-án Alagra érkezett, rehabilitációja Magyarországon folytatódott, állapotában javulás állt be, de versenyezni csak a következő szezonban tud. A lovat egy ideig ismeretlen helyen tartották testőrök védelme alatt. 2009. december 8-án az alagi tréningpályán újra bemutatták az újságíróknak a még mindig lábadozó Overdose-t. 2009. december 5-én Alagon Mikóczy Zoltán újságírók jelenlétében köszöntötte születésnapja alkalmából Overdose állandó munkalovasát Budinszki Barbarát, hogy megköszönje neki azt, hogy az elmúlt hónapok minden percét Overdose-al töltötte.

A nagy visszatérés

Gery Hind

2010. július 18-án Pozsonyban, a Szlovák Derby napon, a „VI. Cena RZB Group – Ceny Mysa” elnevezésű 10 000 eurós összdíjazású, 1000 méteres betétfutamát Overdose, nyergében Gary Hind zsokéval, 1:00,77-dal nyerte, ami még mindig elég volt a győzelemhez, és így Overdose megőrizte veretlenségét. Az ötéves pej mén, a több mint egy éven át tartó rehabilitáció után, mintegy fél lóhosszal nyert az 1000 méteres távon, újabb sikerével pedig 13 futamot követően sem talált legyőzőre. A kritikusok szerint Overdose még nem a régi formáját mutatta, de a győzelem azt is bizonyítja, hogy képes a megújulásra. A verseny videója: A bratislavai futam eredménye:

Budapest
2010. augusztus 15.

A verseny után Mikóczy Zoltán, az OVERDOSE Vagyonkezelő Kft. egyik tulajdonosa, aki felvidéki magyar, azt nyilatkozta, hogy nincs annál nagyobb öröme, mint amikor Pozsonyban, a szlovák fővárosban hallgathatja a magyar himnuszt. A szenzációs győzelmes visszatérés után Gary Hind zsoké elismerően és optimistán nyilatkozott a ló teljesítményéről a tekintélyes angol Racing Postnak: „Megtettük, amit kellett, és az eredmény kielégítő. A cél az volt, hogy a mezőny élére álljunk, és semmit se bonyolítsunk túl. A kanyarban jól futott, de abból kijőve éreztem, hogy kissé fárad, ami a hosszú kihagyás után érthető is volt. Remélem, hogy a következő versenyen is jól fut majd. Mindenképpen van mire építenünk. A legfontosabb, hogy Overdose épen és egészségesen térhetett vissza.” 2010. augusztus 15-én Budapesten Christophe Soumillon szerette volna lovagolni, ám a zsoké éves szerződése miatt erre nem volt mód. A Bestens–Pannónia Életbiztosító Díj futamán Overdose-t Gary Hind lovagolta. A versenyló a futamon régi formáját mutatva 56,4-del és 10 hosszal győzött. Bár a verseny alatt ismételten elhagyta egyik patkóját, azonban ez sem befolyásolta abban, hogy elsőként fusson célba. Mikóczy Zoltán véleménye szerint, most már bátran elindítható Baden-Badenben, mert nagy esélye van a következő győzelemre is. Overdose 2010. augusztus 26-án Baden-Badenbe érkezett, a versenyt élőben közvetítették a Sport M tévécsatornán. A csodaló a tizenötödik versenyén elvesztette veretlenségét, miután a hetedik helyen ért célba Baden-Badenben, a 140. Goldene Peitsche (Arany ostor) elnevezésű, 70 ezer euró összdíjazású viadalon.

Jótékonyság

A Magyar Lovasterápia Alapítvány támogatására 2009. április 29-én Overdose patkói árverésre kerültek. Overdose ezekkel a patkókkal készült fel a 2009-es versenyszezonra Alagon. A patkók speciális alumíniumból készültek, rendkívül könnyűek, az ilyen típusú patkók segítik a magyar csodalovat képességei kifejtésében. A pénzt egy Robika nevű ló fenntartására kívánják felhasználni, aki a fogyatékos sportlovaglás egyik segítője. Elárverezték még Christophe Soumillon versenyszemüvegét és versenydresszét, amiben a belga zsoké április 19-én lovagolt, és a futamon dedikált. A dressz a Mikóczy Zoltán-istálló színeiben (piros-fehér-zöld) pompázik. Bernhardt Mária, magyar lófestő egyik Overdose-ról készült olajfestményéről készített olajlenyomatát ajánlotta fel a jótékonysági árverésre.

Érdekességek

Overdose szobra Engler András alkotása

Overdose munkalovasa Budinszki Barbara, akinek első találkozásra nem volt szimpatikus a ló, azután annyira megszerette, hogy le is rajzolta. Ez a kép függ Overdose istállójának ajtaján. Ribárszki Sándor, a ló idomárja szerint „Overdose nem szép ló, amolyan »rút kiskacsa«, furcsa mozgása van, csámpás, a kanyar a gyengéje. Overdose marmagassága 163 centiméter, tömege 400 kilogramm körül van, ami időszakonként változik. A patkóméret elöl 27-es, hátul 28-as, speciális alumínium patkók, amik megkönnyítik a ló számára a futást. Legnagyobb versenysebessége 70 km/h. Ha őt utaztatják, érzi és élvezi a sebességet, a lószállítóban a menetirány szerint helyezkedik el. 120–130-as tempóban szeret utazni, ha ennél lassabban mennek, nyugtalan. Izzadós, az istállóban fekve alszik. Napi takarmányigénye 7–8 kilogramm forrázott zab és kevert táp, alma, körte, táplálékkiegészítők, vitaminok. Régebben a répa volt a kedvence, ma már az almát szereti jobban. Zsokéja minden versenyét piros-fehér-zöld dresszben futja.

Kepes András játék-dokumentum filmet készített a lóról. Farkasházy Tivadar Overdose a veretlen 11 könyvbemutatója idején már zajlottak a forgatások Párizsban. Kepes András 50 perces tv-filmjét, a Különös történetek első részeként, 2009. március 10-én vetítették.

Overdose a festőművészeket is megihlette. Már többen készítettek róla képeket, Bernhardt Mária, aki Overdose apját Starborough-t is megörökítette, Rovó Edina, Koncz Csaba, Duszai Tibor.

A ló új tulajdonosváltása kapcsán Demján Sándor felajánlotta Hernádi Zsoltnak, hogy eladja a MOL-nak négyszerese áron a részesedését, ha a lovat átkeresztelik Molverdose-ra.

Overdose utazásaihoz különleges járművet használnak. A magyar Lehel Coachbuilder Kft. egy DAF LF fülke alvázából, 220 lóerős motorral és hatfokozatú automatizált sebességváltóval ellátott luxus lószállítót készített.

Overdose szerencseszámai a 7-es és a 13-as, Baden-Badenben is 7-essel indult a 13-as boxból. Azonban ez a futam nem hozott neki szerencsét. Az 1200 méteres verseny rajtja előtt csak nehezen tudták a rajtgépbe vezetni, ahol a starterek nem használtak a beállításánál kapucnit, többször kitört, két lábra ágaskodott, háromszor is ledobta lovasát, s végül csak több ember segítségével lehetett a helyére betolni. A verseny után Budinszki Barbara – az évek óta a versenyló közvetlen közelében élő munkalovas – a következőket nyilatkozta: „Még mielőtt feltették a lószállítóra, megmondtam, hogy nem szabad kivinni, mert nem lesz benne az első ötben. Próbáltam a tudtukra adni, hogy nem értünk egyet, de végül úgyis az történik, amit az idomár meg a tulajdonos akar. Én csak lovas vagyok.”

A visszavonulás

A tulajdonosok döntése értelmében „Dózi” befejezte versenyzői pályafutását, Németországba kerül fedezőménnek. 2013. szeptember 1-jén búcsúzott a Kincsem Park szép számú nézőjétől. A tervekkel ellentétben nem tudott rajthoz állni a Kozma Ferenc emlékversenyen. Egy elit kategóriás versenyen bemutatkozott viszont „kisöccse”, Opium Bullet.

A csodaló pusztulása

2014-ben a Magyarországon fellelhető legjobb kancákat fedeztették vele. 2015 májusában Farkasházy Tivadar Overdose krónikása (Overdose – A veretlen 11), egy budapesti sajtóbeszélgetésen kifejtette, hogy nem szabad elvenni Overdose-tól egy nemzetközileg sikeres fedezőméni karrier lehetőséget, ezt Imperiál példája is bizonyítja, hiszen ő is csak a magyar átlag alatti kancákat fedezhette és nem született méltó utóda. A fedezőmén, 2015 februárjában ideális körülmények közé került Németországba, a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesbe.

2015. július 1-én kólikában, hasi katasztrófa következtében egy németországi tenyésztelepen, a Hamburg melletti ménesben, Vollblutgestüt Lindenhofban pusztult el.

A lovak kólikájának leggyakoribb okai: meghülés hideg, nedves időjáráskor, vagy tulhideg takarmány evése vagy ilyen ivása folytán; megzabálás tulsok takarmány felvétele következtében, különösen ha ez utóbbi nem is jó minőségü; sok gáz fejlődése a gyomorban és a belekben, könnyen erjedő takarmány etetése után; a bél valamely részletének elzáródása pangó bélsár, bélkő, bélcsavarodás, bélbetüremlés, daganatok, bélférgek stb. következtében; a bélmozgás megszünése a Sclerostomum armatum álcái által okozott éreltömülés következtében és az ebből kifejlődő bélsárpangás…
– Pallas Nagy Lexikona

Emlékezete

Még életében – 2014-ben – rendezték meg első alkalommal azt az ezer méteres sprintfutamot, melynek díját róla nevezték el. Az Overdose-díjat – a tervek szerint – a galoppszezon egyik legrangosabb versenynapján, szeptember első hétvégéjén rendezik meg. Az elpusztult ló emlékére 2015-től három éven keresztül az a newmarketi Tattersals telivér-árverőház is támogatja a díjat, ahol Overdose tulajdonosa 2006-ban megvásárolta a lovat,emiatt a díj neve addig Tattersalls-Overdose-díj lett.

Az Overdose-díj 2015. szeptember 6-i versenynapján a Kincsem Parkban ravatalozták fel Overdose (Dózi) hamvait. A nagyszámú néző közül számosan rótták le kegyeletüket a ravatal és Overdose relikviái előtt.

Az Overdose-díj eddigi versenyeinek győztesei:

Irodalom

Jegyzetek

 1. https://hungarytoday.hu/miracle-hungarian-thoroughbred-overdose-dies-21174/, 2023. november 20.
 2. Greatest Horses – Overdose
 3. Elpusztult Overdose
 4. A ló jegyei
 5. Kovácsy-Monostori: A ló és tenyésztése, 177. oldal- hím ló
 6. A világranglistát évente egyszer december végén állítják össze a lovak teljesítménye alapján.
 7. 'Overdose már 14. a világranglistán'. . (Hozzáférés: 2009. május 27.)
 8. 'Turf worldwide'. . (Hozzáférés: 2010. július 20.)
 9. A baden-badeni versenye előtt RPR száma 133. volt.
 10. 'Repülj Dózi!'. . (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
 11. Elpusztult Overdose
 12. Farkasházy T. Overdose, 13-14. oldal
 13. 'The Hungarian Seabiscuit'. Denverpost (angolul). . (Hozzáférés: 2009. április 20.)
 14. Mikóczy Zoltán álmai
 15. 'Videoriport Overdose 2009'. . (Hozzáférés: 2009. február 25.)
 16. Alagi Versenyló Tréningtelep, www.muemlekem.hu
 17. a b 'Ribárszki Sándor interjú'. . (Hozzáférés: 2009. február 25.)
 18. Starborough
 19. Godolphin istálló honlapja, www.godolphin.com
 20. Our Poppet
 21. Farkasházy T. Overdose a veretlen, 22-23. oldal
 22. 'Graham & Mrs. Di Robinson'. Whatton Manor Stud (angolul). . (Hozzáférés: 2008. december 5.)
 23. 'Overdose egy szindikátus tulajdona lett'. . (Hozzáférés: 2009. május 1.)
 24. 'Mikóczy ismét egyedüli tulajdonosa Overdose-nak'. . (Hozzáférés: 2010. január 27.)
 25. 'Közös lónak … Overdose a neve'. . (Hozzáférés: 2010. március 12.)
 26. 'Overdose tulajdonosváltás – a megállapodás elemei., 2010. március 12. . (Hozzáférés: 2010. március 12.)
 27. 'Overdose Németországban kezdi az évet'. (Hozzáférés: 2010. január 1.)
 28. 'A vártnál gyorsabban gyógyul Overdose'. (Hozzáférés: 2009. december 8.)
 29. 'Overdose megharapta Mikóczyt'. . (Hozzáférés: 2010. január 3.)
 30. 'Overdose Berlinben'. . (Hozzáférés: 2010. április 1.)
 31. Ribárszki Sándor újra itthon
 32. Overdose-nak új edzője van
 33. 'Josef Rosival'. . (Hozzáférés: 2010. július 18.)
 34. 'Overdose hazatért – A veretlen ötéves telivér felkészítése Alagon folytatódik'. (Hozzáférés: 2010. május 15.)
 35. 'Overdose vasárnap 15 hónap után visszatér'. . (Hozzáférés: 2010. július 18.)
 36. 'Ezért nyerhet Overdose vasárnap Pozsonyban – fotók'. . (Hozzáférés: 2010. július 19.)
 37. Martin Srnec
 38. Piotr Krowicki
 39. 'Piotr Krowicki'. . (Hozzáférés: 2009. április 16.)
 40. 'Andreas Suborics'. . (Hozzáférés: 2009. április 3.)
 41. Suborics 2010 augusztus 9-én bejelentette kényszerű visszavonulását. Márciusban Hongkongban ugyanis egy ló fejbe rúgta, és két sikeres koponyaműtét után elfogadta orvosai tanácsát. Magyar Turf LXV. 52(17)
 42. Christophe Soumillon honlapja Archiválva 2009. április 23-i dátummal a Wayback Machine-ben, www.christophe-soumillon.fr
 43. 'Gary Hind nemzetközi zsoké'. . (Hozzáférés: 2010. július 12.)
 44. Andreas Suborics honlapja. . (Hozzáférés: 2009. április 3.)
 45. Farkasházy T.: Overdose, 36. oldal
 46. 'Szent László-díj'. . (Hozzáférés: 2008. december 5.)
 47. '2008. június 1. Bratislava (SLO) Result'. . (Hozzáférés: 2010. július 20.)
 48. 'Overdose Hamburgban'. . (Hozzáférés: 2009. február 3.)
 49. 'Goldene Peitsche Gr.II'. . (Hozzáférés: 2008. december 5.)
 50. 2008. augusztus 31. Baden-baden (GER) Result'. . (Hozzáférés: 2010. július 19.)
 51. Farkasházy T. Overdose a veretlen, 92-95. oldal
 52. a b Akármelyik futamát meg tudja nyerni Overdose
 53. a b Overdose senkinek sem hozott pénzt
 54. A betegség miatt törölt versenyek.
 55. 2009-es versenylista Archiválva 2009. március 2-i dátummal a Wayback Machine-ben
 56. 'Senki sem tudja mi a „csámpás” Overdose titka, 2009. március 13. Inforádió. . (Hozzáférés: 2009. március 19.)
 57. 'Overdose új zsokéval készül'. . (Hozzáférés: 2009. április 3.)
 58. 'Overdose májusban rajthoz áll'. (Hozzáférés: 2010. február 21.)
 59. 'Overdose májusban rajthoz áll'. (Hozzáférés: 2010. március 12.)
 60. 'Royal Ascot 2010'. . (Hozzáférés: 2010. március 12.)
 61. 'Nem megfelelő még Overdose kondíciója'. . (Hozzáférés: 2010. június 5.)
 62. 'Overdose na štartovej listine Ceny Mysa'. . (Hozzáférés: 2010. július 12.)
 63. 'Pozsonyi Derby futamlista'. . (Hozzáférés: 2010. július 12.)
 64. Gary Hind gets the big-time racing drug back on Overdose
 65. Versenyek
 66. 'Soumillon ragaszkodott volna Overdose-hoz'. . (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)
 67. a b Baden-Baden futamlista
 68. a b Overdose veresége
 69. Hivatalos: Overdose április 17-én Hoppegartenben kezdi a szezont. . (Hozzáférés: 2011. április 12.)
 70. Overdose visszakapta kedvenc zsokáját
 71. Overdose új pályacsúccsal győzőtt
 72. Hoppegarten
 73. Lósport: Overdose hatalmas fölénnyel nyert Németországban
 74. Elmérték Overdose idejét, de az így is pályacsúcs
 75. Hivatalosan is korrigálták Overdose idejét
 76. TEMPLE STAKES 2011. május 21. Haydock Park, Liverpool – Manchester Group II. 1000 méter
 77. Overdose regains top form, sets record at Hoppegarten. . (Hozzáférés: 2011. április 19.)
 78. Overdose a negyedik. . (Hozzáférés: 2011. június 15.)
 79. Overdose visszatért a világ élvonalába
 80. Overdose öt hónap után győzelemmel tért vissza Rómában! Dettori szerint volt még benne öt hossz!
 81. Videó: Overdose bombaformában – nagy küzdelemben győzött Rómában
 82. MOB Fair Play különdíj Overdose versenyló stábjának a párizsi versenyen tanúsított sportszerű magatartás miatt.
 83. 2008 legjobb sportolója a Figyelőneten
 84. Parlamenti érem Overdose menedzsmentjének.
 85. Prix de l'Arc de Triomphe
 86. Marchand d'Or
 87. Palace House Stakes
 88. 'Mikóczy Zoltán szót kért 2009'. . (Hozzáférés: 2009. február 25.)
 89. ˝Dózi új szponzora'. . (Hozzáférés: 2009. április 1.)
 90. ' Overdose – akinek jól áll a Horze...'. lovasok.hu
 91. Ez a gond Overdose-zal! Mi lesz a ló jövője?. . (Hozzáférés: 2010. augusztus 30.)
 92. Overdose-t az idén a világ legjobb zsokéja, Christophe Soumillon lovagolja, nemzetisport.hu
 93. Overdose vasárnap délután áll startgépbe
 94. Overdose „kamu” startgépe
 95. Overdose ellenfelei a vasárnapi futamon
 96. Hoppegarten galopp
 97. Overdose szenzációs visszatéréséről beszélnek, írnak, Németországban
 98. Overdose nem indul a Haydock Parkban
 99. Overdose óráról órára jobban van Ribárszki Sándor beszámolója, www.lovasok.hu
 100. Véget érhet Overdose karrierje
 101. Overdose újabb fejlemények
 102. Mikóczy hangja remegett az örömtől, Overdose lábain nincs elváltozás, s hamarosan úszhat
 103. 'Csodapatkót kapott Overdose'. . (Hozzáférés: 2009. június 4.)
 104. '50 kilót fogyott Overdose'. . (Hozzáférés: 2009. június 5.)
 105. 'Sensolite polarizáltfény-terápia'. . (Hozzáférés: 2009. június 15.)
 106. Overdose Aga Khanhoz készül
 107. Overdose patáját Franciaországban kezelik
 108. '„A huszonnegyedik órában érkeztünk” – Mi lesz Overdose sorsa?'. . (Hozzáférés: 2009. július 13.)
 109. 'Rémhírek terjednek Overdose-ról'. (Hozzáférés: 2009. augusztus 13.)
 110. 'Overdose tulajdonosa helyreigazítást kért '. . (Hozzáférés: 2009. szeptember 6.)
 111. 'Overdose előtt hat nehéz hét áll'. . (Hozzáférés: 2009. szeptember 6.)
 112. '2010-re csúcsformába kerülhet Overdose'. (Hozzáférés: 2009. október 10.)
 113. 'Overdose állapota várakozáson felül javul, így a három hónapos állást követően elkezdhette a sétákat!'. (Hozzáférés: 2009. november 8.)
 114. 'Overdose hazatért'. . (Hozzáférés: 2009. november 8.)
 115. 'Overdose visszatért az alagi tréningpályára'. . (Hozzáférés: 2009. december 8.)
 116. 'Overdose megette Barbi születésnapi csokrát'. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
 117. Overdose megőrizte veretlenségét, fél hosszal nyert Pozsonyban
 118. 'Parádés pozsonyi győzelemmel tért vissza Overdose + Képriport'. . (Hozzáférés: 2010. július 18.)
 119. 'Sám na seba je pyšný, vrátilo sa mu sebavedomie a ja verím, že nám všetkým ešte urobí veľa radosti.'. . (Hozzáférés: 2010. július 18.)
 120. Szlovák Derby 2010. július 18. Archiválva 2010. július 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, inforadio.hu
 121. 'Bratislava (SLO) Result 18 Jul 2010'. . (Hozzáférés: 2010. július 19.)
 122. Overdose győzelme videón + célfotó, pannoniaoverdose.hu
 123. Overdose elfáradt, de fél hosszal nyert
 124. Újra tekintélyes angol lapok írnak Overdose-ról
 125. Overdose 14. győzelme + (video)''. . (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 126. 'Overdose fölényes győzelme a Kincsem Parkban'. . (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
 127. 'Megfejtették Overdose titkát! Fotókkal'. . (Hozzáférés: 2010. augusztus 18.)
 128. 'Overdose Baden-Badenben (németül)'. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
 129. Dráma Baden-Badenben!. (Hozzáférés: 2010. szeptember 10.)
 130. Magyar Lovasterápia Alapítvány Archiválva 2011. október 25-i dátummal a Wayback Machine-ben, www.lovasterapia.hu
 131. A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványt évek óta támogatja az OTP Bank Rt. A lovasterápia, más néven gyógylovaglás gyűjtőfogalom, amely szakember által, speciálisan képzett lóval végzett gyógyító-fejlesztő eljárások összességét jelenti. A fogyatékosok sportlovaglása a rekreáció, illetve a parasport körébe tartozik. Elsősorban értelmi, érzékszervi fogyatékosok vagy viselkedési, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek alkotják a tanítványok körét. A (gyógy)pedagógiai lovaglás alapmotívuma a ló partnerként, társként való elfogadása, a lóért és a többi lovasért való felelősségvállalás, a kitartó munka.
 132. Overdose szezonnyitó futama Budapesten, a Kincsem Parkban
 133. A szobor avatása 2012. július 1-jén volt, a Kincsen Parkban a „derby napon”. Az alkotó: Engler András
 134. Farkasházy T. Overdose, 105-ik oldal- Budinszki Barbara Overdose-ról.
 135. Farkasházy T. Overdose a veretlen, 184. oldal
 136. 'Overdose új neve „Molverdose” lenne?'. . (Hozzáférés: 2010. március 14.)
 137. 'Overdose luxusautója'. . (Hozzáférés: 2010. július 9.)
 138. Overdose-nak elment a kedve az élettől
 139. 'Overdose szerencseszámai'. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
 140. Overdose fél évre Hamburgba költözött, ujszo.com. . (Hozzáférés: 2015. július 2.)
 141. Overdose-nak a legjobb kancák kellenek
 142. OVERDOSE (GB) – Das Wunderpferd aus Ungarn ab 2015 auf dem Lindenhof
 143. Gyász Elpusztult Overdose, ma.hu
 144. Pallas Nagy Lexikona- kólika
 145. Tattersalls-Overdose díj (magyar nyelven). loversenyzes.hu, 2015. szeptember 2. . (Hozzáférés: 2015. szeptember 9.)
 146. a b Overdose volt lovasa nyerte az Overdose Díjat (magyar nyelven). pannoniaoverdose.hu, 2015. szeptember 6. (Hozzáférés: 2015. szeptember 9.)
 147. Elbúcsúztunk Overdosetól (magyar nyelven). pannoniaoverdose.hu, 2015. szeptember 6. (Hozzáférés: 2015. szeptember 9.)
 148. 2016-os futam. kincsempark.hu, 2018. szeptember 7. . (Hozzáférés: 2020. május 20.)
 149. 2016-os futam. kincsempark.hu, 2018. szeptember 7. . (Hozzáférés: 2020. május 20.)
 150. 2016-os futam. kincsempark.hu, 2018. szeptember 7. . (Hozzáférés: 2020. május 20.)
 151. 2017-es futam. kincsempark.hu, 2017. szeptember 3.
 152. 2018-as futam. kincsempark.hu, 2018. szeptember 9.
 153. 2019-es futam video. kincsempark.hu, 2019. szeptember 8.
 154. 2019-es futam. kincsempark.hu, 2019. szeptember 8.

Források

További információk

Commons:Category:Overdose (horse) A Wikimédia Commons tartalmaz Overdose témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek