Nikola Tesla (feltaláló)

Nikola Tesla
Született Никола Тесла
1856. július 10.
Smiljan
Elhunyt 1943. január 7. (86 évesen)
Hell’s Kitchen
Állampolgársága
 • osztrák (1856. július 10. – 1867)
 • magyar (1867 – 1918. október 31.)
 • amerikai (1891. július 30. – 1943. január 7.)
SzüleiDuka Madic
Milutin Tesla
Foglalkozása
Iskolái
 • Károly Egyetem
 • Gymnasium Karlovac (1870–1873)
 • Graz University of Technology (1875 – 1878. december)
Kitüntetései
 • Knight Grand Cross of the Order of the White Eagle
 • Knight Grand Cross of the Order of Saint Sava
 • A Zágrábi Egyetem díszdoktora
 • IEEE Fellow
 • Fellow of the American Association for the Advancement of Science
 • Honorary doctor of the Technical University of Graz
 • Fehér Oroszlán-rend
 • Szent Száva-rend
 • Order of the Crown
 • Order of Prince Danilo I
 • Elliott Cresson-emlékérem (1894)
 • Edison Medal (1916)
 • John Scott Medal (1934)
 • Grand cross of the Order of the White Lion (1936)
 • National Inventors Hall of Fame (1975)
Halál okaszívinfarktus
Sírhelye Nikola Tesla Museum, Belgrade, Serbia (Belgrád)
Nikola Tesla aláírása
Nikola Tesla aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Nikola Tesla témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Tesla szobra és szülőháza Smiljanban Tesla 23 évesen Tesla Colorado Springsben Tesla szobra a Niagara-vízesésnél

Nikola Tesla (szerbül: Никола Тесла) (Smiljan, 1856. július 10.Hell’s Kitchen, 1943. január 7.) szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt (ebből 112-t az USA-ban). Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét (lásd: Tesla).

A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és döntő mértékben meghatározza jelenkori gazdasági és társadalmi életünket.

Életútja

Életpályájának kezdete

1856. július 10-én Smiljanban született, a katonai határőrvidéken, a jelenleg Horvátországhoz tartozó Lika vidékén. Édesapja, Milutin Tesla európai műveltségű ortodox pap, édesanyja, Georgina (Đuka) Mandić szintén szerb lelkészi család sarja: egyik fivére, Petar a Tuzla-zvorniki Ortodox Egyházmegye metropolitája volt, míg másik testvére, Pavle (Paja) Mandić az Osztrák–Magyar Monarchia ezredeseként vonult nyugállományba. (Paja Mandić egyébként a pomázi Luppa szerb földbirtokos családba nősült, és az ifjú Tesla életében fontos szerepet játszott.)

Nikola Tesla tanulmányait a Gospić közeli Smiljanban kezdte, majd Károlyvárosban járt iskolába. Ezután 1875-ben az Osztrák Politechnikumban tanult Grazban. Grazi tanulmányai alatt foglalkozott a váltakozó árammal és a dinamóval. Nehéz anyagi körülményei miatt Nikola kénytelen volt megszakítani tanulmányait. 1878 novemberében az újvidéki Matica Srpskához (Szerb Irodalmi és Tudós Társaság) intézett egy levelet, amelyben anyagi támogatásért folyamodott, de sikertelenül. Ezután útja Mariborba és Prágába vezetett. Édesapja 1879-ben meghalt, így őt végül anyai nagybátyja, Paja Mandić segítette ki az anyagi gondokból, s összeköttetéseinek köszönhetően az ifjú Tesla Budapesten megismerkedhetett Puskás Tivadarral.

Képességeiről legendák keringtek, teljes könyveket képes volt fejből megtanulni, és kivételes vizuális memóriája volt. A Scientific American сímű folyóirat 1915. június 5-i számában megjelent visszaemlékezésében Jósika Abafiját gyerekkorának nagy élményeként említi. A regényt szerb fordításban olvasta „hét vagy nyolc évesen”.

Magyarországon és Párizsban

1881-ben Pomázra költözött, hogy a Puskás Tivadar-féle American Telephone Companynek dolgozhasson. Pomázi lakhatásáról anyai nagybátyja, Mandics Pál gondoskodott, aki a helyi földbirtokos család tagjának, Luppa Paulinának a férje volt. Szintén Mandics révén kapcsolódhatott be a telefonközpont munkájába.

A budapesti telefonközpont átadásán, 1881-ben Tesla lett a cég főmérnöke. Hamarosan feltalált egy telefonkihangosítót, ami tulajdonképpen nem más, mint az első hangszóró. Önéletrajzi írása szerint Tesla a pesti Városligetben barátjával, Szigeti Antallal sétálgatott, és Goethe Faustját eredetiben idézte. Tesla a porba egy bottal megrajzolta a váltakozóáramú motor működését, amelyen már öt éve gondolkozott. 1882-ben Párizsba költözött, hogy Puskás Tivadar ajánlásával a Continental Edison Companynál dolgozhasson, elektromos készülékek javításán és fejlesztésén. 1883-ban a strassburgi kiküldetése alatt megépítette a Városligetben feltalált váltakozóáramú motorjának első kísérleti példányát, ebben forgó mágneses teret használt a motor meghajtásához (erre később 1888-ban kapott szabadalmat az USA-ban).

Amerikai élete

A fiatal Tesla „szervizmérnökként” bejárta Európát; mielőtt 1884-ben áthajózott volna Amerikába. Előtte a párizsi Edison Társaságnál volt alkalmazott; de az európai lehetőségei beszűkültek, ezért Amerikában, személyesen Edisonnal akart dolgozni.

Tesla Edison legszorgalmasabb munkatársa volt, de „nem ismerte az amerikai humort”. Ami alatt azt kell érteni, hogy Edison az egyenáramú gépek fejlesztése után nem fizette ki Teslának a tréfából felajánlott ötvenezer dolláros munkadíjat. Tesla a pénzügyi viták miatt elhagyta Edisont, és váltakozó áramú rendszerének találmányi jogát eladta George Westinghouse-nak. Az úgynevezett „áramok harca” során a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy Tesla váltakozóáramú rendszerének és gépeinek használata előnyösebb az egyenáramúaknál. Ma már az egy-, illetve többfázisú váltakozóáramú elektromos rendszert és az indukciós motort az ipari és háztartási eszközökben világszerte alkalmazzák. Nem beszélve arról, hogy az egyenáramnál az áramfejlesztőnek a fogyasztó közelében kellett lennie a vezetéken kis feszültségen fellépő nagy veszteségek miatt. Végül az egyenáramot még a villamosszékben sem alkalmazták. Ezután Colorado Springsben saját laboratóriumában dolgozott tovább az elektromos energia és információ vezeték nélküli továbbításán. Edison – nem ritkán – nemtelen propagandahadjáratot folytatott a váltakozó áram lejáratására, sikertelenül. Még életveszélyességével is példálózott kisebb-nagyobb állatok kísérleti elpusztításának naturális bemutatásával.

Tesla kísérletekre alapozott gravitációs elméletének (Dynamic Theory of Gravity) birtokában élesen kritizálta Einstein relativitáselméletét, annak is elsősorban a szerinte logikailag hibás alapfeltevéseit.

Halála

Utolsó 10 évében elszegényedve élt. A manhattani New Yorker Hotel 33. emeletén, a 3327-es szobában galambok között lakott, őket tekintette egyedüli barátjának.

Tesla 1943. január 7-én, 86 éves korában a hotelszobájában halt meg egyedül. Holttestét Alice Monaghan szobalány találta meg, amikor a két nappal korábban az ajtóra tett "Ne zavarj" táblát figyelmen kívül hagyva bement a szobájába. Halálának oka koszorúér trombózis volt.

Találmányai, kutatásai

A Tesla-tekercs

A Tesla-tekercs általánosan fogalmazva egy olyan légmagos tekercs, amelynek primer és szekunder tekercse egymással rezonanciában van.

Tesla számtalan különböző rendeltetésű és működésű Tesla-tekercset épített, így ezek mindegyike egy-egy új felhasználási terület alapjait hozta létre. Tesla volt az első, aki az elektromos rezonancia jelenségét a gyakorlatban is megvalósította és felhasználta. Ennek következtében a Tesla-tekercs, vagyis az egymással induktív módon rezonanciában lévő tekercsek a nagyfrekvenciás generátoroknak, az elektromos áram vezeték nélküli továbbításának, az elektroterápiás készülékeknek, valamint az összes ma használatos hírközlő berendezésnek az alapvető alkatrészévé vált.

Tesla és Marconi

Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását és vételét, velük információ továbbítását. A rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször megszakadtak és elhúzódtak, végül 1943-ban, Tesla halála után Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hivatalosan is neki tulajdonította a rádió feltalálását.

A jelentés alapján Tesla a szabadalmát már 1896-ban (tehát 5 évvel Marconi előtt) bemutatta, továbbá a rádió más feltalálók eredményeit is tartalmazza, ezért Marconitól megvonták a rádió feltalálásának érdemét.

Díjai, elismerései

Emlékezete

Képlete: 1 T = 1 V ⋅ s m 2 = 1 Wb m 2 {\displaystyle 1T=1{\frac {{\mbox{V}}\cdot {\mbox{s}}}{{\mbox{m}}^{2}}}=1{\frac {\mbox{Wb}}{{\mbox{m}}^{2}}}}

Jegyzetek

 1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b c d e f g h i j Nikola Tesla. (Hozzáférés: 2020. július 3.)
 4. Brockhaus (német nyelven)
 5. Hrvatski biografski leksikon (horvát nyelven), 1983
 6. a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Тесла Никола, 2015. szeptember 28.
 7. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 8. Tesla, Nikola (9/10 July 1856–07 January 1943), electrical inventor, 2017. október 9., Nikola Tesla
 9. Nikola tesla. (Hozzáférés: 2020. július 3.)
 10. a b c d http://www.krugosvet.ru/articles/51/1005165/1005165a1.htm
 11. Nikola Tesla: My Invention, Electrical Experimenter 1919.
 12. Nikola Tesla: Some Personal Recollections. Scientific American, June 5th, 1915. https://teslauniverse.com/nikola-tesla/articles/some-personal-recollections-0 Archiválva 2018. március 29-i dátummal a Wayback Machine-ben
 13. Önkormányzati sajtószolgálat. onkormanyzat.mti.hu. (Hozzáférés: 2023. március 21.)
 14. Tesla európai évei. . (Hozzáférés: 2012. január 3.)
 15. Dan Mrkich: Nikola Tesla: The European Years. Nikola Tesla Museum 2004, ISBN 86-81243-17-9
 16. John J. O'Neill: Prodigal Genius, the first Tesla biography, 1944.
 17. Tesla, 79, Promises to transmit force, New York Times, July 11, 1935 p. 23, c. 8
 18. NIKOLA TESLA - Man out of time
 19. Nikola Tesla Timeline from Tesla Universe. Tesla Universe . (Hozzáférés: 2017. január 16.)
 20. N. Tesla: Electric Arc Lamp, US335,786; US335,787
 21. N. Tesla: System of Electrical Distribution, US381,970
 22. N. Tesla: Dynamo Electric Maschine or Motor, US390,415
 23. N. Tesla: Electro Magnetic Motor, US416,195
 24. N. Tesla: Thermo Magnetic Motor , US396,121
 25. N. Tesla: Pyromagnetic-Electro Generator US428,057
 26. N. Tesla: Method of operating Arc Lamps US447,920
 27. N. Tesla: Alternating Electric Current Generator, US447,921
 28. N. Tesla: Electric Generator, US511,916
 29. N. Tesla: Reciprocating Engine, US514,169
 30. N. Tesla: Apparatus for Producing Electric Currents of high Frequency and Potential, US568,176
 31. N. Tesla: Method of and Apparatus for Producing Currents of high Frequency, US568,179
 32. N. Tesla: Apparatus for Producing Ozone, US568,177
 33. N. Tesla: The Problem of Increasing Human Energy. Century Illustrated Magazine 1900.
 34. N. Tesla: Electrical Transformer, US593,138
 35. N. Tesla: Electric Incandescent Lamp, US455,069
 36. N. Tesla: Incandescent Electric Light, US514,170
 37. N. Tesla: Manufacture of Electrical Condensers, Coils etc., US577,671
 38. N. Tesla: Electric Circuit Controller, US609,246-249
 39. N. Tesla: Electrical Igniter for Gas Engine, US609,250
 40. N. Tesla: Method of and Apparatus for Controlling Mechanism of Moving Vessels or Vehicals, US613,809
 41. Wizard Tesla Make The Sun Do Man’s Will. The World, Sunday, December 26. 1897.
 42. U.S. Supreme Court, "Marconi Wireless Telegraph co. of America vs. United States". 320 U.S. 1. Nos. 369, 373. Argued April 9-12, 1943. Decided June 21, 1943.
 43. Wireless Telegraph co. of America vs. United States.
 44. Eddigi megjelent modelljei a Tesla Roadster, majd a Tesla Model S.
 45. About (angol nyelven). Nikola Motor Company. (Hozzáférés: 2019. október 26.)
 46. Önkormányzati sajtószolgálat. onkormanyzat.mti.hu. (Hozzáférés: 2023. március 21.)
 47. Felavatták Nikola Tesla szobrát a kastélykertben” (hu-HU nyelven).  

Források

További információk