Origo.hu

Origo
Adatok
Típushírportál
Alapítva1998. december 1.
Áringyenes
TulajdonosKESMA
KiadóMediaworks Hungary Zrt.
FőszerkesztőGábor László (2017. szeptember 21. – )
Nyelvmagyar
Székhely1037 Budapest, Montevideo utca 9.
OCLC806226699
Az Origo.hu weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Origo témájú médiaállományokat.

Az Origo.hu – vagy csak Origo – Magyarország egyik legismertebb kormányközeli hírportálja. Az oldalon számos témakörben olvashatók cikkek, a politikától és gazdaságtól kezdve a kultúrán és sporton át a bulvárig.

Tulajdonosi körök

Kezdetben a Matáv, majd utódcége, a Magyar Telekom birtokolta a tulajdonosi jogokat, melyet 2015-ig gyakorolt, amikor is eladta a portált.

Kiadója jelenleg a New Wave Media Kommunikációs és Szolgáltató Kft., melynek tulajdonosa a Fidesz kötődésű Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. Egykori kiadója a Magyar Telekom tartalomszolgáltatási területtel foglalkozó leányvállalata, az Origo Média és Kommunikációs Zrt., majd a New Wave Media Group volt.

2014 óta kormányzati kötődésű médiává vált, miután a harmadik Orbán-kormányhoz közeli személyek érdekeltségébe került.

Története

1997 májusában kezdődtek az előkészületek. A Magyar Narancsból akkor kivált négyes (Nádori Péter, Pohly Ferenc, Simó György és Weyer Balázs) megbízást kapott a Matávtól arra, hogy a cég hogyan tudná az akkor újdonságnak számító internet lehetőségeit kiaknázni. Május 1-jétől 31-ig elkészítettek egy hosszabb tanulmányt, ami alapján a Matáv vezetése úgy döntött, létrehoznak egy szervezeti egységet a vállalaton belül, amely a cég saját tartalmi szolgáltatását készíti elő. Ennek eredményeképpen egy évvel később, 1998-ban elindult az Origo. Magát a nevet azért választották, mert már induláskor egy központi lapot akartak létrehozni, amit az emberek kezdőlapként használnak.

Ezzel egy időben elindult egy keresőoldal, az Altavizsla, amely pár hónapon belül összeforrt az Origóval.

Az alkotók már a kezdetektől egy olyan oldalt akartak készíteni, amelyben szerkesztett tartalmat és egyéb szolgáltatásokat is ötvöznek. Ezért vásárolták fel néhány hónappal később a Freemail levelező programot is 1999-ben. Ugyanebben az évben fejlesztették ki az oldal szoftverbázis szolgáltatását is. Az oldal létrehozásánál példaként külföldi (legfőképpen amerikai) internetes portálokat vettek figyelembe, például a Yahoo, az AOL vagy az Altavista. Ezen oldalak arculatát nem használták fel, az Origót saját maguk fejlesztették ki, csupán az Altavistával kötöttek szerződést, ugyanis az Altavizsla keresőprogram az Altavista keresőmotorját használta.

Az hírportál és egyik olvasója 2007-ben A 2013-ig használt logó

Az induló rovatok a következők voltak: belföld, külföld, sport, technika, gazdaság, tudomány, és női rovat. 1999-ben indult a szoftverbázis, majd később folyamatosan bővült: filmklub, erotika, zene, autó, tv, egészség, állás, ingatlan, babázó, utazás, és az addig meglévő rovatok is sokat bővültek.

A portál főszerkesztője 2000-ig Nádori Péter volt, akit ezután a korábban az üzleti negyedért és fejlesztésekért felelős szerkesztő, Weyer Balázs váltott.

Ebben az évben vált a portál a leglátogatottabb oldallá Magyarországon és egy új, portálszerűbb arculatot is kapott. Szintén ebben az évben indították el az oldal autós rovatát is. A 2001-es évben a szeptember 11-ei események nagyban megnövelték az oldal látogatottságát és egy újabb arculatváltás történt.

2006-ban megvásárolták az iWiWet és egy blogos, videómegosztó funkciót is létrehoztak. 2007 januárjában teljesen új arculatot kapott az oldal és a Google-lel is szerződést kötöttek, így azóta már új keresőmotort használnak. Megjelent egy-két új funkció is: a megjelenő cikkeket értékelni lehet és a cikkek után hozzászólásokat is lehet fűzni hozzájuk a blogter.hu felületén.

Kezdetekben a jelenleginél jóval kisebb, 9 fős szerkesztőség működött. A mai szerkesztőség összesen 95 főből áll, aminek kb. 40%-a belső, 30%-a külső munkatárs, a maradék 30% pedig hírügynökségi vagy céges „beszállító”. Külső munkatársakat kizárólag a cég keres, és jellemzően állandó külsősök dolgoznak náluk.

Nádori Péter hosszabb kitérő után, 2008-ban tért vissza a portálhoz.

2009 szeptemberében új megjelenést kapott a portál. Az új verzióban a címoldal a korábbinál több belső tartalom felé mutat közvetlenül.

2010. február 1-jétől a korábban az Index-nél dolgozó Vaszily Miklós lett a lapot kiadó Origo Zrt. vezérigazgatója. A feladata a portál és kapcsolt részei (pl. iWiW) nyereségessé tétele, a hirdetési bevételek növelése lett. 2010-11-ben több indexes újságíró átjött a laphoz.

2011 augusztus végén ismét megújult a dizájn. Nagy képes cikkajánló, egységesített méretű képek, több szín és szellősebb hasábok mellett személyre szabható lett a címlap tetején lévő cikkajánló. A saját fejlesztésű megjelenést szemkamerával is tesztelték.

2011. szeptember 29-én váratlanul bejelentették, hogy november 2-án közös megegyezéssel távozik Weyer Balázs főszerkesztő és Nádori Péter, előbbi helyét az indexes Gazda Albert vette át.

2013. június 4-én megváltozott a hírportál arculata, a logójából elhagyták a szögletes zárójeleket is.

Kormányzati propaganda felület

2013 novemberétől Sáling Gergő volt az Origo főszerkesztője, a 2014-es országgyűlési választásokat követően azonban az Origo működésébe is egyre nyíltabban beavatkozott a politika, ennek jeleként érzékelték, mikor Sáling 2014 nyarán távozott. Sáling menesztését a megváltozott médiafogyasztási szokásokkal indokolták, de a váltást hírek szerint a választást megnyerő Fidesz miniszterelnökségi miniszterének, Lázár Jánosnak külföldi hotelszámlájáról szóló cikke váltotta ki (aminek az adataihoz csak peres úton sikerült hozzáférni). Értesülések szerint Lázár már 2013-ban megegyezett az Origo Zrt.-t tulajdonló Magyar Telekom akkori igazgatójával, hogy cserébe az állam által biztosított frekvenciákért, melyek létfontosságúak voltak a Telekom elsődleges bevételeihez, a Telekom odahat az Origóra, hogy kevésbé legyen kormánykritikus. A politikai nyomásgyakorlás vádjaira csak cáfolatok érkeztek. Sáling távozásával a portál jelentős szerkesztői állománya is felmondott. 2014 júniusától Pálmai L. Ákos lett a főszerkesztő, aki az azt megelőző négy évben az Origo Zrt. televíziós és webvideo üzletágát irányította.

2015-ben a Magyar Telekom meghirdette eladásra az Origót, miután a német anyacég Deutsche Telekom Európában mindenhol csökkentette médiaérdekeltségeit. Több médiacsoport is jelentkezett vásárlási szándékkal, de a cég végül az év végén a Száraz István vezette, VS.hu-t is birtokló New Wave Mediához került. A New Wave a cseh Bawaco médiabefektetőjé, amely Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének érdekeltségéhez tartozik. A New Wave-hez hitelek és támogatások címén több mint 600 millió forint folyt be, mely a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramjából és egyéb támogatásából származott. Pálmai L. Ákos a tranzakciót követően távozott az Origótól, helyét György Bence vette át.

2017 elején több korábbi munkatárs is távozott az Origótól, voltak, akiket kirúgtak és voltak, akik szolidaritásból mondtak fel. Értesülések szerint erre a portál megváltozott, kormánybarát hangneme miatt került sor. Mártha Bence, a sportrovat korábbi újságírója úgy fogalmazott, hogy „hitvány hazugsággyárat csináltak a lapból”, amivel az Origo elvesztette a hitelét és a karakterét, így pedig az olvasottságát és elérhetőségét is, Birkás Péter, az Origo techrovatának volt újságírója pedig szintén nyíltan kijelentette, hogy az oldal értelmetlen szervilizmusa miatt mondott fel.

2017 áprilisában Száraz köremailben tudatta, hogy az Origo Media nevet változtatott New Wave Media Group Zrt.-re. Ugyanekkor, április 13-án az Anonymus hackercsoport a portál összes cikke alatt kommentek ezreit jelentette meg, ezzel a szöveggel: „Nem tágítunk innen, amíg az origo ki nem vonszolja magát a kormánypártok végbeléből, és az egész putyinista propagandaoldal be nem zárja kapuit.” Az Origón ezután megszüntették a kommentelés lehetőségét, melyet azóta sem állítottak vissza.

2017. június 28-án adták hírül, hogy az Origo Matolcsy Ádámhoz, Matolcsy György jegybankelnök fiához került, miután Száraz eladta a New Wave Media Group Zrt.-t a Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-nek. Kiderült az is, hogy az Origo „E-mail 2.0” nevű projektjére 340 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Matolcsy Ádám szerint tévesek a vádak, miszerint az Origo a tulajdonosváltások során egyre inkább kormánypropagandát közvetít, szerinte ez egy lejáratókampány része. Az Együtt párt közleménye szerint Matolcsy György fiának Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök tették lehetővé a vásárlást azzal, hogy hozzáférést biztosítottak neki adófizetői pénzhez, állami banki hitelhez és más támogatásokhoz, mert a Fidesz csak pórázon tartott sajtót képes elviselni, ezért csináltak az ország egyik legszínvonalasabb internetes oldalából is silány propagandaoldalt.

2017 szeptemberében a Fidelitas két volt tagja, Bordács Bálint és Both Hunor tűnt fel a lap impresszumában, mint belpolitikai újságírók. Szeptember 21-én György Bence távozott az Origo éléről. 2017 októberére hivatalosan már Száraz is kikerült a New Wave Media Group Zrt. vezetői közül, míg Matolcsy Ádám bekerült oda.

2017. október 12-én az Origo filmrovatának teljes stábja bejelentette felmondását, amiért Bordács Bálint tudtukon kívül egy „migránsozó” kritikát jelentetett meg két filmről, amely a harmadik Orbán-kormány migránsellenes kampányával vállal közösséget. A rovat volt dolgozói hangsúlyozták, hogy teljesen elzárkóznak ettől a szellemiségtől.

2017. december 31-i hatállyal az Origót működtető New Wave Media Group Zrt. a VS.hu-t működtető New Wave Production Kft.-vel együtt beolvadt eddigi anyavállalatába, a 2014-es alapítású New Wave Media Kommunikációs és Szolgáltató Kft.-be, amely mögött továbbra is a cseh Bawaco áll. A két jogelőd vállalkozás ezzel önálló entitásként meg is szűnt. A tranzakciót követően a jogutód kft., az egyesített vállalkozás jegyzett tőkéje a korábbi 3 millió forintról 340 millió forintra nőtt, ugyanakkor megmaradtak a banki zálogjogok is. Az is kiderült, hogy a portál elköltözik a Montevideo utcai irodáiból.

2018. március 1-jén a kolozsvaros.com-on Tamás Róbert cikkében rámutatott, hogy az Origo hazugságok tudatos terjesztésével uszító propagandát folytat a migránsok ellen. A hírportál ugyanaznap Angela Merkel németországi no-go zónákról szóló kijelentéséről is máshol készült fényképeket felhasználva tudósított. Több alkalommal egy Brazíliában készült fényképpel „illusztrált” a Nyugat-Európát elárasztó „migránsokról” vagy a „Soros-tervről” szóló beszámolókat. Más alkalommal is előfordult, hogy a híroldal máshol és más személyről készült képpel illusztrált egy hírt. A migránsokkal kapcsolatos hírek az országgyűlési választás előtti hetekben még nagyobb hangsúlyt kaptak az oldalon.

A portál a választásokat követően – több másik kormányközeli médiummal együtt – számos helyreigazításra kényszerült, miután kiderült, hogy valótlanságokat állított ellenzéki pártokat és politikusokat érintő, azokat lejáratni kívánó cikkeiben. 2018-ban az Origót kötelezték a legtöbbször helyreigazítás közlésére.

2019 tavaszán, miután a Google DNI-pályázatán pénzt nyert az Origót tulajdonló New Wave Media Group is, az amerikai cég visszavonta a támogatást a kormánybarát portáltól.

Közben a portál további valótlanságokat tartalmazó cikkeket közölt, főleg migrációval és ellenzéki politikai szereplőkkel kapcsolatban. 2018-ban csak Juhász Péterről, a közben megszűnt Együtt párt volt elnökéről 27 valótlan cikket közöltek, ahogy ezt időközben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította.

2020 márciusában kiderült, hogy az internetes lap szerkesztősége nem önálló, a portált részben a szerkesztőségen kívüli személyek készítik, felügyelik és irányítják. Gábor László főszerkesztő ugyanis egy becsületsértési ügyben indított nyomozás során – ami Donáth Anna momentumos EP-képviselő állítólagos zaklatásáról megjelent cikke miatt indult – tanúként azt vallotta, hogy nem tudja, ki írta a lapjában megjelent becsületsértő cikket és azt sem, hogy ki döntött a közléséről. Hasonló indokok miatt nem derült ki, hogy a Hadházy Ákost érintő névtelen lejáratócikkeket, melyek az Origón is megjelentek ki írta, a rendőrség ez ügyben pedig elfogadta a portálok azon életszerűtlen indokait, miszerint „a cikket többen írták, és a szerkesztőségi rendszerük ilyen esetben nem alkalmas arra, hogy a cikk szerzőit beazonosítsák.” (Ugyanakkor egy bloggert letöltendő szabadságvesztésre ítéltek a Facebookon megjelent, rendőri vezetőket durván bíráló névtelen bejegyzések miatt.)

A portál a 2021. januári 6-i, Donald Trump keltette washingtoni rendbontások nyomán Trump utódát, Joe Bident próbálta bűnbakként beállítani.

2021. március 15-én Kovács András, a portál újságírója „a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként” kapta meg a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését Áder Jánostól Orbán Viktor javaslatára, miközben Kovácsot 2020 nyarán első fokon bűnösnek találták nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében. A vétséget utóbb a Kúria is megerősítette.

2021. szeptember 9-én a kormány több kormányközeli médiummal együtt az Origót is kitüntette az „Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjával”.

A portál 2021 októberében az akkor bemutatott, politikai propagandával vádolt Elk*rtuk című film kapcsán jelentetett meg részrehajló, egyértelműen kormányoldallal szimpatizáló, a filmet kritizálókkal szemben alpári hangot megütő cikkeket – ugyancsak szerző nélkül.

Szintén szerző nélküli volt az a Bige László vállalkozót lejáratni kívánó, hangulatkeltő cikk, ami azután jelent meg, hogy Bige konfrontálódott a kormánnyal és jelezte, hogy akár támogatná is az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert.

Előfordult, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről és családjukról, így például Márki-Zay Péter feleségéről valótlan, lejárató rágalmakat állított. A Fidesz bevándorlásellenes kampányát támogatva külföldi híreiben jellemzően negatív felhangú tudósításokkal mutatja be a közelmúltban Nyugat-Európába vándorolt migránsokat (terror, bűncselekmények stb.), illetve olykor átalakítja a külföldi médiákban megjelent, ezzel kapcsolatos híreket a negatív kampány érdekében.

A médium csak 2019-ben 33 helyreigazítási perből összesen huszonegyet veszített el. Ezzel a legtöbb pert vesztett médium volt ebben az évben, de 2020-ban is.

Az orosz-ukrán háború 2022. február 24-i kitörése után – más kormánypárti médiumhoz hasonlóan – egyre inkább ukránellenes és oroszbarát hangot ütöttek meg a háborúval kapcsolatos cikkei. Júniusban már egyenesen „Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború” címen jelent meg álhír a konfliktus kapcsán, amiről kiderült, hogy több mint egy héttel korábban hangzott el egy orosz propagandistától.

A 2022. szeptember 25-én tartott újpesti időközi választás kapcsán röviddel urnazárás után arról jelent meg cikk a portálon, hogy „Óriási Fidesz-győzelem született Újpesten”, amit azonban nem sokkal később visszavontak; a választást egyébként az eredmények alapján az ellenzéki jelölt nyerte meg.

2022. december 19-én egy leleplezőnek szánt cikk jelent meg, melyben arról értekeztek, hogy – a fideszes kötődésű médiumokban „dollárbaloldal” néven emlegetett ellenzék után – a kormánnyal kritikus sajtót „dollármédiaként” Soros György támogatásával működtetik. A cikkben főszerepet kapó Átlátszó.hu tételesen mutatta be a portál erőltetett „leleplezését”, amit egyértelműen hangulatkeltésnek szánt, a külföldi támogatásokkal ugyanis korábban már az Átlátszó is többször foglalkozott, sőt a kormányközeli médiumok saját kritikus véleményük megalkotásakor az Átlátszó információira is hivatkoztak, amit akkor hitelesnek fogadtak el.

2023. május 27-én végül megjelent megfelelő módon az Origon az a Donáth Annától bocsánatot kérő közlemény is, amit egy Donáth valótlan zaklatásáról szóló 2019-es cikk miatt voltak kötelesek megjelentetni, ez azonban csak azután történt meg, hogy az álhír miatt ez év februárjában jogerős ítélet született a helyreigazításról, és a bocsánatkérés nehezen látható elhelyezése miatt már Kálmán Erika, az Origot kiadó Mediaworks vezérigazgatója is végrehajtási bírságot kapott. Egy Kálmán Olgáról szóló valótlan, szintén 2019-es cikk miatt is csak jogerős bírósági ítélet után, 2023 júniusában jelent meg helyreigazítás a portálon. Juhász Pétert, az Együtt korábbi politikusát érintő valótlan 2018-as cikkek miatt is 2023 júniusában jelent meg a portálon helyreigazítás 26(!) ilyen cikk kapcsán.

Főszerkesztők

Jegyzetek

 1. Ezt mint címet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: Origó. Indoklás: AkH.12 203., OH. 232., 237. o.
 2. a b Az Origo vesztette a legtöbb sajtópert Archiválva 2020. május 31-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2020. február 7.
 3. Europian Parliament: Subject: The Hungarian media market, 7 March 2017
 4. Pár év alatt a Fidesz elfoglalta a magyar sajtót”, Index.hu, 2016. november 29. (Hozzáférés: 2017. július 6.) 
 5. Egyetlen kép, ami megmutatja a különbséget az újságírás és a fideszes propaganda között”, 2017. május 16. (Hozzáférés: 2017. július 6.) 
 6. The New York Timesː The Website That Shows How a Free Press Can Die
 7. a b c Forrás: Weyer Balázs szóbeli közlése 2007. október 30-án. Az interjút Balaton András és Hergovits Gergő készítette.
 8. Megújul az Origo címlapja – Origo, 2009. szeptember 2.
 9. Vaszily és Novák az Origo élén Archiválva 2011. június 13-i dátummal a Wayback Machine-ben – Computerworld.hu, 2010. január 22.
 10. Új dizájnt kapott az origo Archiválva 2011. november 19-i dátummal a Wayback Machine-ben – Socialtimes.hu, 2011. augusztus 31.
 11. Távozik az Origo éléről Weyer és Nádori Archiválva 2016. március 12-i dátummal a Wayback Machine-ben – Emasa.hu, 2011. szeptember 29.
 12. Már az Origo sem a régi”, Origo, 2013. június 4. (Hozzáférés: 2013. június 4.) 
 13. Figyelő: A Fideszben bekattant, hogy az Origo beperelte a kormányt. hvg.hu (2014. június 12.).
 14. Politikai okokból kellett távoznia az Origo főszerkesztőjének, állítja egykori helyettese 444.hu, 2014. augusztus 22.
 15. A Telekom már tavaly átengedte az Origót a kormánynak 444.hu, 2014. június 5.
 16. Új főszerkesztő az Origo élén Origo, 2014. június 3.
 17. A Telekom eladta az Origót a VS-t kiadó New Wave Médiának 444.hu, 2015. december 17.
 18. Origo.hu/mindenaron Archiválva 2016. november 25-i dátummal a Wayback Machine-ben valasz.hu, 2015. augusztus 18.
 19. Ki vette meg valójában az Origót? Archiválva 2017. március 30-i dátummal a Wayback Machine-ben mno, 2015. december 19.
 20. És akkor megtudtuk, hogyan dőlt a közpénz haverokhoz, rokonokhoz Index, 2016. április 24.
 21. György Bence az Origo új főszerkesztője 444.hu, 2016. március 17.
 22. Újabb újságírókat rúgtak ki az Origótól Index, 2017. március 2.
 23. Felmondott egy teljes rovat az Origóban Index, 2017. március 3.
 24. Elbocsátott origós: Hitvány hazugsággyárat csináltak a lapból Index, 2017. március 10.
 25. Értelmetlen szervilizmus miatt távozott az origós újságíró Index, 2017. március 27.
 26. Ezt a nem akármilyen e-mailt kapták az Origo munkatársai Száraz Istvántól 24.hu, 2017. április 21.
 27. Még nem döntött az Origo, mit tegyen a kommentháborúban 24.hu, 2017. április 25.
 28. Matolcsy fiához került az Origo 24.hu, 2017. június 28.
 29. Volt tulajdonosa elmondta, miért vált meg az Origótól 24.hu, 2017. június 30.
 30. Matolcsy Ádám: Az Origót én nem tartom propagandaoldalnak 24.hu, 2017. június 28.
 31. Az Együtt visszavenné az Origót 24.hu, 2017. június 29.
 32. Két volt fidelitasos igazolt újságírónak az Origóhoz 444.hu, 2017. szeptember 5.
 33. Távozik György Bence, az Origo tartalomigazgatója HVG, 2017. szeptember 21.
 34. Már Matolcsy fia a vezérigazgató az Origónál 24.hu, 2017. október 17.
 35. Felállt az Origo teljes filmrovata egy migránsozó cikk miatt HVG, 2017. október 12.
 36. Matolcsyék átalakították médiabirodalmukat 24.hu, 2018. január 5.
 37. Azt hazudta az Origo kolozsvaros.com, 2018. március 1.
 38. Durván ferdíti a képi valóságot az állami propagandasajtó Index, 2018. március 1.
 39. Annyira megváltoztatta Nagy-Britanniát a migráció, hogy az Origo kénytelen Brazíliában készült képpel illusztrálni az állapotokat 444.hu, 2019. április 2.
 40. Az Origo elképesztő hazugsága Városi Kurír, 2018. május 8.
 41. Az Origo gerjeszti a pánikot Index, 2018. április 28.
 42. Orosz mintára teríti a gyűlöletet és az álhíreket a teljes Fidesz-média Index, 2018. március 22.
 43. Beismertek néhány súlyos hazugságot Index, 2018. augusztus 27.
 44. 109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média Átlátszó.hu, 2019. február 7.
 45. Helyreigazítás Origo, 2018. május 28.
 46. Helyreigazítás: a Human Operator Zrt.-ről valótlant híreszteltünk Origo, 2019. január 25.
 47. Késő éjjel jelent meg helyreigazítás az Origón Juhász Péterről, gyorsan le is vették főoldalról Archiválva 2019. február 26-i dátummal a Wayback Machine-ben Mérce, 2019. február 24.
 48. Nagy Blanka pert nyert az Origo ellen – videó 24.hu, 2019. március 4.
 49. Visszavonta a pénzét az Origótól a Google Index, 2019. április 3.
 50. Brazíliában készült képpel illusztrálta az Origo a nagy-britanniai migránspoklot Népszava, 2019. április 2.
 51. Döntött a bíróság: három dologban is hazudott az Origo Czeglédy Csabával kapcsolatban Magyar Narancs, 2019. április 18.
 52. Már megint hírt hamisít az Origo, vagy ennyire retardáltak? Alfahír, 2019. június 18.
 53. Újabb pert nyertünk a hazug kormánypropaganda ellen TASZ.hu, 2019. július 09.
 54. Balázs, Flachner: Nem, az arabok még mindig nem téptek szét egy karácsonyfát egy nyugati bevásárlóközpontban (magyar nyelven). index.hu, 2020. január 11. (Hozzáférés: 2020. január 11.)
 55. Ismét pert vesztett az Origo Archiválva 2020. február 25-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2020. február 25.
 56. a b c Donáth Anna pert nyert az Origo ellen 444.hu, 2020. március 3.
 57. Az Origo főszerkesztője nem tudta megmondani, ki írta a Donáth Annát vádoló cikküket Index, 2020. március 11.
 58. Sérelemdíjat kell fizetnie az Origónak Archiválva 2020. június 29-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2020. június 10.
 59. Krekó Péter pert nyert a kormánypropaganda ellen 24.hu, 2020. június 26.
 60. Pikó András pert nyert az Origo ellen (magyar nyelven). Media1, 2020. június 26. . (Hozzáférés: 2020. október 31.)
 61. Pert nyert az Origo ellen az SZFE kommunikációs vezetője (magyar nyelven). Színház.online, 2020. november 18. (Hozzáférés: 2020. november 19.)
 62. Hadházy Ákos pert nyert az Origo és a Ripost ellen (magyar nyelven). Magyarnarancs.hu. (Hozzáférés: 2021. február 11.)
 63. Jakab Péter jogerősen is pert nyert az Origo ellen (magyar nyelven). Media1, 2021. január 26. . (Hozzáférés: 2021. február 11.)
 64. A HírTV után az Origo is sajtópert vesztett a Fővárosi Ítélőtáblán – íme az ítélet Archiválva 2021. április 10-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2021. április 7.
 65. Jogerős: hazudott az Origo a DK szóvivőjéről Archiválva 2023. április 22-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2023. április 22.
 66. 27 hazugságbeismerő közlemény közzétételére és 5 milliós sérelemdíj fizetésére kötelezi az Origo kiadóját a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete Juhász Péterrel kapcsolatban Archiválva 2023. június 28-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2023. május 27.
 67. Az Origo főszerkesztője nem tudta megmondani, ki írta a zaklatással vádoló cikküket – Médiapiac.com, 2020. március 11.
 68. A rendőrség nem tudta kinyomozni, kik írták a propagandasajtó rágalmazó cikkeit, miközben egy blogger börtönbe került, mert csúnyákat írt a rendőri vezetőkről Telex, 2021. október 11.
 69. A botrányos novemberi választást követően totális káoszt hozott Joe Biden elnöksége Origo, 2021. január 7.
 70. A bíróság nemrég elsőfokon bűnösnek találta, most a köztársasági elnök kitüntette az Origo újságíróját Archiválva 2021. március 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2021. március 15.
 71. A Kúria is bűnösnek találta Kovács Andrást, az Origo munkatársát Archiválva 2023. április 22-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2022. október 10.
 72. A TV2, az Origo és a METROPOL szerkesztőségei is nívódíjat kaptak a Parlamentben 24.hu, 2021. szeptember 9.
 73. Lábszagú, besurranó tolvaj stílusban próbálja egy producer a nézőket elriasztani az Elk.rtuk című sikerfilmtől Origo, 2021. október 22.
 74. Büntetőfeljelentést tesznek Kálomista Gáborék a Gyurcsány-kommandó ellen az Elk.rtuk szabotázsprovokációja miatt Origo, 2021. október 25.
 75. Itt a baloldali média újabb hisztériája az Elk.rtuk körül Origo, 2021. október 27.
 76. Elképesztő luxuserődben él a műtrágyakirály, Gyurcsányék pénzembere, Bige László - képek Origo, 2021. november 2.
 77. Bige László szerint már azok is megvannak, akik fel akarják vásárolni a cégét 444.hu, 2021. november 1.
 78. Az Origónak kétmillió forintot kell fizetnie Márki-Zay Péter megrágalmazott feleségének (magyar nyelven). 24.hu, 2021. április 14. (Hozzáférés: 2021. október 23.)
 79. Orbán Viktor bevándorlásellenes víziója világos irányt szab
 80. The New York Timesː The News Is Bad in Hungary – Viktor Orban didn’t like what the press was reporting, so he took it over.
 81. Origo: Döbbenetes bűnözési hullám Amszterdamban, a migránsok központjában (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. szeptember 9.)
 82. Az Origo akkor is migránsozással ad el egy hírt, ha az eredeti szövegben szó sincs ilyesmiről « Mérce (magyar nyelven). Mérce, 2018. július 29. (Hozzáférés: 2019. szeptember 9.)
 83. A kormánysajtó 57, a kormányfüggetlen lapok 7 sajtópert vesztettek 2020-ban a Fővárosi Törvényszéken Archiválva 2021. február 27-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2021. február 19.
 84. SEMLEGESBŐL OROSZBARÁT: ÍGY TORZULT AZ ORIGO HANGVÉTELE AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ KITÖRÉSE ÓTA Lakmusz, 2022. június 15.
 85. Az Origo kiírta, hogy kirobbant a harmadik világháború – álhír volt Archiválva 2023. május 30-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2022. június 8.
 86. Újpest időközi: óriási Fidesz-győzelemről írt az Origó, visszavonták a cikket 24.hu, 2022. szeptember 25.
 87. Így kezdte Soros felépíteni a magyar dollármédiát Origo, 2022. december 19.
 88. A dollármédia nevében köszöntötte munkatársunk a köztévé nézőit – és egyéb kalandjaink a kormánymédiában Átlátszó, 2022. december 28.
 89. Bocsánatot kért az Origo, de a bocsánatkérést gondosan elrejtették, ezért megbírságolták őket 444.hu, 2023. május 24.
 90. Hatott a vezérigazgatóra kivetett bírság, beismerte az Origo: kamuzott Donáth Annáról, a Momentum EP-képviselőjéről Archiválva 2023. május 30-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2023. május 27.
 91. Bocsánatkérés Donáth Annától Origo, 2023. május 27.
 92. 4 év után ismerte el az Origo, hogy hazudott Kálmán Olgáról Archiválva 2023. június 24-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2023. június 23.
 93. Helyreigazítás Origo, 2023. június 24.
 94. 26 bekezdésen át sorolja az Origo, hogy hazudott Juhász Péterről, az Együtt volt elnökéről Archiválva 2023. június 28-i dátummal a Wayback Machine-ben Media1, 2023. június 24.

További információk